23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Mýty o české privatizaci

Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Přesto o ní koluje mnoho mýtů, které nejspíše pramení jednak z její nedostatečné znalosti a jednak ze záměrné diskreditace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 3.10.2012 14:35

Re: Historici plačte !!!

Jestli individuální přístupy jsou nefunkční podle autorů neznamená, že jsou skutečně nefunkční, nesmyslný je celý článek.

Dále byli dojednány další privatizace Liaz Jablonec  s Mercedesem  a také Zetor Brno s John Deer a pod. Bohužel, byly nové volby v roce 1992 a po nich Klaus s Dlouhým tyto smlouvy smetl se stolu. Srovnání s dnešní "Liazkou" nebo "Zetorem" a ten je na tom ještě dobře, s dnešní AŠMB, doufám si uděláte sám. To jsou jen příklady. A AŠMB není pohádka, ale skutečnost, jenom se nehodí do Vaší ideologie. Respektujte fakta.!!!!!!!!

V. Němec 3.10.2012 9:47

Úspěch se neodpouští

Stále nemohu pochopit ty výkřiky jak někdo prodělal na kupónovce vždyť nikdo nic neinvestoval platil se jen symbolický manipulační poplatek a dle mého průzkumu v okolí byla průměrná cena při prodeji kupónů 10000 Kč takto bych chtěl prodělávat častěji

F. Svoboda 3.10.2012 9:45

Česká spořitelna.

S autorem článku lze většinou souhlasit. Oponentům, kteří kritisují výprodej rodinného stříbra lze namítnout, že mnohé rodinným stříbrem nikdy nebylo a není. Nicméně existuje několik vyjímek, z nichž jako největší považuji prodej České spořitelny. Dnes tato firma, kde snad stále je většina peněz drobných střádalů, generuje roční zisk tuším cca 9 až 10 mld Kč.

Může mně někdo vysvětlit, proč tato stabilní firma nezůstala ve vlastnictví státu a její zisk tak neposiloval příjmy státního rozpočtu ?

P. Khail 3.10.2012 10:19

Re: Česká spořitelna.

Pokud by ČS zůstala ve vlastnictví státu, neprošla by restrukturalizací a určitě by neměla takové zisky, na to si můžete vsadit. Možná by to tam vypadalo podobně jako v ČSA. Ale to jsou jen spekulace, jak z vaší tak z mé strany. Kdyby prostě neplatí.

Š. Hašek 3.10.2012 11:09

Re: Česká spořitelna.

Dobrá poznámka.

Nějaký další pohřebák Tvrdík by se jistě už našel.

M. Sedláček 3.10.2012 11:42

Re: Česká spořitelna.

Kdyby zůstala v rukou státu, jistě by tak úspěšná nebyla. Navíc bychom tu měli další ČEZ, který je tunelován napříč politickým spektrem a to by za těch pár kaček do rozpočtu rozhodně nestálo.

J. Veselý 3.10.2012 9:25

Hm

Tomu se věřit nedá, stačí se podívat na výsledky.

J. Maleček 3.10.2012 9:18

Základní věc, za kterou dávám autorům 1

je to, že se odvážili napsat, že komunismus zkrachoval EKONOMICKY. Za to taky dostanou svůj díl. Tedy ne že funkční hospodářství s přebytkovým rozpočtem se rozkradlo, jak tvrdí dnes 80% společnosti. Ten rozpočet byl možná přebytkový, ale v měně, ve které jste si na západ od Rozvadova (kdyby vás tam někdo pustil) nekoupili ani limonádu. A to byl ten základní problém.

R. Langer 3.10.2012 14:02

Re: Základní věc, za kterou dávám autorům 1

Přesně!

J. Novotný 3.10.2012 8:57

Tak trochu

trošinku mi to připomíná občanskou nauku pro základní školy za bolševika. I když ani tam by asi člověk nenarazil na výraz "Tím se plýtvaly zdroje".

Sledoval jsem kdysi s úžasem, jak se nový majitel obrovské továrny po privatizaci (byl to ovšem její dřívější ředitel) zbavoval "zastaralého vybavení": prodal co se prodat dalo. CNC obráběcí centra, speciální obráběcí stroje atp.

