27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nenechme si ukrást volby

Jeden z důležitých milníků na naší více než třicetileté cestě od jedné verze nesvobody k druhé je zápas o funkční, spravedlivé a nezpochybnitelné demokratické volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 23.5.2022 8:00

A jak chcete například zajistit, že za rodiči přijde nějaký příbuzný a 'donutí' je hlasovat tak, jak si přeje on.

J. Novák 23.5.2022 7:57

Vláda fialové bídy už korespondenční volby nepotřebuje, páč si sem za peníze daňových poplatníků naimportovala statisíce novovoličů.

J. Rybník 23.5.2022 7:52

Vůbec nevím, proč by měly být dálkové volby jen pro větroplachy. Pokud fungují třeba ve Švýcarsku, určitě by nás Helvíti zasvětili.

T. Kučera 23.5.2022 7:45

No, to je vážně problém udělat ověření 3D tak, aby si ti, co voliče overuji, nedokázali dát dohromady, koho volil. Hlavně dneska, kdy se dávno platí kartami a prchani před zákonem je značně ztízeno protože kartove placení rozhodně není anonymní.

D. Mach 23.5.2022 7:38

Nepostradatelným atributem skutečně demokratických voleb je anonymita voliče. Důležitějším atributem je právo volit. Pokud je v tom rozpor, je právo volit silnější než zajištění anonymity voleb. Proto korespondenční volba patří do každého demokratického systému.

J. Machotka 23.5.2022 7:32

Samotný akt volby je sice stále v pořádku - a zavedení korespondenční volby by jej z tohoto stavu nejspíš rozkolísalo - avšak to, co se děje před tím (z koho je možné vybírat), resp. potom (přepočítávání hlasů na mandáty a zejména koaliční vyjednávání), už dávno v podstatě zabraňují tomu, v čem je hlavní smysl voleb, tj. dosažení zásadní změny politické reprezentace, je-li to vůle voličů.

Bez účinného mechanismu, jak může volič působit na politiky i v mezivolebnim období, však bude vylepšení dosáhnout obtížné až nemožné.

J. Matucha 23.5.2022 6:27

Snaha umožnit volbu každému bez ohledu na jeho schopnost dostavit se do volební místnosti se příčí s tajností a legitimitou.

R. Langer 23.5.2022 5:35

Nějakou "vzdálenost" k volební místnosti má každý, ovšem to je parametr v podstatě relativní. Na rozdíl od objektivních parametrů vzniku možného volebního podvodu. Ovšem podvodníkům by to pochopitelně vyhovovalo. :-P

T. Kohout 23.5.2022 4:20

Jo, "v délce cesty do volební místnosti" si budeme vždycky nerovni. Někdo to bude mít v dochozí vzdálenosti (a i ta bude různá), někdo pojede autem nebo MHD. Zarovnávat "délku cesty do volební místnosti" délkou cesty do poštovní schránky není dobrý nápad. A budeme mít všichni stejně pohodlné boty? Budeme před jídlem nebo po jídle? A jakém? Některé "nerovnosti" budou pořád, chcete-li toto nazývat volební nerovností.

T. Kohout 23.5.2022 4:11

Máte v podstatě PRAVDU. Nemusíme slepě následovat kdejakou "modernitu" s kterou přišli v USA. I když nám někteří lidičkové říkají, že "musíme". A pokud nám to u nás říkají samozvaní "demokraté", tak je třeba být tím více na pozoru. Drzé čelo lepší než poplužní dvůr, se říkalo, ale pořád ještě máme šanci se bránit.

P. Hatina 23.5.2022 2:09

Dvě poznámky,

1) Pokud budeme považovat délku cestu do volební místnosti za důležitý faktor rovnosti", tak je otázka jakou délku, a podle toho jí porovnávat. Protože, i doma jestli někdo má třeba trvalé bydliště v Aši, a je v Olomouci, tak je to taky pěkná štreka a pár stovek stojí. Pak by se mohl ozvat i nějakej důchodce že on třeba ani ten kilometr ke své volební místnosti nedojde, a je diskriminovanej, že?

2) Anonymita hlasování není právo voliče, to je povinnost daná ústavním zákonem, té se prosím občan nemůže zříct, a za tu plentu jít dneska musí, komise ho tam musí poslat. To je právě ta totalitní zkušenost s komunistama, jak správně píšete. "..Za komunismu byl problém v tom, že nikdo nesměl jít za plentu, aniž by se vystavil riziku pronásledování režimem" - nikoliv "nesměl", to právě mohl, jenže právě tím se tomu pronásledování rizikem vystavil, komise si u něj hned udělala v seznamu velkou černou tečku která šla do jeho kádrovejch materiálů.

M. Grundmann 23.5.2022 0:40

Rovnost závisí na popisu situace. Pokud řekneme, že každý má možnost dostavit se do volební místnosti, jsou si dnes všichni voliči rovni. Pokud však považujeme délku cestu do volební místnosti za důležitý faktor rovnosti, tak jsou najednou čeští voliči žijící v zahraničí výrazně diskriminováni. Představme si Čechy žijící nějakou dobu na Novém Zélandu : tito voliči musí letět letadlem do Austrálie, aby vůbec mohli volit.

Tajnost voleb je podstatná pouze tehdy, pokud je všem odepřena. Pokud část voličů nechce volit tajně a všem ostatním je tajnost voleb umožněna, k žádnému problému nedochází. Za komunismu byl problém v tom, že nikdo nesměl jít za plentu, aniž by se vystavil riziku pronásledování režimem. Anonymita hlasování je právo voliče, nikoliv povinnost.

S. Kalužík 23.5.2022 0:25

Konzervativní strana toto odmítnutí učinila a právě z uvedených důvodů!