30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Normalizátor

Pojďme si zopakovat, v čem spočívala normalizace. V moskevském protokolu v roce 1968 bylo vyjádřeno „odhodlání dosáhnout normalizace poměrů“, neboli jinak řečeno že „bude líp“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 26.1.2015 15:49

No, já chápu

stát jako firmu úplně jinak. V komunismu sice stát "byl jako firma", ale zároveň jako jediná firma. Teď je tu firem  hafo s stát je jen jednou z nich, která produkuje specifické zboží a služby. Na co se má zaměřit a kdo bude "ředitelem" - o tom rozhodují akcionáři ve volbách. Ředitel by se pak měl snažit - jako v jiné firmě - o co nejlepší efektivitu vynaložených prostředků. Jediné, v čem se stát od jiné firmy liší je skutečnost,  že nemůžete "akcie" prodat, dokonce se jich nemůžete ani vzdát zdarma pokud se domníváte že jejich vlastnictví vám přináší ješdině škodu a nevýhody.

E. Erat 26.1.2015 15:46

Re: Stačí se podívat na některé americké či

Nechápete příklad,tak jo deset,dvacet mega,to je vyhovující ? Princip je stejný,kolik jsem řádně vydělal a zdanil na takový barák mám.

P. Kmoníček 26.1.2015 15:37

Re: Co jiného by se taky dalo čekat

A přidejte jméno předsedy Ústavního soudu.Také bývalý člen KSČ.Buď té ideologii věřil a byl to b.b nebo nevěřil,dělal že věří,protože to pomáhalo kariéře a byl to tedy prospěchář.Co bylo a je horší?Každý jsme nějaký,ale kdo má hlínu na hlavě,neměl by se do vedoucích funkcí cpát.

V. Horák 26.1.2015 15:36

Re: Stačí se podívat na některé americké či

Člověče,co to plácáte o 30 mega?

R. Langer 26.1.2015 15:35

Re: Babiš je pro mne jedním velkým podvodem. Je pro mne

Nesouhlas, Babiš je sice všechno možné, ale určitě ne hlupák!

V. Horák 26.1.2015 15:34

Re: Na druhou stranu musím uznat,...

Bureš říkal,že prý to bude "až" od 5 mil.,takže majitelé zemljanek jsou v klidu.

V. Horák 26.1.2015 15:32

Za normalizaci-burešizaci

jsou odpovědní hlavně bývalí voliči ODS,kteří ve své šílené naivitě dali hlasy Burešovi."Vždyť on je přece podnikatel" !Tihle blázni nečtou programy,nesledují žvanění burešovců v parlamentu a pořád netuší,že si zvolili své katy.Budou to totiž HLAVNĚ oni,na koho budou chodit udání od "obyčejných lidí" na berňák a pak budou před úředníky celí zpocení dokládat,"že si na ten barák nenakradli".Za blbost se platí.

R. Langer 26.1.2015 15:31

Re: Na druhou stranu musím uznat,...

Jenom počkejte, až vám začnou lustrovat barák za 3 melouny po prarodičích, kdo ví, kde na něho nakradli. Nebo si jako myslíte, že zrovna vás se to netýká? Máte to v účetnictví? :-P

P. Kmoníček 26.1.2015 15:28

Re: Pane Payne!

Pokud Vám je opravdu šedesátdevět let,tak už by Vás mohl navštívit rozum.

Š. Hašek 26.1.2015 15:27

Re: Co jiného by se taky dalo čekat

Ptejme se voličů.

Š. Hašek 26.1.2015 15:26

Re: Babiš je pro mne jedním velkým podvodem. Je pro mne

Souhlas.

Ale "jedno" třeba uznat. Dotační podnikatel, komunista, estébák a dvacet jím placených podržtašek (k tomu i novinář Komárek) - drží nitky. Na ministerstvu financí!  A jinde. A Babišovy servery se plní daty o podnikatelské sféře celé ČR. Zpracuje online nebo později.

Inu propaganda dokáže divy. "Naprosto nechápu", jak jsme ty roky "pod Klausem" mohli přežít!  A ve zdraví si i našetřit na penzi, a vůbec dýchat! 

"Hněv lidu" jest ale vošementná věc.

K. Luboš 26.1.2015 15:02

Na druhou stranu musím uznat,...

...že jakási „atmosféra strachu“ může naší společnosti jenom prospět. U nás se totiž nikdo nikoho nebojí, prostě typicky český bordel!

