30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ničení státních symbolů pokračuje

Před patnácti lety to byl takový soft začátek: Po volbě prezidenta Klause někteří „stateční“ opozičníci nosili na klopě placku „Klaus není můj prezident“. Na otázku, kdo tedy je jejich prezident, sice neuměli odpovědět, ale Klaus to prostě nebyl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Trick 27.10.2016 8:53

Nejvíce lži a nenávisti

pochází od pravdoláskovců.

I. Schlägel 27.10.2016 8:50

Zeman je objektivně vzato

horší prezident než Klaus, přes veškeré oprávněné výtky k němu. Zeman si s sebou na prezidentský stolec vzal svou mstivost, nevypočitatelnost, buranství, mlžení, lhaní a hlavně své žalostné personální schopnosti. Obklopit se schopnými lidmi není jednoduché. Pro Zemana nemožné. Tohle musí slušným lidem vadit bez ohledu na knížete či jiného soupeře, kterého by Zeman porazil stylem "pravdu má vítěz, i kdyby to byla sebevětší lež". I prezident je státní symbol, není se co divit, že úcta ke státním symbolům i ke státu jako takovému upadá.

A. Zajícová 27.10.2016 9:01

Re: Zeman je objektivně vzato

přesně tak. Díky za jasné shrnutí toho, ale asi to bude k ničemu - copak někdo dobrovolně přizná, že naletěl takovému "neslušnému člověku"?

M. Moravcová 27.10.2016 12:39

Re: Zeman je objektivně vzato

ale jo, máte pravdu. Nicméně je zvolen, prezidentem zůstane do konce volebního období. A ten vykalkulovaný a nastrojený hon a štvanice, co se na něj co 14 dní koná, je velmi špatnou vizitkou jeho oponentů. On si v tom rochní, protože se o něm mluví. Oponenti se zatím zviditelňují a jejich metody jsou odporné.

I. Schlägel 27.10.2016 13:05

Re: Zeman je objektivně vzato

A jaké metody jsou v pořádku za předpokladu, že se vše odehrálo tak, jak tvrdí pánové Herman a Brady. Kolikrát Vám musí hradní mluvčí zalhat, abyste ho přestala brát vážně? A berete ho vůbec ještě vážně? Pokud ano, proč? Pokud ne, koho berete v tomto sporu vážně? Pokud náhodou lže hrad a projde mu to, bude to mít pozitivní vliv na zemi? Už má Mynář prověrku? Už padla omluva za Peroutku? Musí přijít po exekuci ještě něco více trapného, abychom se byli schopni na našeho prezidenta podívat kritickým okem? Znáte jeho politickou dráhu začínající aférou Bamberg, aférou Olovo, aférou Spiklenecký kufřík, Štiřín, Český dům, atd., atd.? Kolikrát Vám musí zalhat Zeman, abyste mu přestala věřit bez ohledu na to, co bude či nebude dělat do konce svého volebního období? Pěkný den.

A. Alda 27.10.2016 8:49

Máte bolestivou pravdu,

ale na rozdíl od Vašich čtenářů Vy jako senátor s tím můžete něco udělat.

P. Hlosta 27.10.2016 7:42

Ať nám řeknou co vlastně a jestli vůbec čtou! ;-)

Shodou náhod si čtu v dnešní době Masarykovu knihu "Ceské myšlení". Tak mi přijde dost zvláštní, že při svátku státnosti není slyšet od politiků žádná filozofická úvaha na taková témata, jakými se zabýval Masaryk, třebaže by současnost něco takového zvláště potřebovala. Nic pro občany nerozvíjí téma současné České státnosti, nebo spíše to není medializované. Masaryka si bere do úst politik v Česku jen účelově pro napadání opozice, jakoby Masaryk byl nějaký štít a zbraň proti opozici.

