30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Může se pravice obejít bez ODS?

Podle mne jen velmi těžko. A je podle mne nesprávné, svalovat problém na to, že se ODS nechová dostatečně "pravicově". Otázka "Proč by levicoví voliči měli volit ODS, když mají z echt levicových stran dostatečný výběr?" je podle mne nesprávná a zavádějící.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 4.5.2012 21:39

Re: Toť otázka. Babo raď.

Aha, takže nových Škárků, Kočí, Zubových, Peakových... se vám zachtělo. :)))

Z. Rychlý 4.5.2012 21:46

Re: Toť otázka. Babo raď.

Bohužel produktem hledání může být i takový odpad a slepá ulička. Ale vrátit se proto k osvědčenému zlu ....?

Š. Hašek 4.5.2012 21:52

Re: Toť otázka. Babo raď.

Spíše to vidím jako pan Kosejk.

Řeknu to jinak: svoje finance složím raději u "osvědčených vykuků", než abych je ve středu uložil u v pondělí vzniklé "supercoolinbankovní slibotechny". Tím ale automaticky nezavrhuji nové tváře. Jen nejsem tak hrr.

Ale to už je taková spíš osobní filosofie a nátura.

M. Kosejk 4.5.2012 21:53

Re: Toť otázka. Babo raď.

Ale doposud jsme s novými stranami zažili jen ty slepé uličky.

Š. Hašek 4.5.2012 22:06

Re: Toť otázka. Babo raď.

Jasně.

Je to jako s "novým" pracím práškem. V jiné piksle a barvách.

Solidním zemím stačí dvě partaje. Ale tam mají taky zatím ještě víc občanů než lidu. Lid potřebuje furt někoho s červenou stužkou s nápisem NOVÝ!

Z. Rychlý 4.5.2012 22:19

Re: Toť otázka. Babo raď.

Ani ty dvě partaje nejsou zárukou kvality. Dvě zparchantělé strany střídající se u moci určitě nechcete.

Moje zkušenost, volit menší zlo, se mi neosvědčila, jelikož vede k zatuhnutí systému plného stejných prohnaných ksichtů. Zkusím volit SSO, jejich program znám a cíle taky. Třeba se vyprofilují a bude nás víc, kdo je bude volit - nebo se programu zpronevěří - a pak s mým hlasem počítat podruhé nemůžou. Ale jsem už přesvědčený, že volba menšího zla je prachšpatná strategie, případně volit systémem Sparta - Slávia.

F. Vítek 5.5.2012 5:15

Re: Toť otázka. Babo raď.

Ano, přesně takto uvažuji i já a skončil jsem také u volby Svobodných (SSO nic neznamená, oficiální zkratka strany je Svobodní)

Z. Rychlý 4.5.2012 22:09

Re: Toť otázka. Babo raď.

Třeba z TOP se až tak jednorázová slepá ulička nestala, i když tu uzavřenost taky vidím. Až ovšem ODS uzavře své stranické sekretariáty (a pomalu na tom pracuje), pak na tom bude stejně, jako TOP a můžou si v té bídě podat ruce.

P. Fiala 4.5.2012 13:30

Neveřejný program "levicových stran"

Udržovat masy občanů "chudobnějšími". Zadlužíme je. A proč?

Inu pak máme právo existovat, a ochraňovat je.

Pravicové strany hospodaří obvykle se státním majetkem hospodárněji.

M. Prokop 4.5.2012 15:13

Re: Neveřejný program "levicových stran"

Obvykle.

Ale ne všechny a ne vždy, takže je občas nutno trochu "počišťovat".

P. Schuh 4.5.2012 13:05

Motto věrného voliče

S ODS na věčné časy a nikdy jinak.

V. Mlich 4.5.2012 12:46

Kuba, Drobil, Dlouhý?

Ta jména slyším poprvé a jsou mi ukradena. Přesto jsem přestal volit ODS a příčinou byly hlasy za lisabonskou smlouvu a nevrátím se k ní třeba i pro nedávné senátorské hlasy za euroval. Když se v koalici udělá nějaký ústupek levičáckému návrhu TOPky, jako posledně to zvýšení daní, to beru, ale je to pak potřeba vyvážit i něčím rozumným! A ne hlasováním za vyhození dalších 350 miliard.

M. Prokop 4.5.2012 15:14

Re: Kuba, Drobil, Dlouhý?

Ano.

Se mnou je to zcela stejné.

J. Kanioková 4.5.2012 23:10

Re: Kuba, Drobil, Dlouhý?

