15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emanuel 12.12.2009 15:00

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

Ten problém bude v tom, že mnohý považuje za demokracii to, když vyhraje jeho oblíbená strana. Když vyhraje konkurent tak to už není demokracie, v nejlepším případě je to "ohrožená demokracie".

Klička 12.12.2009 15:15

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

Kdepak, v tom to není. Problém je v tom, že i v t. zv. demokratických státech nevládnou občané ale politické strany. V zastupitelských demokraciích opět občany nezastupují jejich zástupci, ale zástupci politických stran. Tito ani občany zastupovat nemohou, protože jsou na svých stranách existenčně zcela závislí. Ve skutečné zastupitelské demokracii musí občany zastupovat zastupitelé přímo, zrovna tak jako musí být přímo zvoleni. Opět nikoliv přes politické strany, které představují vždy naprostou menšinu občanů. V české republice nemůže být ohrožená demokracie a to proto, že zde nikdy žádná nebyla. Ano, je zde určitá míra svobody, demokracie však ani náhodou.

lucinapes 12.12.2009 10:31

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

bylo to už ve starém Římě - volili čámští občané- patricijové, plebs mohl tak akorát držet pec a chodit na fotbal - pardon - zápasy.

lucinapes 12.12.2009 10:32

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

pardon-římští

Klička 12.12.2009 10:40

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

Konečně jste se odhalila, Nebylo to ve Starém římě, ale ve Starém Řecku, v době, kdy Římská říše ještě neexistovala.V době, kdy žil Aristoteles. Nic o tom nevíte, ale "zasvěceně" diskutujete.

lucinapes 12.12.2009 10:48

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

v čem je chyba? V řecku volili všichni Řekové, v Římě jen občané. Nebo vy máte nějaký jiný dějepis, zasvěcenče?

V. Hoffman 12.12.2009 15:27

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

Aby sme si to uviedli na pravu mieru - v starovekom Grecku /hlavne v Atenach/ volili vsetci slobodni obcania muzskeho pohlavia. V starovekom republikanskom Rime boli obcania rozdeleni do 6 tried podla majetkoveho cenzu, pricom sila hlasu zavisela od triedy. A to dost drasticky, hlas obcana v 4. triede mal hodnotu 1/100 hlasu obcana 1. triedy. V sucasnej dobe je rimsky model nepouzitelny /obcania "nizsich" tried by si svoje prava jednoducho presadili silou/.

Klička 12.12.2009 18:17

Re: "v zájmu všeho lidu" tady vládli bolševici celou věčnost...

To je právě ono. Právě proto nepovažuji starořímský systém za demokratický. Doufám, že si Váš příspěvek přečte  Lucinapes, aby se trochu poučil(a) o historii, když se na ni odvolává ve svých příspěvcích.

Oliver 12.12.2009 10:14

Re: Krize všech politiků a celého systému

R^R^R^

lucinapes 12.12.2009 10:25

Re: Krize všech politiků a celého systému

pokud někdo nevolí, nemá co kecat. Ale náš volební systém je takový, jako kdyby si po svatbě musel ženich vzít do bytu obě tchýně a kamarádi by mu vyčítali, že jim před svatbou slíbil, něco jiného, než dělá teď.

Klička 12.12.2009 10:37

Re: Krize všech politiků a celého systému

Ve skutečné demokracii má právo mluvit do věcí veřejných každý občan, nezávisle na tom, či volí a nebo ne. V takové demokracii je ovšem procento nevolících občanů vždy malé a menšinové. V takovém demokratickém systému byste měla pravdu. Ne ovšem u nás, kde nevládne vůle většiny občanů, ale vždy naprosté menšiny členů jednotlivých politických stran a jejich nohsledů (voličů). Pouze jejich voličů, nikoliv všech voličů. Tady je problém, který každý takovýto systém vede do záhuby a vede jen k diktatuře. Je naprosto jedno zda k diktatuře jednotlivce a nebo skupiny, sdružené v politické straně.

nosál 12.12.2009 12:43

Re: Krize všech politiků a celého systému

Ve skutečné demokracii je občanem jenom ten, kdo se sám uživí. Příživníci ne.

lucinapes 12.12.2009 20:00

Re: Krize všech politiků a celého systému

kličko, vy jste demagog par exellence. V ustálených demokraciích je volební účast podstatně nižší, vždyť za komoušů volilo vždycky 99,9 % voličů (ta 1/10 byla na ty, kteří umřeli ještě než je volební komisaři stačili uhnat). Co podle vás u nás komu brání jít k volbám? Leda lenost, jinak vám donesou urnu až pod nos.

