5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 27.12.2006 16:29

Re: Pan Klaus a ústava

Dobře, "pro nás nejvhodnější osobnost!". Nejvhodnější v jakém slova smyslu ?!

AeroKarel 27.12.2006 17:29

Re: Pan Klaus a ústava

Moc si od té přímé volby neslibujte. Položte oko na žebříčky popularity a optimismus Vás přejde. Ještě budete volat: "zlatej Klaus!!!!!!!"

SÍLA ODSUDU 27.12.2006 18:42

Re: Re: Pan Klaus a ústava

 S tím zlatým, jste překvapil....Jevil jste se soudnějším....Klaus má jedinou možnost, jak udělat pozitivní zápis do historie....Okamžitě rezignovat na funkci....Ty hrátky s jeho pobratimem Mečiárem byly také podivné....Rozhodně mělo být vyhlášeno oboustranné referendum, aby se vědělo co kdo chce....Bratrům Slovákům ovšem snad nikdo nehodlá upírat právo na samostatnost.....

Starý J. 27.12.2006 19:04

Re: Pan Klaus a ústava

Tvrzení typu…žebrání o přijetí u prezidenta USA….vyloučení Česka z politických styků na nejvyšší úrovni…můžete něčím doložit? Opravdu mě to zajímá, jedná se o závažná sdělení a měla by být známa všem občanům, nejen Vám!

zoch 27.12.2006 20:56

Re: Re: Pan Klaus a ústava

Pane Starý !

Viděl jste skupinové fotky hlav států za účasti VK i am. presidenta ?  To je mi ale podivné,že vždy je VK natlačen vedle....a přitom si jej americký president jen tak mimochodem splete s jiným prezidentem a to ještě bývalým členem HZDS....Je to pěkné,ne ?    A můžete mi laskavě říci,čím může obohatit VK hlavy světových velmocí nebo špičky EU?  Obávám se,že tam chybí filozofický základ jakož i pochopení veškerých zákonitostí dobrého fungování společnosti a technokratické vlohy tuto nedostatečnost nenahradí.  Aby se Vám to nezdálo jen  jako plácání,uvedu titěrný příklad : Odmítání ombudsmana. Taková drobnost ale vede k široké výměně názorů na vztahy ve společnosti.Připouštím,že s čínským prezidentem by nenastala výměna názorů,s evropskými zcela jistě.

Pokud by Vám tento příklad nestačil,potom uvedu i naprosté selhání VK ve chvíli,kdy odmítl účast na tryzně při příležitosti prvního výročí hanebného útoku z 11.září konané v Praze na Vyšehradě.Zde by jistě dobře pochodil se svou reakcí v arabském světě,ale tím by to končilo.

¨Kdyby ani to nestačilo ,pak připomenu odsouzení leteckého útoku na Jugoslávii ve chvíli,kdy jsme byli v NATO cca týden.......a kdy o zvěrstvech srbských komand věděl již celý svět a tato zvěrstva snesou ostré srovnání s SS nebo NKVD . Zde se kámoš hledá již docela těžce a to i v Rusku.

Některé namátkou z paměti vyšťourané a shora uvedené důvody snad dostatečně osvětlují to,proč se VK nemohl a nemůže nikdy stát hvězdou evr. politiky. Vzdor současným statistikám je podle mne docela reálné,že vypadne i z politiky naší a důvodem bude právě probíhající tupé řešení vládní krize. 

