1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 14.11.2007 10:56

Re: důchodce

Pokud pracuje, bere za práci přirozeně odměnu. Nikoliv z našich daní (možná z našeho pojištění). Co se vám na tom nelíbí? 

Vedení ústavu není o provádění chirurgických zákroků. Co na tom nechápete. 

Ano, ze zákona se řidiči nad 60 musí podrobit pravidelným lékařským kontrolám. Neboť je větší pravděpdobnost (pozor, pochopte: pravděpodobnost) zdravotních problémů. Z toho neplyne, že člověk v osmdesáti nemůže být přiměřeně zdráv.

A na závěr: Samozřejmě, že se nechám operovat od odborníka. Jistě se mu ruce neklepou. Jinak by toho nechal jako odpovědný člověk sám.

Osobní poznámka: Od vás bych si pravděpodobne nenechal ani donést zakoupené zboží domů. Jistě byste něco zvoral.

Anonym 14.11.2007 10:51

Re: důchodce

Vážený pane,

plat každému náleží za odvedenou práci, a ta zjevně za panem profesorem zůstává i bez ohledu na jeho věk. Ale v této souvislosti dost pochybuji, že bere starobní důchod. Máte skutečně správné informace?

A propos: kdybych to potřeboval,  velmi rád bych se nechal léčit přímo panem profesorem. V tom tedy opravdu nemám pochybnosti.

Pešek 14.11.2007 10:51

Re: důchodce

Jenom krátký dotaz: Jaký je smysl vašeho příspěvku prosím?

Anonym 14.11.2007 10:48

Re: Re: Re: Re: Blog Aktuálně

Já bych tomu rozuměl tak, že by pan ministr měl začít dávat dopořádku pražské zdravotnictví, a to třeba i jeho reorganizací, aniž by začal fungujícím ústavem s mezinárodní akreditací. Na to by podle mého názoru bylo času dost, jakmile vznikne nějaká globální koncepce.

Ale aby ministr rozhodl o sloučení dvou dost nesourodých pracovišť a koncepci reorganizace chtěl po panu profesorovi, to se mi zdá dost přitažené za vlasy.

K tomu řízení: v těchto názorech se neshodneme. Dostáváme se na tenký led všech teorií řízení. Ovšem většina z nich dnes připouští, že pro efektivní řízení není bezprostřední účast klíčového manažera v převážné části doby třeba. A to si myslím i já. Formálnost řízení nemá podle mého názoru tak pejorativní význam, jaký mu zjevně přisuzujete vy. To bylo za škodu na řízení považováno převážně v době před listopadem. Dnešní podstatně novější (i když snad ne samospasitelné) teorie tvrdí, že podstatné jsou výstupy. A ty jsou s největší pravděpodobností v našem případě v pořádku, jinak by si ministr v rámci odvolání "přisadil".

kacir 14.11.2007 10:46

Re: důchodce

a on provedl v životě nějakou chirurgickou operaci ???

hematoonkologie není o třesoucích se rukách

mira_3§ 14.11.2007 10:46

Re: Re: nic nového pod sluncem

Svobodu si zasluží ten (obor), který si ji vybojuje a umí ji respektovat a spravedlivě s ní nakládat. Onkologové, kteří neví při celé složitosti co říci umírajícím pacientům jsou oproti matematice, fyzice na začátku cesty.

ok 14.11.2007 10:42

Re: důchodce

No a?

Chcete se dát operovat čtyřiadvacetiletým špičkovým odborníkem?

Nezáleži na věku, ale na schopnostech.

Na Klenerově pozici pak především na kontaktech, manažerských schopnostech, odbornosti a dlouhodobě prověřených podřízených. Pokud to zvládá, nevidím problém.

mira_3§ 14.11.2007 10:40

Re: Re: Klenerovi se něco vrací

Chápu, ale pak bych problém nepersonifikoval a měli by se bavit o organizačních důsledcích, a těchto důsledcích pro nás pacienty.

ok 14.11.2007 10:38

Re: Re: pracoval jsem u pharma firmy

Rath jako jediný ministr o těchto věcech veřejně mluvil!! A mluvil o nich výstižně a přesně, popisoval veřejně !! jak to skutečně funguje.

Všichni ostatní ministří zdrav. včetně Julínka drží s pharma firmami basu. Proč asi, když všichni chtějí šetřit - na toky peněz do pharma industry ale zapomínají, a ještě navíc o nich MLŽÍ.

pospec 14.11.2007 10:31

důchodce

Připomínám,že pan profesor Klener,kterého si velice vážím,bere z našich daní dosti velký plat+

+starobní důchod-je stár 70 let.

Např. na řidičský průkaz potřebuje co 2 roky povolení.

