30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Apea 8.7.2009 10:29

Re: Vědečtí pracovníci jen sklízejí, co zasili

Zkuste mi vysvětlit pro "prostý lid", co dělá BIS, Nejvyšší kontrolní úřad, Statistický úřad apod. Tak, aby se to alespoň přibližně shodovalo s tím, co opravdu dělají (či by dělat měly). Ona by totiž Akademie neměla ze své podstaty šířit úplné polopravdy, a proto to musí být alespoň přibližně pravdivé.

A nejde při té propagaci o vědce a vědy, jde o instituci. Vědci vysvětlují, dělají to dost často a dost širokému publiku, jen se podívejte,  co je těch popularizačních přednášek a časopisů jako Vesmír, kolik populárně naučných knih vychází.

AV ČR platí v dnešní krizi za ledajakou chybu, hlavně za svojí dlouhodobou neschopnost uzavřít někdejší roztržku s vysokými školami (ta už pár let postrádá jakýkoliv věcný důvod) a také za to, že podcenila nebezpečí oné lobbystické struktury, která si říká Rada pro VaV a které se dokonce podařilo, aby byla posvěcena zákonem.

Platí také za lenost a snahu vyhnout se konfrontaci, nepíšeme recenze na špatné a ještě horší publikace a nenastavujeme obecný standard toho, co lze ještě brát jako vědeckou publikaci. Pak se divíme, že to za nás zkouší řešit jiní pomocí úřednických dekretů.

Květoslav 8.7.2009 10:38

Re: Vědečtí pracovníci jen sklízejí, co zasili

Konkrétní činnost BIS se objevuje v TV, statistický úřad má v jednom kuse nějaká čísla v novinách a podobně. A státní úřad může své financování opřít o sílu státu, což AV nemůže. Nemůže přikazovat, musí přesvědčovat a prosit. Musí jít až za lidmi, ne že udělá pro pár fandů přednášku. To se obrací na ty již přesvědčené. O Vesmíru ani nemluvím. Vědecké ústavy si jednoduše a prostě musí dělat PR a reklamu. Když to neudělají, nedostanou peníze. Tedy ty veřejné, nějakého sponzora samozřejmě najít mohou.

Apea 8.7.2009 11:01

Re: Vědečtí pracovníci jen sklízejí, co zasili

Jaké konkrétní výsledky u BIS v Tv?Nepatuju se, kdy jsem se s nimi setkala naposledy. Leda citace z výroční zprávy, ve které objevila BIS, že Rusko má výzvědnou službu.

Zkuste něco srovnatelného s mediální informovaností o výsledcích týmu prof. Holého, o každém trochu větším archeologickém výzkumu apod. Ono to v TV je, jen to vesměs přecházíme jako ruch. A ovšem i tady dělá Akademie chybu, ono by totiž oproti hejtmanovi Rathovi opravdu měla trvat na tom, že pracovník AV to bude mít napsáno v titulku u jména - včera nebo předevčírem jsem zahlédla v popularizačním pořadu Tomáše Durdíka, pod jménem archeolog, ale ne Archeologický ústav Akademie věd, pár dní předtím prof. Charváta, pod jménem historik, nikoliv Orientální ústav AV ČR atd.

S tou váhou státu nemáte pravdu - AV ČR má svojí kapitolu ve státním rozpočtu právě tak jako BIS nebo ČSU.

S ČSU ji spojuje logicky víc věcí, Akademie i ČSU musejí občas vzhledem ke svému poslání produkovat informace, které se státní exekutivě zrovna nehodí do krámu, proto je dobré, když jsou to instituce, které nejsou přímo závislé na vládě. Ale i ty nejliberálnější státy, co se snažily o to, aby byly vůči společnosti co nejmenší, se nikdy neodvážily toho rizika, aby svojí váhou nezaštiťovaly vědu a vzdělání.

