28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ne, skutečně ne!

Nedávno jsme si nepřímo zvolili předsedu vlády. Za pár dní budeme přímo volit presidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 10.1.2018 17:22

Král je titul

obvykle spojený s úřadem hlavy státu. Pokud se tyhle věci neoddělí, není důvod je rozlišovat. Faktická náplň tohoto úřadu se v čase, ale i prostoru měnila, to máte pravdu. Tím pádem jsou ovšem Vaše výhrady, vycházející z nějaké blíže neurčené absolutní definice, už podstaty nesmysl.

Král/kníže patřil Čechům a Češi patřili svému králi/knížeti. To si neodporovalo minimálně od té doby, co Čechy přestaly být de iure majetkem knížete a staly se majetkem svatého Václava, tedy od 11. století. Volba Jana Lucemburského by se snad dala pokládat za zárodek české republiky (obecně, tedy s malým č). Ale republika není totéž, co stát, to máte pravdu. Právě tak jako národnost není totéž, co národ.

"His sun leones" se psalo v raném novověku do map neznámých oblastí v tropickém a subtropickém pásmu. Jestli ho používali už Římané pro oblast subsaharské Afriky, to nevím. Ale rozhodně nebyli takoví pitomci, aby nevěděli, že v severních krajinách lvi nežijí.

Pokud jde o náš současný stát, jsme skutečně demokratickou republikou, navzdory tomu, že to tvrdil i Václav Havel. Vy s tím zřejmě nesouhlasíte. Není mi ale jasné proč. Píšete cosi o (politickém) vyrovnání plebsu. Ale tohoto vyrovnání bylo v této zemi dosaženo už v roce 1907, ne až za socialismu. Je pravda, že to ještě neznamenalo republiku, protože v čele státu stál konstituční monarcha. Který byl zároveň konstitučním vládcem.

P. Zinga 10.1.2018 17:15

Re: Rusko má svých problémů dost

Nechte těch klišé a doložte, které ze svých problémů řešilo Rusko expanzí.

Já o několika vím: Švédsko se dralo do Ruska, dopadlo to obráceně(Finsko); Tataři se drali na západ a na 300 si porobili Rusko. Pak se to otočilo a Rusko expandovalo na Východ. Krymští Tataři léta plundrovali Rusko i Ukrajinu, snad dokonce i Polsko a Maďarskodo doby, než jim zatnuli tipec Rusové. Samozřejmě si Krym nechali, jak bylom tehdá obvyklé. S Polskem se Rusko přetahovalo staletí. Proti Napoleonovi bojobvali Rusové až v Německu a za odměnu si vzali kus Polska, které se činilo na straně Napoleona.Nic hezkého, ale pochopitelné.

A teď mi Vy povídejte o VB, USA, Francii, Holandsku, Belgii atd, atd...

P. Maleček 10.1.2018 17:12

Re: Rozpad Jugoslávie

Jugoslavie se rosypala pod tlakem srbských komoušů, v tom podporovaní Ruskem, kteří v touze po udržení moci nad celou Jugoslavie probudili krvavého ďábla nacionalismu. Což na Balkáně prorostlém tureckou krvelačností vyvolalo to co vyvolalo. A skončlilo to a kdoví jestli na půl milionu mrtvol.

Němce do toho netahejte.

P. Zinga 10.1.2018 17:07

Re: Toto už je MOC VELKÉ ZJEDNODUŠENÍ

Sobectví, sobectví a zase sobectví. Jako v Katalánsku.

Slovinci nechtěli doplácet nikoli na Srbsko, ale na Kosovo, které bylo ovšem částí Srbska. Kosovo bylo- a je -černá díra Evropy. A když se tam Srbsko pokusilo sjednat pořádek, vpadli jim západní pravdoláskaři (včetně humanisty Havla) do zad.

Ti pravdoláskaři-a jejich pár i zde- tímto způsobem zničí celou západní a střední Evropu.

Východ se snad-díky své zaostalosti a nedodržování "lidských práv a euroatlantických hodnot"-udrží.

P. Maleček 10.1.2018 17:07

Re: Muslimové v Teplicích.

Muslimy do Teplic přivábil dotační systém jejich zemí, který financuje jejich léčbu tam, kde je efektivní a též levné. V čemž se Teplice ukázaly jako ideální.

Kuberu, byť není mým šálkem čaje, z toho neviňte.

P. Urban 10.1.2018 16:40

Rusko má svých problémů dost

To mělo vždycky. A řešilo je expanzí. Největší problém současnosti to asi nebude, ale úplně bezvýznamé to není.

Stará Jugoslávie nebyla rozbita, ale rozpadla se. Mimochodem, tento proces zahájili de iure Srbové, kteří jako první nadřadili platnost své ústavy ústavě federální. I kdyby k tomu nedošlo, těžko od takového "státu" očekávat, že by dokázal zastavil kohokoliv. To snad i ta EU je akceschopnější.

