29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Nižší důchod pro bezdětné nebude fér

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně mluvil o své důchodové reformě. Nalijme si čistého piva – její podstatou je, že lidé bez dětí budou mít menší důchod od státu, respektive si na něj prý mají více naspořit sami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kuča 26.12.2021 8:17

Pitomost. Ani jedno nevyužívají rodiče přímo. Je to vpodstatě nutný servis ze strany státu, aby byly ony děti z hlediska ekonomické produkce následně ‘použitelné’. (Byť v případě produkce většiny humanitních oborů to může být zmařená investice. :-/)

L. Kuča 26.12.2021 2:26

Pitomost. Ani jedno nevyužívají rodiče přímo. Je to vpodstatě nutný servis ze strany státu, aby byly ony děti z hlediska ekonomické produkce následně ‘použitelné’. (Byť v případě produkce většiny humanitních oborů to může být zmařená investice.)

P. Tesařík 25.12.2021 18:45

Právník co nic nechápe, to je ošklivé postižení, v průběžném důchodovém systému odjakživa platilo, že každá výdělečně činná generace musela platit 2x aby bylo i v budoucnu na důchody, jednak musela splnit své důchodové závazky ke svým rodičům a odvádět na jejich důchody a jednak musela investovat hodně peněz a času do svých vlastních potomků aby měl někdo v budoucnosti důchodové závazky k nim. Pokud se bude při výpočtu důchodu zohledňovat i investice do potomků, nebude to diskriminace bezdětných, ale odstranění nehorázné diskriminace rodin s dětmi. Měl by se stanovit základní důchod za odvody pojištěnce + společnou část investice do potomků přes státní rozpočet a k tomu by měl každý rodič co cpal peníze a čas do potomků, dostávat svůj podíl z odvodů svých potomků. Kdo děti nevychovává tomu zůstává dost a dost peněz na to, aby si druhou část důchodu dospořil, chtít po rodinách aby si ještě ke své dvojí investici spořili, to je nestoudnost nad nestoudnost.

P. Dvořák 25.12.2021 5:36

Přesně tak! To jste vystihla naprosto dokonale. A jen žvaníte, abyste bez boje trapně neopustila svoje pozice.

Roky jsem se díval z okna pracoviště přímo na úřad práce. Ale nejde jen o to "dívání", to jen abyste věděla, že koukat kolem sebe znamená mnohdy o věci vědět úplné h.... Často jsem s úřednicemi spolupracoval, takže jich tam znám víc než dost a vím, jak to tam chodí. Také jsem byl u toho, když jich pár letělo, že si nestačily ani zabalit krámy do krabice.

Byly jako vy. Nic "neviděly, nevěděly", ale vidět a vědět měly. Rozdíl mezi vámi nebyl ani v tom, že si také myslely, jak jsou chytré.

J. Janotová 25.12.2021 0:42

No jasně, nekoukám kolem sebe a nevím vůbec nic. Navíc jsem pravdoláskař sluníčkář a čert ví co ještě...Zatím co vy sledujete nájezdy bohatých cigošů jak plení pracáky....8-o

V. Kučer 25.12.2021 0:20

Takže je to vyřešeno.

J. Janotová 25.12.2021 0:16

Vlamujete se do otevřených dveří. Co asi je již celkem dlouho existující daňový bonus na dítě? Při 3 dětech je to docela cítit

J. Janotová 25.12.2021 0:03

Vlamujete se do otevřených dveří. Co asi jsou daňové bonusy na děti? A jsou poměrně citelné

J. Jurax 24.12.2021 22:32

Jistě.

Ale abych je mohl vychovat a dát jim vzdělání, musel bych tu být a vydělávat tak do pětadevadesáti, protože z důchodu by to šlo stěží. Jsem ročník 49 ... :-)

Tudy cesta asi nepovede ... :-)

J. Jurax 24.12.2021 22:19

Pak ale musí být bezdětní osvobozeni od části daně, která jde na vzdělání cizích dětí a poměrně vyškrtnout procenta za pediatrickou péči, dětská hřiště... pravíte.

