26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Komunisté spoluvládnou díky sametové revoluci

Když poslouchám vyčítavý tón některých publicistů kvůli tomu, že KSČM spoluvládne, tak se ptám, kdo z dnešních pokrokových intelektuálů se kriticky zamyslel nad tím, proč sametoví revolucionáři let 1989-90 komunistickou stranu nezakázali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 9.7.2018 17:09

No jo, když premiér Pithart "slyšel trávu růst".

To je pak těžké.

J. Chaloupka 9.7.2018 17:07

Já nevím, čeho se tak bojíte. Vždyť

komunisté již nemají v zádech SSSR. Takže jsou neškodní.

P. Skřivan 9.7.2018 15:52

Re: Když KSČ nezrušili a nezakázali,

Měli kdo ? Komunisté se na 89. minimálně dohodli a netuším na základě čeho se domníváte, že by si sami sebrali majetek, který považovali za svůj ?

Ta tzv. sametová revoluce, to bylo jen divadlo, částečně absurdní, což je také důvod, proč teď máme trestně stíhaného borce jako předsedu vlády.

Opravdu nebude náhoda, že všechny postkomunistické země mají problémy podobné. Model převodu z A do B byl víceméně stejný.

P. Skřivan 9.7.2018 15:46

Re: Představte si zákaz KSČ

:-) Nějak jste pominul jeden prostý fakt: zahraniční vliv. Tady nebyl komunismus proto, že jsme si ho zvolili, a to i když jsme v roce 48 skutečně nejspíš zvolili komunisty. Komunismus tu byl jen proto, že jsme spadli do ruské sféry vlivu.

Paradox je ten, že postavičky z KSČM nemají rádi ani tak sociálně spravedlivý systém, jako spíš Ruskou federaci, čili slovo komunistická v jejich názvu, je částečně matoucí.

V obou výše uvedených případech se tak nebavíme ani tak o společenském uspořádání, jako spíš o kolaboraci s okupantem.

M. Pivoda 9.7.2018 15:41

Pro V. Cirkva

To je na delší diskuzi, na kterou teď právě nemám čas.

Úsměvná je pro mne ale vaše zmínka o schopných českých ekonomech. Jsem totiž také CSc. - nicméně v oboru Teorie řízení, nikoliv odvětvová ekonomika či národohospodářství.

J. Řezníček 9.7.2018 15:33

Když KSČ nezrušili a nezakázali,

měli ji aspoň vyvlastnit. Komunisté by se nemohli roztahovat v nemovitostech, co sami ukradli. Kdyby Dr. Pithart řekl, že to nebylo možné tak odpověď zní, že měl být přijat takový zákon, nejpozději po volbách r. 1990.

P. Skřivan 9.7.2018 15:24

Re: A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové

třeba proto, že denacifikaci tam nedělali Němci ale rusáci a amíci. Ti první je chtěli původně vyhladit, ti druzí to mj. těm prvním překazili tím, že ze své části udělali kvetoucí zahradu.

Tady ovšem komunisté rozpouštěli komunismus, s co možná nejmenšími škodami, protože jinak by se jim mohlo stát, že by viseli za své "bohulibé" činy. Místo toho si raději skvělou startovací pozici.

Z. Lapil 9.7.2018 15:17

Re: Vždy je to o reálnosti, tohle jsou

Jo.

J. Kanioková 9.7.2018 15:16

Nebylo

Bylo tam jen tak možná kolem deseti bývalých členů

Z. Lapil 9.7.2018 15:16

Re: Disidenti kolem Havla

Tak to byl dobrej hlavolam. Říkám si - jakej věšák? Usoudil jsem, že správně je Vašek...

Z. Lapil 9.7.2018 15:13

Re: Pan Pithart vždy byl,

Já si pořád myslím, že zákaz strany je nesmysl. Viz myšlenkový pokus: nechť je paní M. Těhanové zakázána veřejná činnost (nic jiného straně fakticky zakázat nelze). Co se stane? Přestanete vyslovovat své názory? Přestanete se bavit s přáteli? Přestanete podporovat spřízněné duše? Nanejvýš se s někým domluvíte o zapůjčení identity, abyste mohla psát do NP a do novin vůbec.

Jiná věc je, že je asi správné zakázat - řekněme - propagaci demontáže stávajícího státu. Strana, nepletu-li se, je registrována na základě podpisů a stanov nebo tak něčeho. Tam lze samozřejmě napsat cokoliv, ale na základě veřejných projevů lze zjistit, kdo - strašně zjednoduším - "chystá revoluci". Následně lze buď stranu opravdu zakázat, nebo raději zakázat veřejnou činnost každému jednotlivci. Alternativně ho donutit k prohlášení na způsob "nesouhlasím s Marxem".

