10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jakub Vosáhlo 11.1.2006 21:08

Re: Re: Re: Konečně jste přiznal osobní vláku s Patočkou a Beránkem.

Ale paní Hofbauerová, kdo platí Ivana Brezinu už přece dávno víme. (Ne)blahé paměti nám to vysvětlil dokonce sám premiér Zeman! Ale vážně: Nikdy jsem neměl pocit, že pan Brezina má programovou chuť ničit. Právě naopak- jeho články jsou téměř vždycky věcné a jako jeden z mála lidí u nás dokáže psát o životním prostředí bez ekoteroristických klapek na očích (na rozdíl od všech Beránků, Kužvartů, Kuchtových a Pávků- mimochodem: Tento proslulý starosta z Jindřichovic pod Smrkem vstoupil po ODA a SOS do své již třetí strany- právě SZ- a hodlá za ní kandidovat do Sněmovny) a proto si jeho články vždycky se zájmem přečtu.  Navíc byl snad jediný, kdo o prasečinách PB pravidelně psal už v době, kdy tito pánové ještě SZ ovládali. Díky za Vaše články, pane Brezino. A mimochodem- v Maximu (ačkoliv si ho kupuju pravidelně) je Vás škoda.
Čumil 11.1.2006 19:49

Hm, Myschi, zkusil jste se podívat na ten vitův odkaz?

Jestli ono nejde o to, že kapacita přenosových soustav není neomezená. Ale jinak jsou ty fofrmíky dokonalost sama. Holt ještě nějak naučit ten průvan rovnoměrným móresům. Toť vše.
pavel 99 11.1.2006 19:49

Re: no, konecne aspon kousek

Vy vážně nejste schopen ten článek přečíst, resp. pochopit? (Mimoto už jsem Vám to Vysvětloval níže.) Ovlivňování spočívá v tom, že přenosy energie mezi (větrníkovým) severem a jihem Německa či Rakouskem se realizují přes NAŠI soustavu resp. některé páteřní linky (jak je u elektřiny zvykem, cestou nejmenšího odporu), které jsou občas těmito přenosy PŘETÍŽENÉ. Až se přetíží ještě více, ochrany je odpojí. Co se děje pak možno nahlédnout do Itálie.
whocares 11.1.2006 19:32

Re: Trojčlenku aspoň umíte?

Typický "besserwisser"...
Mysch 11.1.2006 19:29

no, konecne aspon kousek

rozumne techniky.
ovsem kmitoctovy normal obvykle presny kmitocet generuje, ale nemeri.
a ted mi jeste prosim vysvetlete, jak nemecke fofrniky ovlivnuji ceskou prenosovou soustavu. dodavaji jiny kmitocet, ci napeti? jako technikovi, by vam melo byt znamo, ze zdroje se na energetickou soustavu prifazovavaji, takze chyba uz 1° na sit nejde. takze opet, o cem je tu rec?
pavel 99 11.1.2006 19:12

Re: no, nadavat a urazet umite hezky

Souvislost výkonu, napětí a kmitočtu (asi by patřilo ještě příkonu a spotřeby a jejich fázových posunů) je poměrně jednoduchá, nicméně složitější než vysvětlení neblahého vlivu německých větrníků na uvedeném odkazu (které jset zjevně nepochopil). Ovšem poměrně snadné by mělo být pochopit, že PRÁVĚ VÁŠ BUDÍK není a nemůže být kmitočtovým normálem. On totiž kmitočet vůbecneměří, on jakýmsi způsobem vyhodnocuje sinusovku v síti a přičítá impulsy. Když se ovšem na napětí v zásuvce podíváte osciloskopem, zjistíte, že to není úplně přesná sinusovka (v některých místech je to dost ošklivý patvar). No a některé tvarovače se občas některým patvarem nechají zmást a sem tam přihodí (uberou?) nějaký impuls. O kmitočtu se můžeme bavit, až bude u Vašeho budíku 100% garantováno potlačení kmitočtů a harmonických nad 50,200 a pod 49.800Hz - což asi nelze jinak než kmitočtovým analyzátorem.
AeroKarel 11.1.2006 18:59

Jen ať se jebou .........

