29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Kupujeme leklé ryby a boty do rakve

Součástí výchovy takzvané „kinderstube“ bylo naučení, že „nejsme tak bohatý, abychom si mohli kupovat levný věci“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 18.7.2018 21:27

Inu, starší Vlk.

Všechno se hodí, abychom mohli nadávat.

J. Balcar 18.7.2018 19:52

Historky s hnojivem a botami

Jiří Štefl: Medicínské historky.

K. Janyška 18.7.2018 19:02

Cenu určuje trh a hotovo. Zájem lidí o zboží a produkty.

Cena má čistě subjektivní charakter... Dzp.

D. Stirský 18.7.2018 18:39

Motanina, jako vždy, plná polopravd,

zvetšelých historek, pokroucenin atd. To o botách do rakve nám vyprávěli již na VŠ, kde viníkem byl údajně zaměstnanec PZO, který neuměl jazyky. Žádné mosty u nás nepadají, jen se zřítila cyklistická lávka ve Stromovce a v havarijním stavu je Libeňský most. Který ovšem nespadl. A že by ti, co jsou doleva či různí aktivisté, prosazovali nákup levných věcí, služeb? Ano, zákon o veřejných zakázkách je natolik komplikovaný, že mu nerozumí nikdo. Ale jest to společné dílo jak levice, tak pravice. A jsou věci levné a kvalitní a drahé a šuntózní.

L. Novák 18.7.2018 16:02

Žádné takové aktivisty jsem nepotkal

Připadá mi to, jako slátanina různě posbíraných útržků z různé doby (historku o levných botách pro nebožtíky znám už z totalitních dob), a nemyslím si, že by dnes byly jakkoliv aktuální.

Zboží v obchodech rozhodně nelze posuzovat způsobem "co je levné, to je nekvalitní" a nebo naopak "co je drahé, je také kvalitní"... Obchodníci si přidávají často vysoké marže i k levně nakoupeným výrobkům, takže je spíš na schopnosti zákazníka posoudit, co je zboží zač a porovnat (třeba s tou vysokou cenou). :-P

J. Dobrý 18.7.2018 16:55

Re: Žádné takové aktivisty jsem nepotkal

"co je levné, to je nekvalitní" je pouze zjednoduseni. Jde o to, ze pokud je neco levnejsi nez samotne naklady to udelat poradne, tak bud:

a) dodavatel ma novou zazracnou technologii, jak to za ty penize udelat

b) dumpingova cena

c) je to nekde osizene

Spravna je zpravidla moznost c) Ale bohuze to plati jen jednim smerem. Drahe nemusi znamenat kvalitni.

J. Lepka 18.7.2018 15:17

Zmatení pojmů, pane Vlku,

pražští Židé říkali o nekvalitní věci "póvl", případně "šunt". "Šoufl" se tak maximálně udělalo vašim umělcům po leklých rybách.

V. Vlk 18.7.2018 15:22

Re: Zmatení pojmů, pane Vlku,

To jsem si původně myslel taky- ale : 39. šoufl (šófl) ‘špatný, nedobrý’; většinou ve spojení s dat. a předložkovou vazbou, např. ‘je mi z toho šoufl’ < něm. arg. schofel, schaufel ‘špatný, sprostý’ < jid. šofel, šofol ‘špatný’ < hebr. šafel‘být ponížen’ od kořene √š‐f‐l. ✍Klepsch (2004) navrhuje následující vývoj: jid. šoufl ‘špatný, sprostý’ < lou šoufe zajn ‘bezcenný’ < hebr. participium tvaru kal šowé < √š‐v‐h ‘být podobný, stejný’ (✍ESJČ, 1968:619; ✍SNČ, 2006:370; ✍Bondyová, 2003:142; ✍Klepsch, 2004:1347–1353)

J. Lepka 18.7.2018 17:30

Re: Zmatení pojmů, pane Vlku,

Pak tedy jde o přenesený význam. To je možné. K významovému posunu stačí pár desítek let. Ovšem co říkal švagr pan Načeradce v Mužích v offsidu? Mám dojem, že šunt, ale nevím.

