9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté spoluvládnou díky sametové revoluci

Když poslouchám vyčítavý tón některých publicistů kvůli tomu, že KSČM spoluvládne, tak se ptám, kdo z dnešních pokrokových intelektuálů se kriticky zamyslel nad tím, proč sametoví revolucionáři let 1989-90 komunistickou stranu nezakázali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 9.7.2018 9:47

Spojenectví s KSČM je pro ANO a Babiše smrtící?

Proboha, proč?

I. Mertl 9.7.2018 9:47

Nesmyslná diskuze

a neRealistická. Zákaz strany by se dotknul půldruhého miliónu členů a zhruba 4-5 miliónu jejich příbuzných a blízkých známých - a to je ta zhruba polovina národa, která stále skoro po třiceti letech volbami nebo tichou podporou drží Zemana a Babiše. A jen se podívejte, kde všude dnes sedí minulí komunisté, byť třeba do strany vstoupili pár let před listopadem, tedy nutně jen z kariérismu! Tak co by se zákazem změnilo? Byla by nějaká strana s jiným názvem a stejný počet závislých. Problém je zdánlivý - jde o jednoduchou a hloupou záminku k napadání polistopadového vývoje.

M. Valenta 9.7.2018 9:41

Další chytrolín po 25 letech.

To už dnes vidí autore kde kdo a zvláště pikantní je tato geniální myšlenka od někoho, kdo má v kapse zánovní metál od hlavního resuscitátora komunistů.

P. Harabaska 9.7.2018 9:39

Re:

Dnes jsou Fialově ODS předhazovány věci, které nemohli ovlivnit, jelikož se staly před 20 lety. Naprosto stejně jsou dnešním komunistům předhazovány věci, které nemohli ovlivnit, jelikož se staly před 50 - 65 lety. Podobně jsou dnešním flanďákům předhazovány věci, které nemohli ovlivnit, jelikož se staly před 200 - 350 lety. Kdo je právě u vesla, ten má pravdu vždycky.

P. Harabaska 9.7.2018 9:34

Re: Disidenti kolem Havla

Nikoli. Oni je nechtěli ani svrhnout, ani napravit. Oni jen chtěli na jejich místa a k jejich požitkům. Říkal mi jeden známý, kdysi krátce člen KSČ, jak na něj v "kritické dny" po listopadu útočil jeden líný nemakačenko z jeho pracovního týmu, nadávaje mu do zasr... komunistů. Dotyčný se bránil: Ale Venco, vždyť jsi také chtěl, aby tě za člena přijali! Odpověď: No jo, ale mě nevzali! Jak pravdivé a jak svinské.

P. Harabaska 9.7.2018 9:27

Zákaz KSČ?

Jak jsou dnes všichni ti komunistobijci (mnozí z nich i bývalí členové KSČ) rádi, že komunistická strana, ať už pod jakýmkoli názvem, nebyla zakázána. Kdyby jí nebylo, museli by si ji vytvořit. Jen tak se totiž mohou jako zachránci civilizace prezentovat veřejnosti, která pořád čeká na ty zázraky následující po konci komunistů, které se ale pořád nedostavují. Je pravda že filipovcům nejde o nic: žádná zodpovědnost, žádné starosti, už je ani nikdo nepřepadává s břitvou ani je nemlátí pěstí do oka. Jen po nich sem tam někdo plivne nebo jim vynadá do loupežníků a vrahů. Beztrestně. Ti, co jsou v parlamentu, to za ty prachy docela snadno snášejí. Jejich trpěná existence je jen takovou nálepkou, která má dokládat, jak hluboce demokratickým státem jsme. Něco takového jako kněz Plojhar pro komunisty za jejich éry. A také se občas někomu hodí do počtu, když je problém sehnat to potřebné kvórum. No neberte to za ty peníze!

V. Hanus 9.7.2018 9:14

U nás jsou aspoň vidět,

ale kolik jich běhá překabátěných po celé Evropě pod pláštěm různých sociálních demokracií a vládnou dál masám?

A. Reček 9.7.2018 9:10

U nás rok 1989 by rokem převratu a ne revoluce.