Mít v parlamentu rudé, růžové, černé, zelené .........
Čím méně barev, tím lépe.
whocares 11.1.2006 18:46

ad V. Hofbauerová

Není to ta pani z článku pana Kotrby na Blistech, co měla tu placku OF 2006 už v srpnu 2005 ??
pavel 99 11.1.2006 18:44

Re: opet: hm,

Poslední pokus - v odkaze jsou NAKRESLENÉ přenosové linky a napsané zatížení například 115% znamená 15% PŘETÍŽENÍ nad nominálních 100%. Pokud se přetížení ještě zvýší jištění linku VYPNE. A pokud v okamžiku vypnutí linka přenášela například 1000MW, nastane velmi "pěkný" přechodový děj (zjednodušeně) na jedné části soustavy je najednou PŘEBYTEK 1000MW, musí se bleskově vypnout právě tolik zdrojů (omezit se to tak rychle nestačí), popřípadě přebytek vyvést do sousedních sítí.... (Viz. havárie linky do Itálie, která "zahoupala" i sítí u nás.) Na druhé konci vypnuté linky nastane naopak nedostatek 1000MW příkonu, tedy musí se bleskově odpojit někteří odběratelé, nebo připojit zdroje s okamžitou dodávkou. Bez určitého zakolísání sítě se toto udělat ovšem nedá.
Mysch 11.1.2006 18:38

no, nadavat a urazet umite hezky

ale souvislost vykonu napeti a kmitoctu je vam ovsem velkou neznamou, takze jste opravdu energeticky znalec.
takhle to opravdu nema cenu, notujte si tu prosim se sobe rovnyma, nadavejte na jihoceske matky,  a vsechno zelene.
ja se poroucim.
vita 11.1.2006 18:36

Re: Trojčlenku aspoň umíte?

A co číst, číst umíte?
Tak si přečtěte ten článek.
A nechte si ho od někoho vyložit. Od někoho s větším Komenského talentem než mám já. Třeba vám to zahraje jako maňáskové dívadlo, to byste možná pochopit mohl...
vita 11.1.2006 18:33

Re: omyl na omyl,

Ale paní Hofbauerová, já vám jen napsal, že vcelku lze vydedukovat, co z toho (strany českých grínů) bude. A to jde. Příliš se svými preferencemi netají - žádný atom, žádné uhlí, žádné nové vodní elektrárny. A protesrty proti zdražování elektřiny.
Totéž je program německých Zelených - vzoru to našich. Bohužel, těm se už podařilo část jejich programu zrealizovat a plody sklízíme. Zdražování elektřiny je jedním z nich. A budeme sklízet dlouho-předlouho. Přinejmenším dokud nebude v Evropě známa společná energetická politika.
 
Pokud potřebu "nové strany" ilustrujete na straně Zelených (nebo chovatelů vodních želev, to je fuk), domnívám se, že není až tak od věci učinit jistý závěr, že... Ovšem my ho neučinili.
 
A honzak (nebo kdo) vás už jenom otaxoval na vděčný objekt politického mlžení všech "nových", "neotřelých", "nezávislých", "nezkorumpovatelných" - prostě Cest změny, Unií svobody, Nadějí, LiR, Stran Nezávislých a Nezávislých stran, Nezávislých toho či onoho. Inu - váš projev, dokonce odpostovaný dvakrát na různá místa, to ukazuje velmi zřetelně.
Mysch 11.1.2006 18:29

Trojčlenku aspoň umíte?

ne jsem uplne blbej, a proto nepochopim to pretizeni a rozhoupani a ostatno vase vymysly.
energeticka prenosova soustava je tak dlouho stabilni, pokud dokaze drzet kmitocet a napeti pri momentalnim vykonu.
vse ostatni jsou pohadky z vaseho klubu. myslim, ze dalsi debata opravdu nema smysl.  teda v pripade, ze se nezaeptate nekoho z energetickych zavodu, kdo tomu rozumi, a je schopen vam to vysvetlit.
vita 11.1.2006 18:23