Což všechno je strašně složité a obávám se, že by to vedlo k desítkám a stovkám soudních procesů na témata typu "Mohla být VŘSR sametová?" čili bychom uvázli v bahně. Jak že to řekl Shakespeare nebo kdo? Co komunismem zveme, i jinak zváno smrdělo by stejně?

Spíš mi nejsou jasní novináři: to fakt VŠEM přijde normální, že existují politici, kteří prosazují diktaturu? Byla snad diktatura proletariátu, reprezentovaná Stalinem a Pol Potem nějaká přijatelná soft verze? Totéž politici aspoň před volbami - to nikoho nenapadne zkusit donutit Filipa či Semelovou k vyjádření, kde a jestli vůbec je v Orwelově Farmě zvířat místo, kde by se děj mohl vydat do méně blbého konce? Neboli může komunismus aspoň teoreticky fungovat bez masivního útlaku?

Dokud se s komunisty neřeší tohle, ale daně a posty, pak - je mi líto - není nic, co by jim bralo právo na existenci. Jako straně, samozřejmě, jednotlivé lidi zakazovat nehodlám jakýmkoliv způsobem.

J. Kanioková 9.7.2018 15:10

Přesně

F. Navrátil 9.7.2018 14:18

Vypočítavý tah

Komunistická strana nebyla zakázána z jediného důvodu. Pokud by byla zakázána, pak by se okamžitě přejmenovala na Stranu práce a ještě dnes by tu vládla. Tím, že jí byl ponechán cejch komunistické strany, stala se s ní malá strana nostalgiků, která má možnost mluvit do politického dění jen okrajově. Vyhovuje to ostatním stranách i současnému vedení KSČM, které se tváří jako štáb obránců obležené pevnosti.

B. Hamal 9.7.2018 13:46

První vyhrání z kapsy vyhání...

Co když ta porážka světového komunismu byla jen oním prvním vyhráním. V dnešním světě to teď docela vypadá na tu druhou fázi pořekadla.

J. Jurax 9.7.2018 13:30

Protože tam to NSDAP neprosrala sametově.

Š. Hašek 9.7.2018 13:20

Re: U nás jsou aspoň vidět,

Opět poznamenám - Valachová vydala za pět starokomunistů. Za kolik starokomoušů dnes vydá Dienstbier???

Opět připomenu Piráty.

P. Skřivan 9.7.2018 13:19

Autor zjevně dodnes žije v bludu,

že rok 89 udělali nějací sametoví revolucionáři.

Pokud vím, dle vyšetřování komise 17. listopadu je zjevné, že to byl někdo úplně jiný. Konečně proto k tomu došlo v celém východním bloku prakticky naráz a nejde o žádné české specifikum. Někde to tedy neproběhlo až tak sametově, ale to je jiná kapitola.

Nechápu tedy, čemu se diví: komunisté si pozici v novém režimu zajistili. Obvykle v jiných stranách než KSČM a zejména u koryt. Obsah KSČM je proto něco jako sedlina, která se obvykle vylévá do odpadu. Proto je pustit k moci je dobrý nápad. Nadržení staříci lačnící po moci, dokolečka opakující komunistické fráze, přitom ale kapitalisté první třídy a neschopní jakéhokoli dalšího vývoje, to je kombinace zaručující dobrou zábavu.

Ještě k tomu, když dávají podporu zoufalci s jízdenkou do basy.

Š. Hašek 9.7.2018 13:17

Re: Nesmyslná diskuze

Zrušením komunistické strany též nezabráníte vzniku Pirátů, jmenování marxistky Marksové na post ministryně, totéž Valachová. Pokračuje!

Tenkrát jsem byl přítelem řešení ............ jaksi zavřít prvních 100 papalášů podle nomeklatury, nechat je dusit třeba dva roky ........ pak pustit. Prostě, aby se jich pár začalo v "noci pomočovat". Trochu tak nějak revoluce, podle stranických knížek a funkce, šmytec.

Dneska je to zbytečná debata.

Zvláště, když nekomunistické stranu se možná stávají stranami kolaborujícími s cizí mocí. A zde (samozřejmě) nemyslím Rusko!

J. Fridrich 9.7.2018 13:06

A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové

A pročpak si nenechali v Německu po druhé světové NSDAP ?