Pete 12.12.2009 9:21

To není Paroubkovou obratností, to je zcela mimořádnou impotentností ODS.

ODS. Nevysvětlujte to Paroubkovou genialitou, to on není, on je v podstatě hloupý, jen mimořádně bezohledný. Rath je chytrý, ale Paroub ne. A ODS jsou jak ovce na porážku, je to bolestné sledovat jejich tupou odevzdanost a zbabělost. Ovšem nejtragičtěji zklamává český národ, jeho schopnost volit za nejoblíbenější politiky téměř vždy ty největší žvanily a zmetky je skutečně nepřekonatelná. Musíme si zřejmě zvolit svého Hitlera a projít si peklíčkem, snad se bude opakovat jen ve formě komedie nikoli tragédie. Je to hnus.

lucinapes 12.12.2009 10:44

Re: To není Paroubkovou obratností, to je zcela mimořádnou impotentností ODS.

ale děte, ny si peklíčkem procházíme rádi, zakňučíme si, jak jsme 300. 7 nebo 40 let trpěli, když nás z toho Američani vytáhnou (Wilson, Roosewelt, Reagan), zvolíme si nějaké čerty sami, někdy i ty samé.Rozdíl mezi ODS a ČSSD je ve vládě železné ruky u socanů a míře drzosti, která jim díky pitomosti voličů projde.

Minutus 12.12.2009 9:18

O neschopnosti politiků nás nikdo

dlouho přesvědčovat nemusí. Pan Vlk má ovšem pravdu jen částečně, Paroubka dost přeceňuje. Není zase tak schopný nebo prohnaný, jen těží ze sebevražedné míry blbosti politiků ODS a jak to tu sleduji, i mnoha jejich příznivců. Ano, skutečná pravice tu neexistuje, stejně jako v US není levice ve smyslu, jak jsme na ni zvyklí.

-ferry- 12.12.2009 9:13

Laik žasne,odborník se musí divit ...

... nad tím,co dokáže sepsat vzdělaný,údajný právník ... Už jen to výrazivo ..!Nevím proč se opět ohání Plojharem.Kalousek ho před časem nazval zrůdou,za kterou se on,jako příslušník Lidové strany a( nahonem ustavený) křesťanský demokrat stydí.MUDr.Plojhar byl vynikající lékař.Prožil léta v nacistickém koncentračním táboře.Tušil proto,kde je jeho místo.Kalousek netuší nic.Je to jen podřadný hrabal.Už ani tím lidovcem není a křesťanským demokratem nikdy ani nebyl.Nemohl být ... toto slovní spojení je logický nonsens.Nesmysl ...!

 Že Klaus je člověk mstivý je dávno jasné.Je v tomto oboru z rodu Zemanova.Jen zatím ještě nemluví o deratizaci /odkrysení) strany od těch,kteří v něm přestali vidět pánaboha,přesněji tatíčka zakladatele.S příslušnými poctami.ODS byla tatíčkem založena jako továrna na prachy.Prachy,prachy ... všechno převádět na prachy.Žádný soucit pro ty,kteří je memají a nedokážou si je nakrást.Slávu pro ty,kteří (řečeno Kalouskovsky) jsou úspěšní (Mrázek,Kožený,Tykač,Pitr ...) To jsou nosníky nového demokratického režimu.Hloupý národ dostal kost : devalvace v r.1991 udělala milionáře z  dosud nic netušících lidí.Kdo si za komunistů postavil barák za 200 tisíc  (dostal bezúročnou,mnohdy i nevratnou půjčku) stal se náhle milionářem.ODS suverenně vyhrála volby,dokonce i v mé rodné obci,kde v této straně nikdo nebyl..! A nikdo ani neměl pořádnou tuchu,co to vlastně je.Klause udělala demagogie,Hitlera taky.