Byg 27.12.2006 15:50

Nejsem právník

a možná už to tu bylo, ale pokud vím, tak právo se rozděluje na dvojí - jedno pro občany a jedno pro státní správu (úředníky). V tom prvním opravdu platí, že co není zakázáno je povoleno. Ovšem v tom druhém je tomu naopak! Co v zákoně není úředníkovi povoleno, to dělat nesmí! Prezident tedy jasně nemůže nejmenovat vládu, poač v ústavě je, že jí jmenuje, takže to je jediné co může dělat. Ovšem na druhou stranu tam není napsáno kdy jí jmenuje apod. Prostě ústava na baterky :-/

čtenář 27.12.2006 16:05

Re: Nejsem právník

Tady v Česku se musí všechno a ještě dlouho konkrétně vyjmenovávat, obzvláště v ústavě a zákonech. Duch lidové tvořivosti je v lidech velmi silně zakořeněn. Pomsta to reálného socialismu. :-)

AeroKarel 27.12.2006 17:30

Re: Nejsem právník

Smiřte se s tím, že vše prostě popsat podrobně nelze. Je to v lidech a ne v ústavě.

Xaver X.X. 27.12.2006 15:20

Ach jo, Polák Zielenec nevadil

a švýcaro-čech Schw. vadí. Mě to přijde od prézy jako velmi nešťasný argument, to "rakušáctví". mě to zavání ůčecháčkovstvím"...;-(

jb 27.12.2006 16:13

Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

Polák Zieleniec vadil totálně. Od něj se odvíjí řada špatných řešení, nedodělků a naprostý nedostatek koncepce, které využívají na př. Rakušané. Jmenování Zieleniece bylo přesně stejně mizerné jako jmenování Schwarzemberga, nebo Kuchtové a dalších geniů.

JK 27.12.2006 17:08

Re: Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

Zapomínáte na Diensbiera. Ten byl taky podařenej.

Otta 27.12.2006 17:24

Re: Re: Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

Domnívám se, že od r.1989 náš stát postrádá ministra zahraničí na patřičné úrovni, která je pro dobré mezinárodní působení každého státu klíčová.Kde ale brát?>-

jb 27.12.2006 17:37

Re: Re: Re: Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

Souhlasím bez výhrad.Ale v současných politických stranách ho jistě nenajdete, natož v této vykutálené koalici.

Lerak 27.12.2006 21:12

Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

To přitroublý a fanatický Zaorálek, to by bylo éro!

Kresinka 27.12.2006 16:17

Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

já bych hlavně ráda věděla, jaký vztah má pan Schw. k Rakousku, kromě toho, že tam má statky. Není Rakušanje Švýcarf

dragon 27.12.2006 19:04

Re: Ach jo, Polák Zielenec nevadil

vadil, a dost. Stejně jako blb Egon lansky se švédským občanstvím.

vládík 27.12.2006 14:55

Poslouchat a číst pozorně!!

Pak by autor věděl, že Dr Cepl, bývalý ústavní soudce své stanovisko zdůvodnil. Obecně platí, že co není pro občana zákonem zakázáno, je mu dovoleno (plyne z Občanských práv - občan může být omezen jen na základě zákona).  Naopak pro státní správu (v jejíž hierarchii je nejvýše /možná/ prezident) platí, že lze a současně se musí  provést zákonem přikázané a v rozsahu tohoto zákonného příkazu. Velmi důležitý rozdíl (jinak by mohl státní úředník dělat "co chce"). Nechci diskutovat o tom, co vlastně ústava přikazuje. Jen by se autor článku měl lépe připravit.

Tvrzení, že díky přeběhlíkům je palament zbytečný mně připadá obzvlášť úsměvné (a nebezpečné). Ústava totiž říká, že poslanec koná a hlasuje podle svého svědomí /nedefinuje ovšem, co svědomí je; ale zde můžeme mít pochybnost i u "nepřeběhlíků/. Neočekává tedy, že se budou poslanci dělit na levicové, pravicové, středové či bůhvíjaké.  Jen v případě, pokud má autor článku pravdu (že poslanci mají hlasovat podle stranické příslušnosti) stává se dvěstěhlavý sbor nesmyslem. Stačí 3 ÷ 5 "hlasovatelů za každou do parlamentu proklouznuvší stranu. "Hlasovatelé" jsou nositeli mandátů.  Není třeba kontrolovat hlasovací lístky, podplácet "neposlušné" a zejména zbytečně platit cca 175 darmožroutů (úspora jen na osobních nákladech cca 180 mil. Kč).

