1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
doktor 14.11.2007 9:24

Blog Aktuálně

nabízí, že pošle diskusní článek mailem, komu určím. Snažil jsem se velmi výstižnou úvahu Karla Hvížďaly poslat bez připomínek na ministerstvo z blogu přímo MUDr.Julínkovi - ministr@mzcr.cz - ale správce blogu mi napsal, že ho neodešle. Velkopanské chování party MUDr.JULÍNEK(do roku 1994 anestesiolog, pak 4 roky ředitel malé nemocnice a od roku 1998 ne zdravotník, ale politik), MUDr.HROBOŇ (jen krátce internista, pak agent farmaceutického průmyslu, řízení zdravotnictví studoval rok v USA), Bc (nikdo neví, čeho, prý řídil malou stavební firmu) ŠNAJDR a Mgr CIKRT (prý lékárník) je katastrofou nejen pro zdravotnictví, ale také pro Topolánkovu vládu, která se tváří, že se nic neděje.

VladaPing 14.11.2007 9:23

Re: .....likvidoval zlodějské toky peněz do pharma firem.

Kdo ? MUDr. Rath ?

Vhodnější by snad bylo, že tyto toky přesměroval.

Samozřejmě, že do svých firem. 

I-Worm 14.11.2007 9:19

Není v tom nic osobního

je to čistě obchodní věc, pravil kmotr Julínek...

jepice 14.11.2007 9:19

Dotaz

Prosím vás, o tom případu slučování v Brně nic nevím. Můžete mi odpovědět, kdo byl vlastníkem těch lukrativních pozemků a budov před sloučením a která firma je koupila a na co je využívá?

Helax 14.11.2007 9:19

A co mluvčí?

Mně osobně bylo na bli - promiňte, nevolno, když jsem viděl vystupování s. Cikrta v této věci v Moravcovi, a stejně tak i při některých spotech ve zprávách.

reny 14.11.2007 9:17

Re: Lulínek je schopný manažer.

V tomto případě jde také o velmi lukrativní pozemky, ústav sídlí na Karlově náměstí. 

MUDr Jiří Kilian 14.11.2007 9:15

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Vůbec nejde o totéž, jsou to velice odlišné způsoby púéče a nemocné odlišnými chorobami. Takový ústav musí mít svého ředitele,  musel byste prvně poznat, co znamená prosazování potřeb péče. Ministerstvo uvedlo v otázkách Moravce některé příklady duplicit - účtárny, odvoz odpadu.. Nevím, jak zdatným manažérem je ministerstvo, ale tyto příklady u mne vyvolaly shovívaný úsměv - to přeci není problém, nadto když přidáte účtárně 450 lidí, tak asi akorát přejde ta účetní do nového nebo si tam pořídí novou , společný odvoz a likvidaci odpadů lze vyřešit smlouvou.

Američané říkají, že nezáleží na tom, kolik co stojí, ale kolik se na tom získá. Česká varianta této ekonomické poučky zní " musíme šetřit, ať to stojí co to stojí ".

Ústav prof. Klenera je naprosto vyjímečnou věcí.  Už jen věc mezinárodní akreditace - kdo jednou zkusil, co je to za dřinu a výdaje získat jen národní akreditaci, ví dobře, co znamená její ztráta. Sedět manažersky u stolu  a malovat plány zvané logistiocké, to chce něco o věci vědět. V jednom filmu o básnících je pěkná scénka o vědci, zabývajím se  rozmístěním věcí na pracovním stole. Svěrák ji sehrál dokonale. Mnozí mnažeři ho napodobují.

