6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jakýpak polibek smrti?

Jak už je obvyklé, zejména politologové, kteří se ničím jiným celý rok nezabývají a marní tak svůj život jednou z nejzbytečnějších činností vychovávajíce na svých katedrách další pro společnost velmi hodnotné jedince, jsou konsternováni výsledkem ANO a téměř ochromeni tím, co nás v důsledku toho čeká v nejbližších letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 28.10.2017 9:34

Andrej Babiš využil jen to,

že neměl ve vládě rovnocené partnery. Měl výhodu v tom, že nebyl v čele vlády a premiérem byl slabý Sobotka, který se staral jenom o to, aby se vláda nerozpadla.

Babiš, jako ministr financí, uměl ve vládě dobře manévrovat. Pokud chtěli jeho partneři ve vládě utrácet, tak byl proti a kritizoval je. Postupem času "povolil" a média to patřičně využila. Já chci šetřit, ale co mám s nimi dělat. Jsme přece v koalici. Koza nějaké to kg přibrala.

Jako předseda vlády bude v úplně jiné pozici. Je to on kdo bude nést hlavní odpovědnost za chod vlády.

ODS by se měla zachovat státotvorně a vyjednat si dobré postavení ve vládě. Uvědomit si, že to co slíbila před volbami nemůže s nikdy s nikým prosadit. Nedovedl to ani V.K. s Luxem a Kalvodou. Nemůže ANO tlačit do kouta a udělaat ho v očích veřejnosti mučedníkem. V každém případě musí trvat na získání postu ministra financí a vnitra. Bez toho by to nešlo.

Babiš je pragmatik a myslí především na sebe. Takových je v politice většina. Umí trvrdě vyjednávat v podnikání, ale politika je něco jiného než podnikání. Ví, že musí i ustupovat. Malé uražné děti nemají v politice co dělat.

Z. Lapil 28.10.2017 11:56

Re: Andrej Babiš využil jen to,

Myslím, že vyjednávání je stejné v politice i v podnikání: chcete-li dlouhodobého partnera, nemůžete ho udusit. Jediná správná smlouva je smlouva VZÁJEMNĚ výhodná.

Moc se mi líbí příklad: jistý "hardwarový" podnik dodával své stroje i s údržbou, přičemž tu údržbu dělal subdodavatel. Z dohodnuté ceny pro subdodavatele ještě dodatečně kousek ukousl. Smlouva podepsána, peníze na účtě, ALE přišla o loajalitu dodavatele spočívající například v tom, že smlouvou dané "opravit do 48 hodin" znamenalo opravdu do 48 hodin, nikoliv "dle možnosti ihned, v případě nutnosti i v noci".

Nevím, co z toho vyplyne, ale Babiš tahá za HODNĚ delší provaz: může vybírat (tvrdit, že vybírá) nejlepší nabídku, zatímco pro ostatní je to "Babiš nebo opozice".

J. Kulheim 28.10.2017 12:30

Re: Andrej Babiš využil jen to,

Pricip je stejný, ale v politice, to vyřešit musíte, ale podnikání můžete říct ne, odejít a hledat jinde.

Slovo výhodný bych vyměnil za slovo přijatelný. Kompromis musí to být přijatelný pro obě strany. Jenom nehnat nikoho do kouta. Např. EET může ODS a ANO vbyřešit tak, že dál to už pokračovat za této vlády nebude. Nikdo neztratí tvář. ATD.

Ś. Svobodová 28.10.2017 15:22

Re: Andrej Babiš využil jen to,

V úspěšném podnikání a úspěšné politice platí jedno pravidlo: Kdo chce s vlky býti....

Z. Lapil 28.10.2017 16:08

Re: Andrej Babiš využil jen to,

Rozumím. Souhlasit se mi nějak nechce, ale... Rozumím :-).

A. Nový 28.10.2017 12:38

Re: Andrej Babiš využil jen to,

To jo, státotvorně se v Babišově vládě znemožnit.

P. Čech 28.10.2017 9:29

Jak to vidím já.

"Jako příklad se dává výsledek ČSSD a KDU-ČSL za to, že s ním tyto strany vládly poslední čtyři roky"???? Podle mne je to zcela naopak. Výsledek ČSSD a KDUČSL je takovým jen proto, že tyto strany s ním odmítly vládnout a prosadily jeho odvolání z funkce ministra financí. Evidentně tak nastartovaly další vývoj, který z a t í m vyvrcholil ve volbách. Jde o to, že politici, politologové a prodejní novináři nejsou schopni pochopit současný celosvětový vývoj, kdy občané států odmítají diktát politických stran. Odmítají politické strany jako zbatečného prostředníka k prosazování své demokratické vlády a moci. O tom svědčí i naše volby a náš vývoj. Pokud si to zastydlí politici politických stran neuvědomí, vyhraje jakékoliv ev. další volby opět ANO 2011 a to již ne se ziskem 29,36%, ale se ziskem mnohem vyšším (podle mne cca 40%).

