14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Kupujeme leklé ryby a boty do rakve

Součástí výchovy takzvané „kinderstube“ bylo naučení, že „nejsme tak bohatý, abychom si mohli kupovat levný věci“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 18.7.2018 19:04

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Na tom vůbec, ale vůbec, nezáleží. Léčba rakoviny je také nová... Dzp.

O. Perný 23.7.2018 12:50

Re: Tzv. aktivisté jsou produktem hlouposti lidstva,

Pane Janyško, jste neuvěřitelně otravný, VYZÝVÁM všechny slušné diskutující, aby příspěvky "DZP" nahlašovali jako nevhodné - snad se tak se tohoto plevelného Hayeka zbavíme.

Stojí mne dosti úsilí jeho věčně stejné komentáře přeskakovat.

Vydržel jsem to několik let a doufal v biologické vyřešení situace, čili jeho odumření. Osudu ale bude nutno pomoci.

Janyška - do koše!

L. Písařík 18.7.2018 9:13

Pane Vlku,

vono to ňákej tejden ještě vydrží. patřím k těm starším, co pamatují osmačtyřicátý a léta po něm, kdy všichni znárodněním postižení se dušovali, že to nemůže vydržet a Amerika to tak nenechá a vidíte vydrželo to až do osmdesátehodevátého, kdy se posrklo v celé Evropě. Tedy s jednou recidívou v osmmašedesátém, ale to bylo poněkud jinak.

S JEDNÉ STRANY SKUHRAJÍ SOVY, S DRUHÉ ZPÍVAJÍ DROZDI - ó my se máme. Skutečně i jako důchodce se mám líp, než se měl třeba můj otec. A mladí ať se starají, ti filosofové, politologové a jiní mistři rozumu jim na důchod nevydělají. A z výkopu čouhá jen opuštěná lopata.

M. Krátký 18.7.2018 12:53

Re: Pane Vlku,

zrovna před chvílí tu lopatu někdo odklonil

J. Chaloupka 18.7.2018 8:50

Problém je, že dříve nevěděly firmy, co si naúčtovat,

když šlo o tzv. státní zakázku. Proč myslíte, že byl přijat zákon, kdy je přijata ta nejlevnější? Bohužel u nás jsou jak politici, tak úředníci "holé zad..", takže rozhoduje i třeba dovolená v Thajsku. Myslím ale, že už se to ubírá k lepšímu.

F. Svoboda 18.7.2018 9:06

Re: Problém je, že dříve nevěděly firmy, co si naúčtovat,

Bohužel se mýlíte. Zmíněný zákon a mnoho jemu podobných se snaží pouze zbrzdit nemravná chování těch, kteří o něčem rozhodují. Příčinou současného stavu je mravní devastace většiny našeho národa, neboť dnes lidé uvažují pouze ve smyslu zákonů, co se nesmí, a ne dle mravní vyspělosti, co se ve slušné společnosti zkrátka nedělá !!!

J. Nový 18.7.2018 9:30

Re: Problém je, že dříve nevěděly firmy, co si naúčtovat,

Ve slušné společnosti by se neměly zatajovat, či upravovat informace v médiích. A pamatujete silvestrovské události v německých městech?

Bohužel evropská společnost ještě není dostatečně mravně vyspělá na to, aby dokázala komunikovat pravdivě a přímo, bez nějaké nesmyslné "politické korektnosti" a bez používání nesmyslných slovních spojení jako je třeba: "humanitární bombardování", "pozitivní disriminace", "evropské hodnoty", či humánní vražda .......no, to poslední ještě eurojujeři nevymysleli, ale třeba za pár měsíců, až to bude potřeba, tak... :-)))

L. Novák 18.7.2018 16:16

Re: Problém je, že dříve nevěděly firmy, co si naúčtovat,

Kdepak se tu nemravnost asi naučili? Nejspíš za totalitního režimu (komunistického), kde platilo, že kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu...

