4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Krmení tygra mrkvičkou

Sníst koláč, a přitom ho pořád mít. To je pokus, který nám budoucí ministr financí Andrej Babiš hodlá předvádět v přímém přenosu. Neblahá a nemravná provázanost politiky a byznysu vynesla jeho hnutí k faktickému vítězství v posledních volbách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Poljaková 21.1.2014 21:51

Pane Párale,

je to mimo téma tohoto Vašeho příspěvku. Ale musím Vám už jednou napsat, jak velmi trpím, když čtu vaše komentáře v MF Dnes. Zvlášť teď, když do ní píšete pořád, místo Stropnického, věčná škoda - a to většinou agitky, silně demagogické (a pro-establishmentové), často i štvavým tónem.

Stranou nechám vaše neustále recyklovaná kázání o energetice, protože jestli jí rozumíte stejně moc jako rozumíte zdravotnictví - to totiž dokážu posoudit - tak je to jako představa kozy o petrželi.. Někdy mi to připadá á lá  brouk Pytlík - všude jsem byl - všechno znám- všechno jsem viděl...Vaše rady jsou ale opravdu nad zlato.

V nedávném komentáři jste radil matkám, co kdyby se tak zvedly a šly "od děcka" částečně do práce, místo té luxusní mateřské. Ve včerejším komentáři jste si zase podal budoucí ministryni práce, že patří do spolku oranžových čarodějnic, co chtěly mateřskou i pro otce (zamýšlely to jako nepovinný bonus, asi mnoho rodin by to s povděkem přijalo - protože jsou dny i týdny, kdy matka z vážných důvodů se postarat o dítě nemůže).

Tak co vlastně chcete, člověče? Pokud půjdou matky od dětí do práce, což by jistě často rády - tak poněkud  mužsky zapomínáte, že někdo bude muset jít k těm dětem. Když ne otcové, kdo? Pracovala jsem na 1 den v týdnu při péči o malé dítě (učím na VŠ, - medicína); po zdanění, které je u malých výdělků povinné a neodečítají se od něj slevy, mi zbyl obnos, kterým by každá chůva pohrdla - zejména kdyby z toho taky měla zaplatit státu daň. No jesle by z toho nešly zaplatit už vůbec, ani kdyby  nějaké dostupné byly - péče o tak malé děti není jednoduchá ani levná věc.

F. Netopil 21.1.2014 15:07

Pana Babiše jsem nevolil

ale nářkům nad jeho zvolením se musím smát. Celou dobu od listopadu 89 nám, lidu obyčejnému, ale  s volebním právem, tady pravičáci radí jako malým dětem abychom volili kandidáty bohaté, protože jenom ti jsou zárukou že nepodlehnou svodům korupčního jednání, protože to nemají zapotřebí. A tak ten hloupý lid je vyslyšel a zvolil rovnou jednoho z nejbohatších. A zase je to špatně ! A pak dejte na pravicové rady.

M. Kosejk 21.1.2014 15:50

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Někdy mne vox populi přinutí si myslet, že Češi jsou národ lehce zmanipulovatelných tupců. Třeba teď u té Vaší reakce.

Vy evidentně nechápete, že problémem není bohatství Babiše, ale střet zájmů. Pokud by Babiš prodal svoje akcie Agrofertu - a tím se zároveň vzdal vlastnictví médií - tedy svého silného prostředku na tvoru veřejného mínění - tak by mu šly vyčítat "jen" jeho podvody při obchodech, zneužívání dotacím, okrádání věřitelů a jeho minulost komunisty a estébáka.

Ale on se ničeho nevzdal - Agrofert, který saje veřejné peníze, pořád má, média vlastní a brzo bude mít na starost útvar na ministerstvu financí, kterým bude moci špehovat svou konkrenci  - a k tomu má životopis, který jasně ukazuje Babiše jako bezskrupulózního zmetka, který pro svou kariéru udělá vše, úplně vše - vstoupí pro ní do KSČ, spolupracuje s estébákama, kupuje firmy prostřednictvím bílých koňů, aby mohl okrást věřitele původních firem, saje veřejné peníze do svého majetku atd.

