4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o české privatizaci

Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Přesto o ní koluje mnoho mýtů, které nejspíše pramení jednak z její nedostatečné znalosti a jednak ze záměrné diskreditace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 3.10.2012 18:24

Re: Bébr, pravý český znalec

Promiňte pane Bébře...dělit

R. Bébr 3.10.2012 20:12

Re: Bébr, pravý český znalec

Ani na 3 jednoduché dotazy nejste schopen odpovědět?

A co ten váš rozoumeček?

R. Bébr 3.10.2012 14:27

Pokrok se řítí

Výsledky privatizace, řízené kapitánem StB Dušanem Třískou a jeho pkmocníkem Václavem Klausem:

Hmotná produkce je dnes na 50 až 55 % úrovně 1989, HDP v přepočtu na hlavu nedosahuje zdaleka úrovně 80. let (za 22 let kapitalizmu jsme se ve světovém žebříčku HDP propadli o 20 míst). Státní dluh vzrostl z nuly na skoro 2 bilióny Kč, inflace za Klause až 10%, za Topolánka 7%, za Nečase už jde ke 4%. Ztratili jsme celá výrobní odvětví (textilní, konfekční a kožedělná výroba, sklářský a keramický průmysl, výroba hudebních nástrojů,  zbrojní výroba atd.), i světoznámé  podniky (namátkou Škoda Plzeň, ČKD, Poldi, Tatra Kopřivnice, LIAZ, Aero Vodochody, Elitex, Zbrojovka, Zetor, Svit atd.atd.). Lukrativní vodovody, kanalizace, teplárny, rozvodné sítě atd. jsou převážně v cizích rukou.

Nositel Nobelovy ceny za ekonomickou vědu Joseph Stiglitz kritizoval české ekonomické reformy a zejména kupónovou privatizaci. Klaus si pak dovolil arogantně prohlásit, že tento světově proslulý ekonom je břídil, který vůbec nerozumí ekonomice. Přitom Klaus není profesorem ekonomie, ale jen profesorem finančnictví, který nikde neučil a profesorský titul dostal jen z politických důvodů.

Kdejaký podvodník si vypůjčil peníze, koupil prosperující podnik, peníze převedl na své soukromé účty a vyhlásil bankrot. Banky byly státní (Klaus je neprivatizoval, to byla jedna z jeho hrubých chyb) a půjčovaly kdekomu bez záruk a bez jakýchkoliv omezení. Navíc se řídily příkazy politiků ods a podporovaly ztrátově jejich kamarádíčky. Připomeňte si Soudka, Koženého, Stehlíka a další - ti jen kradli na svá konta a ještě za to dostávali od ods dary (pan Kožený, kterého si Klaus tak chválil, dostal od ministra vnitra za ods Čermáka mimo jiné i pistoli posázenou démanty).

Byli jsme jediná země ze všech postkomunistických států, kde došlo při transforrmaci k poklesu úrovně ekonomiky! V posledních 3 létech Klausovy vlády se ekonomická situace prudce zhoršovala (klesal HDP, klesala produktivita, stoupala inflace atd.).

V. Mlich 3.10.2012 16:53

Re: Pokrok se řítí

Zajímavé je, že i když je výroba jen poloviční než za totality, mám třeba při nákupu hajzl papíru hlavní problém, který z těch asi 20 druhů si vybrat, žádné zhánění, žádné fronty. Jestlipak to nebude tím, že autor článku má pravdu a ta výroba směrovala do sovětského svazu, jenže když se otevřely hranice, tak se ukázalo, že ty výrobky nejsou schopné konkurence. Právě dík kupónové privatizaci Česko dohání svět rychleji než ostatní. Pokud na ní bylo něco špatné, tak že nebyla důsledná, přesně jak se píše v článku. A je to dobře, že se lidi nebojí říkat pravdu, i když to nikdy není populární.

R. Bébr 3.10.2012 17:05

Re: Pokrok se řítí

Například ten hajzl papír se nevyrábí v ČR jakio mnoho jiných výrobků. Vyráběli jsme alekonkurenceschopné výrobky, které už díky privatizaci nejsou (ocel Poldi, zbraně, Tatry z Kopřivnice, traktory Zetor, produkty Škody Plzeň a ČKD atd. atd.) a to se v celkové výrobě pozná. Na to "doktorandi" nějak zapomněli (asi úmyslně, nehodilo se jim to do ideologického krámu). Zmizely i jiné prostředky (např. námořní lodě - ukradeny bez náhrady Klausovým oblíbencem Koženým). Jako jediné z východních zemí po roce 1990 v ČR klesal výkon hospodářství až ke Klausovým balíčkům. Stačí se podívat na časové řady výkonů ekonomiky.

Kdybyste trochu sledoval hospodářské údaje, tak třeba okolním státům HDP/osobu roste, kdežto u nás stále klesá. Zato  stoupá inflace!

F. Eliáš 3.10.2012 18:20

Re: Pokrok se řítí

Díky bohu, že jsme ty výrobky přestali vyrábět, to bychom byli národem žebráků. Nemáme ty zlaté ručičky a lenivíme. Pracovat u nás musí cizinci, my máme raději dávky.

