1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Jestli nebude po našem, paralyzujeme tuto zem!

Sobotní demonstrace odborů ukázala, že jejich vedení stále ještě nepochopilo, že jejich politická moc dávno skončila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schuh 23.4.2012 13:25

Demokracie

Smůla pane autore, že za odbory stálo hezkých pár tisíc lidí přímo na ulici.

Stejné právo (drzost) mají příznivci vlády uspořádat demontraci na její podporu. 

V. Němec 23.4.2012 12:53

Politická soutěž

Na celé taškařici je pro mne špatně hlavně to že se ji aktivně účastní politické strany slušné strany soutěží o přízeň voličů program ne na ulici . Kdyby za vlády socdem podporovala opozice pouliční protesty už vidím jak by pan Zaorálek hřímal o tom jak opozice zneužívá davu a tím ohrožuje demokracii

I. Schlägel 23.4.2012 12:42

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

To jistě, nicméně mnou zmíněné referendum je produktem přímé demokracie, není-liž pravda? A pojďme nediskutovat a prvky přímé demokracie razantně zaveďme. Znamená to snad, že tímto aktem násobně stoupne politická gramotnost obyvatelstva? Ve státech, kde to funguje dle mých a možná i Vašich představ, mají několika set leté zkušenosti hlavně s tou demokracií zastupitelskou. Jaké zkušenosti má tento bohem vyvolený a bolševikem odkojený národ? Tohle podle Vás spraví pouhé zavedení přímé demokracie? To znamená, že voliči komunistů, VV a sociálních jistot za každou cenu náhle prozřou či vyhynou? Tak to Vám přeji příjemnou zábavu a hodně trpělivosti. Budete ji potřebovat.

J. Forman 23.4.2012 12:35

Re: Jestli nebude po našem....

Změna systímu zastupitelské demokracie. Přežila se na celm světě.  Přímá demokracie prostřednictvím internetu. Správa státu jako firmy  někým jako jsou typu Piráti, kteří nejsou ani leví ani praví a nikdy nebudou, protože to je dělení minulého století.

I. Schlägel 23.4.2012 12:35

Re: Soudruzi funkcionáři ROH

Vlastní snad sobotní odboráři kvalitnější recept na výrobu másla?

I. Schlägel 23.4.2012 12:33

Re: Vlády se mohou měnit, ale problémy zůstavají a musí se řešit.

Menšího zadlužování lze dosáhnout pouze menší útratou státu a konkurenceschopnou ekonomikou. Které návrhy odborů na řešení krize s těmito eventualitami počítá? Jinak příjemné počtení o sociálním státu blahobytu, kde se zdaleka tak nekrade, jako u nás tuneluje. Pěkné počtení. http://ekonomika.idnes.cz/zadluzeni-stouplo-v-eu-i-v-eurozone-db1-/eko-zahranicni.aspx?c=A120423_112103_eko-zahranicni_neh

J. Forman 23.4.2012 12:33

Re: Soudruzi funkcionáři ROH

Jestli tahle vláda jede jkao po másle, tak nevíze, co je to máslo, madam.

Taky politické fanynka?

P. Janoušek 23.4.2012 12:33

A kde bere...

...vláda tu drzost řešit finanční problémy neustálým zvyšováním jakýchkoli daní?

D. Procházka 23.4.2012 11:40

Re: Jestli nebude po našem....

Zkuste nastínit alternativu. Jenom neoperujte, prosím, rozkradenými miliardami a korupcí, na tom se ČSSD podílí stejnou měrou. Bohužel pořád čteme, co se dělá špatně, ale nikdo neříká, jak by se to dělalo. Vyšší zdanění podniků ani bohatých v tom objemu dluhů nic nevyřeší. V armádním rozpočtu už také není co brát. Vyšší spoluúčast na zdravotním pojištění je neprůchozí a těžko s tím může přijít ČSSD.

A. Novák 23.4.2012 11:40

jinými slovy: nezastupují zájmy tolika lidí,

aby dostali odpovídají počet hlasů a prosadili se ve sněmovně. Čili parta křiklounů :o)

A. Nováček 23.4.2012 11:30

Jestli nebude po našem....