Nuže, dalo by se argumentovat tím, že si tímhle bezdětní předplácejí aspoň nějaký (nízký) důchod, když nevychovali a nedodali daňového poplatníka, jenž by na jejich důchod platil. Ale mám dojem, že tyhle argumenty Vás nenadchnou. Nejste bezdětný?

J. Jurax 24.12.2021 22:12

Není.

Nedodal daňového poplatníka, jenž by mu vydělával na důchod, tak mu není z čeho důchod platit. Nemá nárok.

Opak by byl diskriminace těch, kdož dodali daňového poplatníka, investovali do jeho výchovy a vzdělání, a teď se mají o benefity dělit s nějakým parazitem, který tak neučinil.

Jak se Vám líbí tento pohled?

L. David 24.12.2021 22:10

V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEJDE O DISKRIMINACI ! !

Ten, kdo nezplodil a nevychoval děti, které pak v jeho stáří vydělávají na jeho důchod, si nemůže činit nárok na stejný důchod s těmi, kdo v průběhu života obětovali mnoho úsilí i peněz na výchovu svých dětí ! !

Y. Všemocný 24.12.2021 22:03

Porušení lidských práv a diskriminaci pominu, protože je to jen něco, na čem se dohodli ti shůry a dá se předělat. Pak ale musí být bezdětní osvobozeni od části daně, která jde na vzdělání cizích dětí a poměrně vyškrtnout procenta za pediatrickou péči, dětská hřiště... Chápete? Nebo chcete bezdětné střílet, ženy po menopauze, u mužů nevím jak to určit? Nižší důchod pro bezdětné není fér. Navíc po bezdětných zůstanou příbuzným prostředky a hlavně byty pro jejich ratolesti! Vyargumentováno?

R. Toman 24.12.2021 22:03

Od černop.... nikdy nepřišlo nic dobrého, ještě tak k nám přitáhnout ty údajné siroty jak chtěla Šojdrová.

Y. Všemocný 24.12.2021 21:52

Protože to je jasná diskriminace.

Y. Všemocný 24.12.2021 21:51

Tak pak zrušme daňové úlevy za děti. Bezdětné daňově zvýhodnit - nikdy nebudou využívat školství ani pediatrii! Tak co?

Y. Všemocný 24.12.2021 21:48

Jurečka je úspěšný debil. Co myšlenka, to perla! Tohle nikdy neprojde ústavou, potažmo soudem pro lidská práva, jedná se o jasnou diskriminaci bezdětných. KDY UŽ SI KAŽDÝ HŇUP UVĚDOMÍ, ŽE TENTO SYSTÉM JE NEJLEPŠÍ!!!??? Nelze udělat fungující reformu. Spoření nefunguje, protože dnešních 1000,- bude třeba 100,- nebo 10,- v důchodu! Investice jsou v podstatě to samé. Ten skvělý průběžný systém selže, pokud ubude aktivních plátců: podpora rodin (třeba novomanželské půjčky s nějakým odpočtem za dítě) a hlavně, bohužel, řízená migrace. Ale řízená migrace = vybírat a prověřovat lidi z východu, co jsou kompatibilní s našim způsobem života... Vše jiné jsou jen lži nebo výzva k sociálním nepokojům.

V. Němec 24.12.2021 21:25

V solidárním systému, kdy potomci platí důchody předkům, to jinak nejde, než, že, kdo nezplodí, nevychová a neživí děti, bude mít prostě potom důchod nižší.

A jestli neměl děti proto, že byl neplodný, inverzně založený, nebo prostě lenivý sobec, je úplně jedno. Může být rád, že ho ti potomci ostatních živí.

V. Petr 24.12.2021 21:19

Když už tak už. Je jasné že někteří dítě mít nemohou, ač pro to dělají vše. Pokud ale autor chce být za takové situace poctivý, pak by se důchod musel odvíjet od sociálních plateb dětí. Když někdo zp lodil nemakačenky na dávkách, měl by se mu důchod naopak krátit!

