30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Může se pravice obejít bez ODS?

Podle mne jen velmi těžko. A je podle mne nesprávné, svalovat problém na to, že se ODS nechová dostatečně "pravicově". Otázka "Proč by levicoví voliči měli volit ODS, když mají z echt levicových stran dostatečný výběr?" je podle mne nesprávná a zavádějící.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rechnovský 4.5.2012 8:20

Rozpaky

Autore, popsal jste situaci v ODS velmi mírně, ale dostatečně jasně. ODS se zpronevěřila voličům, sama sobě a ještě si to její členové nedokáží nebo odmítají připustit. Ano, s tím v zásadě souhlasím.

Z Vašich faktů mi však vychází úplně jiný závěr. ODS promarnila řadu příležitostí k vlastní sebereflexi a vnitřní reformě. Ideově se zcela vyprázdnila. Její další existence na politické scéně proto nemá pro voliče žádný smysl. Svou přítomností ve vládě a parlamentu navíc jen dál diskredituje něco jako pravicovou politiku. 

Váš závěr mi proto přijde zcela nelogický. 

M. Kosejk 4.5.2012 9:30

Re: Rozpaky

Dobře, taky se mi otevírá kudla v kapse, když slyším o další daních a poplatcích, kterými chce vláda zalátat rozpočet, aniž by provedla pořádné úspory. Vadí mi i jiné věci, ale pořád nevidím racionálnější alternativu. Kalousek se mi vyjevil jako politikář, pro kterého je mocenské postavení jediným cílem snažení. A Machovi moc nevěřím. Tak co dělat? Svět nebyl nikdy ideální a ani nebude. Je tedy pošetilé očekávat, že naleznete stranu, která vám bude vyhovovat na 100% - a i kdybyste takovou stranu našel, tak případný vládní koaliční kompromis stejně nedovolí té straně splnit program tak, abyste byl absolutně spokojený.

J. Rechnovský 4.5.2012 13:32

Re: Rozpaky

Nezlobte se, ale naprosto s Vámi nesouhlasím. Ideální není žádná politická strana. ODS se však spolupodílela na vytvoření sítí politiků, spřátelených firem, státních úředníků, justice a policie za účelem vykrádání státních zakázek a udržování vlastní mocenské pozice. Kauzy jako Drobil, Pandury, tunel Blanka a podobné jasně ukázaly, že jde nikoli o selhání jednotlivců, ale o systémovou záležitost. To je extrémně závažný faul, který ohrožuje samotné principy demokracie. Je třeba jim to co nejdříve zarazit.

"Racionální alternativou" je proto tuto stranu (a samozřejmě i její levicové dvojče ČSSD) naprosto ignorovat ve volbách a poslat jí a její členstvo do hajzlu!

J. Novak 4.5.2012 7:52

Místo dlouhého povídání

Místo dlouhého článku mohl autor klidně napsat, že současná ODS je nereformovatelná a nevolitelná a pokusit se založit novou stranu s novými lidmi, kteří by ale namísto osobního prospěchu a půnění vlastních kapes na úkor občanů tohoto státu se starali o jeho rozkvět. Ale na pravicové straně spektra obyvatel ČR možná takové ani nenajde po letech úspěšného rozkladu společnosti Klausovou klikou, ODS kmotry a i kmotry z ČSSD.

P. Schuster 4.5.2012 8:08

Re: Místo dlouhého povídání

Podle mne v ODS již probíhá reforma. Kdo to nevidí, tak to vidět nechce. Za rozklad společnosti může Klausova klika? To si nemyslím, ale ty kmotry ano. Propojení politiky a byznysu je ale ve všech demokratických vládách. U nás bych viděl problém i v úřednickém klientelizmu, na který jsem několikrát narazil. Je nutně potřeba prosadit co nejdřív zákon o státní službě.

I. Schlägel 4.5.2012 7:41

Přesně jste popsal důvody,

pro které se v každých volbách vyhýbám ODS jako čert kříži.

