14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 17.11.2010 9:34

Demokracie a vliv občanů na řízení státu?

Je velmi pravděpodobné, že jsme zapoměli na principy demokracie, soužití s ostatními v jednom státě. Od věků žití je spravedlivé, že vítězem je ten první, jsou-li podmínky soutěže pro všechny stejné.

Zvláště v tak vážné věci, jakou jsou volby do všelikých zastupitelstev. Pověřeni zástupci budou vykonávat určitý program-plán, a dejme si ruku na srdce, pak cítíme a pokud ji dáme na hlavu i víme, že jde hlavně o hospodaření, tedy ekonomickou stránku daného zastupování. Vykoná se to to bylo slibováno? Bude to prováděno optimálně? Atp.

Toto je demokracie. Kdo získal nejvíce hlasů, to je vyjádření vůle většiny voličů, to je jasný mandát pro pravomoci i odpovědnost managementu státu, města, obce. Kdo chce řídit musí dostát odpovědnosti získané od voličů a předkládat účty každý rok. Jinak není odpověden nikdo, a korupce se rozmáhá, a řízení je katastrofální.

Takže doporučuji voličům v příštích, jakýchkoliv svobodných volbách vzít v úvahu, zda jiní političtí zástupci nebudou více respektovat demokracii.

Pokud někdo pracoval na znevážení demokratických politik v ČR tak mu gratuluji, pracoval velmi dobře. Jenže, jak jde čas, přicházejí noví lidé a staronové osvědčené se opět obnoví, jako vyplave olej nad vodu. 

P. Čech 17.11.2010 10:18

Re: Demokracie a vliv občanů na řízení státu?

V demokratickém státě nestačí pouze "být první". Vítězný subjekt musí představovat vůli nadpoloviční a tedy jediné většiny občanů. Připustíme-li, že stačí být první, je to pouze první krůček k podkopání a následné likvidaci demokracie. Většina z jednoho sta je totiž většinou pouze v případě, disponuje-li minimálně 51 hlasy. Jinak většinou není, ať si říká kdo chce co chce. Není to nic jiného než matematika základní školy. Nechají-li se voliči ohloupit tvrzením jiným, prokazují jedině, že nedosáhli znalostí žáků 5. třídy.

M. Moravcová 17.11.2010 8:59

Asi tak to je.

Zhrzení křičí o zradě, ale svůj odchod do opozice si zařídili sami.  Natahovat někoho na skřipec a vyhrožovat, když nepodpíšete, uděláme nabídku ČSSD, kterou nebudou moci odmítnout, dopředu to avizovat v médiích, to je vyjednávací amatérizmus.

P. Čech 17.11.2010 11:06

Re: Asi tak to je.

O to totiž vůbec nejde. Jde zde o systém, který takovéto směšné tanečky předpokládá, navozuje a zúčastněné subjekty k tomu nutí. Nevolil jsem ani TOP 09, ani ODS či ČSSD. Volil jsem subjekt jiný. Protože tento nedostal nutný počet hlasů, jako demokrat jsem ochoten se podřídit většinové vůli ostatních občanů. Ovšem pouze v tom případě, že většina bude většinou, t.zn. že bude disponovat min. 50%+1 hlas voličů. V jakémkoliv případě jiném se totiž nejedná o demokracii a jako demokrat, za jakého se považuji, nejsem povinen se tomu podřizovat a proto o tom zde píši.

T. Kočí 17.11.2010 8:50

Jaký podvod na voličích v Praze

JEDEN Z MÁLA rozumných komentářů.Nejsem pražák,tedy v Praze nevolil.Pokud bych volil,volil bych asi ODS,jednak proto,že jejich  postoje se mi zdají nejrozumnější a volil proti ČSSD.Výsledek je vzhledem k slabému výsledku ODS maximální možný.Lepší výsledek by umožnil jen jiný volební výsledek.Podobně to bylo v době opozičnich smluv.

P. Čech 17.11.2010 11:09

Re: Jaký podvod na voličích v Praze

Lepší a jediný demokratický výsledek by nastal pouze v případě většinového volebního systému. Žádný jiný systém a poměrný už vůbec, není schopen nastolit vládu většinové vůle občanů. Většinové, tedy jediné demokratické vůle.