Samozřejmě, že prezident je úředníkem (velmi vysoký, ale úředníkem), nebo sám o sobě institucí. Či chcete tvrdit, že je soukromou osobou. Od které funkce (shora) se podle vás  soukromá osoba stává úředníkem. Platím je všechny. Pokud upřednostním Občana, pak úředník finančáku nemusí vymáhat daně, strážník může beztrestně nechat utíkat zloděje a ZP nemusí proplácet ani to málo, co dosud proplácí.

Už jen drobnost: "Pan prezident neřekl, že má výhrady k jeho osobě, ale k jeho jmenování do vlády." Podle vás to neznamená, že ho nemá rád. Znamená to, že ho miluje?

Malý Aston 27.12.2006 15:14

Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Ústava předpokládá,že jsou voleni a zvoleni občané,kteří ještě mají malinkatý zbytek rozumu,udrží moč a hlasovací tlačitko.Ano pak se tito občané stanou poslanci a ne posranci.Pokud připustíme,že musí pod hrozbou vždy hlasovat jen podle příkazu svých vůdců,kteří se mohou dočasně zbláznit nebo již blázny jsou,není potřeba míti 200 poslanců ale jen 5 hlasovatelů a zbytek zvolenců může dělat nějaké veřejně prospěšné činnosti,například zametat Prahu.Tím se zamezí přebíhání,podplácení nebo jiné činnosti,oblíbené zejména u nás Slovanů.A bude pořádek.Soudruh Paroubek to již jednou vyzkoušel a ono to funguje.Jen bylo zbytečné tahat ty jeho poslance do sněmovny jen pro vyzvednutí nějakých blbých lístečků.Já jsem pro pořádek.Pěkně ať jenom hlasuje Topolánek,Paroubek,Čunek,Bursík a Filip.Ostatní pěkně do montérek a pod heslem Praha čistější -zametat.:-D

gogol 27.12.2006 15:27

Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Usetril jste mi praci.

Jeste bych dodal, ze pana Cepla na rozdil od nicku Dante zna kazdy a ze pan Cepl mluvil predevsim o uradu presidenta, nikoliv o Klausovi.

Rad bych poukazal na jeden "hezky" moment clanku: odstavec o Bursikovi. Autorovi je jasne, ze navrh KS panem Bursikem je proti zajmum CR a zduvodnuje to slovy: " navrhl na post ministra zahraničí osobu, která vzhledem ke vzniklé situaci není tou správnou volbou "  ;-D;-D;-D K jake situaci ovsem zapomnel vysvetlit.

Mam  posledni a dulezite sdeleni. Protoze jedinym duvodem Klause je: "Pan Schwarzenberg je Rakušan, ne?" Coz byl jediny prezentovany duvod panem VK a protoze jinak VK proti osobe Karla Schwarzenberga nic nema, mam za to ze pan Schwarzenbergr muze byt bez problemu jmenovan do funkce a veskere debaty o vhodnosti pana Schwarzenberga jsou bezpredmetne. Tedy i to, jestli byl navrh pana Bursika vhodny ;-)

harry 27.12.2006 15:49

Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Pana Schwarzenberka jsem osobne poznal, i kdyz jen asi na hodinove besede, pripada mi jako clovek a) sveta znaly b) znaly jazyku anglickeho, ceskeho, nemeckeho, aj. c) znaly problematiky Rakouska d) znaly problematiky Ceska e) clen stare vyznamne rodiny, ktera nasim zemim prinesla rozhodne vice pozitivniho nezli kterakoli jina f) clovek, ktery muze klidne zasednout s velvyslancem ci presidentem kterehokoli statu a neztrapni se..... myslim, ze nekteri nasi ministri zahr. nemeli ani jedinou z techto vlastnosti, natoz vsechny dohromady, cili ja bych mu hlas dal bez vahani, ale me se nikdo neptal. Myslim, ze ma obcanstvi obou statu a to by mohlo byt  i dalsi plus. Jako prostrednik mezi ceskem a Rakouskem urcite obstoji.

