4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o české privatizaci

Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Přesto o ní koluje mnoho mýtů, které nejspíše pramení jednak z její nedostatečné znalosti a jednak ze záměrné diskreditace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Maleček 3.10.2012 9:20

Re: Výborný brainwashing

K tomu - mohlo to jít také jinak - jistě, mohlo. Znáte ten výrok o rybách v pr. a rybnících? Kde to tak skutečně proběhlo? Ve Slovinsku? V Polsku a Maďarsku rozhodně ne, a tam byla situace mnohem příznivější, protože tam už byla část hospodářství zprivatizována během liberálních 80.let. A nakonec nejprůkaznější je vývoj v bývalé NDR, kde se relativně vyspělý průmysl po sjednocení doslova sesypal.

R. Langer 3.10.2012 14:07

Re: Výborný brainwashing

Ano NDR je velmi dobrý příklad.

E. Heusinger 3.10.2012 7:49

Je třeba privatizovat Budvar,

ještě není zničen. Anheuser Busch se již těší.

E. Heusinger 3.10.2012 7:47

Pročpak páni doktorandi

se nezmiňují o uvážlivé a neklausovské privatizaci AŠMB?

Nehodí se do ideologického schematu?

J. Schwarz 3.10.2012 8:04

Re: Pročpak páni doktorandi

protože právě takové formy privatizace zneužívali křiklouni vašeho typu - nazývali ji "výprodejem rodinného stříbra cizákům". Osobně bych byl pro mnohem širší uplatnění kuponové privatizace - včetně bank a nemocnic s tím, že levičáci si mohli vzít svůj spravedlivý podíl - a více než to, neboť přece měli a mají "nepostradatelné odborníky" kteří by jim řekli do čeho dát kupony takže by zprivatizovali to nejhodnotnější - a mohli pokračovat v "budování sociálně spravedlivé společnosti". Namísto toho udělali, co vždycky - nalepili se na "pravičáky" a začali je obviňovat z "vykořisťování Lidových mas". Nějak pozapomněli, že ty jejich "lidové masy" nikdo nepotřebuje. Já  po revoluci doufal ne v to, že něco zprivatizuju, ale že budu mít konečně pokoj od levičáků, i s jejich "kolektivy" a "solidaritou". bohužel, zbavit se těchto lidí je možné až po smrti. Jsou jako štěnice, všude nalezou,  zbavit se jich nelze a ještě se považují za "oběti systému". Naopak, všichni ostatní jsou jejich obětmi. Howgh.

E. Došlík 3.10.2012 8:42

Re: Pročpak páni doktorandi

Schwarzi, jsi opravdu černý komplet . . .

J. Schwarz 3.10.2012 9:42

Re: Pročpak páni doktorandi

tak třeba vy jste krásným příkladem  osoby, se kterou nechci mít nic společného. Ani v dobrém, ani ve zlém. Prostě nic. Vztah asi takový, jaký má veverka k ondatře - tedy žádný.

E. Došlík 3.10.2012 10:22

Re: Pročpak páni doktorandi

Schwarzi, ni já, já jsem heterosexuál, tak po žádném vztahu s vaši černou duši opravdu netoužím!

Š. Hašek 3.10.2012 11:30

Re: Pročpak páni doktorandi

Pane Schwarzi, to nemá cenu.

Když se dle Heusingera nepovedl "prodej za hotové do cizáckých rukou", tak volá po rozdělení všem (kuponová privatizace).

Když se dle Heusingera nepovedla kuponová privatizace  - vlastně dosti levicové rozdělení státního majetku všem dospělým - tak volá zas po prodeji "těm cizákům".

Těmhle chytrolínům nevyhovíte nikdy. Ti mají jasno. Ale vždy ve věcech co se řešily včera.

E. Heusinger 3.10.2012 17:57

Re: Pročpak páni doktorandi

Hašku, Vy jste požil?!

J. Maleček 3.10.2012 9:22

Re: Pročpak páni doktorandi

Pokud se nepletu, tak i AŠMB byla před prodejem očištěna od dluhů, aby ta privatizace vůbec proběhla. A to šlo opravdu o rodinné stříbro. Tento postup byl u 90% podniků nepoužitelný.

E. Heusinger 3.10.2012 9:43

Očištění od dluhů

přesně dle M. Thatcherové.

A můžete na ni nadávat.

P. Jirka 3.10.2012 7:41

Díky za výborný článek,

nic podobně výstižně sepsaného jsem snad ještě nečetl. Pište dál... :-)

E. Heusinger 3.10.2012 7:34

Ano, takových článků je třeba

Tento národ potřebuje ještě více propagandy.

I. Schlägel 3.10.2012 7:36

Re: Ano, takových článků je třeba

A méně Heusingerů...

Š. Hašek 3.10.2012 11:33

Re: Ano, takových článků je třeba

I šťourači jsou potřeba, ale máte pravdu. Mohli by být víc v obraze.

B. Volarik 3.10.2012 6:55

Někteří lidé zbohatli.

To se neodpouští. Je mnohem pohodlnější závidět a nadávat. Život není fair, kapitalismus je tvrdý konkurenční boj. Pořád je to ale zatím nejlepší a hlavně FUNGUJÍCÍ systém. To, že kapitalismus v Americe i Evropě škobrtá, je vinou socialistických metod, které učarovaly levičákům a jiným komoušům.