Šlo o dohodu klidného předání moci KSČ opozici. Proto tehdy vedení opozice, tedy vedení OF, nepotřebovalo rozpustit KSČ. Zvláště když se všeobecně očekávalo, že do dvaceti let role KSČ bude mizivá. Jenže určité chybné kroky vlád tomu moc nenapomáhaly. Dnes je situace taková, že jasný vítěz voleb - ANO s Babišem v čele, nemá samozřejmě podporu u většiny jiných stran, protože je nelogické mít premiérem osobu trestně stíhanou. Že Babiš chce za každou cenu řídit vládu je známo a učiní dost ústupků těm, kteří jej v této funkci podpoří. A komunisté jsou tomu ochotni za cenu citelných ústupků jejich požadavkům. Že do budoucna je to pro ANO a Babiše smrtící si Babiš nepřipouští. Tedy díky Babišovi se bude KSČM nenápadně podílet na moci, protože jinak vliv KSČM v politickém životě stále klesá. A volby to potvrdily.

P. Urban 9.7.2018 9:10

Souhlasím

ale tím spíš je s podivem, že to tenkrát neprošlo.

P. Urban 9.7.2018 9:07

To by tu analýzu skutečně chtělo

Začít třeba tím, co kvůli komunistům tenkrát neprošlo. Přesněji řečeno, co neprošlo kvůli komunistické straně. Jednotliví komunisté mohli zablokovat ledacos. Ale jen ti, co se jako členové KSČ zakázali sami (=vystoupili z partaje).

J. Macků 9.7.2018 9:03

Problém není v KSČM, ale neschopnosti ostatních ji konkurova

Nejsem pro zákazy, většinou nic neřeší a v politice už vůbec nic. Otázkou je spíše, proč je lidé volí a proč nezvolí spíše někoho jiného. Proč stoletý program devastace hospodářství, které vždy komunisté, dostanou li se k výkoné moci, uskuteční. Během jedné, dvou desítek let dokáží z prosperující země udělat zemi rozvojovou. Předvedli to úplně všude. A občanské, socialistické a další strany s nimi nedokáží soupeřit argumenty, jen se odtahují uraženě a že s nimi tedy ne. Proč mají spolu s SPD na mnohé věci racionálnější názory, než strany, které si říkají demokratické. Ví, že nájezdníci jsou zhouba Evropy a staví se jednoznačně proti. Ví, že je třeba posílit obranyschopnost republiky, že nepotřebujeme expediční vojska, v jakékoli krizi se na nás ostatní vykašlou, jak už se mnohokrát stalo. Proč jim tyto argumenty ostatní nevezmou.

I. Širůček 9.7.2018 9:03

Jen vůl by je zakázal

aby na ně "nebylo vidět"! Jen vůl, nebo komunista...

P. Urban 9.7.2018 9:00

Zásadní strategická chyba

Nebýt Pitharta a tehdejších studentů, tak by se dnes strana soudruha Filipa podporující AB jmenovala jinak. To by byl zajisté velký strategický rozdíl.

K. Janyška 9.7.2018 8:50

Ne, díky EU.

Ta jejich zákaz nedovolila... Dzp.

J. Vintr 9.7.2018 8:29

Re: Jak spoluvládnou ? Vždyť byli u moci celou dobu

"Sametová" byla jen řízenou akcí, kdy se ti kdo vládli, zbavili přežilé bolševické ideologie s schovali za zdání pluralitní demokracie.

D. Polanský 9.7.2018 8:28

Určitě většina těch co se v politice angažují

i dnes, toť vám řekne každý sociolog.

D. Polanský 9.7.2018 8:27

Vždy je to o reálnosti, tohle jsou

generálské řeči po válce. Před revolucí bylo v celé tehdejší federaci 1,4 milionu komunistů a většina z nich měla rodiny, tak počítejte. Teď počítejte historicky již nežijící členy strany a jejich rodiny. Jsem u čísla 4 až 5 milionů osob, kterých se nějak týkalo členství KSČM.