V čem tedy tkví Česká státnost dnes? V historismu, nebo realismu, jak to rozebíral ve své době Masaryk? Jaké spojnice historie dává Česku pro jeho existenci a co upřednostňuje Český politik - historism, nebo realism? Ví vůbec který z nich, nač se to vlastně ptám? Čí literárně filozofické díla ten který čte po večerech a čte něco vůbec?

Občana zajímá způsob a směr myšlení jeho politiků. "Ukaž mi co čteš a já ti řeknu kdo jsi!" Neobstojí tvrzení politika, že nemá na filozofické úvahy při četbě čas. "Čas neexistuje, čas se musí udělat!" řečeno slovy klasika. ;-)

P. Hlosta 27.10.2016 7:44

Re: Ať nám řeknou co vlastně a jestli vůbec čtou! ;-)

Ztratil se mi v názvu knihy Masaryka háček. Pochopitelně se kniha jmenuje "České myšlení" ;-)

A. Alda 27.10.2016 8:50

Dnes by se to mohlo raději přejmenovat:

Těžké (je) myšlení.

M. Pivoda 27.10.2016 7:28

Přímá volba nevadí, ale nesmí se volit ekonomové!

"... kteří dnes odsuzují prezidenta Zemana, horovali pro přímou volbu prezidenta. Jsou to lidé, kteří byli deset let nešťastní z toho, že je prezidentem Václav Klaus.... "

Člověk je něco více, než jen jakási ekonomická mašina maximalizující zisk. Reprezentanti těch ekonomických mašin (Klaus, Zeman), pak nevidí dál než za rozvahu a výsledovku.

"Hlupáku, jde o ekonomiku!" Tak se kdysi v prezidentských volbách v USA ke svému politickému rivalovi vyjádřil Bill Clinton. Jenže Clinton měl tehdy na mysli jinou vrstvu společnosti, než o které šlo našim (významným) ekonomům.

Do budoucnosti bude třeba v Česku uzákonit, že reprezentantem státu (prezidentem) se nesmí stát úzce uvažující ekonom. (Pro úplnost: autor těchto řádků je dle vzdělání kandidát ekonomických věd.)

P. Švejnoch 27.10.2016 7:48

Re: Přímá volba nevadí, ale nesmí se volit ekonomové!

Cituji z předchozího příspěvku: "(Pro úplnost: autor těchto řádků je dle vzdělání kandidát ekonomických věd.)".

No, autor předchozích řádků je možná (dle vlastního tvrzení) akademicky vzdělán, ale projevuje pozoruhodnou neznalost (a nepochopení) českého ústavního řádu.

Ještě mi chybí nějaká zmínka o Elonu Muskovi, a reklamní část s odkazem na autorovu "vzdělávací" činnost"... :-D

P. Hlosta 27.10.2016 7:49

Re: Přímá volba nevadí, ale nesmí se volit ekonomové!

Že bychom diskriminovali prezidenta pro jeho specializaci ve vzdělání? ;-)

M. Pivoda 27.10.2016 8:09

Petře Hlosto:

Na Neviditelném psovi se netvoří zákony, zde se jen diskutuje.

V mém návrhu by nešlo o diskriminaci prezidenta dle specializace ve vzdělávání, ale o vyloučení nedovzdělaných. Hovořil jsem o "úzce" zaměřených osobách.

Poslechněte si raději Dalajlámu:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/216411058091022-hyde-park-civilizace/

P. Lenc 27.10.2016 8:18

Re: Petře Hlosto:

Zajímavé pane Pivodo.Co to je "nedovzdělanost"? Mimochodem, dalajláma je "dovzdělaný"?

M. Pivoda 27.10.2016 8:59

Re: Petře Hlosto:

Dalajlámovo vystoupení v České televizi bylo pro Čechy určitě obohacením ducha. Měli jsme tak možnost nahlédnout do způsobu uvažování dalajlámovy (nám tak vzdálené) kultury.