Mimochodem, hodně lidí je třeba především k OBRANĚ země. Kdyby křesťané v Africe měli málo dětí, budou přečísleni muslimy a následně vyvražděni!

L. David 24.12.2021 20:56

Chyba je přece ve formulaci!

Proč mluvit o nižším důchodu pro bezdětné, když je možno hovořit o nadstandardním důchodu za každé nejen zplozené, ale řádně vychované dítě.

P. Dvořák 24.12.2021 18:30

Rakušan, Jurečka ani Langšádlová nebo kdokoliv z těch pitrýsků, co se na ně dostalo koryto ve vládě, se v tom plácat nebude. Budou chodit po ministerstvech nebo dělat "výjezdní zasedání" případně žvanit z nějakého pódia v jakémsi regionu a za nimi bude klaka, jakou vidíte s notýsky, když je někde Kim-Čong-Un. Ti budou zapisovat a realizovat moudra vůdců.

Plácat se v tom budou všichni ostatní.

P. Dvořák 24.12.2021 18:17

Vy vůbec netušíte, co se děje a jaká je realita.

Ale vůbec!!!!

J. Machotka 24.12.2021 17:57

Možná jsem to nenapsal srozumitelně. Aby neklesla v porovnání s tím, kde je teď (oproti úrovni lidí s průměrem či vyššími příjmy samozřejmě klesne; tu je pro většinu udržet nereálné). Prozatím jediným fungujícím opatřením bylo zvyšování věku odchodu do důchodu, ale i tento způsob má někde svůj limit. Na druhou stranu, i před Bismarckem, který tuším systém státem garantovaných penzí zavedl jako první (a kdy byla věková hranice někde kolem 80 let, takže se to týkalo jen zlomku) staří lidé hromadně neumírali hlady. Fungovaly však jiné mechanismy, které dnes nejsou (např. výminek) a které už nejspíš ani vrátit nepůjde. Přesto je možné si z toho vzít alespoň inspiraci, že stát má být až tím posledním - v pořadí jedinec, rodina, obec/sdružení, stát. Dnes by se jedním střípkem do mozaiky mohla stát např. reverzní hypotéka, kdy staří lidé odprodavaji postupně svoje bydlení finanční instituci, která jim zajišťuje obživu.

Při současném daňovém zatížení však přechod na takovéto mechanismy nebude možný a stát postupně vyčerpal téměř všechny rezervy, ze kterých by se mohlo financovat přechodné období. Takže se nejspíš bude jen trpně čekat, dokud se systém nezhroutí sám a dokud si lidé nenajdou vlastní cesty.

V. Kučer 24.12.2021 17:45

Nakonec bude řešení bezdětné více zdanit, nic nového pod sluncem, již to tady bylo.

V. Kučer 24.12.2021 17:33

Stará bába už mít děti nemůže my dva pravděpodobně ano, kdyby nám zaplatili nebyl problém sehnat plodnou čtyřicátnici...

V. Kain 24.12.2021 17:28

Ministerstva byla obasazena odborníky na slovo vzatými.Jurečka je jedním z nich.Bude se v tom plácat jako Rakušan ve vnitru.

Z. Lapil 24.12.2021 16:57

Ve státním rozpočtu určitě, v důchodovém to podstatné (ne vysloveně rozhodující) bude.

Ale díky za poznámku, fakt je, že bych čekal, že to bude víc.

J. Janotová 24.12.2021 15:38

Reálný popis situace? Dovolte abych se zasmála. Tohle moožná šlo tak v 90. letech....Olaši, kteří to provozovali už se změnili na "počestné" majitele ubytoven a celých bytovek.

J. Janotová 24.12.2021 15:25

No jo, bohužel máte pravdu.

J. Jurax 24.12.2021 15:23

No, čísla by se dala na netu zjistit, ale fakt se mi to nechce počítat. Ale něco by to hodilo ... a při výši důchodů i pětistovka navíc jistě mnohé potěší ...