17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Nemáte práci?

Nezaměstnanost je zdravá. Tedy byla by, pokud by vznik pracovních míst nezprznil stát politikou zaměstnanosti v kombinaci s legalizací platby výpalného jako zajištění tzv. sociálního smíru skrze politiku sociální.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kusý 16.3.2014 20:38

Re: Nezaměstnanost je zdravá, přečetl jsem si

Ééh, argumentíček, nebyl by? Píp za něj jaksi nepovažuji.A že je nezaměstnanost zdravá, o tom není pochyby.

M. Gavlák 16.3.2014 18:23

Nezaměstnanost je zdravá, přečetl jsem si

a hned mne napadlo, který ekonomický expert tuhle genialitu vyslovil. To by mohl být Matějka, to je přeci opravdový "píp", podívám se dolů a opravdu! Nezklamal...

P. Zeman 16.3.2014 18:20

Re: Pane Matějko, nemáte tak zcela pravdu,

Pracovní místo se tomu jenom říká, ale ve skutečnosti je to jenom zaměstnanecká pozice, kde často o práci nemůže být řeči ;-)

R. Langer 16.3.2014 18:01

Re: Asociální názory pana Matějky,

Hm, pro Němce nebo Rakušáka možná... :-P

J. Kratochvíl 16.3.2014 16:18

Re: Asociální názory pana Matějky,

A vy zase plácáte "neviditelněručnětrhové" nesmysly spolu s panem Matějkou. I přes tyto vysoké dle vás sociální náklady a odvody stojí pracovní síla v ČR několikanásobně méně než v sousedním Německu nebo Rakousku a dalším vyspělém světě, což si myslím je pro zaměstnavatele dost velká výhoda.

J. Anděl 16.3.2014 14:17

Re: Nabídl jsem

Řekl bych, že záleží na míře nouze. Pro mě by asi byl teletník jednou z posledních variant. Nikdy jsem nebyl dlouhodobě nezaměstnaný,ale každá práce prostě není pro každého, pokud si může jen trochu vybírat.

Pan Matějka má trochu pravdu, ale mívá sklony k extremismu.

F. Lesniak 15.3.2014 19:54

Pane Matějko, nemáte tak zcela pravdu,

že žádný politi nevytvořil pracovní místo. Vždyť se podívejte, kolik zbytečných míst bylo vytvořeno v úřadu vlády, na hradě a bůhví, kde ještě. A kdo je vytvořil? Podnikatelé asi ne.

T. Pansky 15.3.2014 19:40

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Pane Lapile, potesil jste mne.  Stale jeste ziji lide, kteri uvazuji logicky.  Samozrejme, mohl bych zit i jinde, ale ve Vami spravne uhodnute zemi bylo nejjednodussi se uzivit holyma rukama i s pulkou zraku a absolutne bez pameti.  Slo by to patrne i jinde, kde je sila statu minimalni a kde se vam nesnazi levicovi Janosici pomahat.  Preji Vam hezky den.  top0625top@live.com

T. Pansky 15.3.2014 19:26

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Napiste mi na top06259top@live.com  ... ozvu se vam.  S pozdravem, Tomas

L. Novák 15.3.2014 19:09

Re: Asociální názory pana Matějky,

Plácáte komunistické nesmysly. Ve státě, kde zaměstnanec dostane ze "superhrubé" mzdy placené zaměstnavatelem (21 526 Kč) jen 13 126 Kč čisté mzdy, není "něco v pořádku" s výší daňového odvodu (vč. soc. a zdr. daně a spol.) . Není se pak čemu divit, že jsme mezi zeměmi, kde jsou zaměstanci nejvíce zatíženi povinnými odvody z částky, kterou platí zaměstnavatel za pracovníka.

M. Koutný 15.3.2014 18:30

Nabídl jsem

jedné dlouhodobě nezaměstnané absolventce strašně užitečného VŠ oboru práci v teletníku. Poslala mě do Pihele...

J. Kratochvíl 15.3.2014 16:26

Asociální názory pana Matějky,

Podle vašeho textu může za všechno stát se svou sociální politikou a schopní, pracovití zaměstnavatelé na to vše doplácejí a dělají co můžou. Bohužel, po posledních zkušenostech za posledních 24let většina obyvatel poznala, že je to nesmysl. Je stále víc zřejmé, že v relativně bohatém světě neexistuje žádný rozumný důvod pro propastné rozdíly  jednotlivců jejich bída a nezaměstnanost.  To je možné jen proto, že politika je na nejrůznějších úrovních ve vleku „neviditelné ruky trhu“, jehož organickou součástí vždy byla a je chamtivost zaměstnavatelů.