J. Vozábalová 21.1.2014 16:36

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Pane Kosejku, mluvíte mi z duše - ve všech Vašich dnešních příspěvcích.

Na další vývoj jsem hodně zvědavá, ale rozhodně neočekávám nic radostného. Ať se člověk koukne z jaké chce strany, nic pěkného se nejeví. Jo,jo, Babiš nám ještě bude moudrý, nebudeme se stačit divit.

J. Maleček 21.1.2014 19:33

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Přečetl jsem a také podepisuji každé slovo.

Ale myslím, pane Kosejku, že Vaše snaha je sice chvályhodná, ale úplně marná.

M. Prokop 21.1.2014 16:53

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Asi je pan Netopil takový jednodušší.

V. Halašta 21.1.2014 17:22

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Tady platí, co jsem zaslechl v nějaké debatě ohledně jejich plánovaných úspor v hospodaření: "I kdyby byl anděl, tak to nemůže uhlídat. A on anděl není."

A. Hrbek 21.1.2014 17:52

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Vážený pane Kosejku,

každé bohatství automaticky vyvolává střet zájmů, protože každý legální prostředek je ke zvýšení bohatství dobrý. A zájmy se zajišťují buď otevřeně nebo pokoutně.

Je zajímavé, že nikdo nevyvolával debatu o střetu zájmů u pana Schwarzenberga a dalších desítek poslanců.

A co by se stalo, kdyby pan Babiš legálně převedl firmy na anonymní akcie jako to udělala řada politiků v případě solárních elektráren? Kde by byl střet zájmů? A kdo se úpěnlivě brání zveřejnění skutečných vlastníků?

M. Kosejk 21.1.2014 18:22

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Vaše logika by šla shrnout takto: Protože tady v minulosti byly menší střety zájmů, je dobře, že se nově přešlo na mega-střet zájmů, který  reprezentovaný exkomunistickým papalášem, estébákem  a podvodníkem v jedné osobě. :))

J. Svoboda 21.1.2014 16:51

Re: Pana Babiše jsem nevolil

Pane Netopile, chyba, chyba, chyba. Pravičák by měl hledat pomocnou ruku především na svém rameni a pro rozhodování používat především svůj mozek a jakékoli rady brát s určitou rezervou.

M. Kosejk 21.1.2014 12:56

Co se to stalo s novináři?

Tvoří se tady vláda největšího a nejnebezpečnějšího střetu zájmů od roku 1989 - a pohoda... Ministrem financí se má stát velkopodnikatel v dotovaném byznysu, který bude moci nahlížet do materiálů konkurence - a pohoda... Vicepremiérem se má stát aktivní komunistický papaláš, který se pohyboval v oboru, kde spolupráce s komunistickými tajnými službami byla podmínkou - a pohoda... Zákon schválený v prvním čtení je vydáván za rovný zákonu zapsaném ve sbírce zákonů, aby se estébák mohl stát ministrem - a pohoda...

Rozumíte, když si vzpomenu, za co v minulosti novináři a nejrůznější aktivisté pérovali politiky - a dnes u takový vážných problémů mlčí - tak mne napadá něco o účelové kampani proti liberální politice, do které byli zatáhnuti novináři.

P. Han 21.1.2014 14:31

Re: Co se to stalo s novináři?

S novináři? A co by se s nimi mělo stát? Většina těch, kteří byli tak kritičtí k jiným politikům, jsou zaměstnanci tohoto politika. Je to celkem prosté, ne?

M. Kosejk 21.1.2014 14:45

Re: Co se to stalo s novináři?

To jsou na jeho výplatní listině i redaktoři ČT, ČRo, Práva, Hospodářských novin, Týdne, Respektu... ?? Nebo mají jiný důvod?