Re: hm,

Člověče, Myscháku, kouk jste se na ten odkaz? Celkem bych vám to doporučil - já se opravdu snažím odkazovat jen to, co je k věci. Na rozdíl od vás.
No, ale nepochopil jste článek, nepochopil jste výklad (zjednodušený a ořezaný na kost, snad až příliš) - no, co s tím? Halt vám zbude jenom ta víra uhlířská ve skvělé Německo a jeho ještě skvělejší větrníky. Trojčlenku aspoň umíte?
dan 11.1.2006 18:20

zelení jsou odepsaní

kolaborace se štetinou z nich udělala naprosto nedůvěryhodnou straničku
Mysch 11.1.2006 18:20

> pavel 99

jak pisu, v praze a plzni.
jinak v mnichove, regensburg a stuttgart. a taky herrenberg a sindelfingen. ale k podstate veci. cimpak to je?
nemecko ma svoji prenosovou soustavu podle vas pretizenou, a kmitocet drzi, zatimco na ceske strane kmitocet kolisa?
mate pro to logicke vysvetleni?
 
Mysch 11.1.2006 18:17

opet: hm,

a prosim o vysvetleni rozhoupani a pretizeni.
pretizeni je pro mne. kdyz soustava cehokoliv neni na momentalne dane zatizeni stavena.
jak se tim rozhoupa? to by mne strasne moc zajimalo. myslite tim to kolisani kmitoctu v cr, ktere se ale v by a bw neprojevi? to je opravdu zajimavy technicky problem. prosim o vysvetleni.
 
pavel 99 11.1.2006 18:12

Re: a jeste budte tak laskav,

nevím kdy jste toto měření prováděl, ale poslední dobou naše síť drží kmitočet poměrně přesně. Odhaduji, že za pár let bude ta přesnost obráceně.
pavel 99 11.1.2006 18:08

Re: hm,

no, pokud byste si přečetl uvedený odkaz, tak byste to (snad) pochopil - je to tam celkem slušně vysvětleno i pro neodborníka. (Pravda základní vdělání se předpokládá.) Asi není úplně přesný termín "rozkývají", přesnější je PŘETĚŽUJÍ. A přetěžují naši soustavu proto, že svoji vlastní mají přetíženou (pravda jejich věc), neboť uvěřili naivním kecům, že OZE sníží přenosy po síti (podobné bláboly lze číst na ekologistických vebech i u nás), zatímco realita je opačná. Nicméně pokud budou přetěžovat naši soustavu stále více (což asi budou, neboť poroučet větru zatím nedokáží), tak klíčové linky naší soustavy jištění VYPNE a pak se seskutečně soustava ROZHOUPÁ (v lepším případě).
Mysch 11.1.2006 18:01

a jeste budte tak laskav,

a vysvetlete mi nasledujici technicky problem.
jaktoze v bavorsku, a badenwürttembersku mi sitovym kmitoctem rizeny budik nebo sporak jde cely pulrok od zmeny letniho na zimni cas a obracene jde na minutu presne, zatimco ty same budiky v praze, zi plzni za tech pul roku dokazou jit az o 5 minut falesne. pokud ovsem dotycne rozvodne zavody nevypnou proud, a budiky, ci sporak pak ukazuji hausnumera.
Mysch 11.1.2006 17:54

pani Hofbauerova,

to je marne, tenhle brezinospolek nepochopi, co jste napsala.
otrela jste se o jejich idol, a to se neodpousti.
Mysch 11.1.2006 17:53

