7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

POLITIKA: Nemáte práci?

Nezaměstnanost je zdravá. Tedy byla by, pokud by vznik pracovních míst nezprznil stát politikou zaměstnanosti v kombinaci s legalizací platby výpalného jako zajištění tzv. sociálního smíru skrze politiku sociální.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Khail 15.3.2014 10:47

Re: Ach, můj bože

Dobré připomínky.

P. Khail 15.3.2014 10:45

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Živnosťák mám též (už neaktivní) a žádnou rekvalifikaci jsem nepotřeboval. Přes vaše spekulativní vysvětlení by mne zajímala konkrétní odpověď p. Panského i místo jeho současného pobytu. Před lety jsem byl velmi překvapen mírou formalit v Německu, kde mé děti hledaly brigádu (nebyli jsme tehdy v Schengenu).

V. Ondys 15.3.2014 10:44

:))))))) Mírumilovní pupíci o práci nestojí

bolí po ní tělo a musí se :))))) riskantně bojovat se zaměstnavateli o vyšší podíl na případné prosperitě firmy, nejlákavější je volání po zaměstnání ze strany státu. A pokud se má něco změnit, měli by mít volební právo jen voliči ze soukromého sektoru, kteří všechny experimenty :)))))))) socialistického přerozdělování zaplatí a ještě mají na krku astronomické částky po generování státního dluhu, když daňově odvody nestačí nejchamtivějším :)))))))) společensky příkladným při odklánění miliardových :))))) částek v zájmu vlastních rodin!

P. Čech 15.3.2014 10:41

Re: Pokud

Státem vyhlašovaná úroveň nouze je cca 9200 Kč /měs.Prací, které Úřady práce nabízejí za 8000 měsíčně je velké mmnožství. Uživí-li vás či mně, může uživit každého. Odmítá-li někdo takovou práci, potom nemá nárok být prohlašován nezaměstnaným, ikdyž ve skutečnosti nepracuje. A nebo je nezaměstnaným? Asi ano. Protože nezaměstanným je logicky každý, kdo není zaměstnán.

J. Síbek 15.3.2014 10:41

Docela dobrý článek

ale poněkud zjednodušující přístup.Vzpomínám si na televizní debatu s panem Čalfou,v době kdy byl premiérem.Jedna z otázek se týkala nezaměstnanosti,resp.odhadu kolik bude nezaměstnaných.Odhadl to na 5-7%,v době,kdy u nás byla nezaměstnanot nulová.Na otázku jak k tomu přišel,řekl,že to je přibližně množství lidí,kteří pracovat nechtějí.Za vlády jeho strany,se to většinou řešilo tak,že příslušné občany zabásli za "příživu",nebo si honem našli nějaké nepříliš atraktivní zaměstnání,jen aby měli štempl v občance,což stačilo,že měli áčka byl už jiný problém.

V. Petrová 15.3.2014 10:40

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

jsem tak stará, že ještě pamatuji 1. republiku. Tam byla po velké hospodářské krizi kolem roku 1930 také velká nezaměstnanost. Dva chlapi ( mimochodem zakládající členové KSČ ) se dali dohromady,  pronajali si část řečiště řeky Moravy, vzali si loďku a kýblem začali vybírat písek ze dna Moravy. Stali se podnikateli, písek prodávali, pak už měli malý motorek na bagrování dna, potom několik lodí, zaměstnance, písek začali prodávat ve velkém a začalo se jim říkat šutrbaroni. No a po únoru 1948 jim podnik znárodnili, protože přece byli kapitalisté a dnes máme opět dna řek a potoků zanesené vším možným, nic se nečistí, protože to chce práci, riziko z podnikání a při nezaměstnanosti jsou zdarma aspoň jakés-takés peníze a zbytek se vydělá na melouchu.

P. Čech 15.3.2014 10:34

Re: Ach, můj bože

Pokud používáte nějaký pojem, pane Netopile, musíte dozajista vědět, o čem hovoříte. Tedy, definujte mi, neznalému, prosím, pojem "nezaměstnaný".

P. Čech 15.3.2014 10:31

Re: Pokud

Jakákoliv "pravidla", diktovaná zákony evokují jediné. Corruptisima republica plurimae leges. Toto platilo za starých Latiníků a platí to dodnes a v České republice zvlášť.

