27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jako po výprasku

Je po volbách jako po výprasku – opravdu, toto úsloví se na aktuální situaci náramně hodí. Politické, sociální a kdovíjaké další rozměry spojené s volebním pátkem a sobotou jsou podrobně rozebírány na jiných místech Lidových novin. Naposledy tady budu psát o volbách a o politice se zmiňuji zřídka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 31.1.2013 8:04

Jednou z nejslavnějších filmových reřisérů všech dob

je L. Riefenstahlová, dvorní filmař A. Hitlera.

Skvělost jejího "filmařského řemesla" je všeobecně uznávaná.

Právě proto jsou ale její filmy dávány za učebnicový příklad nebezpečného, odsouzeníhodného umění ve službách zlu.

Sénáristicky i herecky byl vynikající např. seriál Nemocnice na kraji města. Jeho prolhanost spočívala v jednoduchém triku: Zcela zamaskovala systém nomenklarury, vedoucí úlohu strany. Vypadalo to, jako kdyby KSČ neexistroival nebo byla v ilegalitě, mluvilo se maximálně o SSM.

Zahraniční divák, kupř. v NSR, musel mít dojem, že se děj odehrává v normální demokracii a nikoli v tuhé totalitě.

S. Sedlák 31.1.2013 8:01

Re: Inteligence znamená shopnost rozlišovat

Tak proč tedy upíráte Dejdarovi, aby se vyjádřil jinak, než vy. To dokonce i ti dva tvůrci pochopili, že se chovali jako pit@mci.

J. Milota 31.1.2013 8:00

Re: Je to ubohé

Ano, jsou to ubohé příspěvky, kterými nás v poslední době obšťastňuje majitel NP. Nemá cenu na takovou snůšku špíny vůbec reagovat.

S. Sedlák 31.1.2013 7:58

Re: Je to k vzteku, pane Sedlaku, kdyz si nekdo mysli neco jineho nez Vy, co ?

To jste si Vaněčku naběhl na vidle. Prozatím se jako smyslu zbavení chováte vy.

M. Stuchlik 31.1.2013 7:55

Re: Autorovi článku.

Ton byl val špíny, lží a nenávisti gangsterů a KGBáků, kteří měli strach, že by jejich vliv na chod republiky mohl být omezen. Ale nebojte, mafiáni dál budou spokojeně rozkrádat tuto republiku a debil Kalousek dál zvedat daně.

M. Stuchlik 31.1.2013 7:53

Re: Nenávistná kampaň?

Hmm, Zeman nedostal od médií jjedinou otázku na tělo. A přitom má na svém kontě prasáren hafo.

M. Stuchlik 31.1.2013 7:52

Re: Astone, vyjel jste někdy z Prahy?

Taky nejsem z Prahy, ale že bych viděl mediální podporu jen jednomu kandidátu to ne. ČT byla nemastná, neslaná, nedovolila si položit Zemanovi jedinou otázku na tělo. Jestli média někomu pomohly tak je to Zeman. Já být na místě Moravce tak se ptám na 100miliardový ruský dluh Zemanem fakticky odpuštěný, Bamberg a další prasárny tak dlouho až to sám zabalí. Takový gauner nemá morální právo mít jakoukoliv moc.

P. Čech 31.1.2013 7:45

Astone, vyjel jste někdy z Prahy?

Já zase v předvolební době nebyl v Praze. Zato jsem se denně procházel ulicemi stotisícového města. Nikdy a nikde jsem neviděl někoho se žlutou plackou, jak říkáte. Celou kampaň před druhým kolem voleb po vzoru USA považuji za nedůstojnou a odpornou mediální a moderátorskou show typu Superstar či jinou, podobnou, pokleslou zábavu ovčanů.Televizní moderátoři, jedno zda se jednalo o paní Fialovou či pana Moravce bičovali emoce a nízké pudy diváků a svými, asi někým nařízenými otázkami a tlačili oba kandidáty tam, kde je chtěli mít. Kandidáti, pokud nechtěli na každou otázku odpovídat "no comment", sklouzli velice rychle do úrovně bulváru, jímž se vyznačují dnes všechna naše média, vč. t.zv. veřejnoprávních.Prohlášení kandidátů tak nejsou výrazem jejich vůle tak hovořit, ale vynucenou reakcí na hloupé a nedůstojné otázky novinářů. Novinářů, kterým vydatně nahrávají ony reakce ovčanů, honosících se výše zmíněnými žlutými plackami.