Článek sám je úsměvný, pokud nebudeme příliš bazírovat na tom, že jej nepsal nadaný žák sedmé třídy ZŠ, ale doktorandi na UK ...

D. Polanský 3.10.2012 9:21

Re: Tak trochu

Dotyčný podnikatel se choval tržně. Rozprodejem získal podstatně více než kdyby musel poctivě podnikat. To je těžké. Nemluvě o tom, že se dostal k fabrice za babku.

Bohužel článek je silně ideologický, psán z jednostranného pohledu. Škoda, další střela vedle. Ale chce to čas, aby se ukázala pozitiva i negativa. Škoda že v článku nejsou uvedeny konkrétní fakta: za kolik bilionů se majetek privatizoval, kolik se získalo, kolik stála sanace bank. Článek je napsán frázovitě bez číselných faktů.

R. Bébr 3.10.2012 8:44

Právo

Naši doktorandští chasníci si myslí, že vytvořit právní systém nebylo možné (a tudíž se u nás kradlo ve velkém). Ale již v roce 1990 nabídl prof. Švejnar tehdejším privatizátorům kompletní právní systém, založený na moderním pojetí práva a dokonce odpovídající zásadám budoucího práva komunitárního . Zároveň nabídl dodávku tohoto systému v češtině. Klaus se svými kumpány (zejména s kapitánem StB Dušanem Třískou) tuto nabídku striktně odmítl.

J. Tachovský 3.10.2012 11:53

Re: Právo

Na toho amika jsme tu cekali. Rekl mu vubec nekdo, ze tady funguje pravo jinak ?

R. Bébr 3.10.2012 12:12

Re: Právo

Jinak než v celé Evropě? Tenkrát se ještě dalo vstoupit civilizovaně do civilizovaného světa. Dnes máte ovšem pravdu, naše právo, tvořené plzeňským absolventy (zajímavé, že to jsou jen modráci) je skutečně unikát!

Bohužel nemáte o právu ani zdání, jinak bych vám mohl leccos objasnit.

J. Chaloupka 3.10.2012 8:44

Připomínka ke kuponovce: původně byla registrace listopad-prosinec 1990

Po té, co se registrovalo cca 700 000 občanů se to zdálo "otcům privatizátorům" málo a tuto lhůtu prodloužili. Tím dali šanci jistému Koženému, aby pomocí fondů vykradl velkou část hospodářství. To je jedna zásadní chyba. Ten záměr nebyl špatný, ale Klaus a spol. nedůvěřovali těm 700 tisícům, kteří pochopili o co jde, a museli to rozdat takřka všem: jistota desetinásobku pak uděla své a rozmělnila podíly na privatizaci.

Další chyba byla neprivatizovat banky. To už Klaus pochopil, že prostřednictvím poslušných státních poskoků v bankách může ovlivňovat hospodářství a zalíbilo se mu to natolik, že ty banky nechal v rukou Salzmannů a podobných. Výsledek se dostavil a je paradoxem dějin, že ty banky nakonec prodával socialista Zeman. Těmi bankami Klaus udělal nevětší botu, protože lily peníze do neproduktivních socialistických podniků. Třeba pamatuji se na Zetor, ten dostal pěkných pár miliard, než ho prodali. A řada dalších. A to nás stálo několik set miliard. Byly to zbytečné chyby a i laik viděl, co se děje. Dnes Klaus kritizuje náladu ve společnosti, k níž nepochybně velkou měrou přispěl.

Čímž nechci podporovat socialismus, bohužel je to přerozdělování jistou cestou k chudobě všech. Pokud v Evropě včas neskončí,zbankrotuje celá, jako tábor míru a socialismu, blahé paměti.

J. Schwarz 3.10.2012 9:34

Re: Připomínka ke kuponovce: původně byla registrace listopad-prosinec 1990

tak s tímhle souhlasím.