P. Čech 15.3.2014 10:28

Re: Neplést si nezaměstnanost s nezaměstnatelností.

Kdo je to nezaměstnaný? Logicky ten, kdo není zaměstnán. Jednoduché, že? V tom případě ovšem je nezaměstnaným každý živnostník, podnikatel či zaměstnavatel. A nebo že by to byl jen ten nepracující, který je veden v evidenci Úřadu práce? A co tedy ti (není jich málo), kteří ztratili zaměstnání a na Úřad práce se ze studu nepřihlásili? To nejsou nezaměstnaní? Pojem "nezaměstnaný" je logický nesmysl, na kterém se jen přiživují socialistické a komunistické politické strany. Stejně tak je nesmyslným pojem "nezaměstnanost" a to proto, že není vůbec jasné, koho či čeho se týká. Opět z něj profitují jen politické strany (kupodivu i t.zv. pravicové), které se jím ohánějí a přitom nejsou schopny říci, o čem je řeč.

M. Pechr 15.3.2014 10:27

Re: Samý logický nesmysl.

...až na jednu věc souhlas...totiž že práce je všude dost...není...od hlav pomazanějších než my dva dohromady jsem zaslechl, že pro všechny práce není...z prostého důvodu, dělaj za nás stroje...jen třeba výkopové práce zvládne malý bagr za hodinu(plácnu) 20x víc než člověk s krumpáčem... ...počítače...dnes už vymýšlejí i lodě bez námořníků...

...ke všemu máme mnoho neužitečných a zbytečných úředníků, pokud by se jen FÚ, OSSZ sloučili, zas je tu dalších X ouřadů bez práce...systém vzdělává neefektivně mladé lidi, kteří pak nemají uplatnění...regulace na každém kroku...na všechno papír...nemáte na něco papír a z byrokratickýho hlediska to neumíte...nebo naopak máte v "papírech" nějakou pseudodiagnozu a pak raději ...aby aby...by...vám nedovolí pracovat kdesi...třeba kvůli ekzému...

...čili neni to jednoduché...

P. Khail 15.3.2014 10:15

Re: Pokud

1. nemohu říkat vše pokud reaguji na konkrétní autorova tvrzení, nenapsal jsem encyklopedii

2. váš příklad s důchodem je čistá demagogie, naprosto pomíjí vaše a pracovníkovy rozdílné životní náklady (rodina, bydlení, náklady na dopravu, stravování atd.). Jaká je úroveň nouze nevím, ale s 8000 měsíčně vyjdu též.

Z. Lapil 15.3.2014 10:13

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Obávám se, že nemohl. Možná to není až tak vyhrocené a rozhodně je to zabalené do právnické mluvy, ale abyste směl sekat zahrady za víc než tuším 20 000,- ročně, potřebujete živnosťák. Ten nedostanete přinejmenším bez rekvalifikačního kurzu, 8800,- Kč plus 3000,- zkouška (první, který jsem našel). Totéž v bledě modrém na práce natěračské a na přebalování stařečků, obávám se, abyste měl maturitu. Obávám se, že emigrace je opravdu jednodušší řešení, než bez oka a s půlkou mozku šprtat latinské názvy trav a druhy štětin ve štětcích.

Čímž narážíme na další kus problému: stát nás manipuluje do role dětiček, které nepoznají dobrý rohlík od špatného, a tudíž si smějí kupovat jen ty s certifikátem vydaným osobou, která má certifikát na vydávání certifikátů.

F. Netopil 15.3.2014 10:11

Ach, můj bože

ty prosté a "logické" závěry pana Matějky mi silně připomínají jiné naprosto "logické" pravdy, které do nás hustili kdysi komunisti. Pro připomenutí: "Je přece každému zcela jasné, že když všichni budou mít práci, nebudou zloději, protože proč by někdo kradl, když si může poctivě vydělat, že ?, nebudou prostitutky, protože atd., atd.". Logika pana Matějky je stejného druhu. Už jenom chybí, aby nám velkou hospodářskou krizi s miliony nezaměstnaných na celém světě z třicátých let minulého století, zdůvodnil jako "produkt státní politiky zaměstnanosti", komunistické (nebo aspoň socanské) vlády v Bílém domě v této době. Ale až tak hloupý asi skutečně není.