Nechali byste se někdo rádi operovat 70 ti letým chirurgem?

pospec

mira_3§ 14.11.2007 10:29

Re: Re: Klenerovi se něco vrací

Exaktní vědy mají oproti medicíně tu výhodu, že většinu svých pokusů mohou provádět aniž by narazily na etické hranice. Lékaři dlouhou dobu ignorují skutečnost, že každý experiment ať na lidech nebo zvířatech je velkým etickým problémem. Nemyslím si, že by lékařské vzdělávání jak je prováděno naší západní kulturou, dávalo lidem s titulem MUDr. nějaké obzvláštní oprávnění rozhodovat o tom co je a není etické. Samotný experiment, který nesměřuje přímo k uzdravení pacienta je proto velmi zpochybnitelným činem. Je i velmi problematické, zda je vůbec takový statisticko-determinační přístup ke ke zdravovědě vůbec možný. Zda není v rozporu se samotným předmětem bádání.

Tito experimentátoři, kteří se takovou čiností zabývají a jsou převážně (ať již přímo nebo z grantů) placeni z prostředků firem jejichž cílem je dosahování zisku v oblasti zdravotnictví, jsou ozdobeni celou řadou titulů, které si navzájem předávají. Cítí se být oprávněni rozhodovat co je již alternativním způsobem péče.

Vážený pane doktore, chápu Váš postoj. Přesto s poukazem na to, že současná medicina není schopna definovat standardy toho co je a co není léčebný postup lege artis si dovoluji podezřívat podobné postoje z cechovní motivace. Snad v budoucnu převládne v medicíně více věcný, vědecký a mravně odpovědný postoj. Což souvisí i s finanční nezávislostí vědeckých autorit.

S dodatečnou omluvou pokud jsem se někoho dotknul

Mira

VLADIMÍR 14.11.2007 10:29

Re: pracoval jsem u pharma firmy

SOUHLAS R^

Vocílka 14.11.2007 10:28

Re: úsměvné

Pokud jde o ISO  na př.ve stavebnictví, plně souhlasím s vašim příspěvkem. Neví ovšem zda akreditace zdravotnického zařízení se provádí podobně.

VLADIMÍR 14.11.2007 10:27

Re: A co mluvčí?

Velkej, malej muž nelze rozeznat, kdo je mluvčí a kdo ministr Rv 

VLADIMÍR 14.11.2007 10:24

Re: Re: nic nového pod sluncem

Řídící se heslem dnes jsem zítra nejsem Rv

Vocílka 14.11.2007 10:24

Re: Re: Za vsechno muze Paroubek,

Samozřejmě, že za všechno může Paroubek. Mám takové neblahé tušení,že zavinil i druhou světovou válku.

Eva 14.11.2007 10:16

Re: pracoval jsem u pharma firmy

R^R^VV>-VV

doktor 14.11.2007 10:15

Re: Re: Cvach odvolal Sovu

MUDr.Julínek nepracuje jako lékař už 13 let. Kdyby se chtěl vrátit ke své anestesiologické profesi, musel by znovu dělat atestační zkoušky. Znamená to také, že neví na vlastní kůži, z přímého prožitku, co se v českém zdravotnictví děje. MUDr. Rath pracuje po celou dobu svého bafuňářství v Lékařské komoře i při své politické dráze jako privátní odborný lékař - internista, takže si jednak udržuje kvalifikaci, jednak má možnost trvale sledovat zdravotnictví zevnitř.

Miloš Zfrantišku 14.11.2007 10:15

Arogance moci -

tak typická pro české politické bratrstvo.

Apea 14.11.2007 10:12

Re: Klenerovi se něco vrací

Problém je v tom, že pak se Klenerova osobní karma naplňuje také proti nám, ostatním. Protože nejen pro prof.Klenera je malér, když ministerstvo zdravotnictví vedou ...osoby nepříliš způsobilé (abych se vyhnula prohlášením politicky nekorektním:-)). Ony by mohly být i dobré důvody, proč obě instituce slučovat - propojení univerzity, nemocnice a špičkového výzkumného pracoviště má svoj logiku; ale poslyšte, když má někdo dobré důvody, prostředky, dostatečnou rozhodovací pravomoc a přesto neumí řešit  věc jinak než klackem po hlavě - neděsí vás to víc, než  když ten klacek vezme do ruky, když už neměl jiném možnosti?

Pavel 14.11.2007 10:11

Re: Re: úsměvné

to vím velice přesně, fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě tím žije už delší dobu.

Ivan Nový 14.11.2007 10:11

I-Worme,

také díky manažerským postům zasloužilých vědců. Jinak myslet si, že dělat slavné filmy s vysokými rozpočty je možno dělat i jinde než v Hollywoodu je naivita a nepochopení reálného světa. Ve vědě je to podobné.

