28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 17.11.2010 20:26

Celý článek se nese v jednotném duchu:

skutečnost přejmenujeme a budeme doufat, že na to ti naivnější skočí. A taky vynecháme podstatná fakta, zbytek umně zamícháme a to by v tom byl čert.....

M. Prokop 17.11.2010 16:42

"Já nevycházím z údivu, jak se mýty o oposmlouvě mohou tak dlouho držet při životě."

P&L je hlavně v ČT, ale i jinde dosud dost silná.

J. Kanioková 17.11.2010 15:54

Nejsem z Prahy, tudíž mě to tak srdečně netrápí,

jen mi kdekoliv vadí levičáci, tudíž už z principu mi vadí i koalice s nimi. Přesto souhlasím s článkem, protože dohoda na koalici je vždycky sázka do loterie. Mám pocit, že to byla Topka, která jako první tvrdila, že s ODS nééé. Teď sice čtu o už dřívější domluvě mezi ODS a ČSSD... nevím. Spíš mi připadá reálnější, že na prohlášení Topky prostě ODS okamžitě zareagovala a začla uvažovat o socialistech. Nejspíš i předběžně jednat s nimi. Topka to pak změnila na vyhlášení podmínek, což zase nespolkli odésáci a jelikož moc stáli o funkci primátora, což jim s Topkou nehrozilo, tak už jednala čím dál vážněji se socialisty. Pak už to byly jen rituální tanečky, které skončily jak skončily. Může se nám výsledek líbit či nelíbit... ale jedno je jasné, že si tím ODS do budoucích voleb zadělala na malér, hodně jejich voličů to neskousne.

Ale bylo to naprosto legální, takže výsledek respektuji..

Ona totiž ani ta tehdejší opoziční smlouva dle mnoha lidí neprobíhala špatně. Každopádně i zásluhou Klause a Zemana, kteří se respektovali a nejspíš se nepodráželi. Koalice je vždycky o vydírání, proto preferuji většinový systém.

F. Doušek 17.11.2010 16:16

Re: Nejsem z Prahy, tudíž mě to tak srdečně netrápí,

Pan Tůma zaTOP 09 vyhlásil, že neuzavře koalici na Magistrátu s lidmi z ODS, zkompromitovanými dosavadními aférami. Přesto mu k jednání pražská ODS vyslala Blažka a další staré tváře.

M. Prokop 17.11.2010 16:45

Re: Nejsem z Prahy, tudíž mě to tak srdečně netrápí,

Výběr delegátů není věcí druhé strany jednání.

ODS si také nekladla podmínku, že nebude jednat třeba s renegátem Laudátem.

Já bych raději viděl koalici TOP -ODS, ale necítím potřebu vinit ze současné situace jen ODS.

F. Doušek 17.11.2010 11:54

podvody na voliče konají tihle:

http://petrjansky.blog.idnes.cz/c/164086/Zifcak.html

I. Vitula 17.11.2010 11:06

Praha je hlavní město.

Pan autor asi poněkud opomenul, že Praha nerozděluje peníze jen ze svého. Peníze, které se tam rozkrádají hlavní město odebírá všem. A řekl bych, že zato rozkradené a uplacené bychom mohli vést válku nejen v Afghánistánu, ale snad i z USA.

P. Čech 17.11.2010 11:13

Re: Praha je hlavní město.

A rozkrádat bude dál. Vládnoucí strany tam totiž z toho žijí. Berou peníze všech občanů a nikoliv pouze svých členů, jak by jedině bylo správné. Dochází tak k tomu a to nejen v Praze, že např. KSČM bere peníze nejen voličů, ale i členů ODS a všech ostatních. O tom to je.

V. Skalová 17.11.2010 15:37

Re: Praha je hlavní město.

Šmarjá, a kolik vám Praha odebrala? Šíříte samozřejmě bludy, protože už za Zemana se prosadil zákon, že se přerozděluje opačným směrem - od těch, co vyberou na daních víc, k těm, co vyberou míň. A samozřejmě, těm to nikdy stačit nebude...

P. Kylchap 17.11.2010 17:48

Madam,

Vaše informace jsou jaksi nepřesné.

M. Prokop 17.11.2010 16:46

Re: Praha je hlavní město.

Ano, staví si jakési metro za peníze z vašich sklípků!

:-P

J. Klepal 17.11.2010 10:52

hysterie pražských nespokojenců

Jak bylo již mnohokrát diskutováno, volby nevyhrává ten, kdo získá nejvíce hlasů, ale ten, kdo je schopen vytvořit koalici s jinými stranami s nadpoloviční většinou mandátů, neboť jen ta může zastupovat nadpoloviční většinu voličů. Tato okolnost byla voliči pochopena snad nejpozději při posledních parlamentních volbách, v nichž ČSSD získala nejvíce poslanců, přesto volby nevyhrála, neboť nedojednala nadpoloviční koalici a zůstala proto v opozici. Z tohoto hlediska je proto například rétorika kandidáta TOP09 na pražského primátora, který TOP09 prohlásil za vítěze v komunálních volbách, zmatená. Jak vidět, pražští nespokojenci plánující protestní akce proti údajnému podvodu na demokracii nehodlají respektovat výsledek voleb, tedy ve skutečnosti hodlají zpochybňovat základní princip zastupitelské demokracie. Vždyť stejně jako TOP09 v Praze dopadla ČSSD v Olomouci, kde se žádné pouliční akce nespokojených voličů ČSSD nekonaly, přestože tato strana získala v komunálních volbách nejvíce mandátů.