S. Rehulka 19.7.2018 15:57

Re: Zmatení pojmů, pane Vlku,

Zdravím přátelé, za mého mládí se podobným výrobkům říkalo ŠMEJD ! Na fishmarketu v Sydney máme zboží čerstvé (ba i to pro kočky) a protože jsem už pohřbíval dva kamarády stejně staré jako já, jednomu jsem i do té rakve koupil polobotky, sice levné, ale kožené.

Tan druhý měl bot dost, takže - bez starosti.

Zato kvůli kvalitě zboží dovezenému do Austrálie z Rudé Číny, tomu všeobecně říkáme "žlutý šmejd" když vidím na výrobku odkud pochází, nedá mi to, nežli napsat "šMade in China" !

K. Janyška 18.7.2018 15:00

Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

stran znalosti principů, na kterých vyrostl a stojí lidský svět. Lidé mu vůbec nerozumějí, je navíc čím dále, tím složitější, a myslí si, že ho lze řídit. Nelze však, lze ho jen pochopit a podřídit se mu.

Vzdělávání v této věci vůbec neprobíhá, neboť ho zablokovali konstruktivističtí racionalisté, zejména rudé a černé provenience. Ono je totiž naházelo do jednoho zločineckého pytle... Dzp.

J. Dobrý 18.7.2018 14:55

Vyberove rizeni

Bohuzel tohle ma druhou stranku veci. Takove ty "prisate" firmy, kterym se pres kamarada za uplatek prisune zakazka. Vysledek je na papire skvely, ale v realu lekla ryba.

Vysledkem snazeni zakonodarcu je neuveritelna a nefunkcni hromada predpisu, ktere je treba dodrzet a neustala hrozba popsana v clanku.

Pokud po vas bude nekdo chtit zucastnit se nejake komise pro vyberove rizeni nakupu bot a ryb, doporucuji predstirat dusevni nemoc. Nebod pote, co vyberete to nejlevnejsi reseni splnujici zakonem vyzadovane obecne zadani budete muset prezit predstavu, ze jen o malo drazsi jine ma lepsi uzitne vlasnoti a zivotnost ale vy ho nemate jak vybrat, protoze to nedovoluji predem dana hodnotici kriteria. "Obecne zadani", protoze nesmi byt ani naznak, ze preferujete nejake reseni nebo dodavatele. Pak dojde k nekolika napadenim rizeni ze strany neuspesnych kandidatu, nekolik ruznych kontrol a jeste k tomu, septanda, ze jsou podane reseni pripravene a ostatni ucastnici tomu jen delaji "zed". Ve vysledku jiz priste nebudete muset dusevni nemoc predstirat.

I. Širůček 18.7.2018 13:53

Nestala se chyba kdysi dávno

na začátku, když "moudré hlavy" politiků rozhodly, že nejlepší cesta k privatizaci je nechat vše rozkrást? A především těm starým strukturám, které měly nejblíže k "startovní čáře"?

L. Novák 18.7.2018 16:12

Re: Nestala se chyba kdysi dávno

Základem byly restituce, ovšem proti odporu levice a levicově orientovaných "konservativců". No a protože restituovat nešlo vše, přivatizace byla alternativou "spontánní privatizace" (rozkradení).

Kdyby komunisti po roce 1945 nerozkradli (a nezestátnili) co se dalo, nemuseli jsme nic privatizovat.

J. Schwarz 21.7.2018 14:43

Re: Nestala se chyba kdysi dávno

Ono si nevyberete. Pokud by firmy zůstaly státní či obecní, pak by měly neustálou ztrátu nebo by všechno stálo "naplánované" peníze a jestli je to moc nebo málo by se nedalo zjistit. Jistou možností by ale snad bylo dát požadavky na kvalitu, životnost a použité materiály a toto důsledně kontrolovat. Pokud někdo splní zadaná kriteria a ještě to bude levné, bingo! Pokud ne a dojde k nedodržení termínů, kvality atp nastoupí penále... Pokud bude po firmě požadována dostatečná kapitálová vybavenost, aby byla schopná zakázku dokončit a eventuelně i ručit za nedostatky, v čem je problém? Mnohdy v tom, že se při lámání chleba najednou ukáže, že smlouva žádné vymahatelné sankce, termíny ani exaktní kriteria kvality neobsahuje... Hlavně, že to všechno píší "odborníci" a "právníci", kteří ale nakonec za kvalitu svého výplodu nijak neručí.

P. Lenc 18.7.2018 13:27

Dík za článek,

není co dodat.