J. Kanioková 10.1.2018 16:12

Ne bezobsažný,ale plný jedu, žluče

P. Vaňura 10.1.2018 16:09

Babiš je "problém" akorát pro Kalouska, lumpenkavárnu

a spol. Zemi by mohl prospět když zničí zelené škůdce ekonomického rozvoje!

A těch 1000 bodů bych dal "uprchlíkům," přesněji migrantům. Ti ničí i USA, nejen západní Evropu!

P. Vaňura 10.1.2018 16:05

"Uprchlíky" by dokázal dostat zpátky tak Vévoda z Alby

nebo v pozdější době L. P. Berija (resp. Filip II a J. V. Stalin). V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ to neudělá Merkelová, Macron nebo Juncker!

Musíme se připravit na válku a to je ten LEPŠÍ PŘÍPAD! Ten horší je kapitulace před islámem!

J. Kombercová 10.1.2018 16:02

Re: Nehodlám se dopustit té chyby

Ano, to byla má myšlena, z průběhu vlákna patrná.

P. Vaňura 10.1.2018 15:48

Toto už je MOC VELKÉ ZJEDNODUŠENÍ

Existovala Jugoslávie ale rozhádaná a právně už do určité míry nefunkční, alespoň z hlediska některých částí. Ty se chtěly od nefunkčního celku, na který DOPLÁCELY odtrhnout. Když se odtrhlo Slovinsko, pokusila se ho centrální vláda (do jisté míry ji lze ztotožnit se Srby) je udržet násilím, ale nakonec to rychle vzdala. Pak se ale odtrhlo Chorvatsko, které ale mělo na jihu srbskou menšinu, což vedlo k dlouhým bojům.

Pamatuji si, že V. Klaus jako předseda vlády tehdy řekl "Uznání Slovinska není problém, ale s uznáním Chorvatska bez vyřešení problému srbské menšiny problém je."

B. Lukáš 10.1.2018 15:40

Muslimové v Teplicích.

Pane Vlku !

Do Teplic neposlala Muslimy Merkelová , ale , abych nepodával chybnou informaci, tak se zeptejte ochránce kuřáků - senátora a primátora Teplic, pana Kubery. On to ví a rád Vám poskytne vyčerpávající informaci o postupném osídlování jejich lázeňského města bohatými arabskými islamisty.

J. Kanioková 10.1.2018 15:30

Co to je za blbost ?

"západu prásknout dveřmi a s brekotem se odevzdat ruskému medvědu je jednodušší a pohodlnější."

Bolí paranoia ?

J. Kanioková 10.1.2018 15:28

:)))))))))))))

J. Kanioková 10.1.2018 15:21

Přesně !

M. Prokop 10.1.2018 15:19

Re: Rusko je silný stát a může být spojenec, ne že ne.

Ne jenom Putin, ale i Putin.

M. Prokop 10.1.2018 15:18

Re: Dnes byla zase povinná hodina dějepravy

Nejenom ÚV EU má tendenci tady poroučet.

P. Rychetsky 10.1.2018 15:14

Re: zajimavy pohled na svet

Myslim ty co prisli nedavno. Pristehovat se do bohate zeme bez valky je pro Syrany vyhra v loterii a nikoli lidske pravo. A samozrejme nemuzeme prijmout pulku Afriky jen protoze se rozhodli. I v zabehanych vecech se muze uplatnit kreativita, kdyz je treba a je dobra vule.

A stejne je 95% problemu Ceska Babis, spis nez uprchlici.

S. Donát 10.1.2018 14:22

Re: Nehodlám se dopustit té chyby

Bát se není třeba, zachovávat opatrnost a ostražitost je naopak třeba velmi.

P. Zinga 10.1.2018 14:16

Re: Rusko je silný stát a může být spojenec, ne že ne.

Malečku, ztratil jste se v čase. Milion už byl na pochodu, když Putin se rozhodl udělat šlus. Ale Vám i Vašim vyhovuje tato lež: chudáky Syřany vyhnal Putin. Vyhnal, ale Syřanů bylo mezi těmi vyhnanými menšina. Taky jich dost-chválabohu-nechal zabít.

P. Zinga 10.1.2018 14:12

Re: Nehodlám se dopustit té chyby

Kdo to je "my", paní Kombercová? Já se Ruska nebojím, a ani Číny. Nebojím se ani Němců, dokonce ani muslimů. Ty poslední ale tady ve větším množství nemusím.

P. Zinga 10.1.2018 14:09

Re: Bože můj Vlku!

Ale jděte do .... Vy nevíte, že prvními padlými byli Srbové?

Ano, Srbové tradiční spojenci Ruska. A Chorvati nacistického Německa. U Děčína vybouchlo dopravní letadlo. Kdo? Chorvatští nacističtí nacionalisté.