K. Krejčů 31.1.2013 7:42

Re: Inteligence znamená shopnost rozlišovat

Ovšem Major Zeman běží znovu na Barrandově a poprvé si ho nahrávám. Pokud sneseme a  odfiltrujeme lživou ideologii, která ze seriálu "leze všemi děrami", tak myslím, že filmařské a herecké řemeslo je odvedeno dobře (ve srovnání s některými současnými filmy skvěle). A pokud si pustíte pár amerických filmů, adorujících armádu USA - tak to je také ideologie, jenže opačná. Všichni Američané nejsou čestní a "správní" a jsou také schopní pěkných podrazů a nemorálností. Prostě skoro nic není čistě bílé či čistě černé.

J. Pernica 31.1.2013 7:39

Nenávistná kampaň?

Leda tak médií proti Zemanovi. Ač Zemana nemusím, tak si myslím, že jeho největším prohřeškem bylo, že si dovolil (jako ten největší póvl) se knížete na něco zeptat a světe div se, on si dovolil si ho poučovat a ó Bože všemohoucí on si dovolil s knížetem nesouhlasit. A to vše si dovolil ke člověku vznešenému, slušnému s nadhledem, člověku z rodu, který se v historii tak zasloužil o Český národ. Promiňte Astone, ale zde máme republiku a demokracii - zatím. A pokud se kníže sám zaplete do svých blbostí, tak je potřeba mu to ihned říct a vrátit jej zpět na zem. Knížecí prd nebude voňavý jen proto, že je knížecí.

M. Kosejk 31.1.2013 7:33

Re: che.

oprava: a že se tam objevila...

M. Kosejk 31.1.2013 7:30

che.

A teď si ještě představte, co by se dělo, kdyby ten Dejdar hrál v nějakém seriálu Hitlera. To by asi taky musel v civilním životě neustále hajlovat a požadovat okamžité obsazení Polska. Jinak by byl obviněn z nekonzistentnosti.  :))

Vždycky mne rozesměje, když komedianti jsou povyšování na nositele morálky. 

p.s. když exnul Brzobohatý, tak jsem si nevšiml, že by někdo řešil třeba jeho působení v seriálu Major Zeman (až se tam objevila celá řádka dnes adorovaných herců). Prostě další novinářské pokrytectví.

K. Hinz 31.1.2013 7:15

Autorovi článku.

Vážený pane,

ve čtvrtém odstavci článku jste se šeredně spletl. Věta v tomto odstavci měla znít: "Proti nenávistné šovinistické kampani médií se zvedl val odporu Klause a Zemana, který vyústil ve  vítězství  Zemana v presidentské volbě."  Četl jsem Vaše články rád. Býval jste objektivní a věděl jste, co je demokracie.

P. Pavlovský 31.1.2013 7:03

Re: Rozdělení na

První část vašeho ideálu je již splněna!

Každý má, pokud o to stojí, "vlastní partu uspořádanou zcela podle gusta členů".

Horší je to s tou "slušnou  komunikací jednotlivých part" - ta se shora vynutit nedá, i když nejhorším výstřelkům (pomluvy, křivá obvinění)

 by zákon zabránit mohl, resp. mohl by je sankcionovat.

P. Pavlovský 31.1.2013 6:57

Ctný vlastenče,

nemá ta vaše první věta nějaký divný slovosled? Jako kdybyste to odněkud povrchně přeložil do češtiny.

S. Vaněček Šauerová 31.1.2013 6:56

Kdo chce uplatnit pravo na prezkum prezidentske volby pred NSS,

tady http://www.ruzovypanter.cz/prezident2013

P. Pavlovský 31.1.2013 6:53

Re: Inteligence znamená shopnost rozlišovat

Svá doporučení si nechte laskavě pro jiné, pokud si o ně řeknou.

Budu si "plácat" o čem a o kom budu chtít, omezování  jsem si v tomto směru užil před Listopadem  vrchovatě.

Komunistické akční výbory po roce 48 měly moc, dokonce neomezenou.

Proto měly i neomezenou odpovědnost.

Já žádnou moc nemám!

S. Vaněček Šauerová 31.1.2013 6:53

Je to k vzteku, pane Sedlaku, kdyz si nekdo mysli neco jineho nez Vy, co ?

Snazite se ale spatne, Aston diskuse necte. Pohrda jimi.

S. Sedlák 31.1.2013 6:25

Je to ubohé

Domníval jsem se, že přece jen dokážete koukat na svět s trochou nadhledu.

Ta snaha získat názor "osobností" a vyvolat tak dojem, že jakýsi pohled na něco či někoho je statisticky významný či dokonce masový, vede k opačnému účinku. Tak, jak se ke kampani vyjádřil Zeman. Voliči nabydou (někdy) dojmu, že jejich hlas už není třeba, což ve většinovém systému je smrtící.

