5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Mimořádně špatný zákon o neziskových nemocnicích

Levicové většině se ve Sněmovně opět podařilo přehlasovat Senát, a schválit tak zákon o veřejných zdravotnických neziskových ústavních zařízeních. Zákon, který během projednávání v Parlamentu vzbuzoval řadu emocí, teď čeká na posouzení prezidentem republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 19:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu co pořád máte - zákon je výborný

Discas oportet, quamdiu est quod nescias

Tomík 11.5.2006 11:56

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu co pořád máte - zákon je výborný

A v tom je možná Váš problém, pane doktore...

xjcx 10.5.2006 10:08

Zisk nebo ztrata

se da v kratkem casovem horizontu (rekneme rok) vytvorit snadno - neinvestuju, nenakoupim pristroje, neopravuju budovy a hle jiz jsem v zisku! Vytvarim ovsem vnitrni zadluzenost,ktera je ovsem v nasich nemocnicich obvykle velka.  Co s tim? Pri soucasnem zpusobu financovani zdravotnictvi, kdy pojistovna plati jen za medicinskou cast, neplati napr. udrzbu budov atd -to ma nest zrizovatel - je s podivem, ze se nekdo zajima o privatizaci... Proc asi?

Malý Aston 10.5.2006 9:38

Výborný zákon

A já souhlasím,v České republice proti vůli všech na levici je všechno již privatizováno,což znamená,že je v osobním vlastnictví všeho druhu.Stát již všechno prodal,má pár akcii v ČEZU a to je vše. Soukromé subjekty,jsou na vládě,na ministerstvech nezávislé a stát jim může dobrou náladu pokazit jen špatnými zákony. To znamená,že ministerstva mohou mít maximálně po 30 zaměstnancích i s řidiči a uklizečkami.Nic neřídí,o ničem nerozhodují.Pro vysávání našich daní zůstalo jen Ministersvo zdravotnictví a  Škromachovo ministerstvo pro rozdávání žebračenek.Součková prosadila,dejme nemocnice krajům,Rath prosadil,vrátit pod Ministerstvo zdravotnictví,protože jen on a Paroubek mají vyšší poslání pro rozhodnutí,kolik,kde a jak léčit. Odborná veřejnost,pacienti a ostatní toto poslání nemají.Prosím Vás,vraťte mu ty nemocnice ať se z toho posere.Krajům zůstanou peníze na jiné oblasti,díry se ucpou z našich daní a půjde to tak,jak to fungovalo doposud.

ola 10.5.2006 9:25

Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

tedy v tom spomínaném Německu je tedy cca 24% neziskovek soukromých. Pan Skopeček již ale nenapsal, že tyto nemocnice nemají všechna oddělení, tedy že provádějí jenom určité výkony. A taky nenapsal, že v těchto nemocnicích si pacient připlácí ze své kapsy v řádech stovek eur i když mají smlouvu s pojišťovnou.

Cirkevní neziskovky taky nemají všechny obory a vím, že zde jsou mzdy nižší nežli v neziskovkách- veřejných, kde podle zákona musí mít všechna oddělení.

Znám několik českých lékařů, kteří pracují v Německu, hlavně v cirkevních- odtud němečtí lékaři odcházejí kvůli nižším mzdám. Pro nás je i těch 5 tis Euro neporovnatelně více, ale ne pro Němce. nemci odcházejí např. do Švýcarska- to by mohl pan prezident vědět- má tam přeci sestru- lékařku.

Aplikace na nás: V soukromých nemocnicích již nyní jsou mzdy nižší cca o 5 tis Kč nežli v příspěvkových a je jen otázkou času, kdy budou bez kvalifikovaného personálu ( pokud nepřijdou lékaři z Ukrajiny, nebo Kazachstanu).

mlok 10.5.2006 10:25

Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

V soukromých nemocnicích již nyní jsou mzdy nižší cca o 5 tis Kč nežli v příspěvkových a je jen otázkou času, kdy budou bez kvalifikovaného personálu ( pokud nepřijdou lékaři z Ukrajiny, nebo Kazachstanu). - A proč myslíte, že to tak je - podle vás asi každý doktor musí těch 5k dát na zisk majitele té nemocnice, který si za ně mlaská na Havaji.;-)

xjcx 10.5.2006 10:39

Re: Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

Na mem byvalem pracovisti, nyni a.s. jako prvni byly snizeny mzdy, na oddeleni prislo nekolik lekarek na sluzby ze Slovenska a trvale prijat lekar z Presova tusim. 4 jsme odesli do zahranici, vsichni s 15-25 letou praxi.

ola 10.5.2006 11:12

Re: Re: Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

Cheb, Karlovy vary, Uherské Hradiště- to jsou příklady, akciovek, nebo sro, kde schází lékaři, nevím jak dopadla interna v Chebu, kde měli dát výpověď  všichni z interny, včetně primáře- pracovali až 300 hodin měsíčně.