R. Bébr 3.10.2012 8:37

Fakta

Naši mladí šuhajové mluví o totálním úpadku za 40 let "sociálizmu", o kterém si ani nezjistili základní fakta. Tak jen pár čísel:

1948-89 vzrostl počet obyvatel Československa o 3300 tis. obyvatel, bylo vybudováno 2330 tis. pracovních míst, tvorba národního důchodu se zvýšila 7,2 ×, osobní spotřeba zboží a placených služeb obyvatelstva (bez neplacených služeb zdravotnictví, školství, kultury apod.) vzrostla 4,9 ×. Průměrný věk se zvýšil u mužů ze 61,5 roku na 68 let, u žen z 66,1 na 75,3 let (v ČR). Počet studujících vysokoškoláků se zvýšil z 51 tis. na 169 tis. osob (3,3 ×). Fyzická hodnota majetku (národního bohatství) proti r.1948 byla rozmnožena 7 až 8 ×. Nebyli u nás nezaměstnaní, lidé bez výplat, bezdomovci ani žebráci, narkomani nebyli početní a byli v zásadě pod dohledem, kriminalita byla zhruba na úrovni jedné třetiny té dnešní. Veřejné rozpočty byly aktivní či vyrovnané (přitom jsme paltili armádu se statisíci muži ve zbrani, stovkami tanků, stíhacím i bombardovacím letectvem atd.!, posílali miliardy na "pomoc spřáteleným zemím" a tvrdě platili za členství v RVHP). Inflace byla pod kontrolou na optimálních hodnotách.

A to byli u moci blbí komunisté! Dnes máme "kvalifikované manažery" (a doktorandy), ale základní hmotná produkce se dnes pohybuje asi jen na 50 až 55 % úrovně 1989, HDP v přepočtu na hlavu nedosahuje zdaleka úrovně 80. let (za 22 let kapitalizmu jsme se ve světovém žebříčku HDP propadli o 20 míst). Státní dluh vzrostl z nuly na skoro 2 bilióny Kč, inflace za Klause až 10%, za Topolánka 7%, za Nečase už jde ke 4%.

Ztratili jsme celá výrobní odvětví (textilní, konfekční a kožedělná výroba, sklářský a keramický průmysl, výroba hudebních nástrojů,  zbrojní výroba atd.), i světoznámé  podniky (namátkou Škoda Plzeň, ČKD, Poldi, Tatra Kopřivnice, TOS, LIAZ, Aero Vodochody, Elitex, Zbrojovka, Zetor, Svit atd.atd.). Lukrativní vodovody, kanalizace, teplárny, rozvodné sítě atd. jsou převážně v cizích rukou.

Mám pokračovat?

M. Krátký 3.10.2012 8:49

Hned po ránu takhle zmaštěnej,

Který TOS máte na mysli ? Ty, které znám já jedou na plný výkon a s výrobky konkurenceschopnými. ( s vyjímkou TOS Hostivař a Čelákovice - vytunelované komunistickým šmejdem ) A podobně je to s Škodou Plzeň, které vytunelování rovněž hrozilo od komunistického šmejdu.

J. Maleček 3.10.2012 9:21

Re: Fakta

Radši ne.

J. Schwarz 3.10.2012 9:38

Re: Fakta

jak to "ztratili jsme" celá odvětví... já nic neztratil. Jestli to vy pociťujete jako ztrátu mohl jste si ty fabriky zprivatizovat a pokračovat ve výrobě - třeba i formou kolektivního vlastnictví pracujících. Už mám plné zuby toho "my". Kdyby se každý staral o sebe, nebylo by ani státního dluhu, ani "blbé nálady". Ta totiž vzniká z nenaplněných očekávání a jalových slibů.

R. Bébr 3.10.2012 9:54

Re: Fakta

Když se nepovažujete za občana republiky, jste dost zabedněný. Hrabete sobě a škodíte druhým už jenom tou vaší nesmyslnou existencí. Zřídil jste si soukromou laboratoř na zkoumání nebezpečných potravin? Ne? Takže jste zase závislý na státu a jen kecáte.  Idiotská poučka "ať se stará každý o sebe" nás přivedla právě do toho strašného stavu, ve kterém jsme se ocitli. Jako ten chrobáček se staráte o své hovínko a je vám jedno, že se kolem krade, vraždí, umírají nemocní a chudí. Už v pravěku přišli lidé na to, žýe si musí vzájemně pomáhat, aby přežili.

A v režimu svinské ruky trhu je vzájemná pomoc, soucit, lidskost pro přežití bezpodmínbečně nutná.