hm,

tak mi jeste vysvetlete, jak nemecko rozkyvava ceskou prenosovou soustavu.
to je moc zajimave tema. myslite jako, ze nedodrzuje kmitocet, nebo co?
ze v pripade potreby energii dovazi? no a, to je normalni vsude ve svete. cez v pripade poruch temelina vyrabi elektriku liscim ocasem?
a cr je sobestacna ve vsem? to palivo pro temelin se vyrabi kde?
mam vito takovy dojem, ze do technokrata mate jeste daleko. technokrat obvykle problemu rozumi.
V. Hofbauerová 11.1.2006 17:51

omyl na omyl,

1. Neřekla jsem, že si přeji do Parlamentu Zelené, ale nějakou novou stranu.
2.Neřekla jsem, že je volím, řekla jsem naopak, že je nemám moc ráda.
3.Neřekla jsem, že mi jde o Zelené, ale o psaní (strukturu, cíl a taktiku) pana Breziny.
Závěr: naučte se číst, prosím. S takovým voličstvem to mají opravdu politici u nás snadné. A protože jsem spíše pravicově orientovaný, dost úspěšný a tudíž  velmi zaneprázdněný volič, jdu vydělávat. Mějte se , boys, jak chcete. (Ale ty Březinovy články čtěte radši dvakrát, jen tak, třeba se někomu rozsvítí, aspoň časem. )
vita 11.1.2006 17:19

Re: hm,

Aha, tak to zkusím po lopatě a postupně. A pomalu:
1) Německo si nastavělo cca 6 výkonů Temelína ve větrákách
2) Protože z podstaty věci vyplývá, že větráky vyráběj jak se zrovna pánubohu zachce, tak
3) musí mít pro případ, že se nezachtělo zálohu výkonu, kterou si kupují ve  Francii  a Česku (jinde moc nemůžou) a
4) když se zachce, tak nevědí co s tím výkonem, přenést ho nemají čím, tak použijou českou PS - a rozkývávají ji; ČEPS protestuje a Němci vykládají, že takhle už to bude furt a to, co se donedávna považovalo za předhavarijní stav, bude teď normální.
 
Možná, že to pro některé hlodavce bude opět strnické tvrzení, no já říkám, že tak jedině od strany energetiky znalých. A docela bych občas Germánů, na hranicích síť odpojil a nechal je, ať se přismaží. Třeba by je to zelené blábolební přešlo.
To víte, Myschi. Halt je někdo orthodoxní technokrat vyžadující podklady, a někdo orthodoxní věřící, respektive "myslící srdcem".
mik 11.1.2006 17:15

evropsti zeleni

Evropsti zeleni jsou spolek, ktery se stavi proti vystavbe JE v EU ale plne podporuje jejich vystavbu v Iranu. Jestli i ti odmitli metody PB tak uz ti nasi zeleni byli ne na rozpusteni ale vystrileni.
Zoë 11.1.2006 16:42

Re: ještě jedna věc

Není důležité, co kape či odkud odkud kape, ale KAM. Vám zřejmě shodou okolností na karbid.
Mysch 11.1.2006 16:38

hm,

a odfpüoved k veci by nebyla?
opet jen orthodoxni stranicke pindy!
tak jak je to sakra v tom nemecku?
vita 11.1.2006 16:19

Re: Jenomže Ivan Brezina by to u Zelených zkusit mohl

Jenže to by museli logicky uvažovat. A ještě jsem neviděl zeleného, který by to uměl.
Ovšem, když si tak představím, jak je Brezina láme do jádra... Prča by to být mohla. Tedy pro nezúčastněného pozorovatele.
vita 11.1.2006 16:16

Re: aha,

Inu, pokud hodnotíte sebe, je to poněkud překvapivý, leč potěšitelný přerod. Co tak najednou? Zatím jste tady kecal a vrdlouhal jak Rudý právo neblahé paměti. Na ten odkaz, který měl dokazovat, že Rakousko si vyrobí dost energie z vody (a byl, že cca 50%) jen tak nezapomenu... Nu dobrá, každý se může změnit, že.
A troufám si tvrdit, ž je k věci.
Mysch 11.1.2006 16:06

no jiste,

kazdy jen tu svou, ma za jedinou!