Jestli pan preziden nemel nic proti mamce Kuchtove na postu ministra skolstvi a nelibil se mu Schwarzenberk jakjo minister zahranici... no to se u me shodil velice.

JK 27.12.2006 17:13

Re: Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Měl jsem také čest se setkat. Vaše nadšení nesdílím a jeho skutky thdy jsem považoval za velmi podivné.

vládík 27.12.2006 17:20

Re: Re: Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Jaké skutky? Kdy "tehdy"?

brok 28.12.2006 0:48

Re: Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Souhlasím s tím, že  p. Schwartenzber má schopnosti, které by ho mohly kvalifikovat pro funkci min. zahraničí. Má však jednu závažnou překážku v době otevřeného konfliktu s Rakouskem. Je nutné razantně odmítnout rakouské vynucování omezení, případně zastavení Temelína a to tak razantně, jak člověk žijící střídavě v Česku a Rakousku učinit nemůže (i kdyby chtěl a on patrně nechce).

lordpavka 27.12.2006 15:29

Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Vládíku,pokud jsi neměl tu možnost pracovat s rakušáky,tak se pokus o takové něco dozvědět. Já tu možnost měl a mohu Ti říct,že se k nám chovali jako k blbcům. Po nějaké době poznali,že jsme v mnohém chytřejší než oni.Ale jak neradi to přiznali.Před časem jistý rakouský historik (renomovaný) napsal,že rakušáci nejsou žádný národ,ale směska těch okolních.To bylo křiku! Takže se nepo..... z jednoho ráčkujícího švarcíka. 

vládík 27.12.2006 17:22

Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Měl jsem možnost pracovat s více národnostmi (vč. Rakušanů). Ano, měli dojem, že jsme slezli ze stromu. Odnaučili jsme je to (ty, se kterými jsem spolupracoval). A co má ta poznámka co dělat s Čechem (s nejen českým, ale i švýcarským občanstvím), který byl navržen na ministra?????

vládík 27.12.2006 17:23

Re: Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

PS:  A v čem je diskvalifikující ráčkování??

Lerak 27.12.2006 21:05

Re: Re: Poslouchat a číst pozorně!!

Někdo ráčkuje, no a někdo je hloupý a nadto neslušný.

JH 27.12.2006 14:24

Jsem si jist, na rozdíl od pana Danteho, že

ing. Klaus nesnáší Schwancenbergera osobně (ostatně koho může narcista snášet :-) , protože proti Kuchtové, jejíž podivný spolek Rakousko platí, naprosto nic nemá. Proti Schwancenbergerovi má výhrady, přestože ho nezná.

František I. 27.12.2006 15:00

Re: Jsem si jist, na rozdíl od pana Danteho, že

Klaus je všechno, jen ne narcista. Bohužel si občas neodpustí říci blbovi, že je blb. Vzhledem k jeho mozkovému potencionálu si to může opět bohužel myslet o 70-80 lidech ze sta. Naštěstí to dává najevo zrhuba v 0,5% případů, což docela dobře stačí na to, aby mu hovada říkala, že je narcis nebo arogantní. Blba z vás dokázal udělat i v diskusi na svých přednáškách za socialismu. A to se musel třást strachy, kdo na něj co donese na vlivná místa. Naštěstí tehdy soudruhům stačila klasická politická ekonomie a nehodlali uvažovat, že mimo tuto oblast cosi jíného existuje.

gogol 27.12.2006 15:52

Re: Re: Jsem si jist, na rozdíl od pana Danteho, že

Souhlas - On neni jenom narcista, ale je take dusevne chory a je autoritarsky smyslejici. Nezapomente - kdo se zastal Heidera, Milosevice, Meciara a Lukasenka ?