P. Pruner 4.5.2012 7:32

ODS není pravice

ODS se vždy slovně hlásila k pravici. Ale už za p.Klause v mnohém prováděla politiku západoevropské sociální demokracie - viz bankovní socialismus a další opatření. Tehdy to v období přechodu od socialismu bylo nutné. Je i zásluhou ODS, že se budování "kapitalismu" v ČR obešlo bez takových sociálních důsledků pro lidi, jako ve většině postkomunistických zemí zmítaných tehdy krizemi.

Nyní by už ODS mohla být pravicovou stranou, ale není. Posiluje stát - nebojuje proti korupci -  ekonomicky potlačuje střední třídu, pilíř každé pravice - krátí výdaje, ale nedělá skutečné strukturální reformy - do zvyšování DPH zahrnula na rozdíl od vyspělých států i léky a potraviny - nevýhodnost druhého důchodového pilíře si může každý ověřit na hypotetickém ekonomickém modelu svého života 30let dozadu atd. ODS se nechová jako strana pro lidi, ale pro jisté zájmové kruhy v zákulisí.

Naše společnost teprve čeká na skutečnou silnou pravicovou stranu.

t. peterka 4.5.2012 8:12

Re: ODS není pravice

..velmi správně pane Prunere..je to snad i znakem doby : vytvořit heslo, vyprázdnit jeho význam a dělat pravý opak.

Od " pravicové" politiky čekám  velkou míru , jak to říci jinak, konzervativnosti - tj. především dbát na  osobní svobodu člověka s jeho odpovědností.(neplést prosím s mnohými "skupinovými právy" na jakoukoliv pitomost). Stát,  dle mého soudu,  má zajišťovat pouze obranu a spravedlnost - což není totéž jako právo.A korupce ? napadají mě dnes´pro "moderní společnost" patrně směšné výrazy jako  : nepokradeš, nevydáš křivého svědectví,  nezabiješ. Není náhodou zde, popřením těchto několika slov kořen toho , čemu se říká korupce ? .

P. Pruner 4.5.2012 8:17

Re: ODS není pravice

Ta první věta je velice výstižná. Snaží se nás oblbovat tím, že pojmům dávají jiný obsah. Vzpomínám, že už za socialismu nás učili, že socialistická demokracie je vyšší vývojový stupeň té "obyčejné" demokracie.

O. Uživatel 4.5.2012 7:30

Uživatel požádal o vymazání
T. Blecha 4.5.2012 7:25

Svobodní

Žádné SSO neznám oficiální zkratka Strany Svobodných Občanů je Svobodní. A mimochodem to že Svobodní nemají všude bilboardy jako ostatní strany znamená, že se chovají jako diskuzní kroužek pravicových intelektuálů a ne jako politická strana? Jaký je teda rozdíl mezi politickou stranou a diskuzním kroužkem?

F. Vítek 4.5.2012 8:09

Re: Svobodní

Jestli u (nejen) bilboardů Svobodných nebude problém hlavně ve financích mj. i díky tomu, že se nechtějí nechat korumpovat - http://www.svobodni.cz/media/clanky/1326-mach-nejvic-masla-na-hlave-ma-babis/

T. Blecha 4.5.2012 9:25

Re: Svobodní

To já vím. Jsem členem Svobodných a souhlasím s tímhle principem. A je nás ve straně velká většina co podobně smýšlí. Svobodní se nechtějí dostat do PS přes reklamu za peníze kmotrů, kteří pak budou chtít za své peníze výhody. Radši se dostat do PS později než se nechat ovládnout kmotry jako jiné strany.

F. Vítek 4.5.2012 9:41

Re: Svobodní

A to mi na nich je také velice sympatické ...

P. Jášek 4.5.2012 6:24

Pravice se

bez ODS obejít musí, protože ODS a většina jejích členů jsou ti, kteří pravicové myšlenky znevěrohodnili na min. dvě generace!

