30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Mrtvý Havel versus živý Klaus

Ten souboj nikdy nebyl úplně férový. Oba hlavní protagonisté totiž provozovali poněkud odlišné disciplíny. Zatímco jeden do hry nastupoval obrazně řečeno v klasickém dresu na standardně nalajnované hřiště, ten druhý raději hrával bez dresu a mimo pravidla standardní politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 13.11.2014 13:53

Re: Nejvýznamnějším rozdílem z dnešního hlediska je,

Myslíte s tím návrhem na rozpuštění NATO ? Dzp.

P. Jansky 13.11.2014 7:55

stepanku moc hezky

na zitra je tema nejhezci holka z 8.B...

J. Mannheim 13.11.2014 7:06

asi tak

zcela nekritických obdivovatelů - Štěpánek, bezskrupulózních manipulátorů - Klaus, Zeman

K. Frauknecht 13.11.2014 7:05

Dnešní příspěvek

NEMÁ CHYBU :-))).

Ona ta "ikonizace" zesnulých je dost běžná. A to i u nás. Stačí vzpomenout: Masaryk, Stalin, Gottwald...

P. Rajman 13.11.2014 7:02

Klaus podelal před Zemanem

a prodloužil si tak svou kariéru o dalších 15 let. To je celé tajemství úspechu jeho a jeho choti.

R. Houška 13.11.2014 6:31

Jediná prd.., která ještě dokáže politickou mrtvolu,

Petra Štěpánka přijmout, je ta Klausova. Pro všechny ostatní, je zou pověstnou osinou. A právem.

J. Mrázek 13.11.2014 12:57

Vaše IQ lze jen "obdivovat"...

:-)

A. Richter 13.11.2014 17:07

Re: Jediná prd.., která ještě dokáže politickou mrtvolu,

Z toho mi plyne, že Vy sám jste všichni.

.... *8-D

V. Vaclavik 13.11.2014 6:15

Prosustrovana ideova podstata

Prosustrovana kym? Prece Klausem, ktery tak pekne prednasi. Fer, nemohl vzdy, jestli vubec nekdy neco protlacit do praxe, ale proc si tak mnul ruce, ze jsme konecne tou standardni demokracii jako vsude jinde v te vyspele zapadni Evrope, te Evrope, jejiz streva uz tenkrat nemohl citit... proc lamentoval, ze lid ma blbou naladu, ze pry jsme na tom nikdy nebyli tak dobre a s dobrou vyhlidkou do budoucnosti, prece plnime kosiky u supermarketu tak vrchovate, jako jeste doposud nikdy predtim... a pak, pak se mu to prevrhlo jako karka na kolejich tak uspesne vytycenych. Proc se to vykolejilo, kdyz ty koleje byly udajne vytycene tak uspesne? Ze by mozna vytycene byly, ale nevedly kam vest mely, k opravdove prosperite zeme, coz je neco vic, nez jen plny nakupni kosik. Nemluvim tu o nejake Havlovske duchovni dimezi, ale o prosperite hlubsi nez ty nakupni kosiky. I u nas totiz plati to Clintonovo proslavene 'it's the economy, stupid' a hadejte dvakrat, kdo by si to mel vetknout za klobouk. Prosperita radoveho obcana v polistopadovem obdobi totiz vzdy byla prinejlepsim jen melka, to jen vrstvy kolem lidi u vesel moci se tomu vymykaji, ale ty nejsou nijak pocetne, i kdyz maji moc oslepit ty u tech vesel. A k te melkosti prosperity kdyz se pridruzi korytarstvi a korupce, kde obracena mince toho druheho je zadoneni obcana u uradu s cepici zmoulajici v rukou, tedy kdyz nekorumpuje.

"vykolejená ceská politika jako sul potrebuje nekoho, kdo politice vrátí její poztrácenou ideovou podstatu, jinými slovy – vrátí politický systém do standardních kolejí. Do tech kolejí, které v devadesátých letech úspešne vytycil práve Klaus."