Pete Brich 8.7.2009 13:12

S tou informovaností o vědeckém poznání a vědě vůbec (AV ČR nemluvě) to stále není žádná sláva

Je to ale o něco lepší než v předchozím dlouhém období, kdy media zcela ovládala virgule, patologické zóny, patafyzika, homeopatologie a parapsychologie.

Lid chce být oblbován. Pochopení přírodních zákonů je makačka na bednu.

PB

hjug 8.7.2009 14:07

Re: Vědečtí pracovníci jen sklízejí, co zasili

cože,člpvěče co to řikate,ruskouž ma zase výzvědnou službu? to jsou plky nebo poplašná zpráva,naposled si to mysle jeden strážmistr v putimi,a jenalo se o vomyl!!!8-o

Jantamos 8.7.2009 9:44

Pan Čermák je trochu vedle

Pane Čermáku,

jestli Vám nevadí nějaký ten peníz (malý zlomek daní) vyhodit oknem (nevím jak jinak nazvat "výzkum", který si, dle Vaší formulace v článku, neklade žádný cíl ani smysl), budiž Vám to přáno a je to Vaše plné právo. Co je ale na Vašem článku zásadně vadné, je postoj, že MY VŠICHNI, nehledě na NÁŠ OSOBNÍ NÁZOR, bychom měli na základě VAŠEHO OSOBNÍHO NÁZORU přispívat na "základní výzkum" tak jak jej definujete, tedy výzkum bezcílný a nesmyslný (nemající cíle ani smyslu).

Prosím, založte si společnost stejně smýšlejících lidí, kteří chtějí financovat základní výzkum, a financujte jej. Financovat pofiderní výzkumy bez jasných cílů, měřitelných výsledků a samozřejmě kontroly je z veřejných peněz nemravné. Pokud někomu beru peníze bez možnosti, aby reálně rozhodoval, musím poskytnout kompletní vyúčtování, musím udělat kontrolu a zveřejnit její výsledky, aby bylo možné činnosti financované z daní usměrňovat alespoň částečně v rámci demokratického politického procesu.

Pokud chce AV pouze peníze a na připomínky říká "do toho co děláme s vašimi penězi vám nic není", pak je něco ve velkém nepořádku a taková instituce by musela být neprodleně zrušena.

Já osobně bych se mnohem raději přikláněl k soukromému financování výzkumu, než k organizovanému příživnictví neschopných tlučhubů a povalečů. Ano tlučhubů a povalečů, protože ti, kdo mají výsledky, financování mají zajištěno z grantů od svých "zákazníků", na rozdíl od těch, kteří pouze konzumují námi vytvořené daně.

knihovnik 8.7.2009 9:52

Re: Pan Čermák je trochu vedle

informacni povinnosti akademickych ustavu, ktere maji stutu v.v.i. jsou definovane zakonem a muzete si je najit na webech ustavu, rekl bych ze se vlamujete do otevrene stodoly.

a uplne mimochodem, myslirte, ze jako obcan USA byste mel vetsi slovo, kam a jak ddistribuuje penize na zakladni vyzkum NAtiona Science Foundation.

vzvanilku.

hank bukowsky 8.7.2009 9:55

Re: Pan Čermák je trochu vedle

je úžasné, jak čecháček na základě svoji značně malé a až neomezeně omezené kapacity mozku a k tomu patřící informační vybavenosti dokáže přijmout zásadní relevantní závěry. V jeho případě nám opravdu výzkum není potřeba. Jenom kdyby mu ještě někdo z idnes nebo jiných stejně inteligentních médii podal návod, jak používat kapesník k odstranění nudle u nosu.

Vy osobně, jakožto poměrně hloupý člověk, co má v hlavě pouze jednoduchá hesla od politruků z médií, se opravdu můžete přiklánět pouze k jednoduchým řešením podobných trotlů. A i ten kapesník, i housku vám museli vymyslet jiní.

O vědě nemáte ani páru, ale puzení přednášet hlouposti typického čecháčka máte veliké.

