28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: O našem důchodu rozhodují genderové neziskovky

Tak to tady „dlouho“ nebylo. Už jsem se vcelku ztratila v tom, kolikátá reforma reformy reformy reformy to má být tentokrát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 4.2.2019 16:40

Už za minulého režimu jsme říkali: ten kdo rady neví si,

ten si zřídí komisi.

J. Chaloupka 4.2.2019 16:39

Dokud bude ODS šéfovat ten žva ... pardon mluvka Fiala,

tak ať s mým hlasem nepočítá.

J. Chaloupka 4.2.2019 16:37

Otázka zní: kde na ty důchody vzít?

.

J. Anděl 4.2.2019 16:26

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na...

Jednotlivý člověk a sám za sebe či svou rodinu. Ano.

Ne, v tom rozjetém vlaku, co jedeme, není na nějakou změnu podle mě reálná šance.

Z. Lapil 4.2.2019 16:08

Re:

Obávám se, že náročnost etc. práce není pro výdělek až tak důležitá. Důležitější je její vzácnost: na operaci srdce asi budu shánět dodavatele složitěji než na vytření podlahy, tudíž si řekne víc.

A už vůbec si nedovedu představit komisi, která říká "to je důležité, to bude drahé, tohle nikoliv - pětikoruna stačí". Respektive představit si to dovedu - něco podobného jsme tu měli a jak jsme byli v 89. rádi, že to skončilo.

Z. Lapil 4.2.2019 16:00

Re: Spravedlivý důchod nebude ten, kdy bez ohledu na...

Napadá mě, že chovat se rozumně je schopen jedině jednotlivý člověk; lidstvo či společnost nikoliv. Viz prof. Parkinson: Shromáždění nad devět osob není usnášeníschopné. Neboli že veškeré státně povinné solidarity jsou nerozumné.

Znamená to ovšem smířit se s tím, že "slabší kusy" budou odepsány. Což se mi - počítám, že zdaleka nejsem sám - pranic nelíbí. Lavírování skrze nekonečnou řadu nesmyslných reforem je proto nejspíš nutné.

P. Aron 4.2.2019 15:51

Re: důchody - Vzdor tomu, že

:-)))

Z. Frys 4.2.2019 15:48

Re: Souhlasím s článkem

Souhlasím s vámi, pane Kratochvíle, že povinný průběžný systém je genitálně vymyšlen. Tzv. Ponziho schéma. A je pravda, že nikdy nemůže zkrachovat, neboť i v limitním případě bude 10 milionů důchodců vypláceno z důchodové daně jednoho (posledního pracujícího) nešťastníka.

M. Mikulec 4.2.2019 15:47

Jak pravil

Jaroslav Kubera, který má jinak ženy rád: Paní Maláčová má každý den dobrý nápad.:-))

J. Kavalír 4.2.2019 15:47

Re:

Hlavně zkuste použít svůj mozek vy a odpovězte na otázku, kdo a hlavně za co to vyrobené zboží koupí. Napovím vám, že ti, kdo ho budou vyrábět, to nebudou (nápoveda 2 - Karel Čapek).

P. Aron 4.2.2019 15:47

Re:

:-))))

Z. Frys 4.2.2019 15:46

Re:

Ano, je to zhruba takto. A jistě si skoro každý dovede představit, co bude výsledným produktem 44 žaludků...

P. Aron 4.2.2019 15:45

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Jsem také čerstvý důchodce a také na tom nejsem špatně. Ale chápu, že lidem s podprůměrným příjmem nebo i tím průměrným se po zdanění a odvodech těžko odkládá stranou a důchod samotný pak také za nic nestojí.

J. Jurax 4.2.2019 15:42

To druhé - nezastropování nemocenské - by bylo naprosto na místě. A platbu z nemocenského pojištění už omezení máte.

J. Holíček 4.2.2019 15:39

Re: Kde jste tu blbost sehnal?

Problém je s levici a pravicí!

Co to ve skutečnosti je?

Které ruce záleží na penzistech?

Andrejovi jen na první pohled. Ale aspoň něco upustil. A to zásluhově i sociálně. Barbarem ale zůstává.

J. Jurax 4.2.2019 15:35

Snad jediná je do vlastního bydlení. Na důchod se velice hodí!

J. Holíček 4.2.2019 15:34

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Je pěkné setkat je s normálním jedincem (navíc, našeho věku). :-)))

J. Jurax 4.2.2019 15:25

Ale kuš - nebude potřeba zaměstnanců, tudíž budou na podpoře, nebudou platit do průběžného systému ... ovšem hlavně si nesmíme nechat průběžný system "reformovat" ... čím přemýšlíte?

J. Kulheim 4.2.2019 14:29

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Souhlasím. Každá věcná diskuse vylepší můj názor. Já nejsem odborním a něco jsem si pouze vygůgloval. Je to rámcový pohled. Stejně v konečné fázi se rozhoduje na detailech. Ale hřžiště je potřebné alespoň nalainovat a určit pravidla.

Jsem důchodce, ale mám našetřené, takže můj životní styl nebylo nutné měnit. Obdivuji a ltuji ty, kteří mají podprůměrný důchod jako jediný zdroj příjmů.

V. Petr 4.2.2019 14:21

Kde jste tu blbost sehnal?

Za komunistů bylo vše shrnuto do jedné položky "Daň z příjmů," která byla jednak progresivní, jednak se její sazby odvíjely od věku a počtu vyživovaných osob!

Celková kupní síla obyvatelstva ovšem od roku 1990 výrazně vzrostla!

