26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:31

Re: Aleši,

Akorát že existuje cosi jako obchodní inspekce, že.

John 10.5.2006 8:34

Re: Re: Aleši,

Co má obchodní inspekce společné se sertimentem prodávaného zboží?

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:38

Re: Re: Re: Aleši,

třeba to, že nemůžete prodávat párky se zeleninou. Nicméně njde jen o sortiment, ale i o garanci kvality onoho zboží.

John 10.5.2006 8:52

Re: Re: Re: Re: Aleši,

Tak se prosím naučte reagovat na předchozí příspěvek a nesnažte se to "okecávat".

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 15:35

Re: Re: Re: Re: Re: Aleši,

Patříte nejspíše mezi ty zlepšovatele světa, co nikdy nezačnou sami u sebe

AeroKarel 10.5.2006 15:20

Re: Re: Re: Re: Aleši,

Na požádání takový obchod ukážu. V Košířích ......

Kecy v kleci.

sb 10.5.2006 8:37

Re: Re: Aleši,

A obchodni inspekce urcuje co budu ve svem obchode prodavat? Heh?

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:38

Re: Re: Re: Aleši,

nikoli, k prodeji toho či onoho dostanete povolení na jiném místě. OI má jiný smysl.

pavel 99 10.5.2006 12:37

Re: Re: Re: Re: Aleši,

samozřejmě. Takhle to funguje a je to v pořádku. Orgány jako "obchodní inspekce", "hygiena", "potravinářská inspekce" dbají právě na dodržováni standardů, které STÁT garantuje. (Snad se shodneme, že v potravinářství rovněž může dojít k ohrožení zdraví či života.) Pokud bychom však přijali "DRRAthovo řešení" (viz. včerejší obhajoba "doktora"), tak by tyto orgány musely být zastoupeny ve správních radách výrobců a prodejců potravin.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 15:38

Re: Re: Re: Re: Re: Aleši,

No, snažím s epochopit Vaše myšlenky, skoro se mi zdá, že tuším, kam směřují. Myslím, ž ejste si dobře nepřečetl onen zákon, nebo chápete souvislosti trochu jinak než třeba já.

Nicméně pro mne je dán náhled na ten zákon v obecnější rovině - nemám ho za správný, protože je dílčím řešením a ač by mohl být v jistém kontextů reformovaného systému i dobrý, předbídá právě tu nezbytnou reformu systému. A v tom dávám za pravdu presidentu republiky, že systém prvně potřebuje reformu, a to tak , že nezbytně. A já dodávám, že pokud možno včera.

pavel 99 10.5.2006 22:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleši,

Víte pro mne je celkem nepodstatné, co autor myslel či o co se snažil, popřípadě jak co zdůvodňuje. Podstatné je, co je psáno a co to může ve stávající prostředí (v nevýhodných podmínkách) znamenat, jak to může být interpretováno či vykládáno.

Ohledně bezpečnosti a stability systémů je asi nejpodstatnější, aby byla velmi citlivě vyvážena PRAVOMOC a ODPOVĚDNOST. Pokud je příliš přísně nastavena odpovědnost vzhledem k pravomoci, vede to k tendenci "raději nic nerozhodovat", jinak k alibismu. Naopak, pokud rozsáhlé pravomoce nejsou vyváženy odpovědností, či je dokonce odpovědnost přenesena na někoho jiného, je systém naprosto "nevypočitatelný" s vysokou rizikovostí "havárie".  Asi není těžké nahlédnout, jak z tohoto pohledu vypadá zákon a jím navozené chování systému  - zdravotnictví.

pavel 99 10.5.2006 22:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Aleši,

jinak se zoufale nutnou potřebou velmi zásadní reformy a vůbec DEFINICE zdravotního systému souhlasím - v tom se jistě shodneme.

Petr 10.5.2006 7:06

Musíme to ještě měsíc vydržet

a věřit, že pravicová vláda bolševický zákon o nemocnicích zruší.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 7:33

Re: Musíme to ještě měsíc vydržet

http://www.zdn.cz/detail.htm?id=52690

Ouha 10.5.2006 7:33

Re: Musíme to ještě měsíc vydržet

a da nam sanci lecit se v nejsvobodnejsich, nejpravicovejsich a nejliberalnejsich nemocnicich, o jakych den co den snime, vidte ...

Ivan Nový 10.5.2006 8:13

Ouho,

v nemocnicích ve kterých personálu záleží na pacientovi.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:24

Re: Ouho,

A myslíte si, že dnes nezáleží ?  Podívejte se třeba na tento důkaz :

http://www.zdn.cz/detail.htm?id=52702

Bubik 10.5.2006 0:58

no, kolega v práci si nedávno přiskřípl plotýnku

tak ho odvezli na Bulovku. všechno jak kdysi, toaletní papír nebyl, ručníky nebyly, záchody nemyté, sprcha jedna funkční na patře a zdevastovaná bez zamykacích dveží,  voda z kohoutku není pitná  (!!!), sestry nasrané, postele z roku raz dva.

Naštěstí ho operovali v nemocnici jiné.