V. Kusý 15.3.2014 15:47

Re: Pokud

Pane Čechu, Vaše argumentace kulhá na obě nohy.Pokud máte uvedený důchod a je Vám méně ne sedmdesát let, tak jste na sebe prozradil jen to, že jste se prostě flákal.Pokud jste měl tak malou mzdu, bylo jen a jen na Vás, abyste si našel místo lépe placené.Za posledních deset let před důchodem jsem prvních pět let byl OSVČ, takže na důchod bych si musel doplácet.Dalších pět let jsem dosahoval v dělnické profesi takových výdělků, že mám důchod přes třináct tisíc.Ale holt jsem makal, makal a makal.Teď ale nemusím naříkat.

M. Krátký 15.3.2014 15:03

Re: Můj trochu jednoduchý pohled na současnou situaci

Velevážený pane Kmoníčku, máte to trochu popletené : a) nejsem a nebyl jsem soudruh, b) nikde nepíšu o dvojnásobku mzdy, c) asi jste přehlédl nadpis mého příspěvku, d) jen si myslím, že nás vedou kariéristi, kterým je jedno jak žijeme - i když pracujeme, nikde jsem nepsal o zlaté helikoptéře - jen o tom, že je naše práce degradována na otrockou za suchý chléb s vodou. V každém případě : Čest vaší práci soudruhu Kmoníčku

J. David 15.3.2014 13:37

Nu, většinově souhlasím s článkem

Práce je vcelku dost, ale té, kde se musí "propotit triko". Ale to mnohým nevoní. Nejraději by se zašili na nějakém "amtu" či příspěvkové organizaci. Když absolvuji nějaké byrokratické kolečko na ouřadech, nabývám dojmu ze "ztrhaných" tváří ouřadů, potulujících se s lejstry v podpaždí po chodbách ouřadu, jako by pracovali v kamenolomu. Nu nic, asi za to nemohou, dienstreglamá tvoří legislativci. Ale zpět k té práci z vlastní zkušenosti, jsem dva roky v penzi, jako ajťák se dále realizuji na ŽL speciálními IT službami. Abych ale nevyhnil doma v ponorkové nemoci na raciu u kompu, opatřil jsem si "byznis" na pár hodin denně na rozvozu ranních komodit (na rozdíl mladých kolektivů IT firem, kde i padesátník nemá šanci, si takovéto firmy spolehlivé penzisty považují - ne sice až příliš finančně, ale úctou k šedinám a "staré škole"). Navíc vhodným, právně relevantním způsobem smlouvy, se firma oprostí od povinnosti platit za studenta, či důchodoveho strejce přehršlí různých odvodů. Bohužel, kalouskovinou spáchanou v souručenství s drábkovinou, se důchodovenému našinci odepírá uplatnění odpočtu na dani poplatníka. Chápu, já mám jistinu ve formě penze/důchodu, tak bych neměl mítí žádných berních úlev. Ale... Do průběžného fondu "socprc" jsem výpočtově cáloval (ze zákona, nikolivěk "de facto" - studia jsou také započtena do doby rozhodné), 45 let. Zase ale... Když ráno jedu s komoditami, fasciínuje mne ten "frkot Taxi" okolo heren a non-stop pajzlů , které nakládají klienty, zvící habitem a tváří za šera temnější. Budu asi fabulovat, z jakých peněz je refundována úhrada taxikářům (nehledě na konzumaci v pajzlech), na cílové úložiště klienta? Nezdá se to být klasický Kocourkov, kdy volové mají moc (jako volič se také stávám volem), a parazité cucají hostitele, co se dá, a ještě ryčí. Takže mladí, nikdo se s vámi mazlit nebude, tak se také nemazlete. My staří si již nějak ty vlastní erteple na "ošafářujeme" s pomocí dobrodinní zákona 119/2002 Sb.

F. Svoboda 15.3.2014 13:09

Re: Samý logický nesmysl.

To papírování je sice hloupé a namnoze zbytečné, ale je vidět, že pokud někdo chce opravdu pracovat jako vy, tak i tyto překážky překonává. Já jsem byl rovněž živnostníkem Nyní již v pensi ) a setkával jsem se se šikanováním od nejrůznějších státních institucí jako je např. Česká obchodní inspekce, Zemědělská či potravinářská inspekce ( název není možná přesný ).

