30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 23.5.2008 10:07

Re: V tom případě byste mohl volat po vrácení majetku komunistům, protože ti jsou si schopni vymyslet stejné pohádky a paušalizovat jako Vy.

O tom nepochybujte, pane.

Jedni z největších restituentů tady u nás je rodina (dodnes) komunistická. Nikdy mě nenapadlo, že by "se" jim nemělo nic dávat. Vás takové věci napadají? Pokud ano, tak se nedivim vašim nejapným poznámkám. Mnoha lidem jako jste vy po válce napadalo, že židům, co náhodou přežili koncentrák, by se nemělo nic vracet, beztak to nakradli, ž....z....!

Olin

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 10:16

Já nemyslel jednotlivým komunistům, ale KSČ!!! Tak nehrajte hloupého.

Mnoho lidí už cca 3000 let napadá, že Židé jsou parazité na ostatních národech a mají pravdu. Ve 20. století to dokázali např. židobolševici v SSSR, sionisté v Palestině a v současnosti se jejich kolonie USA toto panství "vyvolených" snaží šířit dále.

Olin 23.5.2008 10:36

Re: Já nemyslel jednotlivým komunistům, ale KSČ!!! Tak nehrajte hloupého.

...proto nám nezbývá, než se před lidmi jako je pič us max imus umět bránit!

pozorovatel123 23.5.2008 9:23

Je to chaos

Nemám nic proti vyrovnání na dohodnutých principech. Rozumim tomu, že dělat to výčtově jak to chce Tlustý je zdržující blábol, který má vše pozastavit. Zde je pan Tlustý skutečně komunistou dle víry.

Nerozumím tomu, proč má být náhrada rozložena na tak dlouhou dobu. Oddělme církev od státu, vraťme jim těch 68 miliard řekněme za dva roky, pak atˇ žijí za své, vracejí se jim i naturálie, tak by to měli dokázat. Stát si na to bude muset půjčit, ale od banky, ne od církve. Banky budou mít větší zisk, tím se část vrátí státu v daních a trochu vyšší úroky se tím vyrovnají.

Církve budou žít bez státních dotací řekněme od roku 2010 a tím vznikne v dalších letech další úspora, která padne na úroky. Splácení by v tomto řípadě mohlo být vykalkulované na kratší období než je to stávající. Neplnění Mastrichtských kriterií po cca 2 roky nás nemusí trápit, protože Euro zatím nechceme. Tatopůjčka od církve by vlastně mohla být považována za pokus obejít tato kriteria a je otázka jak na to budou někteří naši sousedi reagovat. (pokuty atd). 

I-Worm 23.5.2008 9:05

Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

hned jsem si vzpomněl, jak církev zatlouká pedofilní průsery kněží...

Jakub Roth 23.5.2008 9:13

Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

Jasně, takže když něktěří (a pro vás specileně ještě jednou - NĚKTEŘÍ) představitelé církve se snažili tyto průšvihy zatloukat, my natruc nikomu nic nevrátíme. Pochopil jsem vás dobře?:-P

I-Worm 23.5.2008 9:35

Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

asi jste četl něco jiného, nežli jsem napsal. O restitucích tam nebylo ani jedno, opravdu ani jedno slovo.

Jakub Roth 23.5.2008 9:49

Re: Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

V tom případě nevidím důvod, proč jste to napsal.:-P

I-Worm 23.5.2008 10:03

Re: Re: Re: Re: Ten citát o pokrytcích je moc pěkný

to nevadí.

PAVEL 23.5.2008 8:50

BLÁBOLY

Jako za Jambora.

stanislav 23.5.2008 8:44

pravda,nic než pravda...

Pane Kolář,váš článek je příliš dobrý na to ,aby si o něj otírala hubu kdejaká žumpa..,to je odpověď těm ,kteří většinou na téma církve a náboženství reagují.Je mi velice líto,že těch druhých se ozívá tak málo.Přitom věřím,že právě většina z nich tvoří pozitivní hodnoty,které jsou všude jinde v civilizovaném světě chápány jako základní bohatství a odkaz na kterém je  možno postavit budoucnost tohoto světa.Zmínění křiklouni by se měli dokázat zeptat svých matek či babiček v jakém prostředí vyrůstaly ony a kdo jim vštěpoval základní morální hodnoty ,na kterých stojí tato polovina světa.Také by se mohli jít podívat třeba do Bílé Vody na Jesenicko na desítky hrobů vyhnaných řádových sester,nebo do Želiva,kde byl internační tábor pro kněze,většina z nich pak skončila stejně v Jáchymovských dolech.Po jejich vyhnání z far a klášterů rozkradli oni křiklouni jejich majetek a nyní mají strach,že by na ně někdo ukázal prstem.Nebojte se .Ti spravedliví mlčí.A je to veliká škoda.

wbgarden 23.5.2008 9:06

Re: pravda,nic než pravda...

Dovoluji si skromně podotknout, že napříč dějinami trpěli nejen věřící....

stanislav 23.5.2008 12:32

Re: Re: pravda,nic než pravda...

Tady a dnes neřešíme indiány v Peru nebo domorodce v Indonézii.Řešíme vlastní vinu na naprosto konkrétních lidech a společnosti.K celé problematice nabývání majetku církví.Novicky při vstupu do řádu vkládají svůj majetek jako věno.Za první republiky se jednalo často o velkou část gruntu či živnosti rodičů.Proto je komunisti nemohli zbavit jejich slibů a vrátit do té správné společnosti,protože by jim jim i podle mezinárodního práva museli protokolárně prokazatelný majetek vrátit.Tak je nechali vymřít a my dneska šlapeme po jejich hrobech.