M. Šejna 18.7.2018 8:34

pan Vlk nezná realitu

státní zakázky byly téměř vždy předražené, takže se kupovaly sice leklé ryby a boty do rakve, ale za ceny čerstvých tuňáků nebo luxusních bot od světoznámých návrhářů.

Znám majitele firmy, který se kdysi musel kvůli firemní prestiži účastnit výběrového řízení na státní zakázku. Zakázku ale dělat nechtěl, takže svou nabídku předražil dvojnásobně, aby měl jistotu, že ho nevyhraje. Vyhrál - byl nejlevnější.

Před třemi roky jsme v našem developerském projektu asfaltovali nové vybudované komunikace. Oslovili jsme i společnost Eurovia, aby nám předložila cenovou nabídku. Byli jsme v šoku, jak byli levní. když jsem se pak manažerů Eurovie ptal, proč takto levně neasfaltují i státní silnice, řekli mi "mimo záznam", že pro stát nebo obce platí jiné ceny (čti: dvojnásobné až trojnásobné ceny).

A není žádným tajemstvím, že když si koupíte v obchodě kožené luxusní křeslo, tak je minimálně o polovinu levnější, než to samé křeslo dodané do statní instituce.

Z. Lapil 18.7.2018 12:41

Re: pan Vlk nezná realitu

Obvykle se neshodneme, ale kdysi jste se mnou jednou :-)souhlasil. Dnes vám to rád vracím.

J. Nový 18.7.2018 8:12

Já to vidím jinak

"Ale obyčejní lidé a většina živnostníků a malých podnikatelů, tedy ti, co skutečně pracují, z toho mají houby"

.

Nemám ten pocit z lidí ve svém okolí. Téměř všichni bydlí ve svém domě nebo bytu, mají auto nebo spíš klidně dvě i tři v rodině. Ne žádné Audiny, ale taková auta, která jim poskytnou službu, kterou od nich požadují. Někteří mají i chaty, či chalupy k rekreaci a ve svém okolí neznám opravdu nikoho, kdo by neměl alespoň jednou ročně na zahraniční dovolenou. Neznám nikoho, kdo by strádal hladem a dokonce i pár místních bezdomovců vypadá celkem spokojeně a rozhodně ne pohuble. Lidé v mém okolí nemají existenční problémy a pokud na něco nadávají, tak na Babiše, Zemana, Putina, Trumpa, či počasí nebo výsledek sportovního utkání.

A opravdu žiju v menším městě v ČR

P. Čech 18.7.2018 8:30

Re: Já to vidím jinak

Já žiji ve větším městě, ale nějak jsem si neráčil všimnout, že by lidé nadávali na Babiše. Zato nadávky na Kalouska a Fialu jsou na denním přádku. O Bartošovi, Gazdíkovi, Farském, Hamáčkovi, Filipovi a jim podobných nemluvě. Lidé už mají politických stran plné krky, jak velice trefně poznamenal po obecních volbách pan Schwarzenberg.

R. Tesařík 18.7.2018 9:01

Re: Já to vidím jinak

Takže nepolitická politika.

P. Čech 18.7.2018 10:30

Re: Já to vidím jinak

Politika ke své existnci nutně nepotřebuje politické strany. Jejich moc nad občany již vůbec. Politika existuje a existovala v celých lidských děhjinách, zatímco politické strany se objevily až v devatenáctém století. Jejich moc až ve století dvacátém. V té době se také politika stává hnusnou špínou, kterou většina slušných lidí odsuzuje a nechce s ní mít nic společného. Také to je důsledek existence politických stran.

J. Jurax 18.7.2018 13:43

Nicméně něco jako politické strany je pro fungování zastupitelské demokracie v celku větším než dědina nezbytnost. Důvody jsou celkem nasnadě.

J. Nový 18.7.2018 9:26

Re: Já to vidím jinak

Tak se asi liší názory v malých městech, od názorů lidí ve velkých městech.