Jako příklad nejen ze svého obchodu uvádím : na obalu od skládačky PUZZLE nebyl český návod ... pokuta 200,-, na šamponu podobně ...300,- , na roli ćs. látky bylo uvedeno 100 % BA- chybělo tam celé slovo BAVLNA ... 500,-, na košilích z velkoobchodu podobně složení bavlna - polyamid bez uvedení % 500,- za 1 kus. V posledním případě jsem tomu syčákovi z ČOI druhou košili vyrval z ruky a tak jsem na něj řval, že dotyčný se klepal, snad si v té chvíli myslel , že dostane přes držku a po zaplacení 500,- rychle případ ukončil. Od té doby jsem toho darebáka neviděl. Jiný případ u kolegů - přišel kontrolor do obchodu, rozložil si papíry a slušně poprosil majitelku, aby mu skočila vedle k řezníkovi pro 2 kg krkovičky. Když maso obdržel, provedl zápis bez závad a aniž by zaplatil či alespoň poděkoval krám opustil. Další - obdobný pán přišel do obchodu a s úsměvem na rtech pronesl " dnes to bude za 500,-, nebo mám hledat ? " To co jsem popsal bylo vše v působnosti brněnské ČOI.

V obchodě jsem prodával i hnojiva a zeminy. Místo malých balení 1, 2, 3 kg pro zahrádkáře jsem nakupoval balení po 50 kg, ty jsem rozvažoval do malých balení a zavařoval je ve svářečce. Jednou ke mně zavítal kontrolor se Zemědělské inspekce a chtěl mně napařit pokutu, neboť prý nesmím prodávat jiná balení než originální od výrobce. Podotýkám, že součástí mých balení byl i rozmnožený popis s návodem dle výrobce. Zboží jsem v té chvíli stáhnul z prodeje, omluvil jsem se za svoji chybu a po jeho odchodu prodával vesele dál.Na závěr chci popřát všem, těm kdo chtějí pracovat a podnikat pevné nervy a vůli překonat šikanování od státních orgánů ! ! !

P. Kmoníček 15.3.2014 12:30

Re: Můj trochu jednoduchý pohled na současnou situaci

Soudruhu Krátký,malá připomínka.Pokud by si v Česku vydělal zedník,soustružník a pod. profese  dvakrát více než v Německu nebo jinde v záp.Evropě,měli bychom u nás přebytek zedníků,soustružníků a pod. profesí ze záp Evropy.Tam je totiž komunista neodnaučil starat se o sebe a své rodiny,ale za dobře placenou prací klidně i cestovat.Ostatně i u nás se najdou jedinci,kteří se nenechali nakazit komunistickou naukou a vyjeli hledat práci ven.A neznám jediného,který si na plat stěžuje.Ovšem musí se uskrovnit a jako zedník o zlaté helikoptéře jen snít.

V. Kain 15.3.2014 12:09

Re: Jak vidím kolem sebe, práce je dost. Čeho se nedostává

Mají ještě 3 roky čas.Až to bude aktuální tak se rozjedou po Českých městech a budou mlátit hubama až se z nich bude kouřit.To by tak bylo, aby nám ti lepáci zase nesežrali.Nejlepší je, když si státní zaměstnanci myslí,že by soukromému sektoru bylo potřeba přivřít kyslík.To jsou úplně výstavní paka.

F. Svoboda 15.3.2014 11:48

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Díky za váš příspěvek, je velice poučný a hezký ! ! !

Z. Lapil 15.3.2014 11:46

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

No vidíte, a mně živnosťák zrušili, protože stát přikázal založit kartel  a má kvalifikace po patnácti letech praxe přestala být dostatečná.

Mám představu, že pan Panský žije v USA, ale jestli to někde zmínil nebo jsem si to vybájil... V Německu to asi nebude, tam z diskutovaného hlediska není principálně jinak.

F. Svoboda 15.3.2014 11:44

Re: Samý logický nesmysl.

Stačí, když si dotyčný zařídí živnostenský list Na drobné opravy všeho druhu pod označením " hodinový manžel ". Pokud jeho služby budou kvalitní a pohotové, brzy získá i poněkud větší zakázky třeba i instalatérské.

M. Pechr 15.3.2014 11:08

Re: Samý logický nesmysl.

