30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
8.7.2009 9:36

to je hloupost

Výsledky práce se musí uplatnit i v zahraničí, nikoli sami tvůrci.

Není důležité, kde vymyšleno, důležité kde vyrobeno a nejdůležitější kde prodáno. Ovšem pokud bude vymýšleno jinde než u nás, půjdou peníze z výroby i z prodeje jinam než k nám.

knihovnik 8.7.2009 9:54

Re: R.

za slavu si koupis tolik jako za vitezstvi nasich hochu na mistrovstvi v hokeji. H o v n o .

Jura Jurax 8.7.2009 10:11

Re: Vedci do ulic nepujdou

R^R^R^

Standa 8.7.2009 8:31

Ostuda

je to obrovská.

xyz 8.7.2009 7:36

Ctihodná Akademie věd?

Kam na to Čermák chodí.

Mgr. Milda 8.7.2009 7:32

Věda byla politická odjakživa, o místech a úřadech se rozhodovalo jinde

takže se v podstatě nic nemění. Špatně by však bylo, pokud považujeme současný stav AV za nevyhovující nebo za neefektivní, kvůli tomu tuto organizaci rušit. Takové problémy se řeší reorganizací, zeštíhlením a zdá se, že o to v současnosti i jde. Zvyšovat rozpočet málokdy přinese opravdu více výsledků, spíše vede k zlepšení soustředění prostředků na pracovníky a pracoviště, která mají úspěšné osobnosti. Jiná věc by ovšem byla, třeba nějaká skrytá snaha o získání budovy AV nebo jiného atraktivního majetku. Zde by bylo řešení možné  výstavbou nové budovy AV, třeba právě na Letné, místo blobu. Že se takové úvahy dozajista vyskytují, je jasné, je však třeba výrazně říci, že AV jako taková ohrožena být nesmí.

Jirka 8.7.2009 7:51

Re: Věda byla politická odjakživa, o místech a úřadech se rozhodovalo jinde

Někteří politici si myslí že ...hladovému se lépe přemýšlí... V tom případě jim v parlamentu zruším kantýnu. 

Rudolph 8.7.2009 7:57

Re: Věda byla politická odjakživa, o místech a úřadech se rozhodovalo jinde

To by byl zásah přímo na komoru. A to je důvod, že parlamentní hospody budou úplně, (ale úplně) to poslední, co v tomhle státě naši volení zástupci omezí.

Jura Jurax 8.7.2009 10:12

Re: Věda byla politická odjakživa, o místech a úřadech se rozhodovalo jinde

Jojo - dojde na ně těsně předtím, než si naši volení zastupiči kvůli krizi sníží platy a omezí nedaněné náhrady ... ;-D

Netřeba 8.7.2009 6:38

Z vědy se přes noc stala politika. To je fakt.

Z politických důvodů začíná být věda likvidována.  (úspora jakýchsi pochybných miliard je záminka, nikoliv skutečný důvod)

Z vědeckých důvodů bych zrušiil politiku.

Tomas Pansky 8.7.2009 5:29

Vi nekdo, kdo zalozil Vladni radu pro vedu a rozvoj? Vi nekdo ...

... co je naplni jeji prace? Vi nekdo o statni podpore vyzkumu v soukromych podnicich? (Uz jsem tento "fakt" cetl dvakrat v nasobe nezavislych zdrojich). top0625top@hotmail.com

hank bukowsky 8.7.2009 9:41

Re: Vi nekdo, kdo zalozil Vladni radu pro vedu a rozvoj? Vi nekdo ...

Ve vládní radě pro vědu jsou politici jako např. Walter Bartoš, který spolu s vědou usiluje i o likvidaci školství.

Co myslíte státní podporou výzkumu v soukromých podnicích? Nejprve si ujasněte, že aplikovaná věda je pouhým zlepšovatelstvím a technickým řešením výsledků základního výzkumu. Bez něj není co aplikovat, pouze technicky vylepšovat. A technická vylepšení mají svoje hranice. Pak už následuje pouze reklama na starý výrobek v novém dizajnu.

jenicek 8.7.2009 1:45

Tahle společnost

stejně není zdravá a čím dřív si to vědci (a jiní aspoň trochu chytří) uvědomí a hlavně se podle toho zařídí tím líp pro ně (a jejich rodiny) samotný. A zařídit se dá v zásadě jen hlasováním nohama. Strávit život boji s kkty a pseudovědeckou mafií nebývale rozlezlými v českých laboratořích je blbost.