Přesně !

J. Štrobl 4.5.2012 11:45

Pravice se bez ODS lehce obejde,

protože ODS pravicová není ani náhodou.

M. Kosejk 4.5.2012 12:19

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

V tom případě by se slušelo, abyste nám řekl, jaké je ta pravicová strana, která od vás dostane důvěru v příštích parlamentních volbách. Rád bych věděl, jakou českou stranu považujete za dostatečně konzervativní, aby si zasloužila váš hlas. A TOP09 to nebude. Protože jestli nadáváte na politiku současné vlády, tak přece musíte vidět, že v téhle vládě hraje prim TOP09 (má všechna silová ministerstva - krom vnitra). Tak jestli se vám zdají ODS a TOP09 málo pravicové, tak by mě fakt zajímalo, koho budete volit. A jestli nebudete volit, tak vám bude asi přednější vláda ČSSD a KSČM, která rozhodně nebude pravicová.

F. Vítek 4.5.2012 12:39

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Pro mne osobně to jsou jednoznačně Svobodní ...

M. Kosejk 4.5.2012 12:55

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Já Machovi nevěřím. A zejména v tom, že by byl schopen vytvořit skutečně dobře obsazené kandidátky. Ze Svobodných znám tak 3 lidi, které by šlo považovat za osobnosti - a ani s nimi nemám žádnou praktickou zkušenost. A ten zbytek kandidátů bude asi pěkná směska podivných individuí.

F. Vítek 4.5.2012 13:20

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Poslední věta mne opravdu zaujala - takže vy to nevíte, jen to takňák předem předpokládáte, aniž byste pro to měl nějaké důkazy? Jen abychom si rozuměli, já to také nevím, ale rád jim dám šanci se zprofanovat, protože pokud bych to neudělal, nikdy bych se nedozvěděl, jestli se opravdu zprofanují nebo ne. Pokud se opravdu zprofanují, více je samozřejmě volit nebudu stejně jako už nikdy nebudu volit ty strany, které mne takto zklamaly v minulosti jako např. právě zmiňovaná ODS a holt budu hledat opět dál. Ale připadá mi velice nerozumné je hodit přes palubu jen proto, že si řeknu "Oni se tam stejně určitě zkazí jako se zkazili všichni ostatní", aniž bych pro to měl jediný důkaz. To je na mne takové až příliš hospodské a podle této logiky bych k volbám ani nemusel vůbec chodit ...

Z. Rychlý 4.5.2012 21:49

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Vidím to úplně stejně.

F. Vítek 4.5.2012 13:23

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

A mimochodem - která strana je podle Vás schopna vytvořit skutečně dobře obsazené kandidátky (ať už si pod tím představím cokoli)? Současná vláda (myšleny všechny komory) je podle Vás dobře obsazená?

M. Kosejk 4.5.2012 13:39

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Já hlavně nechci dávat nějaký bianko šek straně, ze které znám jen 3 lidi. A také se tážu, jak tahle strana naplní kandidátky. Problém malých stran spočívá v tom, že jsou silně elitářské a nedemokratické, co se týká vnitřního uspořádání - a bývá to tím, že mají malý počet členů - a na kandidátky nominují členy, kteří by mnohdy raději neměli ani kandidovat. Ale neříkám, že o této straně neuvažuji, protože uvažuji - jen nechci zvolit nějaké lidi, o kterých nic nevím.

F. Vítek 4.5.2012 14:37

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Ze současných parlamentních stran "znám" nějaké (mediálně známé) lidi a byl bych mnohem raději, kdybych je neznal vůbec ... ale je to samozřejmě Vaše soukromá věc a Vaše právo.

J. Heincl 4.5.2012 13:44

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Já jsem podle Vás jedno z podivných individuí. Zná te mě osobně nebo minimálně mé názory? Kolik členů Svobodných znáte alespoň podle jmen. O Svobodných je málo slyšet, protože mají peníze na předvolební kampaň jen od svých členů a příznivců. To jak jistě uznáte, nejsou žádné závratné částky. Svobodní nedostávají peníze od různých Agrofertů, fotovoltaických výrobců elektřiny, Janoušků a bůh ví od jakých dalších lobbistů přisátých na peníze daňových poplatnéků. A nedostávají je proto, že lobbisté vědí, že by to byly peníze vydané bezúčelně. Sdělovací prostředky uplatňují vůči Svobodným téměř totální embargo, přestože se jejich názory postupně ukazují jako pravdivé a logické.