Dobře se vyjádřil Kraus na F1 v tom smyslu, že ministrů najde plno hned, Klenera jen jednoho. Ptát se onkologie, koli zachrání životů a kolik to stojí, to je propadnutí ideálu trhu. Je to možný pohled na svět, ale není to pohled lidský a nadto je hodně povrchní. Před 30 lety byl efekt péče nesrovnatelně nižší, kdyby se s ní přestalo, ne¨měli by dnes onklogicky nemocní takové šance na vyléčení, jaké mají.  Chápu, že pohled někoho mimo obor může být povrchní. Měl by si asi dát říci od tzěch, co do věci vidí. Odezva odborné veřejnosti není motivována stranickými  zájmy, ale znalostí věcí.  Podstata sporu¨, kterou nechápete, je poměrně složitá. Obecně k pochopení snad tolik, že se má sloužit něco s něčím, aniž je známo, co z toho vznikne. Zákon o universitních nemocnicích   a.s. dosud není,  koncepce reformy  temná.

Rudý element 14.11.2007 9:09

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Vždyť je to zmíněno i v tom článku: Julínek a jeho kumpáni se chtějí dostat k pozemkům, o zdravotnictví jim vůbec nejde.

EM 14.11.2007 9:08

Pan Hvížďala zapoměl zmínit některé důležité věci:

Ministerstvo zdravotnictví, představované v tuto chvíli ministrem Julínkem, je zřizovatelem Ústavu hematologie a krevní transfuze, tedy de fakto jeho vlastníkem. A pan profesor Klener, při vší úctě, je jenom zaměstnancem tohoto ústavu, když pominu ten "detail", že ve svých sedmdesáti letech je už pět let zároveň ředitelem ÚHKT a přednostou I. interní kliniky VFN. A že na tuto "druhou židli" byl v roce 2002 posazen se zadáním tyto dvě instituce spojit...

V poněkud zmatených úvahách o efektivitě fungování firem ve článku chybí následující: Klíčovým pro efektivitu je jasné ustanovení subordinace, t.j. kdo ve firmě poslouchá koho. Pokud bychom chtěli vidět příklad důsledků toho, když ve firmě vládnou "pracující", stačí se podívat na českou televizi...

ok 14.11.2007 9:03

Re: Re: Re: A zase jsme u te same pisnicky

Voboro, nezáleží na věku, ale na schopnostech - chápete ten "jemný" rozdíl?

Příklad: 70-ti letý Klener je zdatnější lékař a lepší člověk než 50-ti letý Julínek.

ok 14.11.2007 8:58

Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

poněkud se mýlíte. Ve špičkové firmě tohoto typu jsou manažeři jen "pomocný personál" pro kvalitní vědce. Ekonomika musí šlapat, ale je to jen "podpůrná aktivita" pro dosažení cílů.

Luděk 14.11.2007 8:56

Cvach odvolal Sovu

Řádění Julínka v českém zdravotnictví připomíná postupy dr Cvacha ve známém seriálu.Bývalý doktor z Ivančic ,nyní vládní politik,odvolává světově uznávaného odborníka z čela fungujícího a prosperujícího ústavu.Julínek je ukázkovým příkladem arogance moci,která nesnáší někoho,kdo je odborně i lidsky o třídu výše a nekýve  souhlasně na každý nesmysl,který na MZ vymyslí.Nynější ministr je zcela ve vleku farmaceutických firem,kterým ponechal naprostou volnost v prosazení svých zájmů na českém trhu.Farmaceutický průmysl je druhým nejlukrativnějším odvětvím podnikání po průmyslu automobilovém.Miliardy vydělané v tomto oboru jsou zárukou toho,že část zisku se přesune do pokladen spřízněné politické strany i kapes politiků,kteří tento proces firmám umožní.Nejvíce postiženi budou ti nejslabší,to znamená důchodci,rodiny s dětmi a chronicky nemocní.Mnozí lidé na protest proti chování politiků nešli k minulým volbám .Velice tím usnadnili cestu k moci a penězům lidem jako je Julínek a spol.Ti si nic jiného než co nejnižší účast občanů u voleb nepřejí.

ok 14.11.2007 8:55

pracoval jsem u pharma firmy

pracoval jsem u pharma firmy, a tak dobře vím, že jediným ministrem zdravotnictví, který šlapal příživníkům na paty, byl bezcharakterní Dr. Dráth, kterého nemám rád.