Třeba včera - snad krom Reflexu úplně všechna média Babišovi "sežrala" ten žvást, jak si Babiš dává výpověď  - tím prý střet zájmů mezi státem a Agrofertem končí. Prd končí, když dál Babiš zůstává jediný majitelem Agroferu - a dál mu zůstávají rozhodovací pravomoce vyplývající z toho, že je jediným akcionářem Agrofertu.

K. Nytra 21.1.2014 15:57

Re: Co se to stalo s novináři?

Ovšem teď už přímo řídit nebude a tím se dostane tam kde byla většina dosavadních politiků, ti také dělali podle lobistů a tím také na sebe, když to řídí přímo je to transparentnější ale chtěli to po něm, nakonec jsou u nás takové debilní zvyklosti jak by řekl Zeman.

M. Kosejk 21.1.2014 16:23

Re: Co se to stalo s novináři?

Proboha, co to říkáte??? V akciové společnosti jsou nejvyšší autoritou akcionáři - ti mohou úkolovat vedení. A Babiš je v Agrofertu jediným(!) akcionářem. Jasně, že bude Agrofert dál řídit. A bude to řidit z pozice jediného akcionáře. A k tomu bude řídit stát tak, aby to vyhovovalo Agrofertu. Celé s tou výpovědí, kterou si dal sám sobě,  je to jen šaškárna pro neinformované hlupáky (a klidně buďte vztahovačný - co se týká te¨ěch neinformovaných hlupáků).

Celý CV Andreje Babiše ukazuje na člověka, který neštítí ničeho, pokud jde o jeho kariéru. Není nejmenší důvod si myslet, že teď se změnil. Lidi se nemění - a v jeho věku už vůbec ne.

K. Nytra 21.1.2014 16:47

Re: Co se to stalo s novináři?

Takže myslíte že by bylo lépe volit komunisty nebo socialisty? Ti umí jen zadlužovat, nic nevyrobí, Babiš zatím podniká i daní většinou u nás, kdyby ten Agrofert řídil tak jak se chová stát, tak by dávno zkrachoval, není divu že na to turecké hospodaření poukazuje. On se asi skutečně nezmění myslí pořád ekonomicky, i za socializmu kopal za republiku, ať už má na to každý jiný názor, kdyby nebylo takových lidí tak by to tu vypadalo jako v Rumunsku. Proto se mu dá věřit, sice už jsme tu měli lidi typu "myslím to upřímně" , ovšem to Babiš nikdy neřekl. Je logické jak bude stát dobře řízený, bude lépe i firmám, včetně toho Agrofertu. Nakonec máme Korejský příklad jak stát může podpořit podnikání. Takový Bakala jak se přestalo dařit tak to hodil na stát, to nikomu nevadí, a ministerstvo financí strkalo hlavu do písku i když se Mostecká proflákla až ve Švýcarsku, o solárním tunelu ani nemluvě, takovou vládu si skutečně nepřeji.

M. Prokop 21.1.2014 16:56

Re: Co se to stalo s novináři?

Nejsou zde jen komouši, socani, zelení, lidovci a Babiš (a Okamuru tím nemyslím).

" i za socializmu kopal za republiku,"

A teď o Karkulce, pls. :-P

J. Svoboda 21.1.2014 17:23

Re: Co se to stalo s novináři?

Pane Nytro, nechápu, proč ta otázka v úvodu. Ten, kdo se o politiku trochu zajímá a nespoléhá jen na hlavní sdělovaí prostředky a snaží se získávat informace, musí vědět, že volitelné a schopné pravicové strany existují (např. Svobodní, Piráti). Že není kromě socialistů a komunistů koho volit je jen hloupá výmluva.

Je třeba mít na zřeteli, že Babiš pobírá velkou část eurodotací. Když  začal tušit, že dotace do biopaliv by mohly vyschnout, řekl si, že tomuto zaplať bůh konečně jednomu rozumnému rozhodnutí EU, bude nejlépe čelit nástupem do politiky.

K. Nytra 21.1.2014 18:12

Re: Co se to stalo s novináři?