Květoslav 8.7.2009 9:58

Re: Pan Čermák je trochu vedle

Ten čecháček s omezenou kapacitou mozku to platí. Právě jste mu dal jasný důvod s financováním namyšlených "mozkových kapacit" přestat. Nikdo nebude dobrovolně dávat své peníze někomu, kdo jím tak okatě pohrdá.

hank bukowsky 8.7.2009 10:09

Re: Pan Čermák je trochu vedle

jestliže se budeme řídit přáními těch hloupějších ( a často dobrovolně hloupých), tak to vyjde ještě hůř. Není chybou vědců, že primitivové se chápou jednoduchých ideologických schémat při pohledu na svět (neb složitější ani nepochopí) a v bájné touze po zlatém teleti okamžitého profitu a jeho proměně na prožitek si nevidí ani na špičku nosu při svém primitivním počínání typu akce-reakce.

A nikde nebylo řečeno o pohrdání, pouze suché konstatování stavu.

Jura Jurax 8.7.2009 10:09

Re: Pan Čermák je trochu vedle

Ale fofrem přestane pohrdat, jak mu přijde do ouvej - třeba když onemocní nějakou škaredou chorobou a bude se jen klepat, aby mu výsledky práce těch namyšlených "mozkových kapacit" zachránily jeho čecháčkovský živůtek, a dobrovolně bude ochoten dát cokoliv, jen aby přežil, voni vole ;-€

Květoslav 8.7.2009 10:43

Re: Pan Čermák je trochu vedle

To je možné, že mu jednou bude do ouvej, ale jeho peníze chcete hned, nebo ne? Tak proč mu neřeknete, na co je chcete? Vážně si myslíte, že bude své peníze dávat někomu, kdo mu nadává do volů? Vědců je hodně, natažených dlaní ještě více. Když se bude daňový poplatník rozhodovat, komu mají jeho peníze jít, bude pro něj jednoduché ukázat, že vám ne.

gerontusinza 8.7.2009 13:20

Dobře řečeno........Re: Pan Čermák je trochu vedle

o tom to je.... a pravicová strana vždy má jednat na čestném občanském principu a hlavně otevřeně a nebát se jít do konfliktu (nikoli diktátu) a do referenda ..... vždyť základním občanským principem je odpovědnost a povinnost občana na správě  věcí veřejných..... skutečně si místní pánové myslí, že největší řvoun a sprosťák je správný vůdce....?. ale ale to bylo přece známo už za první republiky....;-)

Jura Jurax 8.7.2009 10:05

Re: Pan Čermák je trochu vedle

Jantamosi, za domácí úlohu usilovně studujte, abyste pochopil, jako hovadinu jste zde napsal. Doufám, že Vám to bude něco platné, byť jsem celkem skeptický.

Abyste netápal, doporučuji Vám si povšimnout historie výzkumu a objevů profesora Holého - jistě víte, kdo to je i bez internetu.

lesov 8.7.2009 10:47

Re: Pan Čermák je trochu vedle

Holý, holý, není to ten chlapák ve vile u Berlusconiho? 8-o

jan 8.7.2009 10:54

Re: Pan Čermák je trochu vedle

Ano, je to tak, že těch hloupých je vždycky víc, víc křičí, na všechno mají názor. A asi nikdy nepřemýšlí o svém životě v kontextu s dobou. Ten "bezcílný a nesmyslný" výzkum "tlučhubů a povalečů" v minulosti a současnosti mu dává tolik možností k plnému životu, jak chránit zdraví a život atd. Ale povídejte to někomu tak hloupému jako je pan Jantamos. Snad jeho děti budou jiné...

8.7.2009 9:39

Causa chřipkové vakciny:

Jen díky vysoké kvalitě českomoravských vědeckých pracovišť jsme se nestali pokusnými králíky při výrobě prasečí chřipky. Když byla u nás sabotáž odhalena, rozjeli tu chřipku raději v Mexiku.