Jen on jediný věděl, jak to ve zdravotnictví chodí, likvidoval zlodějské toky peněz do pharma firem.

Julínek se tváří, že pharma industry je OK - to ovšem není pravda. Julínek tím jasně dává najevo, čí zájmy hájí. DR. Rath byl proti němu milius a zdatný krizový manažer.

JK 14.11.2007 8:54

Nedokážu pochopit podstatu sporu

ale pravděpodobně jde o efektivnost. Už bychom si měli začít všechno řádně počítat. Jestliže máme v jednom objektu dvě organizace, které dělají téměř totéž (uvedu příklad JZD - rostlinná a živočišná výroba), proč mají být 2 ředitelé, 2x x náměstků, 2 účtárny, 2 právní odd. atd. Z tohoto pohledu má jednoznačně pravdu Julínek. Otázka druhá - špičkový ústav. Zachovat či nezachovat? A jaká je jeho efektivnost. Kolik zachránil životů, kolik stál atd. Takovýto rozbor asi není. Jinak mi to připadá jako řev opozice, pro kterou je mediálně známý lékař (jako doktor Sova např.) ideální tváří pro přípravu voleb.

Pavel 14.11.2007 8:45

Na Julínka platí

usloví : Hoďte na něj síť, vždyť se zbláznil. Bohužel tito blbové a neumětolové hrozně moc nahrávají tomu, že po příštích volbách tu budeme mít Pablbka s Falmerem;-(

xyz 14.11.2007 8:43

Také bylo nehorázné

jak se v té nedělní debatě choval mluvčí Cikrt. Okřikoval Klenera, jako něj. nezvedeného učedníka. Přitom mu nesaha ani po kontníky ...

kacir 14.11.2007 8:36

Re: Podle dostupných informací

* Bc. Šnajdr, 1. náměstek

kacir 14.11.2007 8:36

Podle dostupných informací

jde zase jen o peníze, respektive o lukrativní pozemky na nichž UHKT stojí, jen nevím , kam Modráci přemístí III. internu, která je tam taky...

v prof. Klenera mám důvěru a tedy věřím mu, když říkal, že si při jednání na MZ CR připadal stejně jako při jednání s bolševiky...reálné argumenty žádné (např. duplicita provozů) , ale arogance veliká

Vědeckou radu MZ Julínek naprosto vymazal tím, že jí ještě vůbec nesvolal, hlavní slovo mají předpokládám ekonomové a Bc. Hroboň

vobora 14.11.2007 8:32

Re: Re: 12 letý těžce nemocný Filip..

ne pani Marie, proste to asi bude kombinace dvou veci: jednak by mu ta lecba asi skutecne nepomohla a pak na ni nejsou penize. Lecba kmenovymi bunkami je ve stadiu vyzkumu, je neskutecne draha a s nejasnymi vysledky. Kdyz se pak musite rozhodnout, jestli ty penize pouzijete na lecbu rakoviny prsu 30ti lete aktivni matky od tri deti a nebo chlapce s velmi nejasnou a pesimistickou prognozou... Vubec jim to rozhodovani nezavidim...

Kika 14.11.2007 8:29

Re: Re: Re: Klener

A opravdu se domníváte, že je lepší mít manažera a nikoliv špičkového odborníka ( ať je to v kterékoliv branži, nejenom ve zdravotnictví)? Koho pak bude ten báječný manažer řídit ?

jarda 14.11.2007 8:29

Re: Re: Re: A zase jsme u te same pisnicky

ano - máte asi v obecném náhledu pravdu ... v tom s Vámi souhlasím ... ale konkrétně Klener mi připadá duchem ještě dostatečně mladý :-)) - rozhodně mladší než Julínek :-((

Pešek 14.11.2007 8:26

Re: Re: Re: Kuklínek

Zkusím vás poopravit milý havránku - nevím jestli prudká inteligence, ale určitě vztek, protože s takovým přístupem k postiženým lidem od "zdravého a krásného" člověka, který si sprostým zesměšňováním postiženého léčí vlastní komplexy mám nějakou zkušenost. A co se týče slovníku - poraďte lepší označení takového.