Ovšem je však nebylo v této chvíli praktické volit, tady byla velká předpokládaná síla ČSSD+KSČM,  momentálně by to k ničemu nevedlo, taky se mi vše nelíbí, ovšem demokraticky bychom se asi změny nedožili, vypadá že by se měla dát napřed ekonomika země do pořádku a pak ať politici si hrají. Máme ještě daleko do rozumné politiky, Švýcarsko nebo Anglie, o tom se nám může zdát, v Německu začínají také více vládnout peníze, něco podobného jak v USA. My jsme s Německem spojeni více než si někteří myslí, ono už za socializmu byly velké obchody, pamatuji jak se to to v 67 roce uvolnilo, začala větší kooperace s Německem a kdyby nezakročili sověti tak jsme mohli být někde jinde. Malé strany jsou švorcové a jejich politici se obvykle lehce dají zlákat ke korupci, takže z dobrých ideálů brzo nic nezbude. Rovnocenná síla se ukázal být právě Babiš, neboť ten má peněz dost a nemusí být nikomu vděčný, jak s tou mocí naloží teprve uvidíme, zatracovat vše dopředu je poněkud předčasné. V námi obdivovaných demokraciích kupodivu vládnou hlavně peníze, které spojují strany k více méně ku prospěchu země. Demokracie se snadno zvrhne v anarchii. I u nás jsou voliči stále rozumnější, k čemuž hodně dopomáhá internet. Dříve se daly vést podobné diskuze nanejvýš v hospodě a to za socializmu ještě navíc pokud tam nebyl nějaký práskač.

J. Boleslav 21.1.2014 18:18

Re: Co se to stalo s novináři?

Že by u nás byli voliči stále rozumnější? Výsledky posledních voleb hovoří zcela jinak.

J. Svoboda 21.1.2014 19:51

Re: Co se to stalo s novináři?

Pane Nytro, je to opačně. Dát ekonomiku do pořádku a nechat ji politikům na hraní, je nesmysl. Tu ekonomiku musejí dát do pořádku politici. Ne tím, že by z domova nosili peníze, ale hlavně tím, že budou lidem co nejméně překážet. Máte pravdu, že malé strany jsou švorcové. Je to však díky tomu, že většina voličů má švorcový mozek. Například švorcoví Svobodní, kteří existují několik let, v předminulých volbách obdrželi asi 1,3 % a v minulých již 2,48 %. Je to dáno tím, že nemají v zádech žádného miliardáře, jako TOP09 Bakalu a ANO Babiše.

Píšete, že není dobré zatracovat vše dopředu. Máte pravdu. V tomto případě jsou ale dvě alternativy ke srovnání. Na jedné straně jsou Svobodní, proti kterým nemohu říci nic (pro primitivy může být zásadní mínus, že jsou jak píšete, švorcoví), na druhé straně je Babiš, který sebral všechno. co ho kde bylo ochotno poslouchat, nebo z něho vidí peníze, jako třeba Telička. Vidím to ve Vašem případě jako protimluv. Předem jste zatratil ty potenciálně lepší a dal jste přednost těm horším, které vede bývalý kovaný komunista a StBák.

Píšete také primitivní, že se poloitici z malých stran dají zlákat ke korupci. Je to podlé obvinění. Např.u Svobodných pro to určitě nemáte jediný důkaz, ale zvolíte Babiše, kde máte téměř jistotu. Račte to nahlédnout na primnitivní zprávě, hlásané všemi sdělovacími prostředky, že Babiš sám sobě podepsal propuštění z Agrofertu. Je to primitivní a hnusná vůbec nic neříkající zpráva, kterou soudný člověk nemůže hodnotit jinak, než jako hnusnou šaškárnu pro primitivní část společnosti, která ho volila.

K. Nytra 21.1.2014 20:06

Re: Co se to stalo s novináři?