Opět stupidní text. Pan Polanecký v žoldu zločinecké mafie politiků a byznysu.

P. Pruner 23.4.2012 11:26

Re: Vlády se mohou měnit, ale problémy zůstavají a musí se řešit.

Pane Rastislave, odbory daly vládě řadu návrhů na řešení hospodářské situace. Pokud se díváte na televizi, tak jste je musel zaznamenat - je pravdou, že média o nich skoro neinformují. Nejde o to, že by se nemělo šetřit, ale o to, jak dosáhnout menšího zadlužování.

Politika vlády vede ke snižováním životní úrovně a lidé se logicky brání - proto jsou odbory založené. Sto tisíc lidí by nikam nejelo, kdyby nebyli skutečně naštvaní. Svádět to jen na odbory je hodně zjednodušený pohled.

P. Pruner 23.4.2012 11:18

Re: autor má i nemá pravdu

Pane Pavlovský, máte pravdu. Jenže pan Sobotka nechce nějaké komplikované vládnutí - to mohl oslovit VV už dříve. On chce jedině předčasné volby.

P. Pavlovský 23.4.2012 11:12

Re: Nechápu, proč novináři nepoloží odborářským bosům

Odboráři reprezenzují pouze malou menšinu sotva 10% obyvatelstva. To by jim měla média stále připomínat. Na Václavském nám. bylo asi 1% voličů. Co to demokraticky znaměná? Nic. Jenom že byli hodně vidět a slyšet. Jsem přesvědčen, že případě voleb by těch 80 000 lidí ani stoprocentně nedpošlo k urnám (např. různí extremisté mezi účasntníky), natož aby volili jednotně kteroukoli kandidátku. Jinými slovy: z hlediska demokratických mechanismů šlo o zcela marginální záležitost, pouhou mediální bublinu.

M. Rastislav 23.4.2012 11:03

Vlády se mohou měnit, ale problémy zůstavají a musí se řešit.

Prof. Zelený v nedělní diskuzi řekl, že vlády se mohou střídat, ale problémy s deficitními rozpočty a celkovým dluhem 1,6 bilionu zůstávají a musí je každá vláda řešit. A dodal, že pokud tyto problémy budeme řešit hned, bude to méně bolestivé, protože se domnívá, že hospodářská stagnace potrvá delší dobu. A odklad řešení nás může dovést do Řecka.

A co říci k 100 tisícové demonstraci odborů v Praze. Když v 10milionovém Řecku, pětkrát více zadluženém než my, dokázaly odbory dostat do ulic miliony lidí, kteří předpokládali, že mohou žít dlouhodobě na dluh, proč by to nemohlo předpokládat našich 100 tisíc odborářů. Vždyť předávi odborů, ti Pufkové, Vadilové, Ředulové,...tak hezky mluví a tak hezky se to těm, co chtějí žít na dluh, poslouchá.

Předáci odborů řešení problémů sice nenabízí, jen paralyzování vlády pokud neodstoupí, ale buďme k nim tolerantní, i oni se potřebují zviditelnit Pochopme, že v době hospodářské stagnace je těžké bojovat ve firmách za zaměstnance a jak je pro ně mnohem snazší vystoupit na tribuny, nebo v TV a radikálně „kecat“.

.

P. Čech 23.4.2012 11:01

Re: Nechápu, proč novináři nepoloží odborářským bosům

Proč? Jak jednoduché! Protože v našem volebním systému, který vždy generuje vítězství menšiny a tvorbu menšinových koalic by něměli naději.