J. Lukavsky 15.3.2014 10:07

Re: Můj trochu jednoduchý pohled na současnou situaci

"takže se nemakačenkům vyplatí pobírat podporu a nechodit do práce"

Ještě lepší ale je, dělat načerno a dostávat keš na ručku. Ta podpora je pak jenom příjemným vylepšením.

P. Čech 15.3.2014 10:01

Re: Můj trochu jednoduchý pohled na současnou situaci

Je zde však jedna maličkost, kterou jste, asi záměrně, neuvedl. Za jednotku času všichni tři neudělají prakticky stejné množství práce ve srovnatelné kvalitě.  Prakticky stejné množství práce ve srovnatelné kvalitě vykonají   p  o  u  z  e   jsou-li zaměstnanci. Pokud je kterýkoliv z nich živnostníkem, vykoná mnohem větší množství práce a v kvalitě obvykle vyšší. Ještě si po sobě uklidí a za práci poděkuje. Ano, žijeme ve zvrácené době, v systému, který řídí socialističtí politici, kteří pomocí tohoto systému nedovolí jakoukoliv jeho změnu.

M. Malovec 15.3.2014 9:59

Tesat do kamene,

Vaše slova, pane Matějko.

P. Čech 15.3.2014 9:53

Re: Pokud

Mně zase připadá jako zjednodušující (neříkající vše) pohled Váš.Zejména Vaše druhá věta je nesmysl. Konkrétně. Mám důchod 8147 Kč/měs.To je obecně o cca 1000 Kč méně než státem vyhlašovaná úroveň nouze.  Z tohoto důchodu musím vyžít. Pokud z tohoto musím vyžít  a vyžiju já, musí z takové mzdy vyžít kdokoliv.

P. Khail 15.3.2014 9:22

Pokud

nějaká firma zkrachuje a vy přijdete o práci, neznamená to ještě, že za to může stát. Pokud je práce, ale není dostatečně zaplacena (aby pracovníka uživila) je to stejné jako by nebyla. A pokud by neexistovala pravidla mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem (zajišťovaná státem), snadno by na to mohli doplatit i zaměstnavatelé. Pohled autora mi přijde dost zjednodušující.

M. Krátký 15.3.2014 9:17

Můj trochu jednoduchý pohled na současnou situaci

Vezmeme si zhodnocení práce německého ( a pod. západoevropského ), českého a ukrajinského zedníka ( soustružníka a pod. profese ). Za jednotku času všichni tři udělají prakticky stejné množství i ve srovnatelné kvalitě ( kecy o špatné kvalitě ukrajinského zedníka si nechte od cesty ) a kolik za to dostanou peněz ? Celý systém odměn je postavený katastrofálně špatně - takže se nemakačenkům vyplatí pobírat podporu a nechodit do práce a německý zedník jede na dovolenou kam chce a ukrajinský vůbec nikam. hezký den  Žijeme ve zvrácené době, kterou řídí zvrácení politici ( a bankéři )

J. Slanina 15.3.2014 9:15

Neplést si nezaměstnanost s nezaměstnatelností.

http://vaclavpistora.blog.idnes.cz/c/350260/Ustecky-kraj-a-jeho-prizraky-nezamestnanost-a-nezamestnatelnost.html

P. Khail 15.3.2014 9:14

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Máte můj obdiv, nevím proč nechcete uvést vaše současné působiště. Hodně by mne zajímalo v čem konkrétně vidíte příčinu nemožnosti vašeho uplatnění v Česku? Tady byste všechny ty práce vykonávat nemohl?

S. Udatný 15.3.2014 9:05

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

ať se Vám daří.