V. Církva 9.7.2018 13:02

Re: U nás jsou aspoň vidět,

Přesně tak, raději vysmívaná a ostrakizovaná KSČ pod kontrolou, než zakuklená komunistka Mogherini v čele EU či Merklová ve vedení Německa. KSČ je “odkopaná” a průhledná. Je ostuda že ji máme a lidi se k ní hlásí, ale je to lepší než mít 5tou kolonu jako v Německu Zelení, die Linke či SPD a především komunisté v jejich řadách

V. Církva 9.7.2018 12:57

Re: Nesmyslná diskuze

Odporný případ zrušení komunistů je třeba vznik německé Die Linke, dnes ještě hloupější než její předchůdci komunisté.

V. Církva 9.7.2018 12:53

Re: Pravila ODS: "Shodili bychom se tím!" A proto jsme ...

Jinými slovy po roce 1989 nebyla problémem KSČ ale prekabátění funkcionáři. Souhlasím, že měla být spíš v jejich odstavení od moci ekonomické. Jenže k tomu potřebujete. Nezávislé soudnictví. A to je v každé politické změně problém. Je otázka kolik schopných ekonomů a managerů nestraníků tehdy bylo. Většinou snad tehdejší studenti. A ti se po revoluci celkem snažili, ať už v dobrém či zlém. Ono žádný převrat nezruší staré kádry, pokud ano jako v roce 1948, taky to nedopadá dobře.

V. Němec 9.7.2018 12:50

Co se komu

honí v hlavě se může zakázat, ale tím to končí. Honí se to tam dál! A chce to ven!

V. Církva 9.7.2018 12:44

Představte si zákaz KSČ

V roce 1989. Většina lidí už nechtěla komunistické výrobní vztahy, mnozí nechtěli fízlovství. Ale většina snad ještě plně nechápala komunismus jako zrůdnost.

tehdejší politici ale především lid, chtěli koukat dopředu, řešit ekonomiku, prosperitu.Jako podstatný nevidím zákaz KSČ, ale spíš zabavení majetku a odsouzení těch co skutečně někoho okradli nebo dokonce poslali na smrt. A to platí i dnes, soudit máme viníky kteří překročili pravomoce a ubližují ostatním.

Co se týká zákazu KSČ myslím že ideální situace je právě až teď.Lidé měli 28 let svobody a dost informací aby pochopili proč je KSČ která se neodřízla od své minulosti špatně. Některé výroky Semelové a Filipa jsou skutečně za hranou.

R. Tesařík 9.7.2018 12:19

Re: Hmmm .....

Po dlouhé době a zase blboučké.

K. Drobková 9.7.2018 11:56

Hmmm .....

A copak dělal náš mentor v osumdesátýmdevátým ? Schovával se v Německu ......

P. Kubáč 9.7.2018 11:43

KSČ(m) je virtuální problém

Ptejte se po činnosti policie, státních zastupitelství, soudů, vymahatelnosti práva ( i pro neprivilegované vrstvy ) po principu "kdo nepracuje ať nejí" a dalším prvkům sociální spravedlnosti, po výši a spravedlnosti daní, po hladině státní buzerace.

Až se bude stav těchto a dalších problémů blížit známce 2-3 pak je čas stresovat se nad bábuškami, které už 30 let stále volí "ty své vlastní"

M. Pivoda 9.7.2018 11:17

Pravila ODS: "Shodili bychom se tím!" A proto jsme ...

A proto my (tzv. ultrapravicová strana, ODS) jsme svým místopředsedou zvolili komunistu ing. Vlastimila Tlustého. Toho komunistu Tlustého, který ještě v září 1989 v Brně-Bohunicích na schůzi občanů vykřikoval, jak je nutné posilovat socialismus.

Výchozí předpoklad pro další smysluplnou diskuzi: Žádná revoluce v Česku nikdy nebyla! Ani sametová, natož pak skutečná. Šlo o předem vykalkulovaný přechod k ekonomické moci překabátěnými komunisty, přičemž Havel i Pithart sehráli roli užitečných idiotů.

Komunisté (členové ÚV KSČ), kteří před listopadem 1989 navštěvovali v Paříži Pavla Tigrida, udělali (pro český reálný socialismus) v tehdy bezvýchodné situaci tento obchod: Avantgarda komunismu ztratí sice moc politickou, ale následně avantgardní komunisté nabudou moc ekonomickou. Ta je v kapitalismu přece vlivnější než moc politická. A v českém mafiánském kapitalismu skutečně byla.

Kapišto, český Pepíku?

M. Mikulec 9.7.2018 10:00

Re: Disidenti kolem Havla

Ještě horší, než jsme doufali. :-(

I. Mertl 9.7.2018 9:49

Re: Pan Pithart vždy byl,

Asi byste to mohla vzít na sebe, paní Těhanová. Jinak viz "Nesmyslná diskuze".