 Dnešní ODS se od té Klausovy neliší,dál jde hlavně o prachy.Jen Klaus už není pánbůh.Jako Zeman. Topolánek je primitivnější,než Klaus,tu demagogii tolik neovládá.Není ale o nic méně nebezpečnější ...

Ada 12.12.2009 9:27

Blábol a páté přes deváté..

pokřík -ferry-, líné lemry...

Rath 12.12.2009 9:52

Re: Laik žasne,odborník se musí divit ...

máte 100% pravdu

Klička 12.12.2009 10:08

Re: Laik žasne,odborník se musí divit ...

Máte pravdu v tom, že slovní spojení " křesťanský demokrat" je nesmysl, stejně jako občanský demokrat, sociální demokrat. Mohli bychom tak vymyslet slovní spojení další jako monarchistický demokrat, pohanský demokrat, lidový demokrat atd. Jsou to nesmysly všechno. Demokrat je pouze demokrat. Nic více a nic méně. Je-li k tomu ještě navíc takový či onaký není vůbec důležité. Důležité je pouze to, je-li demokrat. A takových lidí je málo, ponejvíce proto, že neví, co to demokracie je a nechají se ovlivnit politickými stranami, které za demokracii lživě vydávají svou diktaturu. Diktaturu nad občany, tedy i nad těmi, kteří je volí. Tady je jádro problému a ne v tom, je-li někdo občanský, sociální a křesťanský demokrat. Tím vším dohromady může být kdokoliv, je to však zcela nepodstatné.

jirka.s. 12.12.2009 11:23

Re: Laik žasne,odborník se musí divit ...

Hmm, tak soudruh Plojhar prožil léta v nacistickém koncentračním táboře. Pak je ale zajímavé, že mu nevadily ty komunistické!!  :-/

oprava 12.12.2009 12:39

Re: Laik žasne,odborník se musí divit ...

Autor není právník, to je někdo jiný

aleš 12.12.2009 9:07

vlku

Ty mlumíš jak stará profízlovaná struktura .Tolik pomluv a obsedantních myšlenek by kromě starý Novákový nedal dohromady ani Goebles -tedy pokud by mi nepodkuřovala Báárová.-Z toho plyne někam ho strč a bude ti líp -jinak tu žluklost ze sebe nedostaneš.

Ada 12.12.2009 9:22

Re: vlku

Ale kuš, aleš...

Lada 12.12.2009 9:03

Paroubkovi dávám pár měsíců...

Nevidím budoucnost černě.Věřím, že mladá generace nestrpí projídání budoucnosti a ve volbách to dá jasně najevo.Bohužel do voleb Paroubek a jeho hoši stačí nadělat hodně škody.Snad ale prozří i ti, kteří mají stále nataženou ruku.

UL 8/09 ( z Německa) 12.12.2009 9:36

Re: Paroubkovi dávám pár měsíců...převládá progresivní daň - 21. století

Čtenáři mých poznámek vědí, že často dodávám, proč jsem si vybral určité aktuální téma. Tentokrát mě motivovala informace od jednoho známého v ČR, který mi řekl, že se jeho bratr prý „zamiloval“ do „rovné daně“. Tím mě trochu udivil, protože rovná daň přece ohrožuje sociální vyváženost ve státě. Pomyslel jsem ale hned na to, a vás to v první chvíli možná překvapí, že možnost spoření už vlastně spoření vytváří, protože ten, kdo žije v nouzi a nemůže šetřit, se svými finančními možnosmi vzdaluje od těch, kteří si spoření dovolit můžou – a to dokonce ve velkých částkách.

Rovná daň samozřejmě tuto nerovnost ve srovnání s progresivní daní jen zesiluje.

A v dobách, kdy stát z finančních důvodů nebude možná v situaci dál nabízet základní služby ve školství a zdravotnictví je úsilí o snižování daní či o zavedení „rovné daně“ přímo asociální.

Podle mého to platí i v době, kdy hospodářství roste, prosperuje a vzkvétá, ale co si o tom myslíte vy?

PS   spotřebitelský kolaps: rozevírání nůžek mezi bhatými a chudými 

david 12.12.2009 10:05

Re: Paroubkovi dávám pár měsíců...převládá progresivní daň - 21. století

Až se lidé naučí pracovat s procenty tak už nebudeme muset číst bláboly o nesmyslnosti rovné daně.