Naproti tomu je to velmi účinné v parlamentních volbách. Počínaje US následovaly mediální manipulace s 4K, Zelenými, VV. Tak vám to holt nevyšlo. Pracně budovaný obraz Karla Schvarzenberka jako pravdomluvného, slušného a s vládou nespojeného politika většina voličů nespolkla.

P.S. Ani ta poznámka o jakési dřívější všeobecné akceptaci osobností moc nehraje. Karel Čapek se stal terčem těch nejhrubších osobních útoků v době Mnichova. Také se našlo plno těch, kteří věděli, kde je pravda. Paradoxně mu pomohli dříve umřít a ušetřili ho tak koncentráku. Moc bych je za to ale nechválil.

J. Krásenský 31.1.2013 6:15

Groupthink čili skupinová hloupost....

Příznivci knížete nedokáží to pochopit. Mezi sebou se přesvědčují o své pravdě a dělí společnost na "My a Oni". My dobří charakterní inteligentní moderní a budoucí proti jim minulým buranským hloupým rusofilním...Gratuluji k takovému poznání. Vy se asi už nikdy nepoučíte. Jestliže je pro Vás Zeman představitelem takového zla, jaké popisujete, co jste dělali posledních dvaadvacet let. Využívali jste Zemana proti Klausovi, tolerovali jste mu kdejakou lež, jen když jste se vezli... Vaše vyhrocená kampaň byla tak podobná Klausově mobilizaci (1998), které jste se vysmívali. Byli jste a jste nedůvěryhodní. A pak se divíte.

S. Sedlák 31.1.2013 6:13

Re: Inteligence znamená shopnost rozlišovat

Vy už raději o Dejdarovi neplácejte. On sám se k tomu vyjádřil velmi dobře. Račte vyhledat.

Vy sám se chováte jako komunistické akční výbory po roce 48. Oni také byli přesvědčeni, že dělají správnou věc ve prospěch lidu. Z toho vyplývalo, jak se chovali k soukromým zemědělcům, živnostníkům či majitelům čehokoliv.

J. Schwarz 31.1.2013 5:59

Rozdělení na

 my a oni má jen jednu chybu - je velmi obtížné držet se mimo jednu z těchhle part, protože ta, do níž nepatříte automaticky předpokládá že patříte k té druhé a dává vám to sežrat. Jinak bych považoval za ideální takové uspořádání, kdy by každý měl vlastní partu uspořádanou zcela podle gusta členů, přičemž jednotlivé party by spolu komunikovaly slušně. Kromě  závazku slušnosti by vůči sobě neměly žádné povinnosti a mohly by spolu jednat na základě vzájemně výhodných vztahů.

J. Šimek 31.1.2013 5:26

Naprosty

souhlas, děkuji.

J. Šimek 31.1.2013 5:25

Naprosty

J. Šimek 31.1.2013 5:25

Dekuji

M. Jelínek 31.1.2013 1:32

hmm

pan neff mě velice sklamal ...

P. Pavlovský 31.1.2013 0:46

Inteligence znamená shopnost rozlišovat

 "Averzivní reakce vůči Martinu Dejdarovi byla spontánní" a zdela oprávněná. "Byl to projev zklamání a úžasu nad tím", že někdo, kdo se veřejnosti usilovně prezentuje jako slušný a zásadový člověk

a který do médií tvrdí, že jeho mravní postoje se v poslední době utvářely pod vlivem hraní postavy Maděry v serálu Divoká země, může klauzemanovskému prokomunistickému spiknutí vyjádřit podporu.

Něco podobného provedl i Jiří Laufer, když uprostřed "normalizae" napsal a zapěl song o statečném kapitánu Minaříkovi. Nikdo ho k tomu nenutil, udělal to z čirého oportunismu.

Zcela jiným případem je Jiří Štěpnička,  který sice také hrát Gottwalda nemusel, ale  opovržení si nezasloužil. Perzekucí od režimu si už do té doby užil dost a je lidsky pochopitelné a omluvitelné, že se chtěl vyhnout dalším, které by po odmítnutí role jistě následovaly. On svým výkonem v roli Gottwalda nijak nevyviňoval, to udělali scénárista a režisér.  (Hraje-li herec Mabetha, není odpovědný za krutovládu.)

Horší je už případ V. Brabce a jeho majora Zemana. To byla dlouhodobá odporná indoktrinace národa, které se propůjčit neměl!