Nevim ze by ceska polistopadova politika kdy byla nejak pregnantni idejemi, spise pregnantni pragmatismem. Ideje vzdy byly jen v prednaskach, ale ve skutecnosti pak skutek utek. A nejsou ideje, tedy ideje predstavujici nejaky uceleny system, cili ideologie, cemu v polistopadovem obdobi byla pravici vzdy nasazovana psi hlava? A vubec, neni ideologie spinave slovo?

V. Vaclavik 13.11.2014 7:33

Re: Prosustrovana ideova podstata

Ideje, ideologie, ty prece meli komuniste, a prece nebudeme jako oni. 

Mam pro vas spatnou zpravu - co kdyz jsme nikdy nevykolejili, ale ty koleje nas privedly presne do tech mist, kam byly polozeny. Vsechny koleje, tedy vsechny ideje, ktere ty koleje predstavuji, nekam vedou a vedou neuprosne, stejne jako ty opravdove koleje.

T. Vodvářka 13.11.2014 5:52

Potřeba vymezovat se i vůči

mrtvému je dokladem vnitřní nejistoty člověka. Nějak mi nejde dohromady Klausovo superego /viz třeba nedávno rozhovor v ČT v Hyde parku/ a potřeba označovat svého předchůdce nějakými nálepkami.

M. Zikmund 13.11.2014 6:24

Re: Potřeba vymezovat se i vůči

V.Havel byl politik a vymezovat se vůči jeho názorům a činům je stejně legitimní jako vymezování se vůči jiným již mrtvým politikům. Na odsuzování nebo oslavování Masaryka nebo Husáka není nic špatného jenom proto, že jsou již mrtví a nemohou se tak sami bránit či něco dokazovat. A co se týká nálepek, tak si jich nepochybně V.Klaus užil dost a až zemře, tak i po letech od jeho smrti je bude schytávat. O tom nepochybujte. O kopání do mrtvol dnes většinou mluví ti, kteří neumí jinak argumentovat.

T. Vodvářka 13.11.2014 7:48

Re: Potřeba vymezovat se i vůči

Pane Zikmunde, máte nepochybně pravdu o legitimitě vymezování se kohokoliv vůči komukoliv. Nicméně - nejde mi do hlavy nepochybná inteligence Václava Klause a absolutní nedostatek grácie a noblesy při hodnocení svého předchůdce. Kritiku lze provést několika způsoby, dle mého Václav Klaus zvolil tu nejméně šťastnou.

Kritika vůči svému předchůdci může být i ta, že se o něm nebude nijak zmiňovat. Vnímavým to postačí. Jeho označování V. Havla za princátko, reformního komunistu atd. svědčí o vnitřní nejistotě Václava Klause. Opravdově jistý politik by takto nikdy nemluvil.

M. Zikmund 13.11.2014 9:49

Re: Potřeba vymezovat se i vůči

Myšlenkový směr, pro který je V.Havel nepochybným symbolem, žije i nadále. Pokud s V.Klaus proti tomuto směru vymezuje tak, že se vymezuje proti samotnému V.Havlovi, tak na tom nevidím nic špatného. Může-li být mrtvý politik uctíván a připomínán v dobrém, tak může být zároveň haněn a připomínán v tom špatném a není důvod "kritizovat mlčením". Označení reformní komunista také nepovažuji za urážku, ale reálné hodnocení současného myšlenkového směru. Reformních komunistů je dnes v politice poměrně dost a to i na významných postech včetně EU.

Co se týká označení princátko, tak souhlasím, toto si mohl a měl V.Klaus odpustit. To bylo zbytečné, jakkoliv je to z jeho strany určité  vracení bláta, které na něj dopadá ze strany příznivců V.Havla. To však neomlouvá, ano, tady to chtělo trochu grácie, které se mu nedostává.

S. Donát 13.11.2014 13:12

Re: Potřeba vymezovat se i vůči

Dobře napsáno, souhlasím.