Řeknete nám prosím, ve které to nemocnici jste pracoval?  Díky.

xjcx 10.5.2006 11:19

Re: Re: Re: Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

Uherske Hradiste.

Tady, kde ted pracuji. bylo receno - kapital nemocnice neni jen v tech barakach a pristrojich, ale i v tymech, v lidech. Jaky tym bude lepsi - sestaveny z lidi, kteri v danem meste zili cely zivot, vsichni se znaji, nebo kdyz prijede na vikend naprosto neznamy clovek, ktery nezna nikoho v nemocnici?

To jen BTW.

piprl 10.5.2006 11:20

Vaše ironie není na místě.

Vaše ironie není na místě, problém nízkých mezd personálu v soukromých nemocnicích je reálný a nutně povede časem k tomu, že bude třeba je zvýšit nebo skutečně budou jejich provozovatelé kompletně závislí na importu pracovních sil. Majitelé prostě zneužívají toho, že přerušení práce je ve zdravotnictví okamžitě demagogicky kvalifikována jako nehumánní a zaměřené proti pacientům.

mlok 10.5.2006 13:55

Re: Vaše ironie není na místě.

No jasně, že je to reálné, ale ne díky majitelům. Je to díky špatně nastavenému systému. Soukromému majiteli sekeru nikdo nedoplatí tak jak je to běžné u fakultních nemocnic.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 15:49

Re: Re: Vaše ironie není na místě.

Bylo by tedy dobře, kdyby ty fakultní nemocnice zkrachovaly skrze konkurs.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 16:35

Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

Zásadní problém sítě, tvořené jen a.s., je v tom, že ze zákona si a.s. může vybrat předmě své činnosti.  To je pak tak, že když nějaká péče není finančně efektní, může ji zrušit. Tím ovšem ztrácí stát nástroj, nutný  k ústavně mu uloženou garanci dostupnosti péče.

Dalíš problém je v tom, že ony a.s. mají možnost uplatnit zákon o mzdě a tak ponížit mzdové náklady. To je pro financování dobré, ale ona hrozby odchodu kvalitníh o personálu a jeho substituce imigranty je značná.

Váš příklad z Německa je toho dokladem.

H.K. 10.5.2006 18:20

Re: Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

pokud bude někdo někde v Tramtárii nastavovat ceny,  tak bude vždycky poroblém, že se na něčem moc vydělává a na něčem prodělává. Je problém v tom, že se ještě nikdo tak chytrý nenarodil a ani nenarodí, kdo by byl schopen tu "správnou" cenu nastavit. Ta může vzniknout pouze v konkurenčním prostředí.

   Pokud omezíte rozsah služeb, jste na nejlepší cestě zkrachovat. Pokud budou prošustrované miliardy ve státních nemocnicích dotovány ze státního rozpočtu tak budou velké rozdíly v příjmech a ve vybavení nemocničních zařízení. Bez rovných podmínek to také nepůjde.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 19:13

Re: Re: Re: Pro pana Skopečka upřesňuji, jak to za kopečkama vypadá...

Určitě je na tom kus pravdy. Jenže konkurence a trh, to je problém - v normální životě, když třeba přestanou jezdit taxíky, tak než se vytvoří nějaká náhradní doprava skrze potpávku, tak lidé chodí pěšky a nic se neděje.  Jenže když zavřete třeba dětská oddělení,protože ta péče je bídně placená a finančně se nevyplácí, tak tu dobu, že se ceny zvednou, ta dětská oddělení nebudou. A tady už nejde jen o bolavé nohy z pěší přepravy.

Ale , jak píšete, tak chytrý se ještě nenarodil. Je teba hledat cesty, nepřebíhat od pankejtu k pankejtu, nevkládat emoce, hnevy, zlovu, zášť a zejména politikaření do věcného problému.

A pohříchu, současnost má politikaření za dominující a sama věc je v pozadí, nebo tvoří jen masku jako pláč dědiců.  Prospěch vlasti ustoupil, na prvním místě je prospěch vlastní.  Toje nedobrá doba. 

J. T. 10.5.2006 8:58

http://hn.ihned.cz/?m=d&article[id]=18409990

Převzato z diskuze:

DRathovu dietu pociťuji i já, který vozím každý den svoji matku do nemocnice na převaz, neboť ji vykopli (z fakultní nemocnice řízené tudíž přímo MZ) tři dny po operaci žlučníku (klasickou - ne laparoskopií) domů, kde ji rána stále ještě krvácí a hnisá, takže ji musím vozit každé ráno do nemocnice na převaz, protože jízdu tramvají by s dírou v břiše špatně snášela a když poprvé čekala 3 hodiny na sanitku, tak sebou málem rovnou sekla. To je DRathuv způsob, jak ušetřit pár dnů hospitalizace. Pokud zvítězí ČSSD ve volbách, bude další DRathovo úsporné opatření vypadat asi tak, že vás váš operatér odoperuje přímo ve vašem obýváku - postačí jedno čisté prostěradlo a případně jeden igelitový pytel, kdyby se operace nezdařila.