Pavel41 14.11.2007 10:11

Re: Re: Nedokážu pochopit podstatu sporu

Promiňte, ale mezinárodní akreditace s problémem nesouvisí: proč by měl tenhle ústav o ni přijít začleněním do jiné struktury? Vždyť v organizované společnosti každý útvar (včetně kanceláře prezidenta republiky nebo výzkumáku v Řeži) je součástí nějaké struktury. Pan profesor Klener, pokud vím, není a nebude připraven o žádný ze svých významných postů (přednosta oddělení/primář, profesor, atd.) hned v několika institucích, dokonce se domnívám, že právě s ohledem na rozsah jeho angažovanosti ( a také věku, nepochybuji, že je na tom lépe, než třeba já, ale i když jsem o čtyři roky mladší, mohl bych k vlastní práci přibrat manažerskou funkci jedině, pokud by ji de facto vykonával někdo za mne...) by mělo být zúžení jeho vytížení přínosem. Jiná věc je asi forma, jakou se změna na čele ústavu provede - ale o tom máme vzhledem k podivné orientaci našich médií ještě méně informací, než pan Hvížďala, který také nějak zapomíná na dlouhá léta probíhající diskuzi k této problematice. Mimochodem - profesor Klener jako ministr zdravotnictví sliboval rovněž rozsáhlou reformu resortu - dnes říká, že "mnohé z jeho myšlenek byly později přijaty...", ale i přiznává, že systémové změny  nebyly nikdy  dotaženy do konce. Veřejnost zkrátka může mudrovat, může pomocí různých mechanismů odstřelit ministra nebo celou vládu, ale těžko může posuzovat a priori každý jednotlivý krok v oblasti, kde je skutečnost zakrytá tolika zájmy, vlivy i osobními ambicemi...

Pavel 14.11.2007 10:10

upřesnění

Jak jsem se zmínil už na jiném místě, je takzvaná mezinárodní akreditace tak trochu podvod. Je to forma ISO certifikátu, tj. že má příslušné zdravotní zařízení v pořádku papírovou dokumentaci. To je všechno. Hodně nemocnic u nás teď vyhazuje peníze za tuhle mezinárodní akreditaci ve víře, že se jí budou moci ohánět při žalobách od pacientů.

Jinak to o vlastní péči nebo kvalitě práce nevypovídá vůbec, o vedení instituce nemluvě. 

Václav 14.11.2007 10:10

Re: Klener

Kazdemu co jeho jest. Ono vystoupeni v tv jsem nevidel. Pro mne je vsak rozhodujici to, ze Prof. Klenner umi lect a mozna neni medialne zdatny. Obaval bych se lekare u ktereho by to bylo obracene.

EM 14.11.2007 10:09

Re: Re: Re: Blog Aktuálně

A já si zase myslím, že stihnout se to nedá. T.j.  že jeho vedení obou těchto institucí nutně muselo být převážně formální.

Podstatné ovšem je, že pražské zdravotnictví je na reorganizaci zralé a ministerstvo je k tomu v tomto případě kompetentní. A že nepochybně, ať by se začalo z kteréhokoliv konce, vždycky by se ozvaly ty samé argumenty: O aroganci moci, o rozbití týmů, o lukrativních pozemcích, o pánech profesorech, kteří tomu rozumí nejlépe a jsou proti...

AAA 14.11.2007 10:09

Re: pracoval jsem u pharma firmy

pracoval jsem u pharma firmy

Prizivniku!!!

Bubik 14.11.2007 10:08

Re: Re: nic nového pod sluncem

Prof. Klener jako každý najatý manager musí počítat s tím, že kdykoliv bude odvolán. To je věc, která se v soukromém sektoru děje denně a NIKOHO kromě odvolaného to nevzrušuje. A za nikoho takového nekope ani žádný pan Hvížďala

Julínek jako ministr vlády taky musí počítat s tím, že bude kdykoliv odvolán. Jeho nadřízeným je předseda vlády a má na to pochopitelně právo.

Topolánek jako předseda vlády odvolán asi nebude, ale pokud bude kejo práce stát za h...., tak je pravděpodobné, že přístě jeho strana dostane tméně hlasů, takže nesestaví vládu.

Mimochodem kdyby novinář Hvížďala nebyl novinář na volné noze, ale byl v nějakých novinách , bude povýšení/odvolání běžnou součástí jeho profesní budoucnosti.;-P

doktor 14.11.2007 10:05

Re: Klenerovi se něco vrací

Je rozdíl vystupovat autoritativně ve vědě a v politice. Vědec hájí svůj vědecký názor v permanentních diskusích s jinými vědci, politik musí umět svůj názor - v demokracii demokratickými prostředky, čili rovněž v diskusi - prosadit. Vedení ministerstva zdravotnictví nediskutuje, jen nařizuje a boří. Nevím, co je arogantního na tom, když se vědec postaví proti (na příklad t.zv. "alternativním") metodám ve svém oboru, jejichž alternativnost spočívá zejména v tom, že pro svá tvrzení nemají žádné hodnověrné důkazy.

mira_3§ 14.11.2007 10:04

Re: Re: Klenerovi se něco vrací