Snad to někdo řekne jednou tomuhle zabedněnému národu lépe.

Veteran 23.5.2008 9:17

Re: pravda,nic než pravda...

Zmínky o pronásledovaných a také popravených knežích a deportovaných jeptiškách jsiu naprosto pravdivé, ale co to má společného s kilometry lesů olomouckého arcibiskupství, polnostmi a honitbami?

Pepa 23.5.2008 9:47

Re: pravda,nic než pravda...

Veliké díky za příspěvek.Lépe bych to nenapsal.Nprostý souhlas sevším co je tu napsáno.

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 9:59

Když zloděj(komunista) okrade zloděje(ŘKC), nedojímá mě to, ale sere mě, když se jednomu ze zlodějů(ŘKC) má majetek vracet.

Nemluvě o tom, že pomatené řádové sestry jsou jen altruistickou zástěrkou tomu prohnilému amorálnímu kultu mrtvých sloužícímu jako pojišťovna věčného života.

Ludva 23.5.2008 8:43

Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

Pracovat v církvi je zaměstnání a měla by proto platit stejná pravidla. Rozhodně církev nevykonává činnost prospěšnou všem, řada lidí o ně nestojí, tak ať si je financují jejich věřící. Oddělit od státu, ať se starají. Nevím, proč mám platit tisíce polských kněží, kteří si tady našli zlatý důl.

Jakub Roth 23.5.2008 8:55

Re: Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

Jakej zlatej důl, člověče? Víte, jaký má plat farář (či vikář, úastor, je jedno, o jakou církev se jedná)? Pracovat pro církevní obec je především řehole a dřina.

Veteran 23.5.2008 9:18

Re: Re: Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

Už jsi viděl udřeného faráře natož biskupa ?

Jakub Roth 23.5.2008 9:48

Re: Re: Re: Ať je to zaměstnání jako každé jiné.

a) Netykat, v jedný jednotce jsme spolu neválčili

b) Víte, že jo? Viděl jsem faráře na pokraji fyzického zhroucení po sakra náročné službě nejenom věřícím. A taky jsem viděl stařičkého faráře sedřeného otročinou na uranu. Bytíz, znáte?

Ske ptic us Max imus 23.5.2008 10:02

ad b

A s bičem nad ním stál Váš rabi v civilu, že?

york 23.5.2008 8:11

Tak který majetek chtějí vlastně vrátit?

Ten, který jim vzali komunisté, demokraté nebo Josef II. Z článku vyplývá, že vlastně všechen. Proto ten urputný odpor proti výčtové metodě.  

Stenly 23.5.2008 8:33

Re: Tak který majetek chtějí vlastně vrátit?

Doporučuji znovu přečíst je to tam celkem jasně napsáno.

Ccecil 23.5.2008 8:47

Re: Re: Tak který majetek chtějí vlastně vrátit?

Nemyslíte, že po něm chcete moc? Číst a nedejbože rozumět?

york 23.5.2008 8:57

Re: Re: Re: Tak který majetek chtějí vlastně vrátit?

Už ministr Dostál upozornil, že se do toho majetku dostal ten, který tam nepatří. Pokud někdo dává " revisi" do úvozovek tak je to podivné. Zrovna tak jako utajování a přblblé vymlouvání. Jinak pro vaší informaci. Žádnou farskou zahradu nevlastním. Jsem jenom proti zaseknutí 300 miliardové sekyry, kterou budou splácet příští pokolení.

Ccecil 23.5.2008 7:47

Máte pravdu

Bohužel.

Petr Kohout 23.5.2008 7:38

Majetek byl církvi SVĚŘEN na výkon některých velmi přesně specifikovaných funkcí.

Šlo o: a) sociální systém (dnes zařizuje stát), b) zdarma vykonávat práci státních úředníků (dnes již není), c) zajišťovat školství (dnes stát). d) podpora státního rozpočtu (speciální daně placené pouze církví - dnes již není).

Protože tyto funkce již církev nevykonává, není důvod, aby tento STÁTNÍ (již tehdy - ovšem tehdy !královský") majetek dále spravovala. Nešlo o kofiskaci, šlo o ukončení správy státního majetku. Čili žádné nároky na odškodnění církev nemá.

Ccecil 23.5.2008 7:48

Omluva

ono to umí psát a napsalo to takovou kravinu. Už ho dáme zpět na pokoj.

Zeměžluč 23.5.2008 7:59

Re: Majetek byl církvi SVĚŘEN na výkon některých velmi přesně specifikovaných funkcí.

Navíc se to asi probudilo ráno počůrané, tak spátky na pokoj a ndeska bude svěrací kazajka místo snídaně.

Ala 23.5.2008 8:04

Re: Majetek byl církvi SVĚŘEN na výkon některých velmi přesně specifikovaných funkcí.

ano - ovšem sociální systém stále využívá církevních zařízení - charitních domů apod. Ty ovšem nemohou žít ze vzduchu

ano matriky vede stále - pravda stát si je vede odděleně

ano - zajišťuje školství - dodnes - taktéž lidé v církevním školství nebudou žít ze vzduchu