A to, co se rozkradlo/prošustrovalo za privatizace je MÉNĚ, než kolik nás doposud stála "podpora OZE," prohlasovaná levicí a P&L proti hlasům ODS!

P. Zinga 4.2.2019 13:59

Listopad nám ukradl naše důchody.

Za komoušů jsme důchodové pojištění neplatili, důchod byl vyplácen ze zisků, které generovaly námi postavené a zaplacené fabriky. Ty byly privatizovány nebo zničeny a tím i naše základna pro výplatu důchodů. Zisky z privatizace měly jít do důchodového a zdravotního systému. Nestalo se tak a ty peníze chybí.

Lidoužroutstvím byla i třicet let trvající umělá stagnace příjmů pracujícího obyvatelstva.

P. Zinga 4.2.2019 13:51

Re: Aha takže paní Maláčová

Pane Církvo, jedinou škodou z této komise budou prožrané, propité a vyhozené, pardon, proplacené odměny.

Ale i tak to jednoho nase*e.

P. Zinga 4.2.2019 13:49

Gender je tam nutný!

Kdy by jinak vysvětlil, kolik důchodových sazeb máme mít? 73?

J. Jurax 4.2.2019 13:44

Kdysi kdosi řekl něco v tom smyslu, že odborná komise je jediná známá entita, mající mnoho žaludků - v tomto konkrétním případě 44 - ale žádný mozek.

V. Církva 4.2.2019 13:33

Aha takže paní Maláčová

Se čertí, že to ona ne. To neziskovky jako Ženská lobby a Gender Studies napsaly prohlášení pod záštitou Ministerstva práce.

Takže strana která dostala u voleb kolem 8 procent nám dosadila neziskovky které nevolil nikdo aby vytvořili důchodovou reformu aby ti kteří platí daně platili ty co pracovat v produktivním věku nechtěli.

Jinak jsem rád že i paní Šichtařová došla k závěru s kterým souhlasim. Nechat průběžný systém. Zavčas upozornit občany že důchody budou malé. A lidé jak se správně píše zainvestují do dětí, nemovitostí, zlata či jiných hodnot aby byli zabezpečeni na stáří. Ti co nezainvestují hlady nezemřou ale uskroˇnit se musí.

Stačí teda vykopat z vlády ty co nám dosazují neziskovky a nastavit spravedlivý byť malý důchod s průběžným financováním.

P. Harabaska 4.2.2019 13:30

Re: důchody - Vzdor tomu, že

vaše jméno znamená nepochybně "prorocký, osvícený", nedokážete tomu porozumět. (A co by měl na to říct třeba chudák Mojžíš). A přitom je to tak snadné. Jde o projev vyššího stupně vývoje demokracie v lidské společnosti a logika, podle které, jak se ptáte, do toho co mají mluvit lidé, které nikdo nevoli a zastupují jen sami sebe. Podle stejné logiky se vynoří někde v nějaké zemi, třeba na jiném kontinentu nějaký muž, kterého také nikdo nevolil a vlastně zastupuje jen sám sebe, a prohlásí se prezidentem. Demokratická společnost v demokratických státech jeho prohlášení se prezidentem akceptuje se stejným souhlasem, s jakým akceptuje zapojení se oněch organizací do řešení této konkrétní otázky (penzí). Vždyť je to tak prosté. Jde jen o dvě různé facety onoho vybroušeného drahokamu, který se nazývá demokracie vyššího stupně.

J. Holíček 4.2.2019 13:24

Re: Socialisté s důchody nic dělat nebudou.

Pane Kulheime, nechci a nebudu polemiku rozvíjet. Smyslem mého příspěvku bylo upozornit vás na vaše protiřečení. Ono nestačí jen opisovat politické floskule, které jejich autoři použili v určitém kontextu, ale téměř vždy s určitým cílem, který však nemířil na blaho penzistů. Chcete-li opravdu přispět, je třeba si materii skutečně zanalyzovat.

A o to by mělo jít. Ne ovšem tak bezhlavě jako to dělá paní Maláčová.

Hezký den.

R. Gramblička 4.2.2019 13:24

Re: oxymoron

kdyby jen polovinu

P. Harabaska 4.2.2019 13:18

Re: Souhlasím s článkem

Pořád jsem se od nikoho nedozvěděl, kam se podějí ty ohromné prostředky a zisky, které budou v národním hospodářství generovány díky tomu raketovému nárůstu HDP v důsledku aplikace moderních technologií včetně robotizace. Ty se přece nemohou, stejně jako cokoli v přírodě a na světě vůbec, nikam ztratit. Jedině, že by se ztratily na účtech a v sejfech těch, kdo je s pomocí celé společnosti zavedly. Ale k čemu jim pak bude tezaurovat tak ohromné prostředky, které není možné realizovat jinak než rozumnou spotřebou?

P. Harabaska 4.2.2019 13:13

Při stanovení rozdílů mezi penzemi pro ženy

a muže by se nemělo zapomínat na to, že také osoby s tzv. třetím a eventuálně i jiným pohlavím někdy půjdou do důchodu. Kdo se postará o ty chudáky, kteří prožívají pokaždé muka před dveřmi na toalety a nemohou se rozhodnout, zda se mají jít vyčurat do toalety pro pány nebo pro dámy. Opět zde vidíme nedůslednost, která se nám někdy v budoucnosti nepochybně vymstí, až třeba nejchytřejší Evropané v orgánech EU rozhodnou, že ty země, které při stanovení penzí na osoby s pohlavím X, Y nebo W vůbec nemyslely, mají zaplatit do evropské unijní kasy pořádnou pokutu.