Mgr. Milda 8.7.2009 7:36

Re: Tahle společnost

má opravdu vážné problémy. Příliš mnoho Lysenků, málo Heyrovských. Ryba ovšem páchne od hlavy, kde vládnou čtyřicetinásobní lžidoktoři, je něco nezdravého v systému.

hank bukowsky 8.7.2009 9:44

Re: Tahle společnost

a vy čerpáte ty moudra na základě jakých informací a jakého vědění o stavu vědy u nás?

Mgr. Milda 8.7.2009 22:12

Re: Tahle společnost

já vidím nepřekonatelné rozdíly mezi technickými a lékařskými vzdělanci, jejich protějškem jsou různí ti RSDr. CSc. a Dr.Sc. Může být, že občas někdo ten titul získal i na základě reálných schopností, bez přispění Strany mu ale nebyly nic platné. Kolik těch Dr.Sc. dnes přednáší na západoevropských universitách? Není to zanedbatelná menšina?

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.7.2009 1:00

cesky pritup

Obavam se, ze pokud se v AV zacne propoustet, bude to typicky ceskym zpusobem. Prospusti se radeji 5 vedcu, misto 20 sekretarek, uklizecek, udrzbaru atd. A samozrejme, ze vsechna "managorska" mista zustanou tez zachovana. ;-(

mol 8.7.2009 1:42

Re: cesky pritup

Já nevím, jestli jste někdy viděl nějaký ústav AV na vlastní oči. Tam žádných 20 sekretářek, uklízeček či údržbářů není. Nevím, co myslíte těmi "managorskými místy", ústav si řídí bádající vědci sami.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 8.7.2009 4:39

Re: cesky pritup

Je pravda ze s AV jsem se v praxi nesetkal, ale predpokladam, ze to tam je jako vsude jinde ve statnich organizacich. Jeden bada a nema cas neco ridit, druhy ridi a jako vedlejsi cinnost ma badani, vetsinou o necem velmi malo dulezitem a bez sebemensich vysledku. Takze profesora Holeho vyhodime, ale jeho "sefa" nechame badat i ridit ;-P No a udrzbari ... kdysi jsem take delal udrzbare a obcas nejakeho potkam. Tihle lide maji vyuziti pracovni doby v prumeru 30-50%. Nekdy se opravdu nezastavi, ale jindy nekolik dnu prosedi bez prace. Je mnohem levnejsi si nasmlouvat externi firmu s nejakou rozumnou "dobou dojezdu". Podle mych praktickych zkusenosti staci 1 elektrikar a jeden zamecnik na nevyrobni firmu o 1000 lidech.

Meky 8.7.2009 8:14

Re: cesky pritup

Je vidět, že jste se s AV v praxi nesetkal. Pro zajímavost Vám posílám informaci o struktuře jednoho z ústavů (z výroční zprávy 2008) - procenta znamenají podíl na celkovém počtu zaměstnanců (po přepočtu na celé úvazky:

Vedoucí vědecký pracovník 6,7%,  Vědecký pracovník 13,4%, Vědecký asistent  3,8%, Postdoktorand 9,0%, Doktorand 23,0%, Odborný pracovník VaV 1,1%, Odborný pracovník nepodléhající atestaci — vysokoškolák 25,7%, Odborný pracovník nepodléhající atestaci — středoškolák 8,9%, Technicko-hospodářský pracovník 6,5%, Dělnické profese 1,9%

oak 8.7.2009 2:26

Re: cesky pritup

sekretarsky v ustavech akademie - jedna pro reditele, o duhou se deli namestci a pak jedna na

udrzbari a technicky personal? vy si myslite baliku, ze tyhle profese v experimentlanich oborech nejsou potreba? jste opravdu balik

ranbow 8.7.2009 0:27

tak jen že

Tak jen, že ve vědě neplatí "i cesta může být cíl". Je o tom, že společenost se cítí tak bohatá, že může část své produkce věbovat na svůj rozvoj pomocí vědy, ovšem očekává od toho výsledky. Možná ne hned, možná ne za 5 let, možná ne přímé hmatatelné výsledky, ale určitý obraz,směr program, odpovědi na otázky odkud a kam tahle civilizace směřuje a čeho ještě může dosáhnout. Bohužel, právě současné hnutí proti oteplování, dokazuje, že věda dneška není schopna (nebo spíše ochotna) poctivě se shodnout se ani na mnohých elementárních předpokladech typu jestli teplota za posledníx x let klesá a nebo stoupá. Léky proti rakovině i AIDS jsou v nedohlednu, kosmický výzkum se na dlouhá desetiletí zabrzdil, využití energií zůstává z velké části většinou na principech 100-150 let starých (spalovací motory, tepelné elektrárny na uhlí), doplněné 50let starým principem atomové bomby. Věda prostě neplní očekávání společnosti, která ji financuje...

mil 8.7.2009 1:01

Re: tak jen že

Léky proti rakovině i AIDS jsou v nedohlednu spíše z pohříchu administrativních důvodů, Kosmický výzkum na dlouhá desetiletí zabrzdil, protože jej politici odmítají financovat, využití energií je taktéž vázáno na dostatek financí do výzkumu ( a také na povíce politických rozhodnutích ). Kdyby ta financující společnost nekladla tolik překážek, možná by věda očekávání plnila lépe.