8.7.2009 9:33

Autorova představa o vědeckém výzkumu

ustrnula kdesi v devatenáctém století.

L 8.7.2009 8:49

To se jim to protestuje za delnicke penize

To se jim to zere a chlasta za delnicke penize. To je ucit nikdo nemusi, protoze to uz kazdy z nich umi. Co takhle neco poradne udelat misto toho sprosteho drzeho zvaneni, to uz jim nejde a naprava neprijde. Jake je tedy to spravne reseni? Je to tak proste. Odchod na pracak manifestacne, za Pochodu padlych revlucionaru.

hank bukowsky 8.7.2009 9:32

Re: To se jim to protestuje za delnicke penize

lidé přesně z tohohle rodu imbecilů rozhodují o vývoji společnosti. Hloupí a sebestředně arogantní.

Faktem je , že vědci se doteď tvářili, jakoby politický vývoj šel mimo ně a oni nikdy neměli být jím dotčeni. Problémy jiných skupin a vrstev byly pod jejich rozlišovací schopnosti. Dnes by se jejich manifestace všimli akorát média, zbytku společnosti je to pumpa.

Jináč tvůj příspěvek je esencí blba jako takového. Ovšem nenamýšlej si o jedinečnosti.

Jura Jurax 8.7.2009 10:06

Re: To se jim to protestuje za delnicke penize

Hanku, nežerete maso a nerozumíte srandě ... ;-)

Jirka 8.7.2009 10:20

Re: To se jim to protestuje za delnicke penize

Chlapče, lehni si pod strom, zamysli se, počkej až uzraje jablko a pak se ti snad rozsvítí.

L 8.7.2009 8:41

Demonstrace za Pochodu padlych revolucionaru

Kdyby ti stari soudruzi z AV sli demonstrovat, vzal bych si volno a sel bych na ne pokrikovat, pripadne hazet vajicka a rajcata za hlasiteho smichu. Tu demonstraci bych si predstavoval tak, ze by sli s transparenty rovnou smerem na pracak. Hudba by jim pri tom hrala ten jejich oblibeny Pochod padlych revolucionaru.

R. 8.7.2009 9:08

Re: Demonstrace za Pochodu padlych revolucionaru

Mate vybrany hudebni vkus.

hank bukowsky 8.7.2009 9:34

Re: Demonstrace za Pochodu padlych revolucionaru

A co tak skvostného bys mohl pokřikovat? To by ti žvásty do huby musela dodat idnes, nebo Nenávistný pes. Ve své bezbřehé tuposti si ani neuvědomuješ kosmický rozdíl mezi sebou a těmi, kterým by jsi adresoval svůj tupý smích.

R. 8.7.2009 8:32

Vedci do ulic nepujdou

Proc by chodili? Jeden kufricek a supky na letiste, ve svete je tolik prilezitosti!

Uvedomme si, ze penize nejsou to, co u nas slusne badatele drzi. Spis je to rodina, jazyk, kultura. Ale jak z nich zacneme delat prilis velke "blbce", nebo "nemakacenky", tak svuj nazor na misto pobytu muzou velmi rychle prehodnotit. Z neceho preci jen zit musi.

Pak 20 let nebude mit kdo vedu delat. Jak zpretrhate kontinuitu a rozhodite fungujici tymy, pujde to vsechno do kelu.

gerontusinza 8.7.2009 8:44

Re: Vedci do ulic nepujdou

R^

Ivan Nový 8.7.2009 8:54

R.

Ale slávu Česku přinesou jen vědci, kteří se uplatní v zahraničí.

Haui1 8.7.2009 8:59

Re: R.

Jenže sláva je nám k ničemu. Bylo tolik slavných, kteří zemřeli hlady.

hank bukowsky 8.7.2009 9:35

Re: R.

o slávě snívají jen zakomplexovaní slaboši