M. Kosejk 4.5.2012 13:51

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Pane Heincle, nic ve zlém, ale neznám vás. Vaše jméno dnes čtu poprvé. Opravdu si mysíte, že dám důvěru někomu, koho neznám?

Přinejlepším máte 2 roky na to mi dokázat, že se pletu, ale dnes jste pro mě spolek neznámých lidí s Machem v čele, kterého tak trochu podezřívám, že by nebyl schopen dodržovat koaliční kopromisy (a ty budete muset dodržovat, pokud nebudete v opozici nebo nevyhrajete s 51% hlasů).

J. Heincl 4.5.2012 14:24

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Já se pane Kosejku nezlobím kvůli tomu, že mě neznáte. Naopak by mě překvapilo, kdybyste mě znal. Je však podivné, že jedním dechem prohlašujete o politické straně, že ji nebudete volit, protože neznáte její členy a zároveň o lidech, které neznáte, tvrdíte, že se jedná o podivná individua. V dnešní době není problém se dovědět o politických stranách téměř všechno aa prakticky okamžitě. Svobodní mají samozřejmě svůj web, na kterém jsou kromě jiného články členů a příznivců, je tam seznam blogerů, program strany a mnohé další. Rozuměl bych tomu, kdybyste se seznámil s názory členů politické strany a pak zdůvodnil, proč jsou pro Vás nepřijatelní. Nemohu Vám to pochopitelně nařídit, ale v tom případě mám právo prohlásit Váš přístup za velmi povrchní. Co se týká členů Svobodných, není asi problém uznat, že se jedná o lidi přinejmenším vytrvalé. Ono vydržet v politické straně, do které jen dáváte práci, čas a peníze, vyžaduje opravdu vytrvalost. Navíc ve straně, která je všeobecně médii ignorována a když už se o ní mluví, tak jen ve smyslu, že se jedná o nějaké podívíny a fantasty. Z vlastní zkušenosti mohu zodpovědně prohlásit, že u Svobodných jsou většinou lidé čestní, inteligentní a dosti pracovití. Chápu však, že vyjmenované vlastnosti jsou pro politiky krajně nevýhodné.

M. Kosejk 4.5.2012 14:58

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Berte to tak, že vycházím z empirického pozorovní české politické reality, co se týká malých nových stran. Já prostě z nových stran mám automatické obavy. Zatím vždy to bylo tak, že ve vedení malých stran byly 2-3 charismatické osobnosti, které nalákaly voliče - a zbytek strany tvoříval soubor nekompetentních osob - a výsledek vládnutí s takovými malými stranami vždy spočíval v totálním rozkladu vlád. Možná to u vás bude jiné, co já vím, ale doposud vám nevěřím natolik, abych vám dal hlas. Ale jste v mém nejužším výběru (ze 2 stran).

p.s. politické názory na webu je jedna věc, ale já ty názory potřebuji mít provázané s konkrétními osobnostmi, o kterých něco vím (např. historii jejich názorů).

J. Heincl 4.5.2012 15:24

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

V podstatě s Vámi souhlasím, co se týká nedůvěry v nové malé strany. Voliči se zklamali už víckrát: ODA, Unie svobody, Zelení, VV. Téměř všichni politici jsou jsou zkorumpovatelní, protože lidé nejsou zkrátka andělé a pokušení bývá veliké. Napsal jsem na to téma blog na idnes. Pokud by Vás to zajímal, můžete se na to podívat. Stačí v seznamu blogerů napsat Heincl, jsem tam toho příjmení sám. Článek se jmenuje Zastupitelská pseudodemokracie.

P. Pruner 4.5.2012 13:31

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

Já si myslím, že pohár trpělivosti přetekl. Mnozí lidé ze střední vrstvy, kteří dvě desetiletí volili ODS jako menší zlo, si vyberou některou z menších stran se šancí se dostat do parlamentu nebo budou volit ČSSD. Bohužel někteří zůstanou doma.

Strana Svobodných jistě nemá nadbytek dobrých kandidátů, ale proč jim nedat šanci ? Nevím o tom, že by byli napojeni na penězovody ze státní kasy. Rovněž na úrovni krajů vznikají zajímavá seskupení. I když například úvahy pana Doktora (Jihočeši) o podpoře LIDEM mně překvapily.

M. Kosejk 4.5.2012 13:45

Re: Pravice se bez ODS lehce obejde,

No, takže říkáte, že někteří pravicoví voliči z rozhořčení nad nepravicovým směřováním ODS budou volit echt-levicovou ČSSD?  :))