Š. Šafránek 17.11.2010 8:48

Patová povolební situace

je legitimním východiskem pro vznik velké koalice. V Praze žádná patová situace nenastala - na prvních dvou místech skončily pravicové strany s velmi podobným programem. Pravda, ta druhá se skandální magistrátní reputací, kterou se snažila vylepšit slibováním jízdného zadara apod. Od toho je už jen krůček k podání ruce sociální demokracii. Pokud někdo vážně tvrdí, že volič nebyl ojebán, jedná se patrně o skalního klausofila. Ne nepodobného onomu ukázněnému soudruhu, jenž na příkaz Kominterny velebil pakt Molotov-Ribentrop, dokud Velké slunce s knírkem nezavelelo jinak.

P. Kalina 17.11.2010 9:44

Re: Patová povolební situace

:-) Souhlas. Jen tak mimochodem - pan Hermánek je skalní klausofil, stačí se podívat na jeho blog.

L. Kubeš 17.11.2010 12:48

Re: Patová povolební situace

Souhlas, výstižně napsané !!

V. Skalová 17.11.2010 14:55

Re: Patová povolební situace

Vy tedy máte klausomindrák! Vy jste volil recyklované Dušíny z TOP, ostatní voliči volili ODS a ČSSD. Pan Laudát holt jednání prokaučoval, tak to občas dopadá...

F. Matousek 17.11.2010 8:28

"Tam se resí jen a pouze správa mesta, jeho kazdodenní chod ..."

ala  zejména rozdelování výhodných "trafik", kupcení do vlastních kapes, obohacování na projektech, ruzné smeliny a rozkrádacky ...

a na to je koalice ODS - CSSD ideální symbioza!

F. Eliáš 17.11.2010 7:56

Trochu pomatené názory

Nade vše je důležité to, co se líbí voličovi. Volenému zástupci se možná zdá být praktické paktovat se s tím, kdo mu přinese prospěch, ale voliči se rozhodují mezi levicí a pravicí. Často rozhoduje i jejich neláska ke straně s jinou orientací. Proto v blízké době pražští voliči nakopou hamounské zadky zástupců ODS.

P. Čech 17.11.2010 18:27

Re: Trochu pomatené názory

I ČSSD.

P. Čech 17.11.2010 18:31

Re: Trochu pomatené názory

U nás se voliči nerozhodují mezi levicí a pravicí. Obsah těchto pojmů u našich stran není naplněn. Pravice zde neexistuje. Rozhoduje pouze to, kolik komunistů a bývalých komunistů je v té které straně. Co se týče způsobu myšlení je pojem bývalý komunista totéž jako bývalý eskymák či bývalý černoch.

Z. Rychlý 17.11.2010 7:32

Velká koalice

Velká koalice, tedy koalice spojující dvě strany s opačnými programy má být krátkodobé východisko z nějaké patové situace.  Vždy vede ke zvýšení korupce a nebylo tomu jinak ani u nás. Bohužel se z toho stává norma. Nepřiznat si, že v opozičních smlouvách jde především o udržení koryt je hloupost. Na druhou stranu, když to voliči stráví a de facto obdivují, tak co s tím chcete dělat ? A u skalních fandů projde všechno. Plivání na soupeře (srovnej T.Řepka) nevadí, fauly nevadí, zákeřnost nevadí - hlavně že naši vyhráli.

V. Grycz 17.11.2010 2:06

Kalousovi vypálili rybník

Máme zastaralou zastupitelskou demokracii  a ne přímou. Březina ani Hulínský nejsou žádní socani. Jinak tedˇ v klidu dometou stopy.

T. Pansky 17.11.2010 1:50

Opozicni smlouva = velka koalice !!!

Opozice totiz s koalici neuzavira psane dohoody, protoze nemusi.  Vztah ODS a CSSD byl dan smluvne, coz stavi tento vztah do role velke koalice.  Je na tom neco spatneho?  Ale vubec ne.  Velka koalice je normalni parlamentni forma.  Nehorazny byl ale zpusob presentace, ktery se rovna podvodu.  Jeste dodnes na to mnozi lide neprisli, ale to je jejich chyba. ...  Vztah ODS a CSSD v Praze je naprosto normalni a celkem logicky.  Obe strany se uz znaji z dob velkych koalic a jsou si velice blizke svymi zajmy.  Dotycnym lidem (radnim) to ponese peknych par penez jeste par let a to jde.  Volici si budou muset uvedomit, ze pokud se chteji zbavit klientelistickych vztahu v Praze, musi se zbavit predevsim ODS a to uplne.  Prazsti kmotri budou mit destruktivni dopad na ODS na celostatni urovni, ale to je vec ODS.  Ja osobne jsem presvedcen, ze dnesni ODS slouzi predevsim k ochrane obchodnich zadmu urcite skupiny lidi; volici jsou vedlejsi.  ODS naprosto ztratila svou tvurci silu; centrum ODS na vladni urovni je naprosto odtrzene od lokalni urovne.  top0625top@hotmail.com

J. Jílek 17.11.2010 0:40

velká koalice - prý efektivní vládnutí - prý mýty o oposmlouvě

efektivní oposmlouva?

