16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Jakýpak polibek smrti?

28.10.2017

Jak už je obvyklé, zejména politologové, kteří se ničím jiným celý rok nezabývají a marní tak svůj život jednou z nejzbytečnějších činností vychovávajíce na svých katedrách další pro společnost velmi hodnotné jedince, jsou konsternováni výsledkem ANO a téměř ochromeni tím, co nás v důsledku toho čeká v nejbližších letech. Perlí a kombinuje se všelijak, ale největší perlou je, že koalování s ANO (Babišem) by bylo polibkem smrti pro ODS. Jako příklad se dává výsledek ČSSD a KDU-ČSL za to, že s ním tyto strany vládly poslední čtyři roky. Tak jako naprostý amatér si troufnu oponovat.

Lidovci nepřišli o zhruba 40 tisíc hlasů a pár mandátů proto, že byli v koalici s ANO. Přišli o ně proto, že se jednak velmi tvrdě zasazovali o církevní restituce, se kterými třeba já souhlasím jako s principem, ale běžná populace z toho buď nadšená není, anebo jí je přímo trnem v oku. Bez jiných témat nedokáží přilákat případnou konzervativně uvažující část voličů, kteří jinak volili a volí třeba ODS či jinou řekněme pravicovou stranu, protože kromě tohoto tématu jsou amébní a bezpáteřní. Nemají nic pevného, co by je ukotvovalo tak, aby to bylo zajímavé pro konzervativce. Jako koaliční partneři se chovali k ANO řekněme loajálně, jak se sluší a patří. Jenže právě pro svoje vlastnosti „klidné síly bez páteře“ nezískali žádné nové hlasy a z těch voličů, co je volili v r. 2013, jich prostě pár desítek umřelo. Kdyby to bylo kvůli ANO, tak by již ve Sněmovně logicky nebyli.

ČSSD naopak ani náhodou nepadlo na zem namazanou stranou dolů kvůli koalování s ANO a Babišem, ale pro své chování během posledního roku před volbami. Jsou všichni padlí na hlavu, když to nevidí? Tak si to vezměte selským rozumem Jak byste asi hodnotili někoho, kdo vleze do nějaké party, která okrádá a olupuje staré babičky, aktivně se toho účastní, a pak napadne druhé členy té bandy, že jsou násilníci, a ještě se rozhořčuje, že jsou to zloději a násilníci. Řeknete si přeci, že je to ksindl, se kterým byste nejen nechtěli stavět dvojdomek, ale ani sedět v hospodě u piva. A přesně tak se chovala ČSSD. Který blb jim nakukal, že rozpoutáním kampaně kolem Čapího hnízda, o kterém věděli už dávno před volbami, si polepší a zvednou uvadající preference? Já myslím, že ten geniální nápad měli přímo hlavouni z ČSSD. Hlavouny míním pány Sobotku, Zaorálka, Chovance a další z toho spolku. A ještě horší je, že jim to nikdo rozumný (jsou-li v ČSSD a mezi jejími poradci vůbec tací) nebyl schopen rozmluvit. Když házíte na druhé kýbly špíny za něco, co jste věděli dávno před tím, než jste šli s postiženým k lizu, tak si po právu vysloužíte odsudek a pohrdání. Voliči nejsou žádní idioti a kašlou na pochybnou socialistickou ideologii, kašlou i na sliby vyšších mezd a ráje na zemi, náhlou starost o kvalitu blafů z hypermarketů anebo dokonce nedostatek másla. Tak to se stalo, pánové politilogové; je to tak jednoduché. ODS žádný pád kvůli tomu, že by vyjednal kvalitní koaliční smlouvu s ANO, nehrozil. Žádný polibek smrti by se nekonal. Ani náhodou.

Kdyby ČSSD vládla v co největší shodě s ANO a KDU-ČSL, tak by jistojistě volby nevyhrála, ale nebyla by pleite, jako je teď. Nepřišla by o dvě třetiny hlasů (viz výsledek KDU-ČSL, která se na těch hloupostech a špíně nepodílela a „tiše trpěla“). Prostě by jen nevyhrála, s čímž ale ani nepočítala. Ve výsledku by skončila někde na 14-15 % a to by byla jiná liga než ta jejich současná hubená koza. Vždycky se dobře pobavím, když slyším, jak nyní hýkají a naříkají, že špatně komunikovali s lidmi, musí se vrátit ke kořenům (co to je, pro Boha milosrdného?), prostě že musí pěkně čelem k masám. Všichni stratégové by měli napsat „Nemám podrážet koaliční partnery, jejichž negativní vlastnosti jsem při podpisu smlouvy velkoryse přehlížel“ a měli by to dát Sobotkovi, Zaorálkovi a Chovancovi stokrát podepsat. A pak to ještě dát do Ústavy ČR. Včil mudrujte.

A takhle my tady žijeme.