1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Německá chyba, nepřiznání viny

Jedno má Angela Merkelová společné s Gerhardem Schröderem: oba tvrdí, že se nedopustili žádné chyby, napsal německý zpravodajský časopis Der Spiegel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 6.7.2022 11:18

Provázání EU s Ruskem je nemožné, pokud se současně bude rozšiřovat NATO na východ. Není možné současně spolupracovat a vyhrožovat vojensky.

J. Vlček 6.7.2022 11:15

Realita je to poslední, na co bere pan Prokop ohledy. On je především rusobijec. Proti Rusku jsou mu dobří i fašisti z Ukrajiny. ;-€

D. Laurencikova 6.7.2022 11:11

Ruska propaganda je zablokovana. Hned od prvniho dne! Ja sleduji hlavne zdroje nemecke, rakouske a nekdy neco z USA.

D. Laurencikova 6.7.2022 11:08

Merkelova predjizdela dokonce Zelene zleva.... Kdyz rekla Merkelova: "Toho se mnou bohda nebude", tak jste si mohl byt naprosto jist, ze opak je pravdou. Ja ale nevidim Merkelovou jako hlavni problem. Problem je predevsim v tom, ze se nikdo nezmohl na odpor, od ceho jsou, sakra, demokraticka gremia a instutuce?? Co byla Merkelova, z bozi vule Kralovna? Nikoliv! Byla to tetka z Uckermarku vyskolena v DDR. Uz z toho duvodu bych nikdy vic nevolila tu zbabelou, oportunistickou, veskerych kontur zbavenou CDU, ktera se ostatne ani dnes nezmuze skutecne na opozici.

D. Laurencikova 6.7.2022 11:03

Ja Zemana dnes uz take nemusim, ale v minulosti - jako prezident - se mi velmi libil. Myslim, ze lepsiho jsme tam jeste nemeli.

P. Molík 6.7.2022 11:01

V Německu relativně dlouho probíhal proces merkelizace, z této merkelizace obzvlášť připomínám sofistikovanou islamizaci země na základě hesla "wir schaffen das" a hlavně dominantní podíl merkelizace na prosazení zhoubných požadavků prosazovatelů zeleného fašismu. Existují politici, kteří nikdy nepřiznají jakékoliv své pochybení, protože jsou zahleděni do své dokonalosti.

D. Laurencikova 6.7.2022 11:01

Rusove maji bajecne pohadky pro deti, coz o to. Jako dite jsem nesmirne rada cetla ty o "Krasne Vasilise" (a ty nevis, mluvi-li, ci to rucej zurci-li) a ruznych "bohatyrech", nebo o "Babe Jaze" ci "Kosteji nesmrtelnem"... a co ja vim. To sel tak krasne mraz po zadech.... "Morozko", Mrazik, je podle me ostatne nejlepsi zfilmovana pohadka vsech dob. Tu uz ve Fialostanu asi neuvidime.

Pohadky ze soucasne doby vsak vypravite vy. Pan Vlcek ma naprostou pravdu. Chctete podrobne vylicit chyby Zelenskeho a to, jake diskriminace se dopustila Ukrajina na ruskem obyvatelstvu? Nebo si neco vygooglujete sam? Doporucuji napr. objektivni publikaci Michaele Grandta: "Schlachtfeld Ukraine". Nebo si nekdy poslechnete na Servusu "Talk im Hangar", tam se jeste diskutuje nezaujate a objektivne.

J. Vlček 6.7.2022 11:00

Pane Prokope, já vím, že raději posloucháte ty ukrajinské, ale ty si pusťte třeba v ČT, nebo v rozhlase. ;-D

J. Vlček 6.7.2022 10:55

Dosavadní dodavatel někdy své dodávky politicky zneužíval, pane Prokope? Připomeňte kdy se tak stalo, jen tak pro úplnost. ;-D

F. Zrcek 6.7.2022 10:50

Myslím, že poučení je v poslední větě - přiznání politické chyby a odpovědnosti je demokratické. Česko se může prsit, že na rozdíl od Němců má politika, který toho byl schopen - Milouše Zemana. Politika, kterého jinak nikdo nemá rád a ani já ho nemusím. Na rozdíl od Mutti Merkel, Šreděra a dalších většinou levičáků, kteří si osvojili zásadu dr.Plzáka - zatloukat, zatloukat, zatloukat.