J. Jílek 17.11.2010 0:37

prej jakej podvod? Jste se asi pomátl

soudruzi proletáři všech stran polibte mi prdéééél....

P. Manda 17.11.2010 9:36

Re: prej jakej podvod? Jste se asi pomátl

už čtu tento výkřik u 4. ho článku. jílku polib si ji sám!!!

K. Loucký 17.11.2010 0:36

Tak trochu o koze a o voze

Většina voličů v Praze se nerozhodovala podle politologických úvah o prospěšnosti velkých koalic a podobně, jimiž se zabývá autor, který tento rozdíl neumí nebo nechce vidět, nebo v Praze posledních pár let nikdy nebyl. Doporučuji porovnat se současnou anketou LN, kde je na otázku "Považujete velkou koalici ODS a ČSSD v Praze za podraz na voliče?" devětkrát víc odpovědí "ano" než odpovědí "ne", a to na "statistickém vzorku" více než 10 tisíc dotazovaných (v okamžiku, kdy píšu tento příspěvek).

M. Moravcová 17.11.2010 9:05

Re: Tak trochu o koze a o voze

tam hlasují i nepražáci, kteří nemají rádi ani ODS, ani ČSSD. Takové ankety jsou na dvě věci.

Já hlavně chci, aby Praha šlapala jak má, aby nebyla zadlužená ( a to není), aby fungovala doprava, aby  byla čistá a příjemná k žití.  Hulínský ani Březina mě až tak nezajímají.

P. Fiala 17.11.2010 9:38

Re: Tak trochu o koze a o voze

Doporučuji zavzpomínat na období 1948-1991.

P. Čech 17.11.2010 12:39

Re: Tak trochu o koze a o voze

Nezajímá Vás kořen problémů. Ten kořen, ze kterého vyrůstá zadluženost, nefunkční doprava, špína a s tím související nepříjemné žití. A to je ten problém. Neschopnost poznat a podoudit příčiny problémů.

K. Loucký 17.11.2010 14:38

Re: Tak trochu o koze a o voze

Pro paní Moravcovou: Takže nepražáci, kteří nemají rádi ani ODS, ani ČSSD, nemají právo na názor, resp. jejich názor má nulovou hodnotu? Nevím jak Vy, ale já se v životě dozvídám (i nepříjemnou) pravdu vždycky spíš od těch, kteří mne rádi nemají. Ale je každého věc, jestli ho názor druhých či pravda (se vší výhradou k tomuto jednoduchému termínu) vůbec zajímá.

A pokud Vám souvislost pojmů "Hulínský a Březina" a "dobře a za peníze z daní hospodárně fungující Praha" uniká, tak s tím asi těžko něco uděláte, takže to neřešte.

J. Urban 17.11.2010 0:35

No jen když je spokojenej

tuneldědek, to je tím páde, spokojeno aspoň 70 procent ovčanů.

R. Houška 17.11.2010 0:31

Vážený autore, přibližně tak za 40 let budou znít Vaše

důvody rozumně. Nyní je tato koalice pouhým technokratickým zajištěním moci pro lidi, kteří nemají žádný politický program, neuznávají žádné politické hodnoty, lidí, kteří pro možnost dojit státní nebo městské pokladny klidně zhnědnou, zčernají a v případě, že nás obsadí Číňani, i zežloutnou a nechají si zešikmit oči. Pánové Březina, Hulínský a další lídři ČSSD v Praze, jsou v ČSSD pouze proto, že v době, kdy se rozhodli parazitovat na veřejných prostředcích, bylo už u ODS přeplněno. Další pilíře ČSSD, Rath a Pecina, byly ještě nedávno komunálními oporami ODS, tak o čem se bavíme?

O to, o čem píšete ve Vašem článku, by v komunální politice opravdu mělo jít, ale s výše popsaným osobnostním "materiálem" je to opravdu o něčem jiném.