Lopatička a koš jsou vaším názorem, můj je jiný.

vobora 14.11.2007 8:25

Re: Re: A zase jsme u te same pisnicky

nejsem si jist, ze je spravne, aby delal 70 ti lety starik sefa nemocnice. V podobnych zarizenich v zahranici funguje maximalni vekova hranice (tusim 65 let), po jejimz dosazeni uz nemuze nikdo delat vedouci funkci. Nechci se prof Kelnera nijak dotknout, ale to, ze je vyborny lekar jeste neznamena, ze je stejne dobry manazer a ze jim bude do 150 ti. Kdyz navic uvazim, ze mu v dobe revoluce bylo pres 50... Druha vec je ovsem forma, jak se to cele odehralo... 

havránek 14.11.2007 8:15

Re: Re: Kuklínek

pan Cikrt je možná vše, co jste napsal, ale " půvaby" které z něj padají se dají naložit na lopatičku a hodit do koše; ovšem Váš slovník svědčí o " prudké" inteligenci.

Pešek 14.11.2007 8:00

Re: Kuklínek

Muso, jsem pevně přesvědčen o tom, že pan Cikrt je vysoce inteligentní a vzdělaný člověk a raději bych ho viděl na místě Julínka, ale vy jste s prominutím ostatním lidské HOVADO, pokud je pro vás ve vaší snaze ukázat jak jste chytrý a rozumíte dokonale i zdravotnictví vhodné posmívání se postiženému člověku pro jeho handycap (podotýkám na rozdíl od vás jen fyzický). Je mi vás líto!!!!!!

jarda 14.11.2007 7:55

Re: Re: Za vsechno muze Paroubek,

:-)) předpokládám, že to bylo míněno ironicky :-))

jarda 14.11.2007 7:50

Re: Re: A zase jsme u te same pisnicky

omlouvám se za klávesnicovou dyslektii :-))

jarda 14.11.2007 7:49

Re: A zase jsme u te same pisnicky

no, záložáku, problém je ovšem v tom, že Kelner tu může být ještě 100 let a pořád bude mít co říct a čím přispět ... ale Julínek tady už 350 let nemusel být :-((

Alfred 14.11.2007 7:47

Re: 12 letý těžce nemocný Filip..

Martino, jaká arogance moci? Za socíku vám nedali ani lék, který stál v Německu 5 DM, pokud jste se jevila "neperspektivní" a neměla známé. Teď musí někdo posoudit, jestli léčba má nebo nemá smysl - tiskový mluvčí toto lékařské posouzení jen tlumočil novinářům. Pokud jde o Filipa - ten kluk měl prostě smůlu a tady se z toho dělá kovbojka. Nějaká učitelka možná chvilku nedávala pozor a stalo se. Tak se hledá viník, a pokud se v cestě najde někdo bohatý - obec, kraj, stát - padne rozsudek a někomu se napálkuje mnohamilionová pokuta. Kdo by platil péči, kdyby se totéž stalo jeho rodičům na dovolené? A jak byste to řešila, kdyby nějaké experimentélní léčba i existovala, ale stála 10 miliard? Prodala byste, jako humanistka zhrozená totalitním pohrdáním člověkem ze strany tiskového mluvčího, třenba svůj domek a přispěla na financování  záchrany života?

jarda 14.11.2007 7:46

Re: NIC NOVÉHO POD SLUNCEM!

mohu potvrdit i ze "svého" oboru :-((