Z. Lapil 28.10.2017 11:39

Re: Jak to vidím já.

Námitka: ve všech minulých volbách měli zhruba nějakých 70 - 80% "klasické" (státotvorné?) strany (ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM - ta je sice "protistátní", ale klasická určitě taky a účasti ve vládě se rozhodně nezříká). Možná je lze shrnout pod tvrzení "jdou do voleb, aby byly ve vládě". Zbytek byly strany "protestní" (všetci kradnú, jenom já jsem letadlo) - vždycky nějaká nová typu TOP09, Věci veřejné, Unie Svobody plus ta smečka ratlíků pod 5%.

Letos to není jinak: SPD + Piráti + 6% zbytek má dohromady zase necelých 30%. To, že v té hlavní smečce s tím hlavním nikdo nechce kamarádit, to je jiná věc.

Moje věštba? Sázím na menšinovou vládu ANO s nestranickými členy, nejspíš zčásti dodanými těmi opozičními stranami, které pak odejdou ze sálu nebo dodají přeběhlíky. Nutných 19 kousků je sice docela dost, ale jednak to v prohravších stranách nepochybně vře a jednak není nesmyslná představa KDU-ČSL ve vládě, případně mimo vládu, leč hlasující kolektivně pro.

Číselné upřesnění: ty "státotvorné" mají letos docela dost hlasů, ale počítám mezi ně ANO, které nepochybně má významnou část (třetinu? Polovinu?) hlasů "protestních".

Doufám, že slova v uvozovkách budou pochopena tak, jak jsem je myslel :-).

P. Čech 28.10.2017 12:22

Re: Jak to vidím já.

Ba ne, pane Lapile. Letos to jinak je. Zásadně jinak. Máte sice pravdu s tou TOP 09, OH,US či VV. Ty byly vytvořeny jako protestní, aby bylo vytvořeno zdání nějaké demokracie. Jakmile se však dostaly k moci, začaly se chovat jako klasické politické strany a bylo po nadějích. Teď ovšem v poslanecké sněmovně získala místa 100 poslanců občanská hnutí, která mají v programu zásadní demokratické změny (zákon o obecném referendu a většinový volební systém). Až na to hlasování ve sněmovně se jako klasické strany nechovají. To jim ovšem politické strany jaksi nemohou dovolit, že? Bohudík jim to je houby platné, protože i s komunisty mají také jen 100 poslaneckých míst.

Z. Lapil 28.10.2017 16:05

Re: Jak to vidím já.

Takže možná je rozdíl mezi námi v tom, že já většinový systém a už vůbec ne obecné referendum za nijak zásadní změnu ve vztahu k demokracii nepovažuju.

Referendum dokonce považuju za riskantní ve světě, kde je běžným výsledkem 49,9 : 50,1% a kde se po volbách občas někdo soudí kvůli počtu hlasů v množství zaokrouhlovací chyby. Trochu by mě uklidnilo, kdyby v referendu "pro změnu" bylo nutných (třeba) 2/3 VŠECH voličů, nezávisle na účasti. Čímž by se eliminoval argument "51% při 51% účasti je jen lehce přes čtvrtinu".

A. Reček 28.10.2017 8:33

Chce to klídek a mít rozum v hrsti!

Babiš uměl na účasti ve vládě mediálně vydělat více než plánoval. Úspěchy ANO byly úspěšně jeho tiskovinami rozšířeny do společnosti a nějaké to pochybení bylo podáno tak, že šlo o pouhou chybičku. Ovšem teď kdy bude vládnout sám bez koaličního partnera, tak teď se ukáže jak to skutečně dovede. Že ODS a jiné strany s ním nechtějí jít do koalice je logické, nechtějí být jím sevřeny jako chobotnicí a pak odkopnuty.

A. Javůrek 28.10.2017 10:19

Re: Chce to klídek a mít rozum v hrsti!

úspěchy vlády, kterých tedy moc nebylo, si estébák přivlastnil, a neúspěchy hodil na své partnery :-(

J. Kanioková 28.10.2017 16:39

No, babiš předvedl jeden velký argument,

že je potřebné si koupit média..

Z. Rychlý 28.10.2017 8:31

Polibek smrti ?

Zajímá mě jedině chování ODS. Pro ODS by přímá koalice s ANO byl polibek smrti. Dostala by se na úroveň lidovců, připravených vládnout vždy a všude. Jakou věrohodnost by měla strana, v jejímž programu je polovina hesel složena ze zrušení výdobytků zavedených Babišem, či koaličními partnery? Znamenalo by to, že vůdci ODS jsou schopni výměnou za vládní posty zapomenout na hesla, pomocí kterých se do sněmovny dostali. Takový handl by v dalších volbách působil jako vypálený cejch prostitutky.