P. Čech 23.4.2012 10:59

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

Máte pravdu, jedná se o celosvětovou změnu, která se hlásí ke slovu. Současná politická reprezentace ve většině zemí světa na tuto změnu neumí reagovat z jednoho, opět prostého důvodu. Tato změna připravuje politické strany a politickou reprezentaci na těchto stranách závislou o moc nad občany. Ona tato politická reprezentace na tuto změnu může reagovat jen jedním způsobem a to tím, že odejde a uvolní místo občanům. Občanům, kteří chtějí komunikovat se svými zvolenými zástupci přímo. Což ovšem nemusí nutně znamenat nastolení přímé demokracie, při ní občané žádné zástupce nemají.Proč jsou naši politikové horší než jinde? Je to opět v systému a to konkrétně v systému voleb. Náš poměrný systém generuje vždy vládu a moc menšiny, protože většina (nadpoloviční počet hlasů) obvykle nebývá zvolena. U nás tomu tak ještě od roku 1918 nebylo. V anglosaských státech, kde mají většinový volební systém je vždy zvolena většina, ovšem i tam je tato většina reprezentována politickými stranami. Stranami, které opět mají moc nad občany a fungují jako zbytečný mezičlánek mezi občany a jejich zvolenými zástupci.Je jen otázkou času, jak rychle se změny ve světě prosadí. My, ČR, jako obvykle nebudeme asi mezi těmi prvními, kteří ony změny budou prosazovat. Na to jsme příliš zbabělí a zvyklí vymýšlet proč něco nejde a nikoliv konat.

P. Pavlovský 23.4.2012 10:59

Re: autor má i nemá pravdu

Prosím, nechť ji podá. Ale v následujícím kroku nechť president nevyhlašuje předčasné volby, nýbrž v duchu ústavy vyzve předsedu nejsilnější parlamentní strany aby sestavil vládu novou. Na získání důvěry bude mít dva pokusy a během té doby povládne vláda v demisi. Pokud by Sobotka neuspěl, je dost času na úsporné uspořádání předčasných voleb na podzim, zápoveň s volbymi krajskými. Taková je ústavní úloha presidenta ČR!

V. Petrová 23.4.2012 10:56

Soudruzi funkcionáři ROH

museli ukázat, že neberou svou mzdu za nic, tak udělali šau. Že nedomysleli, kam to může vést ? Pro pána Jána, o to přece vůbec nešlo. Tahle vláda dostala od voličů příkaz, aby dělala reformy a vyvedla stát z průšvihu a ona to dělá. Ve vládě není žádný rozkol, jen je částí ODS a panem Kalouskem pořád vykopávaná " slizká a hnusná" strana VV z vlády, protože toho patrně na Kalouska a některé členy ODS hodně ví a to díky detektivní kanceláři ABL. A to je celý. Ne, že by mě to tešilo a že bych považovala vše za správné a dobré. Jen ale nevím, co se šarvátkami mezi politickými stranami má co dělat práce vlády ? Ta jede jako na másle. A to patrně je její největší chyba.

J. Chaloupka 23.4.2012 10:28

Nechápu, proč novináři nepoloží odborářským bosům

otázku: Proč nešli do voleb a nezvítězili v nich?  Co jim brání oslovit voliče, vstoupit do parlamentu a ty zákony zařídit podle svého?

Bohužel v médiích dostává prostor početná skupina odborářů, ale už nikoliv ty miliony, které na žádné demonstraci nebyly, ale naopak pracovaly, věnovaly se dětem nebo seniorům, pracovaly na svém domku nebo zahradě, sportovali a dělaly tisíce jiných věcí, protože prostě daly svůj hlas nějakému programu a nyní neprotestují proti jeho plnění.

Jako důchodce důrazně protestuji, aby mne brali do úst nejrůznější Zavadilové a Dufkové. Souhlasím s menším růstem důchodů, protože bych rád, abych ten důchod dostával i za pár let. Nikdo v téhle zemi si neumí představit, co znamená pro "sociálně" slabé skutečný bankrot, resp. placení dluhů pod tlakem MFF. Viděl jsem osobně v 80. letech min. st. v Jugoslávii. Na důchody tam lidé čekali i pár měsíců, protože stát musel splácet Titovy půjčky. Jak to skončilo, jsme mohli vidět všichni. Moc bych si přál, abychom se ukromnili a svět neskončil válkou jako Jugoslávie.

P. Lenc 23.4.2012 10:14

Re: A jedeme z kopce

Ano pane Svobodo,také by mne zajímalo kdo za nás a hlavně za čí peníze mluví.Před nějakou dobou jsem se snažil,protože mám zdravotní potíže,zjistit mezi pacienty kdo je organizovaný v tom Olejarově spolku.Většina ani nevěděla o čem mluvím a to stejné platí o vaší zmiňované asociaci seniorů._A připojuji se i s manželkou k vám,žijeme spokojeně a sobotní "demonstrace"pod vedením socanů a komunistů byla na zvracení.