Adam 10.5.2006 8:52

Divočina

..a věřit, že pravicová vláda bolševický zákon o nemocnicích zruší ....a majitelé nemocnic je budou moci rozkrást.A nic se jim nestane, zaplatíme to my všichni...

J. T. 10.5.2006 8:21

http://virtually.cz/?art=11250

Pavel Kováčik, poslanec KSČM ve čtvrtečním speciálu V. Moravce: Nám nevadí, že neziskové nemocnice jsou zadlužené, ale vadí nám když vytvářejí zisk. Řekněte mi, kdo si rozebere 24mil, což je zisk, který vytvořila např. jihlavská nemocnice? Tak nějak typické uvažování představitele „demokratické“ levice. Svému ideálu nezůstal nic dlužen, řekl by Karel Čapek.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:30

Re: http://virtually.cz/?art=11250

Kováčíkem hloupě řečeno a nejspíše i hloupě myšleno. Nicméně - přijměme jeho výzvu a podívejme se, kdo si rozebral ty miliony. A podívejme se, kdo si rozebral miliony bez ohledu na propad v hospodaření ve středočeských nemocnicích, resp. v jejich dozorčích radách.  

Problém černobílého nahlížení¨na věci světa je u nás docela výrazný. Levý pankejt nebo pravý pankejt, cesta zarubaná.  

J. T. 10.5.2006 8:32

Re: Re: http://virtually.cz/?art=11250

Bolševik zůstane bolševikem navždy. Marxistická argumentace o "nadhodnotě" a přímý apel na lidskou závist.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:37

Re: Re: Re: http://virtually.cz/?art=11250

To nevím, jestli je to tak s tou marxistickou filosofií,  nicméně malé i velké obce mají tu společnou vadu, že závist v nich je průvodkyní slávy a lidé obvykle nevěří těm, kteří vynikají trochu nad průměr.

J. T. 10.5.2006 8:51

Re: Re: Re: Re: http://virtually.cz/?art=11250

To je vidět na vašem příkladě.

jonáš 10.5.2006 10:00

Re: Re: Re: Re: Re: http://virtually.cz/?art=11250

Ne, na vašem ;-P

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 15:33

Re: Re: Re: Re: Re: http://virtually.cz/?art=11250

Máte vskutku tento dojem ?

baci 10.5.2006 8:14

už několikrát píši stejně

nejsem proti neziskovým nemocnicím,ale ne ve formě zákona z dílny levice,který je skutečně znárodnění.Kdo jednou šáhne zákone na majetek krajů,ten příště šáhne na majetek Váš či můj jinak mé postoje zůstávají od roku 2004 kdy zákon se poprvé objevil,dnes je to ,ale jiný zákon nazory http://bakala.mediblog.cz/index.php?op=ViewArticle&articleId=25&blogId=10

http://mediblog.cz/summary.php za první republiky byly nejlepší nemocnice ve Vítkovicích a Zlíně obe nemocnice byly soukromé a akciové společnosti

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 8:31

Re: už několikrát píši stejně

Svatá Anna a Milosrdní bratři v Brně taktéž nepatřili k nejhorším, pravda.

Trotl 10.5.2006 18:48

Re: Re: už několikrát píši stejně

A Svatou Annu s Milosrdnými bratry provozovalo ministerstvo zdravotnictví? Ministr byl předsedou správních rad uvedených nemocnic? Zajímavý argument.

MUDr Jiří Kilian 10.5.2006 19:22

Re: Re: Re: už několikrát píši stejně

Jaký argument ? Já to nemám za argument. Já jsem kolegovi bacimu naznačil, že bylo více takových nemocnic. Vy víte, kdo provozoval  Nemocnici u Svaté Anny v Brně za první republiky ?  A kdo Nemocnici u Milosrdných bratří ?

Aleš P. 10.5.2006 7:52

K článku

Až budou u nás jen ziskové nemocnice bude to príma.Kromě psychiatrie a sexuologie tam žádné jiné oddělení nebudou,pak ještě plastická chirurgie.Všem z toho totiž jebne ,budem šu... jak králíci a budeme si chtít zvětšovat nebo zmenšovat různé orgány.To budou mít potom nemocnice vedené hejtmany z ODS zisky !!! Vše bude krásné i ten hajzlpapír bude na záchodě ale jinak se z toho všichni pos.... .

Ivan Nový 10.5.2006 8:10

Aleši,

stejně se argumentovalo v roce 1990 s tím, že pokud se budou privatizovat obchody budou všude butiky a potraviny zmizí. Nastal pravý opak. Svět se chová rozumně, narozdíl od státních úředníků.