Ideální je porazit jakoukoliv ideologii či stranu bez zákazu, prakticky ukázat, že je to jde lépe i jinak. A to se vcelku postupně daří. KSČM získala nejméně hlasů po roce 1989. To, že se strany nedokázaly domluvit a tohoto faktu využít již asi nebude chybou KSČM.

M. Hoblík 9.7.2018 8:19

Komunisté už museli překonat hodně.

A jak je vidět, jsou houževnatí a díky panu Babišovi budou vlivní i nadále. Díky, ty náš Andreji!

P. Kmoníček 9.7.2018 8:14

Re: Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

A také to Dvořákům nikdy nevysvětlíte.

P. Kmoníček 9.7.2018 8:12

Re: Jenom KSČ zakazovala, nařizovala, deformovala dějiny? ..

To není pro Dvořáky argument.

M. Mikulec 9.7.2018 8:11

Re: Disidenti kolem Havla

Omluva: Však Havel..

M. Mikulec 9.7.2018 8:10

Re: Profesore Robejšku,

Promiňte, ale není. Je směšné a trapné dívat se na demonstranty, co teď ječí, že zase vládnou komunisti. Vždyť příčinou toho je sametový listopad 89. Komunisti nalezli do OF a pak jako metastázy všude, kde se dalo. Hlavně i do ekonomiky. Podnikání a vykořisťování těmto marxistům vůbec nevadilo.

P. Kmoníček 9.7.2018 8:06

Profesore Robejšku,

určitě jste se už setkal se rčením "generál po bitvě". Děláte ze sebe chytrého, ale jste předpisový vzor toho generála!

L. Sindi 9.7.2018 8:02

Hlavne po89. jsme se neocitli na jine planete. Lidi se zasadne nemeni a kdo vsechno by byl dnes ve strane kdyby komanci byli stale u kormidla...

J. Vintr 9.7.2018 7:44

KSČ nebyla rozpuštěna a zakázána především proto

aby jako strašák nahnala v "prvních svobodných volbách" voliče k OF. Možná si ještě někdo pamatuje na slogan: Nevolte malé strany, váš hlas propadne komunistům.

M. Mikulec 9.7.2018 7:38

Disidenti kolem Havla

Byli hlavne reformni komuniste z roku 1968. Ti nechteli svrhnout komunisty, ale napravit je. Vesak Havel v prosinci. 89 pro italske noviny rekl: nase revoluce neni proti komunistum. Jinymi slovy “nebojte se,soudruzi”. Nevim, proc vzdycky mame resit nasledek a ani nepojmenovat pricinu. Pan Robejsek to konecne udelal.

V. Kotas 9.7.2018 7:25

Re:

V hlavě měli - mamon do vlastní kapsy.

V. Kotas 9.7.2018 7:24

Re: Jak spoluvládnou ? Vždyť byli u moci celou dobu

Proti té pseudopravici ano. Agrární stranu zakázali před koncem 2.sv. války, za vydatné pomoci lidovců.

M. Těhanová 9.7.2018 7:21

Re:

Teda vám ta ODS nedá spát! Ano, ve vládě bylo pár komunistů, ale byli rozplýleni jak v ODS, tak v ODA. Ale byli to lidi, kteří měli něco v hlavě a chtěli změnu. Do vznikající ODS, jako takové, se moc komunistů nedostalo.

Ale že se do funkcí cpali vypočítaví jedinci, to je pravda, ale tak to bylo ve všech stranách. Největší zlodějny však nastaly až po nástupu Zemana a ČSSD. Ale proti těm nebyl ani Havel, ani novináři.

Ti jsou uhranuti jen dokazováním špatnosti ODS do dneška. Všimněte si, jak jsou neustále dnešní, Fialově ODS předhazovány věci, které nemohli ovlivnit, jelikož se staly před 20 lety.

M. Těhanová 9.7.2018 7:07

Re: Jak spoluvládnou ? Vždyť byli u moci celou dobu

A přemýšlel jste někdy nad skutečnýma příčinama tohoto stavu, nebo se jen zalykáte záští vůči pravici?