J. Jurax 3.10.2012 23:12

Re: Pokrok se řítí

Tak zbraně - až na výjimky - pěchotní zbraně třeba, OT-64 a L-39 Albatros - to byly licence ze SSSR a dodávali jsme je zejména spřáteleným zemím; s tou konkurenceschopností to bylo složitější, že ano (jste-li opravdu ekonom, tak to víte) ... i bolševikovi to už došlo a plánoval výrazné omezení výroby těžké techniky v Dubnici na Váhom; realizovalo se až po sametu a Slováky to neprávem bylo přičítáno Havlovi ...

A konkurenceschopné výrobky - strojírenský kolos dnes už neexistující, ve své době hrdě plnící plán i závěry sjezdů a vyznamenaný, kde jsem dělal programátora u počítačů , realizoval pokud vím dolar za 60 Kčs a víc v době, kdy průměrný plat nedosahoval 3000 Kčs měsíčně.  Ano, vyváželi jsme železo pod cenou - naši řídící elektroniku ze součástek z RVHP a tudíž poruchovou byly ochotny akceptovat jen země tábora míru a socialismu - na vývoz do KS se za devizy kupovaly jednotky Siemens.

J. Jurax 3.10.2012 23:17

Re: Pokrok se řítí

Například ten hajzl papír se nevyrábí v ČR  - i vyrábí - zrovna teď třímám v ruce roli toaletního papíru Amelia, na němž je napsáno země původu Česká republika :-)

V. Braun 3.10.2012 18:44

Re: Pokrok se řítí

Zajímavé údaje, podle World bank jsme v roce 2011 byli v HDP na obyvatele na 38 místě na světě, že bychom v roce 1989 byli podle p.Bébra na místě osmnáctém? Nějak se mi tomu nechce věřit.

Také mne zaujal ten pokles hmotné produkce. Jak se to vlastně měří? Jen doufám, že ne v tunách vyrobeného cementu a oceli, o kterých tak rád mluvil Bilak. Jako jedna složka z mnoha hmotná produkce nemůže vypovídat nic o stavu ekonomiky. Pochybuji, že v Lucembursku mají nějakou velkou hmotnou produkci a v HDP na obyvatele jsou na prvních místech.

Dále textilní odvětví ztratila celá Evropa, Svit vyvážel 90% bot do Ruska atd.  S faktem, že komunismus ekonomicky zkrachoval, který je myslím v článku někde zmíněný, osobně naprosto souhlasím, zřejmě na rozdíl od p.Bébra.

Souhlasím ovšem i s p.Bébrem, že článek nepracuje kriticky s fakty a je příliš jednostranně zaměřený. Představení autorů jako doktorandů Institutu ekonomických studií FSV UK nedělá univerzitě dobrou vizitku.

R. Langer 3.10.2012 13:53

Máte pravdu,

pane autore. A nejvíc mě fascinuje, jak vždycky někdo vyskakuje, že "za komunistů nebyly žádné dluhy". Že nebylo nic jiného, než jenom ty dluhy, prostě nepochopí... :-P

R. Bébr 3.10.2012 17:21

Re: Máte pravdu,

Bohužel je to tak - ještě před rokem 1989 jsme byli bez dluhů a naopak jsme byli věřiteli několika států (dodnes nám nezaplatili).

Taky nebyli nezaměstnaní, bezdomovci, chudí umírající kvůli "ekonomicky výhodným zdravotním službám" (zdravotní péči jsme v zákonech zrušili), nemocní a tělesně postižení mumírající hlady pro nedostatek sociálních dávek.

Taky nebyly sekretářky papalášů s příjmy dvacetinásobku průměrného platu. Jestli dříve řezník ukradl kousek masa, dnes ukradne rovnou masokombinát.

Dospěli jsme dnes do stavu, kde neseženeme do vlády ani 16 slušných lidí, kteří nekradou (právě odchází jubilejní desátý ministr kvůli kriminalitě v jeho úřadě).

S. Hovorka 3.10.2012 13:14

Ať žije Kožený.

Přečtením tohoto článku jsem získal opravdový obdiv k panu Koženému - nechť jsou mu Bahamy spokojeným domovem- , ale on se tedy dokázal napakovat na vytunelované ekonomice ! Tomu se tedy říká : ukroutit z hovna bič. Takový by měl učit na vysoké škole.

Na druhé straně  oba autoři mimoděk říkají, že oni nikdy nic nevytunelují, neboť nepoznají kde by bylo co k vytunelování. A to ani ve dvojici.

R. Langer 3.10.2012 13:55

Re: Ať žije Kožený.

Proč jste tedy panu Koženému svoje peníze dával? On vás k tomu snad někdo nutil? :-P

R. Bébr 3.10.2012 16:00

Re: Ať žije Kožený.

To ještě lidé nevěděli, že pan Klaus propaguje podvodníky a tuneláře ("více takových Kožených"). Dnes už Klausovi lidé nevěří ani "dobrý den".

J. Jurax 3.10.2012 22:53

Re: Ať žije Kožený.