F. Svoboda 23.4.2012 10:01

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

Pane Čechu, nezmínil jste se, že dotyčný pán také řekl, že v posledních letech se nejedná pouze o dočasnou krisi, ale o změnu , která je celosvětová. Proto také i naše politická representace , podobně jako v jiných zemích na ni neumí zatím reagovat. Takže i když v tvrzení A je mnohé pravdivé , v tomto tvrzení B se říká, že naši politikové jsou o něco málo horší než jinde. To horší vyplývá z mravní devastace, do které nás zabředli komunisté.  Obroda, pokud bude vůbec možná, potrvá min. 3 generace. 

L. Šarina 23.4.2012 9:51

NAOPAK,

oni to pochpily moc dobře a návrat ROH  a starých pořádku jim vyhovuje.

F. Svoboda 23.4.2012 9:50

Re: A jedeme z kopce

K těm jiným organisacím, které se k protestu připojily podotýkám, že mezi nimi byla i jakási asociace, která zastupuje údajně 50.000 seniorů. Jsem také senior, ale o nějaké takové skupině jsem nikdy neslyšel, ačkoliv velice důkladně sleduji veřejné dění. Zřejmě je to nějaká odnož Lidového domu, podobně jako je Svaz pacientů, který representuje samozvaný soudruh Olejár, který je přímo na zmíněný dům napojen.

Dále podotýkám, že můj důchod je nyní 8.700,- Kč, žiji úměrně svým možnostem a úrovně zdraví. Jsem spokojen , nesouhlsím, aby někdo vystupoval i mým jménem a s levicovou ukázkou síly na Václavském náměstí naprosto nesouhlasím.

Jinak článek je výstižný a vyčerpávající, bohužel levičáci jej nepochopí protože buď nechtějí, nebo jim to prostě není dáno.

J. Novotný 23.4.2012 9:48

Re: Pište si

Ano pane Lenci. Třídně nenávidějí ty pracovité a úspěšné. Pan Kožený by mohl vyprávět.

P. Čech 23.4.2012 9:46

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

Ještě mimochodem, pan Zelený nehovořil o přímé demokracii, ale o demokracii zatupitelské. Ovšem bez mezičlánku mezi občanem a jeho zástupcem. Mezičlánku, který tvoří politické strany. Strany, které jsou mezičlánkem zbytečným.

P. Čech 23.4.2012 9:43

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

Vážení pánové, oba dva,Jak by se s přímou demokracií popasovali občané ČR nikdo neví. Mimochodem ve Švýcarsku není přímá, nýbrž zastupitelská demokracie.Švýcarsko není jediné, kde jsou prvky přímé demokracie nastoleny. Je zde ještě Lichtenštejnsko a nyní i Island. Jsou další státy, které se tomuto stavu blíží (Dánsko, Irsko a další, kde mají referendum).Místo toho však že bychom spekulovali "co by, kdyby" by bylo, podle mého názoru, smysluplnější ony prvky přímé demokracie zavést a potom se uvidí. Ve výše zmíněných státech také kdysi s tím museli začít a potom se někam dopracovali.  Zvláště ve Švýcarsku neměli nikde ve světě příklad. My jej máme a můžeme se učit. Ovšem nikoliv v USA, Rusku, Číně, Německu nebo Francii.Vězte, že občané se umí učit rychle. Relativně rychle.

P. Lenc 23.4.2012 9:30

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

To jsem svého času p.Čechovi napsal,odpověď byla věru čechovská.

I. Schlägel 23.4.2012 9:15

Re: V sobotu vystoupil v Radiožurnálu pan Michl.

Máte pravdu, více přímé demokracie by opravdu neškodilo. Otázka zní, jak by se s přímou demokracií popasovali občané Česka. Jste si jist, že by si v referendu sami zamítli delší dovolenou jako to udělali občané ve Švýcarsku?

I. Schlägel 23.4.2012 9:12

Re: :-((

Tak to konečně přijde ten chimérický, tolik vzívaný a opěvovaný komunismus, vláda fšeho lidu. Tak to je jiná. To je úleva. Každému podle jeho potřeb.