Ten popis zcela koreponduje s mými vzpomínkami na nemocnici tuším někde u Rychnova nad Kněžnou, kde bylo počátkem 90 let hospitalizováno moje dítě.

Obávám se, že takhle dopadnou nemocnice postupně všechny

ola 10.5.2006 9:36

Re: no, kolega v práci si nedávno přiskřípl plotýnku

Znáte Konopkův syndrom? To je důchodce, který asi před rokem měl jít na vyšetření tlustého střeva- kolonoskopii. Byl hsopitalisován a pak odešel, protože si měl ssebou vzít toaletní papír. Napsal stížnost  na ředitelství nemocnice, pak na 'ČLK, na ministerstvo, a VZP. Všude mu odpověděli, že ze zdravotního pojištění se toaletní papír nehradí.

Ale konkrétně k Vám- zjistěte si kolik "platí" VZP-resp. pojišťovna jako paušál za den pobytu v nemocici. Asi 800-900 Kč- a za tyto "peníze" byste chtěl lékařskou péči, hotelové služby, jídlo( nejlépe řízky), úklid, mytí pacientů, léky, a to všechno s úsměvem od sestry, které bere 60 kč za hodinu- pardon- úsměv se neplatí, to by mohla zadara.

KQV 10.5.2006 11:24

Re: no, kolega v práci si nedávno přiskřípl plotýnku

Nemocnice Frýdek-Místek loni bez problémů. Třinec Podlesí již roce 2000 jedinečná.

IS 10.5.2006 15:33

Re: Re: takový bývá stav i v soukromých nemocnicích ? Není toaletní apír atd.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 17:36

Re: Re: no, kolega v práci si nedávno přiskřípl plotýnku

Povím takový příbeh. Tedy napíšu, dopovědět bych nemusel. To si taková akciovka zamane, že si pořídí špitál. Rozhlédne se a uvidí jeden takový městský, samo město má potíže se o něj starat. Tak společnými silami pořídí tu správnou lobby - zcela napříč politickým spektrem. Lobby zapracuje a město dostane prvně na opravu nemocnice řekněme 260 milionů Kč. Opraví budovy, postaví nový pavilonek. Přijede soudružka ministryně, ač den před tím v televisi říká o potřebě restrukturalisace a snížení počtů lůžek, druhý den už přestříhává pásku k novostavbě. A hned nato město nemocnici pronajme. Na pár desítek let, za milionek jeden. Vypíše hledání zájemců - ouha, proč ten se hlásí sakra, vždyť nepomohl. Ale nic na tom, však sami zvedeneme ruce pro vyvolené, co na tom, že nečekaný  zájemce je krajská nemocnice našeho kraje, vždyť s akciovkou a za ni jsme lobovali.  Fakt dobře vymyšlený. Teda ten příběh.

IS 10.5.2006 0:26

Z akciovek se staly státní podniky

Kupodivu nikdo neprotestoval, že akciovky Povodí Vltavy, Povodí Labe atd. byly změněny na státní podniky, jejichž zakladatelem se stalo ministerstvo zemědělství. Přitom krajům zůstala povinnost organizovat protipovodňovou prevenci.  I povodně mají značný vliv na zdraví obyvatelstva. Jenže jde o přírodní katastrofy, od nichž privatizátoři prchají a odpovědnost hazejí na stát, protože nejde o žádný zlatý důl jako zdravotnictví.  Ona by ale nějaká epidemie (tyfus, ptačí chřipka apod.) a všichni zastánci soukromého zdravotnictví by hned věděli, že preventivní opatření je povinen provádět stát.    

Jarda C. 10.5.2006 1:16

Re: malá poznámka k poslední větě

Milý pane, uvědomte si laskavě, že stát taky vybírá zdravotní daň (zdvořile se těm stovkám miliard  vydřených z lidí říká "pojistné") .  Stát, nikoli kraje. Ty jen provozují zdravotnická zařízení, což je poněkud o něčem jiném. Kdo jiný by tedy měl hradit léčení nemocných než ten, u koho si na svoje případné léčení lidé povinně ukládají prostředky?

To, že si podle šibalů mají nemocní hradit léčení ze svého, tj. duplicitně (pokud nebudou chtít ležet  ve špíně v jednom přecpaném okresním špitále),  je s prominutím sprosťárna na n-tou.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:32

Re: Re: malá poznámka k poslední větě

Víte o nějaké přecpané okresní nemocnici, kde leží nemocní ve špíně ?

JJ 10.5.2006 2:30

Rath si akorat ze zdravotnictvi dela tunel

a uplaci lekare nemocnic, protoze ti maji ve zdravotnictvi nejvetsi silu neco menit. Zakon o neziskovych nemocnicich je spatny ve svych detailech - lekari jsou beneficienti pozitivnich vysledku nemocnice, ale pripadne ztraty a veskere investice zatahne stat. To jiz v principu nemuze fungovat, ale nedivim se, ze lekari nemocnic jsou Rathovi na ruku a zaviraji oci nad negativnimi dopady hloupych administrativnich "uspor" pana Ratha.