I. Skolin 3.10.2012 7:26

Re: Někteří lidé zbohatli.

O jakém kapitalismu v Evropě mluvíte, prosím, o tom eurosocialistickém ? :-)

R. Langer 3.10.2012 14:09

Re: Někteří lidé zbohatli.

V EU kapitalismu nehážou klacky pod nohy, tam už mu je rovnou zlámali...

M. Varadinková 3.10.2012 2:28

Výborný článek

Kdo si to opravdu pamatuje, ten musí souhlasit.

Ale zmanipulovaní lidé mají v hlavách jinou realitu, virtuální a lživou, kterou jim do hlav dvacet let valí pravdolásková média.

V. Kopta 3.10.2012 1:14

Hezká analýza

Dívat se na věci nezaujatě a pozitivně se dneska u nás moc nenosí, takže to tady pěkně schytáte. Nicméně je to pěkná analýza se kterou nelze než souhlasit. Je neuvěřitelné jaké procento populace se zastává režimu, který měl i speciální nemocnice pro své funkcionáře...

H. Gene 3.10.2012 1:30

Re: Hezká analýza

Tak.

L. Krajicek 3.10.2012 0:53

Ich verstehe,

einfach perfekt, herr Goebbeles.

I. Schlägel 3.10.2012 7:36

Re: Ich verstehe,

Děkujeme za faktickou, smysluplnou, analytickou poznámku, český Honzo.

V. Michl 3.10.2012 0:21

Ale něco Vám tam chybí,

to, že se po kuponové privatizaci tyto podniky stejně rozkradli původním managmentem, jelikož si DIKové neuměli s tím poradit. Dále pak to bylo vyvlastnění minoritních akcionářů, atd. A mohl bych pokračovat dál. Jinak v podstatě s hodnocením souhlasím.

I. Schlägel 3.10.2012 7:33

Re: Ale něco Vám tam chybí,

Metoda, jak vyměnit bolševickou morálkou zdeptané obyvatelstvo za obyvatelstvo morálně křišťálově čisté neexistuje nikde na světě. Platí to pro národy i pro jejich elity, které z onoho národa vzešly. Tak že je možné si postěžovat v podstatě každý sám na sebe.

B. Brousková 3.10.2012 8:08

Re: Ale něco Vám tam chybí,

Ono tam toho chybí víc.  Třeba termín  "náměstkovská privatizace" , nebo také  "bankovní socialismus". Kolik bank tenkrát zkrachovalo díky nespláceným úvěrům rozdávaným komunistickými řediteli bank spřáteleným soudruhům,z podnikových manažmentů, kteří si "vytvořili privatizační projekt" a schvalovací komise příslušného ministerstva ( neboli jiní soudruzi z bratrstva bolševické pracky) jim ho schválila? Poté následovala žádost o úvěr poskytnutý automaticky státní bankou vedenou  jinými členy bratrstva, (většinou za desetiprocentní provizi z celkové částky úvěru). Pak následovalo rozprodávání zásob, strojů a vnitřního vybavení podniků. Nakonec privatizátor  vydal potřebnou a ze zákona vyžadovanou zaklínací formuli o "nevyšlém podnikatelském záměru" a bylo vymalováno. Z nějakého důvodu totiž tito privatizátoři neručili veškerým svým majetkem, ale jen a pouze oním  privatizovaným  provozem. Náměstkovská privatizace se tomu říkalo proto, ředitelé podniků byli vyloučení z privatizace z důvodu předpokládaného konfidentství pro STB. Pro jejich  náměstky to neplatilo a také se to nezjišťovalo. Peníze z vytunelovanéhio podniku skončily na nedohledatelných kontech a noví majitelé byli vysmátí a za vodou. V každém okrese najdete celou řadu podobných firem a ne všechny byly tak zastaralé a špatné aby v případě rozumného hospodaření nepřežily. To, že slovo "tunelování" obohatilo slovní zásobu prakticky všech jazyků je také přínosem tohoto našeho způsobu privatizace. Autorům to z nějakého důvodu patrně vypadlo z paměti. Dalo by se toho napsat mnohem víc , ale jakou by to dnes mělo cenu? Třeba o fondech a nebo o tehdejších "kapitánech našeho hospodářství" atd.atd.   

J. Schwarz 3.10.2012 8:12

Re: Ale něco Vám tam chybí,

Jistě, chybičky se vloudily, ale o to se postarali právě bolševické kádry, nejlepší z nejlepších, praví synové "lidu". A dnešní levičáci kritizují svoje vlastní dílo neboť to byli oni, kdo tyhle "kádry"  vychoval a posadil je do funkcí. Jak se to dalo udělat jinak? Snad jenom pomocí normální, nesametové, "leninské" revoluce i s "revolučním terorem". Jenže ten by nahoru vynesl jen jiné grázly, nicméně zase grázly. Jediným "spravedlivým" řešením by bylo zrušit povinnou "solidaritu" tak, aby si každý mohl hledat a solidarizovat se s lidmi, kterým věří a ke kterým něco cítí. A ne povinně s gaunery,  co mu celá desetiletí pili krev prostřednictvím nesčetných buzerací. Howgh.