Slovinsko "nenapadlo" Srbsko, ale celistvost ještě stále Jugoslávie bránila Jugoslávská armáda. V té bojovali i Slovinci a Chorvati, Srbové, Černohorci, Makedoňané, možná i Kosovci, ti křesťanští určitě.

Jugoslávie byla pojem. Co jsou dneska? Přicmrndávači.

M. Krátký 10.1.2018 13:45

Dnes byla zase povinná hodina dějepravy

a někteří žáci asi budou po škole. Jak jsem psal ráno skoro úplně dole - naprostý souhlas. Naším současným nebezpečím podle mého názoru a s přihlédnutím k mému datu narození 1943 si myslím jsou pitomci z ÚV EU, kteří nedělají vůbec nic proti invazi ( jimi pozvaných ) muslimských teroristů a tak se vlastně zasluhují o naprosto zbytečná řešení křivých okurek, nízkowatových vysavačů a dalších kravin. Hezký den všem žákům dnešní školy ( těch pár dějepisných diskrepancí mi vůbec nevadí - jsou-li vůbec nějaká )

J. Kulheim 10.1.2018 13:44

Re: Bože můj Vlku!

Je to tak.

C. Horák 10.1.2018 13:13

Re: zajimavy pohled na svet

Uprchlíci se vždycky můžou poslat zpátky? Kteří - ti, co přišli nedávno nebo i ti, kteří jsou v Evropě už třetí generaci, respektive kde byste udělal čáru mezi těmi, co smí zůstat a těmi, kteří mají odejít? Nebo bychom vyhnali všechny? V tom případě - jak byste si představoval provedení a průběh takového "odsunu"?

D. Stirský 10.1.2018 13:00

Re: hm tak napůl

Také to máte pomotané. Stejně jako Vlk. Výraz český král se zcela běžně používal a používá. A že by naši státnost založil až Jan L.? No, to asi těžko, to je poněkud pozdě. Už Břetislav blahé paměti v 11. století vydal jakási statuta, prvním králem byl Vratislav, pak Vladislav...

M. Prokop 10.1.2018 12:52

Re: Bože můj Vlku!

Těžko udržovat územní celistvost, když jeden podcelek (Srbsko) napadá jiné (Slovinsko, Chorvatsko, BiH).

M. Prokop 10.1.2018 12:49

Re: Rozpad Jugoslávie

Jugoslávie byla na rozpad už od vzniku Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Příliš silné a nepřekonatelné antagonismy a touha vládnou všem u Srbů. Doba se mění, antagonismy zůstávají, mnohem silnější než nějaké vnější vlivy.

Z. Lapil 10.1.2018 12:20

Re: zajimavy pohled na svet

ZBYTEČNĚ NEHYSTERČIT. Do kamene tesat.

To, co píšete, je naprostá pravda, ale jsou to Velké Věci. Mě zase dost znepokojují drobné posuny mezi lidem. Copak když si dvě dívčinky v tramvaji plánují, že "kdybysme byly princezny, pořádaly bysme diskotéky", to je taškařice, král vyhrožující nápadníkovi za nesplnění tří úkolů doživotím - dejme tomu, ale všiml jste si, kolik je ve filmech a v knížkách hodných a přátelských upírů, vlkodlaků a podobné naprosto principálně škodné vůbec?

Přitom si opravdu nemyslím, že by to někdo organizoval. Důvěřivá štěňátka mají na světě své místo a bez nich by tu bylo hůř, ale i ti nejplyšovější plyšáci potřebují k ruce nějakou zubatou bestii, aby je občas vysekala z průšvihu.

Abych nebyl za literárního xenofoba: znáte upíra jménem Otto Schrecklich? TO je imigrant podle mého gusta: "držitel "Černé stuhy" zavazující ho už nikdy nepít lidskou krev. Stal se v Ankh-Morporku uznávaným fotografem a své řemeslo obohacoval o nové vynálezy a zlepšení. Své uplatnění pak našel jako fotograf listu Ankh-Morporská Kometa.

Bohužel, světlo upírům dost škodí, a při fotografování proto vždy trpěl, občas se i rozpadl na prach, což nakonec řešil lahvičkou s kapkou krve zavěšenou na krku."

V. Novák 10.1.2018 12:17

Re: Bože můj Vlku!

Kdo to spěchal uznat chorvatské separatisty sotva se se svým separatismem ozvali?

U slovinských byla první na pásce Francie, u Chorvatů Německo. Račte si ověřit.

Nějak se nikdo neohlížel na "neměnnost hranic v Evropě", na "poválečbé uspořádání", o němž tak šťavní (a velmi neoprávněně) paní kancléřka v posledních letech, ba ani na "územní celistvost", byť ji měla Jugoslávie garantovanou SBSE...