Je tu řešení v podobě menšinové jednobarevné(!) vlády. Podporou menšinové vládě by ODS nezískala nic přímo, tudíž by jí nikdo rozumný nemohl vyčítat nějaké rejdy. Do budoucna by však získala kredit konstruktivní opozice, což je u nás vzácnost. Pro opoziční stranu by to bylo vynikající hodnocení.

Menšinová vláda by v současné situaci (1 hegemon a zbytek mrňousci) byla výhodná pro ostatní, hegemon si nemůže vyskakovat a válcovat zbytek - podpora zákonů by se projednávala napříč sněmovnou. Pro ANO menšinová vláda moc výhodná není, ale asi se bude muset sklonit - zatím to na koalici nevypadá. Možná někdo vyměkne - hádám, že socanům a lidovcům po výměně vedení koalice s Babišem až tak proti srsti nebude. Zvlášť, když se Babiš cudně skryje za nějakou nastrčenou figuru (napadl mě M.Komárek :-))). Jinak ODS tuhle šanci s jednobarevnou menšinovou vládou propásne. Strana netýkavka v opozici - no, nic moc.

Výmluvy na policejní vyšetřování Babiše? Třetině voličů to vůbec nevadí. Jsme prostě takový národ, co nedokáže korupčníka odsoudit tak, aby šel opravdu do tepláků. To spíš navrhneme svatořečení politika za zázrak proměny vína v peníze. Mělo by se brát do úvahy i to, že přece jenom hnutí ANO je kolektivní orgán, který lidé zvolili. Je to partaj se vším všudy, není to "jen" Babiš. Kdyby se Babišovi něco stalo (nic zlého mu tímto nepřeji), pak tu pořád zůstane výsledek voleb, v nichž získalo ANO 30%. To přece nelze nevšímavě shodit ze stolu! V předčasných volbách získá ANO ústavní většinu.

P. Čech 28.10.2017 9:33

Re: Polibek smrti ?

Pokud kterákoliv strana či hnutí půjde do koalice s ANO 2011, projeví tak jen svou státotvornost. Jde o to, že v zájmu občanů (všech) této země a tedy i státu je, aby měli funkční vládu a funkční poslaneckou sněmovnu. Bez ANO 2011 to není možné. To by si měli uvědomit. Pokud chtějí předčasné volby, potom nelze než s nimi souhlasit. Jen tak dál! To se budou potom divit, až ony předčasné volby skončí vítězstvím ANO 2011 se ziskem nejméně 40% hlasů voličů.

A. Javůrek 28.10.2017 10:29

Re: Polibek smrti ?

kravina a blábol. Běžte stou vaší "státotvorností", už do zadele. Se sektáři z ANO naučili nové slovo a všude ho cpete. ODS JASNĚ ŘEKLA PŘED VOLBAMA, ŽE S ESTÉBÁKEM,LHÁŘEMA A TUNELÁŘEM DO VLÁDY NEPŮJDE. TAK JAKO SE NEVLÁDNE S KOMOUŠEMA NEVLÁDNE SE S STB. BUREŠ A JEHO FANDOVÉ ROKY NADÁVÁTE NA ODS, NA TOP09 A OSTATNÍ, JACÍ TO JSOU ZLODĚJI A MAFIANSKÉ STRANY, A PO VOLBÁCH ZA NIMA LEZETE S PROSÍKEM A KAFRÁTE O STÁTOTVORNOSTI. JAK POKRYTECKÉ. NAJEDNOU VÁM JSOU TY STRANY, SYMBOLY KORUPCE A "FŠICÍ KRADŮ JEN JÁ JSE ESTÉBÁK", NEVADÍ, NAJEDNOU JSOU VÁM DOBRÉ ? JSTE TRAPNÍ VY YE SEKTY ANO.

P. Čech 28.10.2017 12:35

Re: Polibek smrti ?

Není to zase tak dávno, kdy ODS tvrdila před volbami i po nich, že s ČSSD vládnou nebudou. Následovala opoziční smlouva, která jakkoliv byla pro systém špatná, byla státotvorná. Umožnila totiž řádnou činnost jak vlády, tak i poslanecké sněmovny. Uvědomte si laskavě, že Anrej Babiš je momentálně nevinný z jakéhokoliv trestného činu. Podle Listiny základních práv a svobod pokud někdo (jakýkoliv občan, tedy i předseda vlády) není mocí soudní odsouzen, je nevinen. jeho příslušnost k Stb nebyla soudně prokázána.

V. Klepetko 28.10.2017 23:18

Re: Polibek smrti ?