P. Čech 17.11.2010 10:55

Re: hysterie pražských nespokojenců

Jakékoliv tvoření povolebních koalic je a bude vždy zradou na všech voličích, protože žádný z nich nevolil koaliční program. Volby, a je jedno zda většinové či poměrné , tak ztrácejí svůj smysl a vláda, opět jakákoliv, takto vytvořená nemá žádný mandát z voleb vzešlý. Nedisponuje totiž žádným hlasem byť jen jediného voliče.

J. Klepal 17.11.2010 11:56

Re: hysterie pražských nespokojenců

Rozumím Vaší argumentaci, poctivější by bylo, kdyby strany voličům již před volbami jasně ve svých programech uvedly, s jakými jinými stranami vytvoří koalice, případně naznačily, které body programu mají společné s jinými stranami, z kterých nesleví a které mohou být předmětem povolebních jednání. V současném volebním systému nevidím jinou možnost, než povolební jednání zvolených politiků o společných bodech programu tak, aby reprezentovaly většinový názor voličů, v tom snad spočívá princip zastupitelské demokracie. Jinak zbývá pouze přímá účast voličů například prostřednictvím referenda. Zákon o obecném referendu, jak jej anticipuje ústava,  však některé významné politické strany nepodporují, a proto by zastánci této varianty demokracie měli volit strany, které schválení zákona o referendu mají ve svém programu.

P. Čech 17.11.2010 12:35

Re: hysterie pražských nespokojenců

Současný volební systém je veskrze špatný a hlavně nedemokratický. Nejhorší na tom je, že mu lidé nerozumí a nejsou schopni odhalit záměrný podvod jeho tvůrců. Po volbách se potom diví a neuvědomují si, že byli vmanipulováni systémem tam, kde jsou. Proč maslíte, že velké politické strany nepodporují obecné referendum? Protože jeho zavedením by okamžitě ztratily svou moc nad občany. O to jim jedině jde. Není v jejich zájmu, aby občané vládli, aby nastala demos krates- vláda občanů- demokracie.

M. Prokop 17.11.2010 16:51

"Protože jeho zavedením by okamžitě ztratily svou moc nad občany."

kterou by neprodleně nabyl ten, kdo formuluje otázky treperenda.

Z  bláta do louže.

"Vláda občanů" bez převodní páky jejich zastupitelů neexistuje nikde, s menší úlohou té převodní páky jen ve Švýcarsku. K tomu nám ovšem zde chybí Švýcaři.

P. Čech 17.11.2010 17:37

Re: "Protože jeho zavedením by okamžitě ztratily svou moc nad občany."

I v tom Švýcarsku žijí stejní lidé, jako kdekoliv jinde na světě. Mají však zaveden systém, který z nich m.j, vychovává občany. Na rozdíl od nás, kde systém vychovává ovce, jejich stádo (dav). Naše problémy nikdy ve Švýcarsku nemohou nastat. Občané to nedovolí.

M. Prokop 17.11.2010 16:52

Re: hysterie pražských nespokojenců

A ani demos-krates nedokáže zabránit tomu, aby se a+b spojili k legálnímu okradení c.

P. Čech 17.11.2010 17:34

Re: hysterie pražských nespokojenců

Demos krates právě a nikdo jiný tomu dokáže zabránit. K tomu disponuje nadpoloviční většinou hlasů. Jakékoliv spojení C,D,E,F... nic nedokáže, protože součet jejich hlasů je maximálně50%-1 hlas.

M. Prokop 17.11.2010 16:47

Re: hysterie pražských nespokojenců

No a jak to chcete řešit?

P. Čech 17.11.2010 18:21

Re: hysterie pražských nespokojenců

Jediným řešením je přísně většinový volební systém, stím spojená komplexní revize ústavy a uzákonění institutu obecného referenda Tedy celková změna systému. V souvislosti s tím je možno uvažovat o zvýšení pravomocí prezidenta republiky a zrušení senátu, jako zbytečně drahého a vcelku nic neřešícího článku moci. Jeho současné pravomoci mohou bez problémů přejít na prezidenta a to bez peněz.

J. Klepal 18.11.2010 8:02

Re: hysterie pražských nespokojenců

To je pak snadné, založte stranu podobně smýšlejících, získejte pro své představy voliče, posléze v obou komorách parlamentu ústavní většinu a takovou změnu ústavy prosaďte. Většinový volební systém však nezaručuje, že bude vládnout vláda s nadpoloviční podporou voličů, spíše naopak. Je také možné, že by se k moci mohla dostat vláda třeba i jen s pětinovou nebo menší podporou voličů, třeba takovou, jakou má dnes Komunistická strana Čech a Moravy.