No, Vy jste ti lidé, co nevěří? :-) ... Vy věříte, že lidé (kteří?) nevěří ... nestoupl Vám někdy Klaus na kuří oko nebo co hůř, neměl náhodou někdy proti Vám pravdu?

Nemohu se ubránit dojmu, že Klaus při všech výhradách, které lze proti němu mít, nebude až takový arcilotr, jak zde píšete ...

T. Navrátil 3.10.2012 11:56

Konečně jasná řeč, díky za to

Naprosto souhlasím. Autoři provedli kvalitní analýzu. Na rozdíl od různých levicových nedouků.

R. Bébr 3.10.2012 11:58

Re: Konečně jasná řeč, díky za to

Jste opravdu znalec - ale o ekonomice nemáte páru.

M. Vondráček 3.10.2012 13:02

Re: Konečně jasná řeč, díky za to

víte jaký je rozdíl mezi ekonomikou a ekonomií ??

R. Bébr 3.10.2012 11:58

Re: Konečně jasná řeč, díky za to

A o tom,  jak má vypadat kvalitní analýza, už vůbec ne.

P. Han 3.10.2012 12:27

Re: Konečně jasná řeč, díky za to

Prosím o vaši kvalitní analýzu, budu se velmi těšit. Ale necitujte Poučení z krizového vývoje, to mě nějak nezaujalo ani tenkrát.

O. Uživatel 3.10.2012 12:28

Uživatel požádal o vymazání
M. Sedláček 3.10.2012 11:32

Konečně

reálné zhodnocení. Jiná možnost nebyla.

Díky za článek!

M. Prokop 3.10.2012 11:29

Velmi přesné.

Blbové a agitátoři ovšem nepochopí. Jedni nemohou, druzí nechtějí.

R. Bébr 3.10.2012 12:00

Re: Velmi přesné.

Hlavně že jste to pochopil vy, při vašem vzdělání.

R. Langer 3.10.2012 13:57

Re: Velmi přesné.

Zato vy evidentně ne...

L. David 3.10.2012 10:52

Šlo to udělat jinak - pokračování.

Myslíte, že by pak byla rozpálena na šrot světoznámá hutní firma POLDI? Nikoliv, byla by modernizována vlastníkem, který by si vážil světově zavedené značky. A tak bychom mohli jmenovat celé desítky zavedených podniků, které by nebyly rozvráceny, ale modernizovány. Proč? Poněvadž další provozování těchto podniků by bylo podmínkou jejich privatizace. A že by za takových podmínek nebyl ze strany penzijních fondů o provatizaci zájem? Nemylte se, vždyť často nejcennějším aktivem někdejších státních podniků byly za desetiletí získané trhy - a to mimo RVHP.

Pak by se nestalo, že IGLU České Budějovice koupil německý konkurent jen proto aby IGLU zavřel a získal její trhy. Takže: Šlo to určitě jinak. Jenom by musela jít stranou pýcha někdejších otců privatizace, kteří dobře věděli o výše popsaných možnostech, ale nepřijímali ve své bohorovnosti žádné rady.

M. Prokop 3.10.2012 11:31

Re: Šlo to udělat jinak - pokračování.

A kdo prosím měl tohle vše udělat? Odcházející soudruzi ředitelé? Státní úředníci?

Jeden Ježek u všech podniků?

Řídil jste někdy alespoň dva lidi?

L. David 3.10.2012 14:51

Re: Šlo to udělat jinak - pokračování.

Takže zaprvé:

Pokud to nevíte, ve světě je mnoho, celá desetiletí zavedených a zkušených penzijních fondů, které vlastní velké majetky a z jejich výnosů poskytují důchodcům penze. Neřekl jsem, že by nutně muselo jít o české penzijní fondy (kde by asi vzaly kapitál na nákup podniků?) řízené panem Klausem a panem Ježkem, natožpak dalšími zkorumpovanými českými úředníky. Všechno bylo možno ještě před privatizací stanovit těmto fondům zákonem - jakým způsobem budou českým důchodcům vyplácet penze v závislosti na rozsahu získaného národního (čtete dobře: tehdy ještě národního) majetku, který byl vytvořen rukama a mozky českých občanů.

A zadruhé:

Nikdy nemělo dojít k privatizaci plynárenství, elektrárenství, vodárenství, teplárenství a zdravotnictví včetně farmacie. Ty měly zůstat v rukou státu, aby nás přes přes tato dúležitá odvětví nemohli ožebračovat zahraniční vlastníci.

Ale jek jinak by ničemné politické strany napakovaly své pokladny (metodou: za korunu úplatku ti dám 100 korun ze společného národního a přírodního bohatství), než za směšný obdržený bakšiš ve vztahu k tak výnosnému majetku ! ! ! Líbí se vám, že za kubík vody (Bůh nám ji dáva zdarma) platíte Francouzům 80 Kč ?

S. Trkola 3.10.2012 11:51

Re: Šlo to udělat jinak - pokračování.

p.David  Máte 100% pravdu !!!

P. Han 3.10.2012 12:29

Re: Šlo to udělat jinak - pokračování.

Takže když jste dva, máte 200% pravdu. Škoda, že ta vaše pravda je nesmysl...