Rovná daň neznamená, že všichni platí na daních stejně, ale že platí stejnou část (procento) ze svých příjmů.

Dovolím si ještě připomenout existenci nezdanitelného základu a odpočitatelných položek (třeba na děti). které i zrovné daně dělají daň mírně progresivní. To znamená že lidé se nízkými přijmy stejně platí nižší procento než lidé s vyššími přijmy.

Dále si dovolím připomenout, že při rovné dani se už nevyplatí jejich optimalizace.

občan 12.12.2009 11:14

Re: Paroubkovi dávám pár měsíců...převládá progresivní daň - 21. století

nejvyšší čas ujednotit názvosloví. Rovná daň ve vašem pojetí je progresívní a jistě solidární. Pak je ještě možnost vytvořit daň rovnou v tom smyslu, že všichni platí stejnou částku " na chod státu ". Za děti to platí rodiče, důchodci to platí z důchodu či úspor, atd. Otázka není v objemu financí, to je čistě technická věc. Spíš jde o psychologii a politickou průchodnost. Dále, optimalizovat odvody do státní kasy lze krásně daněmi nepřímými. Spotřební daň, DPH, poplatky na úřadech, různé samolepky na autech, ledničkách, televizích, komínech či domech, i na odpadcích, že ....prostě zdanění čistého příjmu ... Stejně vám to vyjde na asi 80% vydělaných peněz.

autor 12.12.2009 12:31

Re: Paroubkovi dávám pár měsíců...převládá progresivní daň - 21. století

Vážený pane, děkuji za diskusní příspěvek ze zahraničí  bez nadávek a podobně. Obávám se však, že jako mnoho mých přátel-cizinců a emigrantů- nevíte o čem mluvíte. Částečně je to problém zvaný „ ztraceno v překladu“ , částečně tím, jak říkal Werich, že emigrant duševně stále „sedí na kufrech“ a vše co se  stane ve staré vlasti pak, si vpisuje do doby svého odchodu. Přestože čas plyne .

Takže „rovná daň „ neznamená, že všichni  platí stejnou částku  ,ale že všichni platí stejné procento ze svého platu –například 10% . Člověk s platem 15 000.- Kč (počítá se vždy hrubý plat) zaplatí 1500.- slovy tisíc pětiset korun daň, kdo má výplatu 100 000.- Kč, platí daň 10 000.- Kč .tedy desetitisíc korun. Ovšem protože jsou malé platy do určité výše osvobozovány od daně, z výplaty deset tisíc platí plátce –hypoteticky – 500.- slovy pětset korun, zatímco ten druhý zaplatí každý měsíc deset tisíc ale k tomu na konci roku,protože mu příjmy přerostly určitou výši,platí ještě další daň . To je jen zjednodušený příklad,ale zásadně je to tak. Takže hlavní problém je v tom, že nevíte co slova „rovná daň“ znamenají a vyvozujete závěry podle svých zkušeností v Německu a jakémsi dávno neexistujícím Československu.

část 2 12.12.2009 12:32

Re: Paroubkovi dávám pár měsíců...převládá progresivní daň - 21. století

Připomínáte mi českou průvodkyni na Kypru,která celou cestu kvílela, jak mají vysoké daně a zakončila ji zvoláním, že my se máme, neboť v Čechách se neplatí žádné daně!! Trvalo mi chvíli než jsme přišel na to,kde tuhle hovadinu sebrala. Bylo to tím, že v době odchodu z ČSSR brala plat a vůbec netušila, že za ní ty daně strhává mzdová účtárna- mimochodem včetně ročního „vyrovnání daně“. AY protože v Praze bydlela v paneláku, myslela si, že se žádná daň z budovy neplatí, protože ona i ní nic neví.

Takže, pane, tento stát je jiný stát než z kterého jste odešel. Stejná slova mají jiný význam. Co bylo dřív zakázáno, je dovoleno a naopak. Obchody jsou plné zboží na nakupujících, , ulice jsou přecpané auty , vzduch a řeky jsou asi tak stokrát čistší…Jen ta česká sebemrskačnost zůstala stejná.