J. Fridrich 18.7.2018 9:34

Re: Já to vidím jinak

Nikdy se v této zemi nežilo tak dobře, jak nyní ( před našimi lidmi neříkat – je to tajné ). Patříme ale k nejvíce nadávajícím národům na světě – a lidé z jiných zemí nás moc nechápou a diví se tomu. V krásných pořadech z exotických a nejméně vyspělých - čili nejchudších zemí světa je zajímavé, že při rozhovorech s jejich obyvateli oni říkají, že jsou št’astní a mají svou zemi rádi.

Pokud by byli naši předkové podobní skeptici, jak naši " mimozemšt’ani ", tak bychom se my ani nenarodili...

Je pravda, že jsme mohli být za těch 29 roků dál, mohli jsme mít lepší vlády, ale tento národ si lepší nezaslouží. Ta malost, závistivost, připosranost prostě tady v lidech je.

P. Čech 18.7.2018 10:36

Re: Já to vidím jinak

A kým je ta malost, závistivost a připosranost v lidech pěstována a občas vyvolávána? No přece politiky a novináři. Nebo myslíte, že někým jiným? Ona v lidech není, ona je v lidech záměrně pěstována. A to proto, aby ti lidé byli snáze ovladatelní. Kým? Odpovězte si sám.

J. Jurax 18.7.2018 13:47

Dotyčné vlastnosti netřeba pěstovat. Latentně jsou - pravda v různé míře - přítomny v každém, ale ne každý si povolí je slovem, natož činem projevit.

P. Čech 18.7.2018 10:32

Re: Já to vidím jinak

Řekl bych to poněkud jinak.. Názory v téměř všech městech v České republice se zásadně liší od názorů lidí v Praze.

M. Vondráček 18.7.2018 11:00

Re: Já to vidím jinak

Prosím Vás , kde to bydlíte. Já mám zcela opačnou zkušenost ...

E. Tocháček 18.7.2018 7:47

No jo no.

Stále hůř se zahání myšlenka, že pokud se 30 let po vysněné změně režimu dostáváme do podobného svrabu, tak v systému chyba asi nebyla. :-(

P. Čech 18.7.2018 7:53

Re: No jo no.

V našem systému chyba "nebyla" Ona tam stále je.

E. Tocháček 18.7.2018 8:01

Re: No jo no.

Nerozumím, takže jsme systém nezměnili?

P. Čech 18.7.2018 8:13

Re: No jo no.

Změnili jsme špatný (socialistický) systém a nahradili jej stejně špatným systémem socialistické anarchie.Každý si beztrestně dělá co chce, zejména politici a pokud je chce někdo v tomto omezit, vyhlašují to za útok na jejich svobody. Nejhorší na tom ovšem je, že všechno toto vychází ze špatně napsané ústavy. Ústavy, která obsahuje mnohoznačné články, které je nutno neustále nějak vykládat. Pokud náhodou existuje nějaký článek naprosto jednoznačný, je jeho význam všelijak zpochybňován různými "experty" na ústavní právo. Veškeré dění ve státě ovlivňují zásadně novináři a jejich oblíbenci - různí t.zv. aktivisté, hemžící se v mnoha různých, státem financovaných neziskových organizacích. Tak to vidím já a takto jsem si to zásadně nepředstavoval. Představoval jsem si, že ČSFR nastoupí cestu ke skutečné zastupitelské demokracii a ne k diktatuře politických stran.

E. Tocháček 18.7.2018 8:50

Re: No jo no.