Podle mého v Evropě došlo k vyrovnání stavu demokracie na západě a východě. Pro západ je to stav nebývale tristní s tendencí trvale se zhoršovat. Pokud měl - podle autora příspěvku - nějaké zpětnovazebné mechanismy nápravy chyb, tak v poslední době nefungují a působí naopak jejich posilování.

Současný západní model nebezpečně připomíná reálný socialismus - čím hůř funguje, tím víc je třeba ideologie a dogmatismu mezi lidi.

J. Vávra 6.7.2022 10:49

Myslíte, že se vypořádali třeba s tím zastřeleným starcem na kole? Vy jste tedy totál s klapkami na očích. Azovci se podle Vás přesunuli z Mariupolu několik set km ke Kyjevu mimo oblast jejich zájmu, ano? Kromě toho mýtus praporu (praporu!, kolik je to asi lidí?) přežívá jen v chorobných ruských mozcích jako je Váš. Najděte si taky něco jiného než ruskou propagandu.

P. Nešvara 6.7.2022 10:47

Nord stream II dnes vadí především z jiných důvodů. NS 1 bude mít technickou odstávku a navíc je pumpa zablokovaná kvůli sankcím v Kanadě. Tudíž nebude plyn. Ten problém je v tom, že u NS II by stačilo jenom otočit kohoutem a plynu je dost. Kdyby NS II neexistoval, tak by se snadněji argumentovalo o tom, že to je vlastně vina Ruska. Takže Německo chce co? Fyzicky NS II rozpojit a připojit na jiné zdroje - LPG.

D. Laurencikova 6.7.2022 10:46

Vam uz vubec ne. Vy mate pohled na svet, ktery s realitou nema vubec nic spolecneho.

I. Širůček 6.7.2022 10:40

Nelze bojovat proti lži, když ji neznáte. Ale to je asi na vás moc složité ...

D. Laurencikova 6.7.2022 10:35

Nejsem slepa, ale ani jasovidec jako vy a kdo spachal svinstva v Buci, to se jeste ukaze. Vyjasnene to v zadnem pripade neni. Ja osobne typuju na chrabre Azovce, kteri se tak vyporadali se "zradci". Materialu, ktere tomu nasvedcuji, jsem videla uz dost. Ale na rozdil od vas nemam kristalovou kouli a proto nic netvrdim.

J. Jurax 6.7.2022 10:13

Inu, věci nejsou černobílé.

Ukrajina má másla na hlavě taky dost. Ale není košer to dnes připomínat, překrývá se to étosem hrdinně obrany proti agresorovi.

P. Pepax 6.7.2022 10:12

R^ souhlas.

P. Pepax 6.7.2022 10:09

Také si myslím že Nord Stream 2 nebyla žádnou chybou, ale pouhé řešení nespolehlivosti Ukrajiny jako tranzitní země, hlavní hrobník tohoto plynovodu je US.

J. Vávra 6.7.2022 9:53

Typický ruský narativ, to si strčte za klobouček. Svinstva v Buči i jinde nebyla prokázaná jen podle slepců Vašeho typu.

D. Laurencikova 6.7.2022 9:49

Ja bych na vasem miste radeji setrila emocemi ("zastarali debilove", "rusti barbari"), to pusobi zbytecne moc osobne ublizene a take sirenim "prokazanych faktu", ktera prokazana nebyla. Kdo chce rozumet tomu, proc napadl Putin Ukrajinu, ten musi vedet, co tomu predchazelo. Je mi jasene, ze to neni vas pripad a ze na tom ani nemate zajem. Tak trpte. Do vlastniho hnizda si ostatne kalite vy sam.