A proč by kdokoliv a kdykoliv měl mít problém s doložením původu majetku? A jak by vůbec někdo mohl „nedoložit“ miliony nebo miliardy, když se účetnictví vede na koruny?

E. Erat 26.1.2015 14:56

Stačí se podívat na některé americké či

britské filmy, nebo seriály a v nich je vidět,jak moc se tam lidé bojí berňáku.Takže vytvořit atmosféru strachu je zcela v pořádku.Je to prevence,slabší jedinci si dvakrát rozmyslí okrádat stát.A o to jde především.A plácaniny o tom,že si nikdo neschovává účty jsou sice hezké,ale tady se nejedná o účty za pračku nebo ledničku.Jedná se převážně o nemovitosti, a ty se dají ocenit i zcela bez účtů zpetně. A je to zcela jednoduché,od roku 1990 jsi vydělal x miliónů ,tvoje průměrná roční režie byla x set tisíc korun, a jak tedy můžeš mít barák za 30 mega.Jednoduché a snadno zapamovatelné.A pak nastane to co říkal pan Srb,tatínek spořil celý život do krabice od bot, a tu schovával pod postelí.Nebo Grossův strejda Vik.Pan Babiš (nevolil jsem ho) má zcela v tomto pravdu.I Al-Capone skončil na daních.Je třeba v tom marasmu začít něco dělat.Jirka P. vždy patřil v ODS k těm hloupějším,nebyl schopen se ani naučit řádně řídit, a jeho časté dopravní nehody byly předmětem veselých skazek na schůzích ODS-dle mého přítele,který s ním byl v jednom klubu.

E. Tocháček 26.1.2015 14:40

Re: Jen snad přidám,

Promiňte, ale začínáte se v tom ztrácet a roztahujete to do nesmyslných souvislostí. Na to nemám dost času ani energie. Takže jenom pár vašich ( podle mého názoru pochopitelně ) nejkřiklavějších nepochopení:

- " ...volná soutěž politických stran - rozuměj boj o moc nad občany " - paranoia, ublíženectví

- " ...občané nemají v rukou naprosto žádný nástroj k prosazení své vůle " - samozřejmě mají,  pro další volební období volit jinou stranu.

- " ... proto, že v nich nevládne ona většinová občanská vůle " - žádná většinová občanská vůle neexistuje. Existuje ale většinová volba těch, co přišli k volebním urnám. To pochopitelně nijak nezaručuje, že tato většina se nedá oblafnout a neskočí na špek politickým šarlatánům a prospěchářům.

Demokracie není samospasitelná, nepostará se o nás, nezajistí nám život a spravedlnost podle představ každého z nás. Dává ale šanci ke kompromisům a možnost poučit se z vlastních chybných rozhodnutí při výběrů zastupitelů. Zlepšit stav společnosti tímto způsobem trvá desítky let a tak se toho spousta z nás nedožije. Kdo má ale děti ten ví, že i tak to smysl má.

P. Čech 26.1.2015 13:54

Re: Jen snad přidám,

Politické strany u nás nikdy nikdo ničemu neučil. Jsou si totiž velmi dobře vědomy, že beze zbytku vládnou všem občanům a toto své privilegium měly a mají dokonce zakotveno v ústavě. V minulé ústavě to byl čl.4 (vedoucí úloha KSČ), v současné ústavě to je čl.5 (volná soutěž politických stran - rozuměj boj o moc nad občany). Nakonec, proč by politické strany měly plnit nějaké své sliby, když občané nemají v rukou naprosto žádný nástroj k prosazení své vůle? Zákon o obecném referendu je ve hvězdách a klidně může být takovým slibem naší politické koalice (nikým, žádným voličem nevoleným uskupením politických stran a hnutí), který nakonec splněn nebude a když tak v takovém znění, jak je u nás zvykem již od roku 1620. Ani učesaná, ani prostovlasá, ani nahá, ani oblečená, ani ryba ani rak, tedy systém chytré horákyně, podle kterého se řídí téměř vše v tomto státě. systém, který nikdy nemůže efektivně fungovat, protože zavděčit se všem nelze. Právě kvůli tomu vznikla v Athénách ve Starém Řecku demokracie. Skutečná demokracie, v níž vládla vůle většiny občanů. Systémy, které jsou dnes označovány za demokratické ve skutečnosti (až na dvě výjimky) žádnými demokraciemi nejsou a to zejména proto, že v nich nevládne ona většinová občanská vůle.