Až budete bez pomoci umírat, ještě rád budete prosit, aby se o vás někdo postaral. A nepomohou vám ani penízky , ani krásná ideologie.

M. Krátký 3.10.2012 11:14

Re: Fakta

Pane Bébře,

prosím o odpověď, který TOS máte na mysli ? Děkuji

R. Bébr 3.10.2012 11:47

Re: Fakta

Ten co byl vytunelovaný komunistickým šmejdem.

M. Krátký 3.10.2012 13:16

Re: Fakta

Děkuji za přiznání, takže vaše FAKTA jsou falešná. Hezký den

R. Langer 3.10.2012 14:05

Re: Fakta

To si snad opravdu děláte jenom legraci, pane "ekonome"? A nulový státní dluh? 8-O

B. Rybák 4.10.2012 11:29

Re: Fakta

V statistikách se švindlovalo (byly v rukou strany), vyráběly se konkurence neschopné výrobky (např. naše ocelové trubky byly nejkvalitnější rudou pro švédské skalpely), Vzdělání v ekonomii, právu, historii, filozofii...zdegenerovalo na bolševická dogmata, lidský kapitál (podnikatelské znalosti a zkušenosti) byl zničen (vyhnán). Zřejmě jste vůbec nepochopil, proč se socialismus zhroutil. Z této genocidy svobodného "ducha" se budeme vyhrabávat několik generací. Náš největší současný problém je to, že ze slouhů Moskvy se staly slouhové "Bruselu" (a ti pod jeho "ochranou" pokračují v loupení naší země) ("naše" banky, "naše" obchodní řetězce, "naše" montovny, zničení našeho cukrovarnictví, chovu zvířat...

V. Braun 3.10.2012 8:35

Hezká agitka

Původně jsem chtěl do titulku napsat pravičácká agitka, ale pak jsem se zarazil, vypadalo by to, že jsem proti privatizaci nebo proti pravičákům, a to nejsem. Nic to ale nemění na tom, že tak jednostranný a zavádějící článek jsem už dlouho neviděl. Páni doktorandi, kde je Váš vědecký přístup?

Nechci polemizovat se vším, s agitkou se ostatně polemizovat ani nedá, tak jen k tomu právnímu rámci a kuponové privatizaci. Autoři jaksi pozapomněli, že právní ošetření správy fondů bylo více než mizerné a většina majetku z fondů byla ukradena soukromými správci (CS Fondy a další). Pokud takovu právní úpravu považujete za nejlepší možnou tak toho musíte ještě hodně nastudovat.

K. Filek 3.10.2012 8:21

analýza

Je to dobře napsáno.Již dávno měl tuto analýzu napsat pro tak zvané obyčejné lidi,kteří tleskají komoušům za jejich lži.

B. Hudzieczek 3.10.2012 8:13

Výborný brainwashing

pro schůzky Klubu mladých pravičáků. Pravda není již tak černobílá. Reformu organizovali ekonomičtí teoretici z Prognostického ústavu a praktici z managementu tehdejších národních podniků (v drtivé převaze členové KSČ) je suverénně převálcovali za pochvalného potlesku samotného Václava Klause. Nedostatek praktických zkušeností z vedení podniku spojený s přesvědčením o své výlučnosti způsobil, že  vlajkonoši privatizace zcela opomíjeli zkušenosti ze zahraničí - jak od ekonomů zahraničních, tak od českých emigrantů.

Neskutečný alibismus pak předvedl pan Tomáš Ježek v nedávném Hyde Parku. Jinými slovy "Za všechno může tehdejší ministr financí (Václav Klaus)".

Posrpnový emigrant Jaroslav Teplý vydal k tomuto tématu zajímavou publikaci  "Mohlo to jít také jinak".

Jinak se ovšem projevilo pro Česko typické "Ode zdi ke zdi". V padesátých letech bezhlavé znárodňování a kolektivizace, v devadesátých letech bezhlavá privatizace. Výsledkem jsou pak takové paradoxy, že za vodu, která u nás naprší a teče v řekách, platíme Skotům.

J. Skála 3.10.2012 8:43

Re: Výborný brainwashing

Vy jste ten článek nečetl, že? To Vás omlouvá.