P. Čech 15.3.2014 8:58

Re: Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

Nejen to je sociální politika ČR. Ona totiž politika ČR v oblasti zaměstnanosti je socialistická, jako ostatně vše. Lidem je neustále nepřímo vštěpováno do makovic, že mají právo na to být zaměstnáni, že stát je povinen se starat o zaměstnanost a podobně. Lidé nejsou motivováni k práci, ale k zaměstnanosti.  Podíváte-li se kolem sebe, uvidíte nepřeberné množství práce, kterou je nutno vykonat. Na straně druhé lidí, kteří by tuto práci chtěli vykonávat se jaksi nedostává.  Velmi mnoho lidí chce být zaměstnáno a tuto výhodu požaduje po státu. Proč ne, když tento má politiku zaměstnanosti jako prioritu. Jsem přesvědčen o tom, že by se okamžitě uživilo dalších 300 - 400 tisíc živnostníků ve všech možných oborech. Tito však nemají zákonný nárok na osmihodinovou pracovní dobu , dovolenou a další "výdobytky" zaměstnanců. Prostě jen pracují a vydělávají si peníze. Dost. Proč stát upřednostňuje jen některé pracující lidi (zaměstnance) oproti jiným , více pracujícím lidem, je mi záhadou. Vlastně není. Je to dáno systémem, který vyžaduje voliče a který tyto voliče korumpuje tím, že některé z nich upřednostňuje na úkor jiných. A právě proto to takto vypadá.

P. Čech 15.3.2014 8:44

Samý logický nesmysl.

Samotný pojem "nezaměstnaný" je logickým nesmyslem, poněvadž se doposud nikdo nepokusil jej definovat. Mám za to, že ani definovat nelze. Měl by sice svůj smysl, ale jen v případě, pokud by zaměstnanost byla jediným možným zdrojem příjmu. Tak tomu však není a díky za to. Není tomu tak dávno (z historického hlediska), kdy žádný člověk zaměstnán nebyl. Každý se tehdy živil prací svých rukou či své hlavy. Pojem "zaměstnaný" se objevil s prvním člověkem, kterého člověk jiný pověřil prací za odměnu. Proč ovšem dnešní státy považují starost o zaměstnané je mi záhadou. "Zaměstnaní" jsou jen jedním z možných pracujících lidí. Obvykle nejméně pracujících. "Snižování nezaměstnanosti", "politika zaměstnanosti" a podobné socialistické nesmysly jsou všude jen na škodu. Proč? Inu proto, že lidé jsou učeni v tom, aby si sami nehledali práci, které je mimochodem kolem nás nepřeberné množství, aby spoléhali na to, že je někdo jiný zaměstná a poskytne jim tím , mezitím uzákoněné, výhody oproti jiným lidem kteří také pracují. Živnostníků, podnikatelům, zaměstnavatelům. Žádný živnostník či podnikatel nemá nárok na osmihodinovou pracovní dobu, na dovolenou a jiné podpory socialistických států. A tak tedy hloupé výkřiky směrem ke státu "dejte nám práci" jsou směšné a kontraproduktivní. Práce kolem nás je všude tolik, že by ji všichni "nezaměstnaní" mohli vykonávat a ještě by zbyla. Museli by však chtít pracovat a ne chtít být zaměstnáni. To je totiž velký rozdíl, ikdyž jej mnoho , v socialismu vychovaných lidí, nechce pochopit.

T. Pansky 15.3.2014 1:47

Naprosto s autorem souhlasim. Realny priklad: pred osmi ...

... lety jsem prozil mrtvici, ktera mela za vysledek ztratu 50 procent zraku (zorneho pole) a ztratu pameti (byl jsem otestovan na IQ 60 = mentalni retardace, prestoze jsem drive pracoval v medicine majice universitni vzdelani a plynule hovorici anglicky).  V Cesku jsem se stal nezamestnatelnym neustale behajicim od uradu k uradu.  Proto jsem Cesko opustil.  V zahranici (zamerne neuvadim stat) jsem zacal pracovat jako domaci osetrovatel starych lidi, k tomu jsem delal zahradni prace, nariral jsem, stehoval jsem ... naucil jsem se sam opravovat pocitace a zalozil si malou firmu.  Vydelal jsem si penize a zacal opet chodit do skoly.  Za rok dokoncim skolu s oboremi asistent fyzioterapie, tz. ze budu pracovat s lidmi s pobybovymi nebo mentalnimi problemy a pomahat jim s navratem do normalniho zivota.  Plat - na mistni podminky mirne az stredne nadprumerny.  ... Pamet neni perfektni a videni take ne, ale budu schopny se o sebe postarat bez toho, aby mi nekdo neustale rikal, co vsechno nemuzu delat a udelal ze mne zamerne mrzaka !!!!!  To je socialni politika Ceske republiky.  V realite je to antisocialni system vytvarejici nefunkcni iluze, ze kterych profituji bezskrupulozni levicovi politici.  top0625top@live.com