Ekonomové hodnotí vše ekonomickým pohledem. To není až tak špatný pohled. Problémem ale je, v jak dalekém časovém horizontu posuzujeme onen možný ekonomický přínos.

Srovnejte: Dlajláma sleduje velmi dlouhý časový horizont (v ČT hovořil dokonce o reinkarnaci), zatímco naši krátkozrací (nedovzdělaní) ekonomové hledí nanejvýš do další pětiletky.

Konkrétně pro ekonomy připomínám: Čína je skutečně velká ekonomika (má pracovité lidi, ...), ale je ještě velmi vzdálená od toho, aby se stala vzorovým územím s největší přidanou hodnotou na osobu (oproti současnému Křemíkovému údolí.)

P. Lenc 27.10.2016 9:44

Re: Petře Hlosto:

Pane Pivodo, vaše "vysvětlení" je opravdu "obohacující".Obvzlášť ta pasáž o reinkarnaci.A "nedovzdělanost" našich ekonomů, hledících pouze k příští "pětiletce" je obvzlášť půvabná.Je opravdu škoda, že člověk jako vy byl "přehlédnut" začátkem devadesátých let, ten "naprostý hlupák" Klaus, který vidí jenom do"příští pětiletky" mohl být takovým ekonomickým géniem Pivodou naprosto eliminován.Tak nevím, jestli si děláte jenom legraci, nebo jste takový narcis.

P. Švejnoch 27.10.2016 9:56

Re: Petře Hlosto:

Rozhodně "B" je správně.

Krom již zapadlých příspěvků pana Pivody bych svůj názor podpořil i citací z této diskuze:

"Horáček jako prezident: Autor: M. Pivoda Datum: 27.10.2016 7:37

... Pracoval jsem v Česku asi na 6 univerzitách! ..." :-)

M. Pivoda 27.10.2016 10:25

Petr Lenc:

Jestli jste si dobře všiml, já o sobě až tak moc nehovořím, vyjadřuji se především k současnému trapasu prezidenta Zemana, ekonoma.

Při té příležitosti jsem uvedl, jaké je moje zázemí. Klaus byl a je stále duchem ve své profesi bankovního úředníka. Já jsem byl původně inženýrem, který aktivně v podniku vytvářel novou hodnotu. Z toho vyplývá ten podstatný rozdíl v uvažování inženýra a bankovního úředníka, ekonoma. Českou privatizaci ale pod tímto článkem určitě řešit nebudu.

F. Navrátil 27.10.2016 8:55

Re: Petře Hlosto:

Vzhledem k tomu, že dalajlámův majetek se odhaduje na 100 mil. dolarů, jeví se mi dalajláma jako velmi úspěšný ekonom, manažer a ideál obchodníka. Není to nádhera, když jezdíte po světě a prodáváte za těžké peníze něco, co neexistuje?

M. Pivoda 27.10.2016 9:05

F. Navr8til

Tak ten dalajlámův perfektní byznys doporučte našim předním ekonomům, Klausovi a Zemanovi.

Proč chce ekonom Zeman s Číňany pracně stavět kanál Odra-Nisa (navíc v době očekávaných klimatických změn), když by spolu s dalajlámou mohl dělat tak výnosný byznys? U mne by při zkoušce z ekonomie Zeman zřejmě neprošel.

R. Brzák 27.10.2016 8:39

Re: Přímá volba nevadí, ale nesmí se volit ekonomové!

Netřeba se zaobírat Vaším pokusem o diskriminaci. Avšak stát je především moje dohoda s mým sousedem v mé zemi, že se nám oběma VYPLATÍ společně si nad sebe platit moc, která se postará o ty stránky našeho života, které neumíme nebo nechceme zaobstarávat sami.

Nejlepší, co může stát pro blaho svých občanů udělat, je bránit území proti vnějšímu ohrožení - a neplést se jim do jejich vzájemného obchodu a to s kýmkoliv!