V. Skalová 17.11.2010 14:57

Re: hysterie pražských nespokojenců

Přesně! Pan Laudát by si měl se svými nepřijatelnými požadavky chytit za nos, a ne vykřikovat o zradě na voličích. Stejně tak by mohli vykřikovat o zradě na voličích socani, kteří vlastně vyhráli volby do sněmovny.

J. Švarda 17.11.2010 21:43

Re: hysterie pražských nespokojenců

Právě ten pan Laudát patřil mezi autory bleskově ustavené koalice v Praze 1. Tam ve spolupráci s VV se spojili s ČSSD a dosáhli vyřazení ODS. To přece byla stejná situace a rozhodně TOPu nevadila a neříkali nic o zradě na voličích. Souhlasím s Vámi, že není chyba jinde než v přetaktizování TOPu. Přitom pan Laudát jako přední funkcionář ODS v minulém období se měl orientovat a svou taktikou pomohl k sblížení ODS a ČSSD v dané situaci. Když se hraje poker tak je třeba počítat s prohrou,která se dostavila. Připouštím,že se uvažovalo i před volbami o řešení různých situací, ale od úvah k akci je daleko. Nespokojenci dnes reagovali hysterii a požadavky nových voleb což je jen důkaz toho, že TOP při rozjezdu dosahovala hladká vítězství v parlamentních volbách. Teď to už nevychází a hysterie řešením není.

P. Ryšavý 17.11.2010 10:44

Ne zklamání, ale NAŠTVANÍ

TOP 09 zíkala pozice proto, aby současná garnitura v Praze šla od Válu, já jako volič jsem naštvaný, že se tak nestalo.

M. Prokop 17.11.2010 16:53

Re: Ne zklamání, ale NAŠTVANÍ

Budete muset sehnat více stoupenců.

P. Čech 17.11.2010 10:12

Pan Heřmánek se tragicky mýlí.

Silně zjednodušené vysvětlení : Politická strana A jde do voleb s programem znárodnění veškerého soukromého majetku, zatímco strana B o předání veškerého majetku do soukromých rukou. Mimoto kandidují ještě strany C- program zlevnění rohlíků, strana D -zavedení institutu krále a strana E- zrušení poplatků 30 Kč. Všechny se dostanou do voleného orgánu, přičemž srany A a B utvoří koalici s programem znárodnění majetku nad 1 milion Kč. Tento program nevolil žádný z volících voličů. Koalice tedy logicky nemá žádný mandát. Něco jiného by bylo, pokud by strany A a B utvořily  p ř e d v o l e b n í  koalici. Potom by potřebné hlasy měly. Teď ovšem nemají žádný. Žádný hlas, tedy žádný mandát. V České republice něco takového ovšem připouští ústava. Je to přirozený důsledek zvrácené logiky, jíž se řídili tvůrci ústavy a nadšeně jí přitakávají nejvyšší představitelé státu, jimž jedině vyhovuje. Vyhovuje jim, protože jim dává  m o c. Vyhovuje jim proto, že vědí, že občané nemají kromě násilné revoluce v rukou žádný nástroj, jak situaci změnit. Chytře vymyšleno. Oni totiž komunisté a bývalí komunisté nejsou žádní hlupáci. Hlupáci jsou v tomto případě voliči, kteří svou účastí ve volbách něco takového dopustili. Byli do této situace mistrně vmanipulováni výše zmíněnými, kteří při tvorbě ústavy toto předpokládali a počítali s tím. Nadále ohlupují občany drzými řečmi o nějaké demokracii, aniž by věděli o čem hovoří. A nebo to vědí, ale jsou přesvědčeni, že hloupý občan na to opět naletí. Asi nejsou daleko od pravdy. Občané, nebuďte manipulovaným stádem ovcí a buďte občany! Dnes máte příležitost na Václavském náměstí.

M. Vondráček 17.11.2010 10:34

. Občané, nebuďte manipulovaným stádem ovcí..

a vykašlete se na demostraci levicových intošů na Václavském náměstí ... Položte si si otázku zda by se konala v případě koalice TOP09 a ČSSD ????

P. Čech 17.11.2010 10:52

Re: . Občané, nebuďte manipulovaným stádem ovcí..

Nejsem ochoten se zabývat spekulacemi coby kdyby. V případě koalice TOP 09 s ČSSD bych napsal totéž, poněvadž to je totéž. Totéž by znamenala i koalice TOP 09 s ODS, stejně, jako jakákoliv jiná  p o v o l e b n í  koalice. Jak jsem již řekl, něco jiného by bylo v případě  p ř e d v o l e b n í  koalice. A o tom to je.

P. Čech 17.11.2010 10:58

Re: . Občané, nebuďte manipulovaným stádem ovcí..

Zde nejde vůbec o nějakou levici či pravici. Jde o základní princip demokracie, jestli víte, co to je.