Dneska pravičák nebo konzervativec je synonymum zloděje a mafiána. Díky dvacetiletemu působení ODS v politice!

P. Pavlovský 4.5.2012 3:15

K jakým kořenům?

S vynikající analýzou absolutně souhlasím, s jedinou výjimkou: proč ten despekt k TPOP 09? Nepředvedla snad v Praze názorně, že je schopna vzepřít se oposmluvním praktikám zkorumpované většiny ODS a velkoryse podpořit její čestnou  menšinu (ponecháním Svobody na primátorském postu v nové koalici, ve které má TOP 09 zdrcující většinu)?

O jakých kořenech ODS je řeč? O kořenech v OF? Byl jsem na podzim roku 1990 u zakládání ODA - bylo to půl roku před rozštěpením OF na OH a ODS. OF nám bylo příliš všeobjímající neprincipielní - "Strany jsou pro straníky, OF je pro všechny" - pamatujete? My jsme nechtěli být pro všechny. Ovšem V. Klaus na jaře 1991 ano, jakkoli měl a od té doby najednou má plná ústa rozhodující úlohy politických stran.

Znovu a znovu omílaný "návrat ke kořenům" se z dnešní perspektivy jeví jako návrat k permanentní korupci, novému a novému rozchvacování veřejných prostředků a zametání korupčních skandálů - čím jiným byla aféra, která přiměla k odchodu poslance Unie svobody?

Ano, zdroje pravicových hlasů jsou v Česku omezené. Historie posledních 20 let ukazuje jasně, že tu od samého počátku byla jistá, cca 10% menšina voličů, kteří chtěli volit doprava, ale ne ODS. A tak to zkoušeli s ODA, US, DEU, SNK-ED, s Bursíkovou SZ (já) někdy ze zoufalství i s KDU-ČSL (já). Nedařilo se, ODS vždycky dokázala pravou část voličského spektra "vyluxovat". Teprve TOP 09 se podařil ten dlouho očekávaný zázrak -ustavit vedle ODS seriózní a sebejistou konzervativní stranu, která nebude mít na svém kontě korupční skandály.

I ona již šlápla - vinou svého koaličního spojence -. vedle (Besser), ale jinak si její ministři vedou dobře. Pravicově, nepopulisticky, a to v nevděčných rezortech. Jestli někdo stojí na zdravých konzervativních kořenech, je to TOP 09 - to říkám jako její volič, který je stále ještě, ze setrvačnosti, členem SZ (ten, kterého jsem tehdy, při rozkolu SZ chtěl svým vstupem podpořit, je už pryč). Přeji ODS samozřejmě jen to dobré, ale jenom radikálně očištěné!

P. Pavlovský 4.5.2012 3:31

Re: K jakým kořenům?

Typickým příkladem politika, který v očích voličů znevěrohodňuje ODS, je Marek Benda, pochybný absolvent pochybných práv, kterého teď, s arogancí sobě vlastní, navrhuje V.Klaus jako ústavního soudce (sic!). Tento profesionální Občanský demokrat (nic jiného než Občanského demokrata v životě nedělal) má tu drzost, že se v médiích tvrdě postavil proti platformě Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky, jak o tom na jiném místě dnešního NP píše K. Hvížďala.

Samozřejmě! Takovou komisi, o kterou platformě jde, mohou korupcí spojení politici ODS a ČSSD potřebovat ze všeho nejméně a proto dokud oni budou mít ve sněmovně většinu, nikdy její vznik nepřipustí. Změnit by to mohl jedině volič: musel by jim tu většinu odejmout!

E. Vašátko 4.5.2012 6:15

Re: K jakým kořenům?

Souhlasím s Vámi, pan Benda patří k profesionálním politikům, kteří v životě nebyli v praxi. A že by v ODS nebyli "kořeni" ? K těm se nikdo vracet nemusí, kořeni tam jsou skoro už od jejího vzniku.