Též si myslím že je to pěkná představa, jen ten demokratický postup je zdlouhavý, demokraticky to ani jinak nejde, ale to měli voliči čekat až zadlužení přesáhne všechny meze? Naštvanost společnosti je velká, Svobodní i Piráti se časem snad dostanou dál, ale asi se toho nedožiji, už mám moc roků. I Okamurovy radikální názory také mají něco do sebe, ovšem jak se ukazuje něco prosadit s tak malou podporou nelze, je to takový začarovaný kruh. Babiš to přebil penězi a profesionální kampaní, jistě je otázka jestli to bude dobré, stejně si myslím že kdyby do toho nešel tak by komunisté získali ještě více hlasů, možná také Okamura i jiné menší strany, ovšem celkem jistě by vyhrál tandem ČSSD a KSČM, nemuselo by to být k lepšímu, navíc by asi zvítězilo mafiánské křídlo v ČSSD, s těžko předvídatelnými následky, zatím to vypadá na menší zlo, nakonec jakž takž dostali rozum i lidovci.

J. Svoboda 21.1.2014 20:44

Re: Co se to stalo s novináři?

Pane Nytro, omlouvám se, ale chtěl bych Vás upozornit na Váš omyl. Píšete, že "ale to měli voliči čekat až zadlužení přesáhne všechny meze?" Je to nedostatek logiky. Je to dáno hlavně tím, že mnoho lidí volí kandidáty s ohledem na dobro a zásluhy kandidátů, místo aby je volili s ohledem na svoje dobro. Bohužel je to u nás - a je to obravsky zakořeněno - počkám si, až to někdo někam vytáhne a potom se přidám. Vypadá to přitažlivě, protože ten člověk si může říci, já valstně za nic nemůžu. Je to však velký omyl. Může za to, co neudělal. Že z obavy, aby jejich hlas nepropadl, raději zvolí vyhlášeného zloděje a mají vystaráno. Kdyby nebyli voliči tak ješitní a nemysleli si, že musí být při tom, ať je to sebevětší zlodějina a riskli, že jejich hlas propadne, mohlo být hotovo. Protože se většina bojí, že jejich hlas propadne, propadnou díky tomu i hlasy trpělivých voličů. To je možno vidět jako jeden z nedostatků demokracie.

M. Kosejk 21.1.2014 18:27

Re: Co se to stalo s novináři?

Tvrdíte, že Babiš "za socializmu kopal za republiku."

Tak tohle běžte říct do rodin, které Babišova organizace (KSČ) uzurpovala. A nebo běžte tohle říct těm, kdo trpěli při výsleších, která pořádala další organizace, ve které se Babiš angažoval (STB). A budu si vás vážit alespoň pro odvahu, když už si vás nemůžu vážit pro inteligenci. :)

K. Nytra 21.1.2014 18:46

Re: Co se to stalo s novináři?

Řekl bych že Babiš ani moc nechápe jaké to tu bylo, od malička byl více méně pryč s republiky, to asi vysvětluje jeho některé výroky. Je li pravda co dělal, není na tom nic moc špatného, spolupráce s ekonomickou rozvědkou asi s principu byla možná, když pracoval většinou za hranicemi, dá se diskutovat jen o tom jestli někoho nepodrazil, zatím se nikdo neozval. Že se mu podařilo odvrátit několik ekonomických nesmyslů, nemohlo být ekonomicky republice na škodu, nakonec co by se tady privatizovalo a rozkradlo kdyby  nebylo lidí kteří poctivě pracovali i tehdy? Škoděním republice by se tehdy  nic nedosáhlo jen by to postihlo lidi kteří tady žili. Můj otec byl podnikatel a musel to v 50-letech vzdát, znám lidi kteří to nevzdali nikdy a přesto to nebylo nic platné, když jsem byl v 80-tých letech v Západním Německu tak jsem se bavil s jedním emigrantem co měl představy o Panevropě, jsem mu vysvětlil že dokud u nás budou Rusi tak se nic nedá dělat. Osvobodil nás až Gorbačov, jakékoliv vnitřní snahy prakticky neměli na vývoj vliv, jen si to namlouváme. Velké iluze v 68 roce musely zákonitě vzít za své. Kdo tu chtěl žít musel se přizpůsobit nebo emigrovat, ještě byla možnost být neustále perzekvován nebo se s protestu rovnou nechat zavřít.