J. Vávra 6.7.2022 9:49

R^

J. Vávra 6.7.2022 9:48

Já ho nečtu, jen se ke mně občas dostanou jeho hejty a pak stačí kouknout na seznam dezinformačních webů a je jasno.

J. Vávra 6.7.2022 9:46

Prosím Vás, podívejte se třeba na interview s historikem Rychlíkem a pak pindejte.

P. Diviš 6.7.2022 9:46

Křičelo jich dost, ale byli oslyšeni.

J. Ptáček 6.7.2022 9:45

Němci, především Prusové a Rusové si vždy byli blízko. Za carů Ivanů, Petrů, carevny Kateřiny, Prusky jak vyšité. Možná to neplatí pro nějaké Bavory nebo Sasy. Proč by, namísto viny rozpoutání 2. světové války, jeden z aktérů hanebné agresívní smlouvy Molotov-Ribentropp, Stalin, 4 roky po válce, napsal obdivný telegram presidentovi východního Německa:

" Zkušenosti z minulé války ukázaly, že největší oběti přinesl lid Sovětského svazu a Německa, a že jsou to právě tyto dva národy, které jsou schopny zásadních akcí světového významu." J. V. Stalin dne 13. 10. 1949 v telegramu prezidentu NDR Wilhelmu Pieckovi

Moje poznámka:

Grázli co se nikdy nepoučí. Vedou svět...do záhuby.

P. Diviš 6.7.2022 9:44

Znáte i jiné pohádky, než ty ruské?

J. Vávra 6.7.2022 9:44

Ukazuje se, že Ukrajina se militarizovala málo a vzdáním se atomových zbraní za garance jejich hranic udělala chybu a zůstala vedle agresivního státu nedostatečně vyzbrojená. Rusko válčí prakticky neustále a neustále přitom vytváří opar vlastního ohrožení, to známe od imperialistů od věků, podobně se cítili ohrožováni už Římané a svou říši přitom neustále rozšiřovali, totéž Byzanc a posléze Osmani. Horní Voltu s atomovkami by v dnešní době nikdo nenapadl, podobně jako nikdo nenapadá Severní Koreu a nechává ji hnít. Rusko si uvnitř státu klidně dál mohlo hrát na jediného vítěze WWII, tahat své rakety po Rudém náměstí pro potěšení davů, prodávat suroviny, oligarchové a věrchuška si užívat výhod západního svobodného života, jenže to by nesměla nakonec vždycky vybublat ta agresivní imperialistická podstata ruského režimu.

P. Diviš 6.7.2022 9:44

Proč? Odpověď je, zvlášť vzhledem k současnému dění, celkem jasná: První chyba je nahrazovat odstavené a odstavované jaderné a uhelné elektrárny plynovými, se spoustou keců o dalším nahrazení Občasnými Zdroji Energie. A druhá, horší, je závislost na jednom dodavateli, navíc dodavateli, který chce dodávky politicky využívat.

'Elementary my dear Watson' :-P

S norským plynem bychom sice měli vyšší cenu (ta je taky dána spíš tím zeleným blázněním), ale větší jistotu dodávek.

P. Diviš 6.7.2022 9:38

Jestli altruisticky, to je otázka, ale hlavně že Západ pomáhá. Jinak by Rusko znovu okupovala to, co pokládá za své kolonie.

Rady vám fakt není, ani vzájemné hospodářské pomoci.

V. Pokorný 6.7.2022 9:37

Jsem celkem překvapený, že nějaký J. Vávra čte a sleduje, a zřejmě poctivě, plátek Aeronet. Podle tohoto tvora je Aeronet proruský. To je asi pravda. Proč ale ten Aeronet tedy čte? Blbý nebo navedený?