J. Jurax 18.7.2018 13:20

Ono je to prosté. I alternativní inteligent je obvykle schopen porovnat velikost dvou čísel, neboť jsme vzdělaný národ. A výsledek je těžko napadnutelný.

Kdežto posoudit poměr cena/výkon chce něco znát a vědět a též uvažovat, což už není tak prosté a všelikým aktivistům a řvounům zpravidla nedostupné.

P. Kubáč 18.7.2018 12:44

Zmizela společenská smova

Jěště za bolševika a staletí předtím platilo - budeš starostou, ale krást budeš jen velmi mírně, zato necháš postavit solidní silnice a pevnou školní budovu.

Pak přišli kmotři ODS, ČSSD, KDU-ČSL a dalších a začali zlodějinu z veřejného považovat za druh podnikání. Navíc se společnost rozdělila na frakce, které spolu nesdílejí žádná nepsaná pravidla, takže dominuje pozitivistické právo "je dovoleno co není zákonem zakázáno" a v rámci této dominance se hajzlík ptá : "ukažte mi paragraf, kde se píše, že se mám chovat slušně"

Pak se nelze divit, že je všechno sešněrováno a každá koruna navíc nad "boty do rakve" se už předem považuje za rozkrádačku.

J. Jurax 18.7.2018 13:22

Ano, pošetilí uvažují tak, jak píšete v posledním odstavci.

L. Novák 18.7.2018 16:14

Re: Zmizela společenská smova

Tohle plácáte jako "bývalý" komunista? :-D

J. Hejna 18.7.2018 10:16

Smutné čtení

Pane Vlku, rád čtu vaše články.

Napište, prosím, také něco veselého.

V. Novák 18.7.2018 9:48

Ovšem Parkanová schválila nákup letadel, která

moc nelétala a i pak se hodila hlavně k přepravě koní Przewalského do spolehlivě mírového Mongolska.

Pro přepravu vojáků do válečných oblastí, kde je potřeba i nějaká ta pasivní ochrana, se musela hodně dovybavovat. A úpro přepravu materiálu si ACR najímala leradla od civilů - včetně od společnosti Volga-Dněpr...

V tom byl problém. Ne v jejich láci.

K. Janyška 18.7.2018 9:26

Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

stran znalosti principů, na kterých vyrostl a stojí lidský svět. Lidé mu vůbec nerozumějí a myslí si, že ho lze řídit. Nelze však, lze ho jen pochopit a podřídit se mu.

Vzdělávání v této věci vůbec neprobíhá, neboť ho zablokovali konstruktivističtí racionalisté, zejména rudé a černé provenience. Ono je totiž naházelo do jednoho zločineckého pytle... Dzp.

J. Hejna 18.7.2018 10:17

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

U dlouho jste, pane Janyško, únavný.

M. Krátký 18.7.2018 12:51

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

pane Hejno, proč to tedy čtete ? Kajan má pravdu prakticky vždy a ve všem - stačí se zamyslet - pokud tedy nepatříte k socialistům všech zabarvení. Hezký den

V. Novák 18.7.2018 13:12

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Já už Kajana přeskakuju. Bohužel NP nemá nastavitelné filtrování, tak musím filtrovat sám - ale jde to.

K. Janyška 18.7.2018 14:58

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Děláte chybu, člověče. Naní většího myslitele, než Hayek, kterého prezentuji... Dzp.

J. Lepka 18.7.2018 15:13

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Pozoruhodné není to, že vy si to myslíte, pozoruhodné je, že jak vy, dle vlastního vyjádření supermanažer, tak bolševici, jste si vyhlédli za největšího myslitele ekonoma!

K. Janyška 18.7.2018 17:04

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Lidský svět je vysvětlitelný jen spplečně ekonomií a právem. Ale to není nic pro vás, nevzdělance a vzdělance neplatnými informacemi.

Dokonce výbor udělující Hayekovi cenu za ekonomii byl tak zmaten a uchvácem z Hayekova díla, že nevěděl, za co mu ji mají dát... Dzp.

J. Lepka 18.7.2018 17:32

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

To je u výboru udělující "nobelovku" za ekonomii celkem obvyklé.

A jen bokem podotýkám, že lidský svět existuje o pěkných pár set tisíc let déle, než ekonomie.