Stále mám pocit, že toto je spíše hlas Unie Svobody než ODS. Jsou to takové Rumlovsko-Pilipovské moralistní řeči, argumentace ve stylu "paní Hájková"...

Vypadá to jako nový pokus zničit ODS jako tenkrát za Sarajeva - a stojí proti němu opět Václav Klaus, jenže mladší... Do "obrozené ODS" se vrátila její nemocná část a nyní šlape po krku občanským demokratům - a ještě k tomu je umlčuje. Smutné!

A. Javůrek 28.10.2017 10:14

Re: Polibek smrti ?

výdobytků zavedených Burešem ? No, Bureš je dobytek, v tomto smyslu by ta věta dávala smysl. Jinak to nechápu. Nebo myslíte výdobytky pro Bureše ? Např.navýšení majetku ze 40mld.na 80mld? ̈

Nestrašte s STB ústavní většinou, to by byl průšvih ...

Z. Rychlý 28.10.2017 11:26

Re: Polibek smrti ?

Výdobytky myslím inkluzi, kontrolní hlášení, EET atp. To kruci musím všechno dávat do uvozovek??

A. Javůrek 28.10.2017 11:31

Re: Polibek smrti ?

pokud to myslíte ironicky, tak ano. To je tařka gramatika :-) . Uvědomte si, že spousta lidí si opravdu myslí, že Bureš spasil Česko, že na vše co šáhnul se změnilo ve zlato :-) . A jak to mám pak rozeznat, jak to kdo myslí :-)

Z. Rychlý 28.10.2017 11:44

Re: Polibek smrti ?

Bureš je parazit. Možná se časem naučí vysávat své nositele jen tak, aby nezdechli, ale kdo má na to čekat. Zatím je to tak, že koho nakazí, ten chcípne.

Ale umožnit mu vlastní jednobarevnou menšinovou vládu, aby se sám znemožnil, by se mělo. Udělat z něj mučedníka by nebylo dobré. Uvidíme, teď je moc brzo.

P. Čech 28.10.2017 13:22

Re: Polibek smrti ?

Zatím z něj všichni dělají toho mučedníka. A to je zásadní chyba. Také si myslím, že by mu měla být umožněna jednobarevná vláda. Potom by se jednoznačně ukázalo, kdo má pravdu. Zatím to ovšem vypadá, že pravdu nemají politické strany. Těm vládnout již bylo umožněno 24 let a za tu dobu dokázaly jen zadlužit stát dvěma biliony korun. To je to jediné co "dokázaly" ve vzájemné spolupráci jako koalice i opozice. V zásadě jde o to, že koaličně opoziční vládnutí k ničemu smysluplnému nevede.

V. Klepetko 28.10.2017 23:21

Re: Polibek smrti ?

Tak umožněte! :-))))))))))) Dejte jednobarevné menšinové vládě důvěru, ať se historicky znemožní ...

P. Čech 28.10.2017 12:42

Re: Polibek smrti ?

Pro nechápavé ano.

J. Karlík 28.10.2017 8:24

No tak,

ČSSD přece neprohrála, už se rýsuje nevyyhra, vždyť Zaorálek ohlásil, jak je bezva, že se teď mohou odrazit od dna.

P. Lenc 28.10.2017 8:17

Včera jsem si po 22hodině

poslechl lidovce Bartošíka, který prohlásil, že je poviností ODS spolupracovat s ANO.Drzost lidoveckých politických prostitutů je nezměrná.

S. Ševeček 28.10.2017 8:09

Hle, demokracie

Petr Fiala:

„Výsledky voleb totiž nejsou diktátem o tom, kdo má tvořit příští vládu."

A. Javůrek 28.10.2017 10:18

Re: Hle, demokracie

vždyť má pravdu, co se ti na tom nelíbí ? Není povinnost kývnout na koalici s kým nechceš. Tak jako se do koalic nezvali komoušové, tak ODS a ani jiná strana není povinna jít do koaly s estébákem.

Jo, pokud by jsi v rámci kampaně řekl, že s Burešem klidně půjdeš, a po volbách couvnul, tak je to podraz na voliče. Ale ono je to dnes naopak, ODS, Piráti ..., řekli před volbami, že s Burešem nepůjdou, takže jen plní slib. A např.piráti říkali, že je jim jasné že volby nevyhrají, že počítají i s tím, že budou v opozici.

Takže v čem nemá Fiala pravdu ?

S. Ševeček 28.10.2017 12:10

Re: Hle, demokracie

VVst: "Klaus mladší šel proti tomu a získával hlasy, pro sebe i pro ODS. Pokud to Fiala a lidé stojící za ním nepochopí, je celkem jedno, zda se nakonec přidají do vlády k ANO anebo ne. Další volby je prostě smetou."