...mluvim z vlastní zkušenosti a zkušenosti druhých...můžete něčemu rozumět sebelíp, bez papíru se neškrtnete... ...já bych si v minulosti neotevřel zverimex bez papíru o absolvování zkoušky na kurzu prodejců zvířat, týden času a několik tisíc...co myslíte, že nás tam o zvířatech za týden naučili ? ...kdo k nim neměl vztah a nezajímal se dávno předtím, za týden se nenaučí...pak jsem musel absolvovat kurz pro prodejce léčiv, přičemž než to nařídila EU, prodávali se běžně tyto přípravky i bez kurzu (antiparazitika zejm.)...opět několik tisíc a dva dny času, vyškolili nás přitom i v léčivech pro lidi, takže můžu prodávat i brufen a bylinné čaje... ...myslíte, že za dva dny se změnilo tolik, že bez papíru nesmím a s papírem smím ?...opět, kdo se nezajímal předtím a potom, tam ho nenaučí...o moci "papíru" mluví dobře Jarda Dušek... ...čili jak jsem psal výše, regulace, předpisy, vyhlášky, úřady...prostě stát ...nás furt vohybá do záklonu...

J. Slanina 15.3.2014 11:03

Re: Jak vidím kolem sebe, práce je dost. Čeho se nedostává

S tím vykopnutím socialismu se vám to tedy povedlo. :-))))

J. Slanina 15.3.2014 11:02

Re: Samý logický nesmysl.

A zkusil jste už někdy být nevyučený instalatér a zažádat o živnostenský list pro činnost v tomto oboru???? :-))))))))))

Pokud byste se ovšem nechtěl tak živit po socialisticku. Tehdy se tomu říkalo "melouchaření".

P. Khail 15.3.2014 10:57

Re: Pokud

Opět demagogicky reagujete jen na část mého příspěvku. O nároku "být prohlašován nezaměstnaným" jste asi četl někde jinde, nikde jsem ho nezmínil. Nezpochybňoval jsem výši vyhlášené úrovně nouze. Nemusíte stále opakovat totéž. Zdá se, že trollujete.

P. Čech 15.3.2014 10:57

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Velká pravda, paní Petrová. Dnes však bude raději na tom břehu řeky sedět 100 "nezaměstnaných" a budou nadávat, že jsou záplavy a státu, že zaviňuje jejich "nezaměstananost". O tom to celé je.  O socialistické lenosti.

J. Chaloupka 15.3.2014 10:56

Jak vidím kolem sebe, práce je dost. Čeho se nedostává

je placené a pohodlné zaměstnání, po kterém touží cca 70% všech lidí žijících v ČR. Obě děti podnikají, obě mají malé firmy, pracují bez ohledu na čas, jediné v čem mají problémy, najít lidi, co opravdu chtějí pracovat. Jim totiž zákazníci zaplatí jen po splnění zakázky. To je rozdíl mezi státem a soukromým podnikáním, tj. poskytováním služeb a zboží pro soukromé osoby nebo firmy. Nesmíte si plést podnikání s dotacemi a tzv. státními zakázkami. To je něco docela jiného. Jde o to, že jsme socialismus vykopli na východ a on se nám vrátil ze západu. Jo a úplatky se platí i ve velkých tzv. soukromých firmách, německou Škodu nevyjímaje.

J. Slanina 15.3.2014 10:52

Re: Docela dobrý článek

Ale i Němci přiznávají něco kolem 6% NEZAMĚSTNATELNÝCH. A to tam nemají tolik cigošů.

P. Čech 15.3.2014 10:52

Re: Samý logický nesmysl.

Vaše přirovnání poněkud kulhá, protože vychází z toho, že na vše je třeba papír. Není to pravda. Pouze v socialistickém systému, kde je všechno řízeno  nesmyslnými a zbytečnými zákony to platí. Budu-li šikovný, rychlý, poctivý a skutečně dobrý instalatér (ovšem nevyučený, tedy bez papírů) mohu se velice doře uživit jako živnostník. Budu-li hloupý, líný a budižkničemu bez papírů, mohu se dobře živit jako státní úředník. Opět zejména v socialistickém systému. Ono je v podstatě téměř všechno jednoduché. Ovšem nesmíme to sami předem prohlašovat za složité.

P. Khail 15.3.2014 10:49

Re: Tesat do kamene,

Tak se toho konkrétně chopte, p. Malovče. Jinak jsou to jen prázdné řeči.