P. Čech 26.1.2015 13:40

Re: Jen snad přidám,

Pokud hovoříte o demokratickém státě v souvislosti s ČR, potom vězte, že zde žádná demokracie není a nikdy nebyla. Demokracie totiž znamená - demos kratos - vládu občanů. Tedy nikoliv vládu politických stran, které našemu státu vládnou již od roku 1918. Pokud mluvíte o krátkozrakých voličích, potom mějte na paměti, že jsou to ti voliči, kteří volí politické strany, ale i hnutí. Své zástupce v zastupitelské demokracii, lhostejno zda se nazývá parlamentní či liberální, voliči volí pouze tam, kde mají možnost volit skutečné své zástupce - fyzické osoby. To u nás mohou pouze v případě senátorů a prezidenta republiky. V ostatních volbách jsou volena diktátorská uskupení naprosté menšiny občanů. Tato uskupení, ať se jmenují politické strany či hnutí   n i k d y   nepředstavují vůli většiny občanů a přesto zcela ovládají v rozporu s čl.2, odst.1 ústavy moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Kouzlu žádného miliardáře jsem nepropadl, protože kromě jeho schopnosti vydělat peníze na něm nespatřuji nic zvláštního. Ani jsem hnutí ANO nevolil. A to, že pan Babiš je miliardář sem vůbec nepatří. Pouze vyčnívá mezi ostatními politiky, kteří se honosí holým zadkem.

P. Čech 26.1.2015 13:27

Re: Pane Payne!

Je mi 69. Zažil jsem tedy v dospělém věku i t.zv. reálný socialismus. tTdy vím, o čem mluvím. Zásadně se nevyjadřuji k dění v padesátých letech, kdy jsem byl dítětem, které věcem obecným nerozumí. Každopádně část doby komunistické diktatury jsem zažil ve věku dospělém. Dnešní doba je sice mnohem svobodnější, ovšem podstata systému je stejná. Občané si nemohou vládnout sami, jak to požadují základní demokratické principy. Vládnou jim politické strany, podobně jako za socialismu vládla strana jedna. Příliš velký rozdíl to není. Jediné uvolnění, které za doby socialismu existovalo, trvalo necelých 8 měsíců v roce 1968. Bylo to však uvolnění pouze částečné, diktatura KSČ trvala i během tohoto období.

P. Krešňák 26.1.2015 13:24

Tak to je ....

.... není co dodat. Je to pořád stejné, všehny ty hlasy o tom, že není pravých, středových a levých postojů a pravd, jsou pořád slyšet. Stále by někdo dával "odborníky" do vlád a koncept nepolitické politiky vynášel nad ostatní koncepty. Pane Jiří, souhlasím s Vámi. Krešňák

B. Mráz 26.1.2015 12:59

Re: Jen snad přidám,

Pane Čechu , propadl jste "kouzlu" miliardáře a tím jste se zařadil mezi ty krátkozraké voliče, kteří budou dlouho procitat a potom smutně koukat, co se to stalo s demokratickým státem.  Možná, že bude pozdě...

J. Křivánek 26.1.2015 12:47

Re: Co jiného by se taky dalo čekat

Obávám se, že se dost pletete. Ovar je vůbči Burešovi naprosto neškodnej voplzlej strejda s hlupáckýma názorama, kterému vlezla do hlavy záře reflektorů. Ve srovnání s Burešem a jeho hnutím jsou Ovar a jeho patolízalové demokrati.

E. Tocháček 26.1.2015 12:37

Re: Jen snad přidám,

A kdopak tu 20 let učil politické strany, že své předvolební sliby vlastně vůbec plnit plnit nemusí, že pro znovuzvolení jim úplně postačí před volbami vydráždit svojí část elektorátu poukazováním na ty nehoráznosti v politickém táboře jejich ideových oponentů ( "kouzlo" negativní kampaně )? No ano, my voliči. Zatím ještě stále je volič ta nejdůležitější část volebního systému. Jak si volič své strany vychová ( ještě lépe založí a vybuduje ), takové ty strany pak jsou. Dětsky naivní pokukování po " osvíceném monarchovi ", který nám voličům dá tu naši republiku do pořádku místo nás, je opravdu nejkratší cesta k nové totalitě.