M. Kosejk 21.1.2014 18:58

Re: Co se to stalo s novináři?

Jak říkám: Běžte tyhle bláboly říkat od očí lidem, které KSČ a STB týrala - zatímco Andrej Babiš je využíval pro svoji kariéru. A dál debatu s Vám končím, byla by pod moji úroveň.

J. Charvát 21.1.2014 20:03

Re: Co se to stalo s novináři?

Vaše omlouvání STBácké minulosti s. Bureše mi navozuje nauseu. Když pominu nemravnou povahu spolupráce s nejodpornější složkou komunistického režimu, tak připomenu, že již snad 20 let lidé s takovou minulostí si ve vedoucích funkcích ve státní správě neškrtnou a nikdo se jich neptá, jak to tenkrát mysleli, a získat prověrku nutnou pro prostou práci v některých resortech (např. diplomacie) je pro ně taktéž nemožné. A teď má být jejich šéfem, neboť druhou nejvyšší šarží v exekutivě (místopředseda vlády), komunista a spolupracovník komunistické rozvědky? Tušíte, jak asi tohle působí na všechny ty, kteří taky měli na to, dělat po převratu kariéru (neb měli znalosti, zkušenosti a konexe), ale legislativa jim v tom zabránila? A teď se rychle spíchne zákon, aby jeden takový mohl být óbrpapalášem? Ne, to strašně smrdí. Fuj. Podotýkám, že já jak prověrku tak zaměstnání mám, mě to osobně nebolí.

K. Nytra 22.1.2014 12:42

Re: Co se to stalo s novináři?

Stbácká minulost pana Babiše je zatím jen v říši pomluv, až se to nějak dokáže, tak tomu budu věřit, zatím to beru jak to znám z praxe, je pochybné už jen to že ani po 20 letech se o tom nic neví, snad ten soud v Bratislavě něco prokáže, zatím to jsou jen konstrukce, celou dobu se tu mluví o STBácké minulosti ale nic konkrétního  tu nikdo neřekl, snad aspoň nějaký pamětník co s ním pracoval v zahraničí?, nebo jsou všichni stejní... Po posledním převratu se chová normálně kapitalisticky, jak je to moderní. Společnost socializmus odmítla tak nevím v čem je problém. Mnoho tzv čistých mladších lidí se chová hůře. Místo STB tu máme stejně nemravné lichvářské společnosti které uvádějí do bídy deseti tisíce lidí a rodin, v konečném výsledku se to zdá být horší než to bylo. Jsou lidé co byli poškozeni za okupace, pak po 48 roce a trvá to i do dnešní doby. To má za následek zvýšení prestiže KSČM, což se také někomu nelíbí. Ovšem v tom Babiš celkem jistě prsty nemá.

J. Svoboda 21.1.2014 17:09

Re: Co se to stalo s novináři?

Pane Kosejku, kdo je na jaké listině nevím. Řekl bych však, že pravdou možná bude, že určitým způsobem na výplatní listině politiků je generální ředitel ČT Petr Dvořák. Ten už si své ovečky dovede ohlídat. Zvlášť, když si dovolí panu Uhdemu a jeho komisi říci, že jim do toho, co a jak bude dělat nic není. Je to šaškárna jako hrom a docela drahá. Rada ČT je panu Dvořákovi jen pro srandu.

Velmi dobře rozumím a souhlasím s druhým odstavcem. Byla to hrozná rána inteligentním lidem a návnada pro primitivy.

P. Götze 21.1.2014 11:06

RE

pane autora, probuh to aspon zasadte do realne situace. tyhle vytrzene reci z kontextu jsou vazne usmevne. Kazdy prece vi, ze hlasy babisovi nebyly hlasy pro babise primarne, ale hlasy proti stavajicimu establishmentu. Co na tom nechapete.