M. 8.7.2009 1:10

Re: tak jen že

"ranbow" má pravdu: věda se od očekávání společnosti opravdu odtrhla, protože "uvnitř" sebe hraje na poněkud jiné otázky, než navenek. Je příliš atomizovaná a hlavně selektuje proti odvaze říkat věci naplno, bez ohledu na následky. Ony ty výhledy téhle společnosti ... totiž orpavdu nejsou moc dobré, resp. aby byly, museli bychom se postavit pár nepohodlným pravdám.

Wlasta 8.7.2009 9:13

Re: tak jen že

dovolím si nesouhlasit a to zcela zásadně. Nikoliv věda od společnosti, ale společnost od vědy se odtrhla. Společnost má vědce za něco nepotřebného, zbytečného, o čem se v Blesku a pod. tiskovinách nepíše. Za minulého režimu bylo "já jsem dělník a kdo je víc" teď platí "já jsem celebrita a kdo je víc". Tyto "celebrity" se předvádějí způsobem "na čo vojakovi" ..... (dosaďte si sami) a tento způsob pohledu se přenáší dál na obyčejné lidi.

A k té odvaze říkat věci naplno. Zkuste to a máte po zdrojích financování. Podívejte se na "globální oteplování", prakticky jakýkoliv názor minimalizující podíl člověka na globálních změnách klimatu je umlčován a div ne upalován. Aby se něco hnulo kupředu musí se o problému diskutovat a aby byla diskuse k něčemu potřebujete oponenta nikoliv přikyvovače.

A nepohodlné pravdy? Ty zaniknou v řevu - především politiků, kteří by neměli korýtko, protože by je volič za takové řeči nezvolil. A nemusíme si lhát do své kapsy - volič napříč politickým spektrem.

ranbow 8.7.2009 16:52

Re: tak jen že

Ale to víte že by Blesk a spol skočili po senzacích a světových prvenstvích. kdyby jim je naše věda nabídla.Nakonec, když se spouštěl vloni obří urychlovač částic CERN, psali o tom i v těchto periodikách, minimálně spletené články na téma co když to bouchne a bude konec světa. A citáty pana prezidenta Klause protestující proti teoriím globálního oteplávání jsou i v bulváru každou chvíli. Takže, kdyby česká věda dokázala nabídnout titulek typu "Ceský vědec objevil učinný  lék proti AIDS"  nebo něco podobného....

ranbow 8.7.2009 9:02

Re: tak jen že

No vidíte, a tady se křičí že se mají peníze přesouvat do aplikovaného průzkumu a do inovací výroby přímo ve firmách. To je vlastně dobře, takže základní výzkume, jestli máš nějaké podnětné objevy v oblasti léčení, zpracování energie, nebo i zcela jiné, sem s nimi, aplikovaný výzkum je za společné peníze rozpracuje, politici po rychlých řešeních krize skočí a jistě je podpoří, firmy hodí výrobky na trh,a za pár let tu máme ráj na zemi. No ne???

Carl 8.7.2009 10:50

Re: tak jen že

No pokud jde o prinos zakladniho vyzkumu pro spolecnost za poslednich treba 25 let, tak jde jmenovat treba objev giganticke magnetorezistance (GMR), ktera umoznila rust kapacity harddisku v poslednich 10 letech, materialovy vyzkum umoznuje stavet lehci letadla, tedy s mensi spotrebou, atd. Je to tedy spis rada mnoha mensich veci, ale na velke projekty opravdu chybelo dost penez a podpora. Je v zasade hotovy plan na vzorovou elektrarnu (ITER) na principu nuklearni syntezy, po tahanicich mezi EU a Japonskem se nakonec rozhodlo o vystavbe ve Francii, ale ted ten projekt prakticky paralizovalo skrtani vydaju.

L 8.7.2009 11:05

Re: tak jen že

Vyjmenoval jste to pekne. Jenze nic z toho se nestalo na Akademii ved CR. To jejich zvaneni by melo skoncit odchodem na pracak.

R. 8.7.2009 14:02

Re: tak jen že

A fyzika plazmatu na ITER se prosimpekne dela kde??? OMFG!