P. Vítek 13.11.2014 13:18

Re: Potřeba vymezovat se i vůči

Soudruzi,uz si udelejte v tech palicich poradek!Prece to by pro vas mela byt pocta-reformni komunista ne?Nebo vas se.re to "reformni"?

P. Khail 13.11.2014 5:13

Jak to vidí B. Doležal

dnes na NP: "Klaus zřejmě nějakým způsobem cítí, že Havel byl z hlediska vnějšího politického efektu úspěšnější než on. To je první věc. A druhá věc je, že cítí, že Havel přece jen měl proti němu v lecčems pravdu. To se týká například celé koncepce zahraniční politiky. Tam se toho dá Havlovi hodně málo vytýkat, chce to jen nějaké korektury a úpravy k větší střízlivosti, ale nic jiného. Kdežto z těch Klausových zahraničních koncepcí jde hrůza. Tady Klaus ten konflikt nějak psychologicky nezvládá, pořád cítí Havla, který už je tři roky mrtvý, jako živého konkurenta, proto k němu má pořád takový podivný citový vztah. Vyrovnává se s ním hodně vášnivým způsobem, to je na tom zvláštní."

V. P 13.11.2014 8:12

Re: Jak to vidí B. Doležal

To je přesné.

P. Vítek 13.11.2014 13:20

Re: Jak to vidí B. Doležal

Klaus na intelektualsky pr.dy kasle-chce jen mazane znicit rakovinu zvanou socialismus

P. Khail 13.11.2014 4:30

Je skvělé,

když o morálce káže někdo, kdo jí sám postrádá. Zneužívač majáčku Petr Štěpánek, který pak, byv přistižen, ještě lhal. I na VŠE kde působí je přímo morálním vzorem.

L. Hrušková 13.11.2014 5:14

Re: Je skvělé,

A navíc, prý, se ještě v jednom roce nosil plínky!!!

Z. Jaromír 13.11.2014 5:23

Re: Je skvělé,

Nespletl jste si pana Štěpánka s děkanem Ševčíkem?

P. Khail 13.11.2014 10:07

Re: Je skvělé,

Máte pravdu p. Jaromíre, má chyba.

Z. Švrček 13.11.2014 9:05

Re: Je skvělé,

Pletete si údolí s údobím a Štěpánka se Ševčíkem. Konec konců mnoho Štěpánkových nepřejícníků diskutuje většinou k osobě, než k věci, zejména, když mají máloco dodat. Tenhle článek Petra Štěpánka je výborný.

P. Khail 13.11.2014 10:13

Re: Je skvělé,

Ano, zaměnil jsem oba pány, v tom máte pravdu, omlouvám se. Zbytek je ovšem nesmysl i p. Štěpánek diskutuje k osobám. Ostatně pokud o někom píšete jinak to nejde.

P. Vítek 13.11.2014 13:25

Re: Je skvělé,

Vrah anglickych letcu napada jeho soudce,ze ma byt zticha,protoze ma na saku vlas.

Drzost typu:otcovrah matkovrah chce,aby se bralo jako polehcujici okolnost,ze je ted sirotek.

Potrebovali byste uz myslim poradne nakopat do pr.deli!

P. Dvořák 13.11.2014 3:17

Na Havla jim nesahejte.

Ten jednou něco slíbil z balkonu Melantrichu, všechno je dnes přesně naopak, takže to byl velký vzor pro Slibotechnu s.r.o. Baracka Hussejna Obamu.

Z. Baldova 13.11.2014 3:35

Re: Na Havla jim nesahejte.

Co je pane Modrej v Brne na Vas neco spadlo? ze to co jste sem napsal je vyrok z Cernovic?:):)

P. Dvořák 13.11.2014 3:36

Re: Na Havla jim nesahejte.

Nějaká myšlenka by nebyla?

Nebyla.

Z. Bureš 13.11.2014 7:47

Re: Na Havla jim nesahejte.

.....už jste někdy viděl - či slyšel, že by Slepice měla nějakou myšlenku ???