Z těchto dvou naznačených směrů je zřejmé, že uvažování ekonoma vůbec není takovým handicapem, jak tvrdíte.

V. Braun 27.10.2016 7:00

Fotografie prezidenta není státní symbol

Tak snad kromě standardy jsem v článku žádné bourání ani poškozování státních symbolů nenašel. Fotografie prezidenta není žádný státní symbol, to by pan senátor měl vědět. Leda že by si to spletl s kultem osobnosti, za Stalina to tak možná bylo. No a státní svátek 28.října nikdo nebourá, jen někteří se zřejmě rozhodli oslavit ho důstojněji, než s člověkem na Hradě , který jej svým velmi nízkým jednáním dehonestoval. Tak tahle pohádka byla dost slabá, jakou tam máte dál pane Jirso?

E. Erat 27.10.2016 7:53

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

No, kdyby ho chtěli oslavit důstojněji, tak nic proti. Mohli ho třeba oslavit na půdě senátu, parlamentu apod. Jako opravdovou alternativní protiváhu k hradní oslavě, která by měla svojí vážnost a symboliku. S hymnou, vlajkou, pozvat pana Bradyho apod. Akce na Staromáku, je lidová taškařice, která nebude mít nic společného s důstojnou oslavou státního svátku. Bude to čistě protiakce, kde bude dav skandovat Miloše, do koše, zvonit klíči, výzvy k defenestraci atd., tak jak tomu bývá při posledních masových demonstrací protizemanovských odpůrců. Nikdy v anonymním davu nemůžete udržet důstojnost, psychicky narušených jedinců, opilců tam bude jistě dost. V tomto okamžiku se již vůbec o státní svátek nejedná, ani o pana Bradyho. Jde čistě o politický boj, proto to organizuje a platí první oficiální kandidát na presidenta M.Horáček.

K. Krejčů 27.10.2016 8:54

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Raději lidovou taškařici než sešlost naškrobenejch prospěchářskejch panáků s prolhaným a zbabělým papalášem.

M. Valenta 27.10.2016 8:59

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Pochopitelně pane Erat, že se jedná o politický boj a prozradím Vám i jeho cíl. Zbavit tuto zemi prolhaného a pomstychtivého Zemana, člověka který evidentně hájí zájmy východních despocií. A na to snad ještě má občan v této země nárok, nemyslíte?

E. Erat 27.10.2016 9:44

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Nárok jistě, ale v demokratických zemích se používají demokratické prostředky. Tj. volby atd., případně žaloba za vlasti či velezradu, můžete podat i vy, když máte ten pocit o kterém píšete. Pokud Vám ovšem vyhovuje ukrajinská cesta, tak hurá na Staromák.

M. Valenta 27.10.2016 10:22

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Právě že občan v demokratické zemi má i jiné možnosti vyjádřit svůj nesouhlas než volby či soud a že Vám jako příznivci Zemana, to vadí, mě vůbec nepřekvapuje.

E. Erat 27.10.2016 12:10

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Nesouhlas jistě. Ale, vy píšete o zbavení se Zemana. A to je již zcela jiná kategorie. Demokratické cesty jsem popsal. Nejde o Zemana, ale zbavení se jakéhokoliv politika musí proběhnout právní a ústavní formou. Jinak opravdu skončíme jako na Ukrajině.

M. Valenta 27.10.2016 13:23

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Zbavit se Zemana neznamená ho zastřelit pane Erat. Je to legitimní snaha o to, aby Zeman, který jako prezident selhal, odstoupil, případně nebyl zvolen podruhé, nebo což by bylo nejlepší, zkusil dělat prezidenta.

E. Erat 27.10.2016 14:43

Re: Fotografie prezidenta není státní symbol

Tak to ano, to jistě legitimní. I když si myslím, že on neodstoupí. A jesti bude zvolen, nebo bude vůbec kandidovat je otázka. A také je to hlavně otázka protikandidáta.