J. Křivánek 26.1.2015 12:36

Re: Pane Payne!

Tak sem asi taky slepej.  Nicméně nevím proč urážíš autora, že o době normalizace neví nic. Kolik ti je? V roce 1968 autorovi bylo 12 let a tak v 70 letech prožil svoje dospívání. A na dospívání se nezapomíná. Já si svoje dospívání (přelom 80/90-let) pamatuji jako by to bylo dnes. Pamatuji si z této doby více než co bylo před 5-10 lety.  Argument o "malých dětech" "lidech bez zkušeností" je klasika, kterou dogmatici rádi používají. Já normalizaci nezažil, ale zažil jsem jako dítě/dospívající  karikaturu socialismu konce 80-let a těch pár zkušeností s chováním fízlů, celníků, všudy přítomné přetvářky a lhaní si dobře pamatuji. Doma a mezi známejma se říkalo úplně něco jiného než na veřejnosti. Vtipné bylo že jsem vyslech i pár domácích zpovědí kariérního komunisty jak nadává na režim.

Pak následovalo uvolnění. Trvalo několik let. A nyní zažívám opak. Jistě to není stejná normalizace jako po roce 68. Doufám, že novému režimu bude stačit ostrakizace názorová a když budu držet hubu a krok tak tiše doufám, že si dožiji tuto svoji reinkaranci. 

Milej Čech užívej si svůj život, kde bude líp.

P. Čech 26.1.2015 12:04

Re: Dobrý, Jirko!

Ujasněte si pojmy. Pan Babiš není "ve straně ana Babiše", ale v "občanském hnutí ANO". To je dosti značný rozdíl, který ovčané politických stran nechápou a nebo spíše nechtějí pochopit. Jinak s tou demokracií máte pravdu. Ovšem to by u nás nějaká demokracie musela být. Ona však není. Je zde stále reálný socialismus pouze jako úlitba ovčanům "obohacený" prvky anarchie.

P. Čech 26.1.2015 11:59

Re: Jen snad přidám,

A divíte se tomu? Pan Schwarzenberg nedávno trefně poznamenal, cituji, "Lidé už mají politických stran po krk".Konec citace. Je-li tomu tak, a já tomu věřím, potom koho mají voliči volit? Nic jiného než politické strany a hnutí volit nemohou. Tak se obracejí na ona hnutí, protože politických stran obecně (všech) mají po krk. Tedy není to fenomén Babiše, ani fenomén volič Babiše. A navíc, pana Babiše nikdo nevolil, protože u nás se nevolí osoby, ale strany a hnutí.  Tedy, mohl by to být fenomén ANO a Úsvit, což je za současného stavu pochopitelné.

Z. Švrček 26.1.2015 11:56

Dobrý, Jirko!

Tos Babišárnu docela dobře popsal. Je třeba si uvědomit, že Babiš je především ve straně pana Babiše a od toho se jeho mocenské choutky odvíjejí. Raději stokrát nedokonalou, užvaněnou a mnohdy i  tragicky chybující demokracii, než dalšího spasitele, i kdyby to "stát" byl.

P. Čech 26.1.2015 11:50

Pane Payne!

Pokud nevidíte v programu hnutí ANO, o co mu jde, jste slepý a nebo to vidět nechcete, podobně jako mnozí ovčané politických stran. Myslíte si, že jste opravdu tím, kdo by měl hodnotit dobu t.zv. normalitzace? Pokud vím, tak jste v té době byl malým dítětem, které nemohlo chápat o co jde. Vypadá to tak, že patříte mezi ty, kdo nic neví, ale o to více se ke všemu vyjadřují, což přímo čiší ze všech Vašich článků a příspěvků.

E. Tocháček 26.1.2015 10:04

Jen snad přidám,

že náš problém ve skutečnosti není " Fenomén Babiš " ale " Fenomén volič Babiše ".

J. Boleslav 26.1.2015 9:45

Re: A proč, pane Krátký ?

Od něho bych to taky nečekal. Mimochodem, nevíte náhodou, co ten člověk teď dělá?

J. Boleslav 26.1.2015 9:44

Re: Jde o výborné pojmenování

Na průzkumy bych moc nedal. Agentury má už Bureš zřejmě většinou koupené.

J. Boleslav 26.1.2015 9:43

Re: Babiš je pro mne jedním velkým podvodem. Je pro mne

Souhlas.