26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté spoluvládnou díky sametové revoluci

Když poslouchám vyčítavý tón některých publicistů kvůli tomu, že KSČM spoluvládne, tak se ptám, kdo z dnešních pokrokových intelektuálů se kriticky zamyslel nad tím, proč sametoví revolucionáři let 1989-90 komunistickou stranu nezakázali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 9.7.2018 7:03

Pan Pithart vždy byl,

a stále je filozofující blábola. Velmi dobře si pamatuju, jeho řeči o růstu trávy, jak měl strach, že by někdo mohl komunisty pronásledovat a nedej Bože jim ubližovat.

Ale přece stačilo je zakázat a neumožnit jim podíl na rozhodování, kam se budeme ubírat. Kdo to v té době opravdu sledoval, tak to ví, stejně, jako to dodnes cítím já. Kolik věcí tenkrát kvůli nim neprošlo! Opravdu by to chtělo nějakou skutečnou analýzu, Ale od seriozního historika s nadhledem.

V. Kotas 9.7.2018 6:48

Jak spoluvládnou ? Vždyť byli u moci celou dobu

od šmirglu. Nebo snad ti obraceči kabátů ( a že jich bylo ), byli před tím jenom u komunistů, né komunisty ? A mnohé z nich společnost nadšeně volila. A politické strany, zvlášť pravicové, pracovali pro společnost tak " dobře ", že jsou dnes téměř nevolitelné. Ale nějak na to zapomínají, o médiích ani nemluvě.

V. Kotas 9.7.2018 6:41

Re:

1*, jen si to nikdo nechce přiznat, že to tak bylo.

P. Sulc 9.7.2018 3:39

Re: Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

Byli to Nemci, jenze nebyli to jen oni, ze? Stalin a Hitlar sli na to ruku v ruce, asi vam to uteklo. Stale to jsou ti zli Namci, ale ze SSSR ma take svuj podil, to se nejak zapomelo.

P. Dvořák 9.7.2018 3:11

Re: Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

Máte na mysli ten Lvov, který byl kdysi polský, ale také občas součástí Ukrajiny (Haličského království) nebo i Rakouska a také Polsko-litevského státu, v období mezi dvěma světovými válkami byl Lvov třetím největším městem 2. Polské republiky, v letech 1939–1941 byl obsazen Rudou armádou, 1941 až 1944 by součástí hitlerovského Generálního gouvernementu. Po 2. světové válce byl Lvov oblastním městem Ukrajinské SSR Sovětského svazu.

Tento Lvov máte na mysli?

Ještě vám zbývá zodpovědět, zda I. a II. sv. válku začali Poláci, Litevci, Rakušáci, Rusové nebo Ukrajinci. Nebo že by dokonce Židi? Hlavně když to nebyli Němci.

P. Sulc 9.7.2018 2:42

Re: Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

Jenom z Nemecka? A kdo okupoval a dodnes okupuje druhou pulku Polska? Ze by ti zlodusi Germani? Lvov, neni to nahodou stare polske mesto?

P. Dvořák 9.7.2018 2:32

Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

Žádné "léčené a vyléčené generace" nebudou. Myslíte, že za dvě generace, tj. přibližně kolem roku 2070, se bude někdo "léčit" z našich událostí roku 1948, padesátých let nebo z událostí r. 1968?

Jsme snad my dnes "vyléčeni" z civilizačních katastrof kolem I. a II. sv. války, kdy obě vzešly z Německa?

A v bezprostřední souvislosti s tímto poukazuji na to, že "léčené i neléčené generace" byly, jsou a budou stále v rukách několika prašivých politiků, kteří to navléknou tak, aby "generace" měly dojem, že o sobě rozhodují samy.

T. Pansky 9.7.2018 1:51

S autorem nesouhlasim. Proc? KSC zakazovala, narizovala ..

... zavirala, omezovala ... Meli jsme zacit novy stat, novy zivot, tim samym??? Kde by tomu potom byl konec? V tom neni problem, ze na dnesni politicke scene dal hnije kom-isticka strana. Problem je v NAS, OBCANECH. Je to ceska lenost, podelanost, nedostatek hrdosti? At si o tom kazdy popremysli sam. Podivejme se vseobecne na ceskou spolecnost. Co nam tu chybi? Chybi tu lide s rozhledem, kteri by byli schopni a ochotni prinest svoji kuzi na trh, poprat se o sve idealy, inspirovat ostatni, nadchnoust spolecnost. To nam tu chybi. Vaclav Havel nadchl, oslovil a byl nam v zahranici zaviden. Ale po nem nikdo neprisel, kdo by pokracoval. Zacali jsme se utapet v politikareni a pretvorili v malu zemicku, o ktere nikdo nevi. Jak je to mozne? Tohle je dusledkem 50ti let vymyvani mozku kom-isty. Leceni z nasilne diktatury komunismu nam bude trvat generace ... top0625top@live.com

T. Major 9.7.2018 1:42

Jestli se dobře pamatuji , tak všichni nebo valná většina OF byla nějakým způsobem spjata s KSČ. Těch několik čistých bylo rychle eliminováno - stačí si vzpomenout na malou a pak velkou privatizaci. Ti co byli za totáče u faktické moci, to byli především ředitelé a náměstci firem , tak byli po privatizaci zase zpátky. A pak hurá z OF do ODS. A těch pár kumunistů co přešlo do KSČM z přesvědčení .........