Aha, ale naprostým suverénem určování dalšího politického vývoje je tady těch 30 let přece volič! Tedy my všichni, tak jak jsme to v '89 snad chtěli. Za aktuální stav politického systému jsme tedy už plně zodpovědní my všichni. Už svoje diletantství, vyčuranost a neschopnost si vládnout nemůžeme schovávat za Němce nebo Rusy. Maďaři si v '89 vzali svůj osud do vlastních rukou stejně jako my a média, aktivisté apod. jim politické směřování země neurčují. Bojím se, že náš národ ještě není dost zralý na to si sám vládnout. Je to jako když si nedospělec chce dělat všechno, co ho napadne, ale nepříjemným "povinnosti" spojené s tím kde bydlet, jak získat peníze na obživu nebo dokonce se postarat taky o někoho jiného, takové povinnosti zametá pod koberec a snaží se dál přiživovat na někom jiném. Proto tolik paniky, co bychom proboha dělali bez EU a jejich báječných peněz „zadarmo“!

P. Čech 18.7.2018 10:44

Re: No jo no.

Svatá prostoto! Svádět určování politického vývoje na voliče je tak snadné! Aby to byla pravda, museli by voliči mít možnost své zástupce (fyzické osoby) volit přímo a ve většinovém volebním systému. Navíc ve zcela svobodných volbách, což nemají. Jedině tak by mohla být pravda v tom, co říkáte. Směřování politického vývoje u nás určují a prosazují politické strany a ne voliči, byť tito strany volí. Lépe řečeno jsou nuceni volit. Jinou možnost totiž nemají. Nebo si myslíte , že mají? Že mohou volit někoho jiného než politické strany, A neoperujte zde, prosím, úlitbou v podobě kroužkování, které naprosto nemá na výsledcích voleb žádný vliv.

J. Jurax 18.7.2018 13:52

Jenže voliči opravdu volí. Volební systém jistě vůli voličstva nějak deformuje, ale zásadně ji změnit nemůže.

P. Čech 18.7.2018 10:54

Re: No jo no.

A "národ není dost zralý"? To máte divné mínění o národu! Mimochodem, patříte k němu také. Národ se nestává zralým sám od sebe. Musí být ke zralosti vychováván. Jaká myslíte, že je nejlepší metoda vychovávání. No přece ta, když se vychovávaný sám spálí. A politické strany s jejich systémem spalují tento národ již více než 120 let. Myslíte si, že např. Švýcaři byl ipřed více než 200 lety zralí? Nebyli! Pár chytrých lidí tam dalo dohromady ideály Francouzské revoluce se zásadami George Washingtona a vytvořili zcela nový, jiný politický systém, do té doby neobvyklý. Neskuhrali, že nemají k dispozici zralý národ, že lidé jsou hloupí a neschopni si sami vládnout. prostě ten systém zavedli. A ejhle! On začal v lidech efektivně fungovat. A stejně by tomu bylo i u nás, jen dát lidem tu možnost.

Co bychom proboha dělali bez EU? To co jsme bez ní dělali do 1. května 2004.Nic více a nic méně.

E. Tocháček 18.7.2018 12:21

Re: No jo no.

Z podrážděnosti vaší reakce vidím, že tam mám něco, co vám rozkoplo hračky. :-) Tak promiňte. Ovšem věta ".. Svádět určování politického vývoje na voliče je tak snadné!..", to jsem ještě nikde neviděl. Dobré, dobré. A svádět určování politického vývoje na politiky je potom co, hrdinství? Já chápu voliče a jimi zvolené zástupce jako jeden systém. Pokud jsou tedy volby svobodné a rovné. A to snad ještě jsou.

Tím co píšete ve svém druhém příspěvku (vývoj CH za 200 let, potřeba vychovat národ ke zralosti) přeci jenom potvrzujete, co jsem napsal.:-) Ani poměrný systém nikoho nenutí opakovaně si volit politickou stranu, která nedostála svým slibům. A jak jste prosím přišel na to, že se vyčleňuji z tohoto národa?

Jinak jestli si do politického názoru chcete tahat emoce, vaše věc. Prakticky vždy je to ale na úkor racionální úvahy. Pak tam máte kupu protimluvů, zato spoustu bojovnosti. Hezký den.