17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Jakého Evropana potřebujeme na Hradě

Výraznou skupinu mezi jeho protivníky představují nadšení "Evropané", které popuzuje svými údajně "protievropskými" názory. Hledaný Antiklaus by se tedy měl vyznačovat - nikoli překvapivě - opačným přístupem. Je pozoruhodné, jak zúžené chápání pojmu "proevropský" se eurofederalistům podařilo zakořenit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 27.1.2008 12:31

ivoši,

proto soudní lidé nekandidují v jiných zemích na prezidenty.

ivoš 27.1.2008 13:48

pane Ivane Nový,

to snad nemyslíte vážně. V průběhu svého života měla americké (nebo jiné) občanství řada lidí, kteří se pak stali prezidenty nebo jinými státními činiteli v zemích jiných.  Třeba irský prezident a tvůrce irské ústavy  de Valéra, litevský prezident Adamskus, ministr Tigrid, ministr Schwarzenberg, atd. atd., mohl bych pokračovat.  Považujete-li je všechny šmahem za osoby nesoudné, váš problém, vypovídá to cosi o vás. Jan Švejnar se v Čechách narodil a prožil zde dětství. Ze zcela ospravedlnitelných příčin emigroval. Švejnarovo současné americké občanství  není sebemenším důvodem, proč by nemohl kandidovat za prezidenta České republiky (z mého pohledu je to dokonce plus, ale tento názor nikomu nevnucuji).

Budíš 27.1.2008 10:11

Re: Je to zvláštní,

Paní Evo. Vy by jste se zřekla amerického občanství na místě Švejnara? To by mu muselo šíbnout. Klaus se nechová opatrnicky třeba ve vztahu ke komunistům ?

emersonskej 27.1.2008 13:13

Re: Je to zvláštní,

souhlas !!!R^

Magor Milda 26.1.2008 22:09

Máme volbu ze dvou scénářů:

Evropa jako diskuzní spolek nebo Evropa jako unie. Přičemž unie je charakterizována především jednou měnou, jednou centrální bankou a jedním unijním parlamentem. Všechno ostatní je pouze transientní stav. Pokud si opravdu přejeme jednotnou a silnou Evropu, pak musí zahraniční a obranná politika přejít na Unii. Tomu ovšem stojí v cestě typicky evropská metoda, nepohodlné nebo zákonem stíhané politiky poslat do EU, tam jsou za větrem. Evropský parlament musí být časem to, co představuje třeba parlament USA, nemůžeme tam odsunovat křiváky a magory, tam patří ti nejschopnější a nejvlastenečtější Čechové a ne nějací Čechoukrajinci nebo jiní v Česku obtížní politikové. Klausova představa o federaci na způsob té Česko- Slovenské mi připadá bizarní, zejména s Železnými, Koženými a Bobošíkovými.

Takže se musíme rozhodnout, pro, nebo proti.

Liberta 26.1.2008 22:15

Re: Máme volbu ze dvou scénářů:

Souhlasím s Vámi v tom, že v orgánech a institucích EU by nás měli reprezentovat ti nejlepší. V rozpacích jsem nad Vaším názorem o zahraniční a obranné evropské politice. Pokud půjde o unii samostatných států, musíte definovat, co je to zahraničí a podle toho pak i zahraniční politiku. Dosud je EU pro každou členskou zemi také zahraničí... Neumím si představit, jak budete zřizovat evropské jednotné armádní sbory třeba s brannou povinností pro občany členských zemí...:-/ to je trochu sci-fi, ne?

Magor Milda 26.1.2008 22:28

Re: Re: Máme volbu ze dvou scénářů:

Uvnitř Unie nemůže být řeč o zahraniční politice nebo obraně. To se týká pouze ohrožení pocházejícího z prostoru mimo Unii. Každý stát Unie je však odpovědný za svoje historické území. Vstupem do Unie se státy vzdávají nárokům vůči svým unijním partnerům. Lze říci, že Evropská Unie je důsledkem obou posledních světových válek, má jakoukoliv válku v Evropě v zárodku eliminovat. Branná povinnost se týká pouze občanů vlastního národního státu, v případě ohrožení Unie přispívají státy podle svých možností kontingenty do společné obrany, ta je v současné době řízena NATO.

Liberta 26.1.2008 22:39

Re: Re: Re: Máme volbu ze dvou scénářů:

Ale já vím. Chtěla jsem Vás  dovést k NATO. To je expemplární příklad toho, že EU NENÍ A NEBUDE něčím jako je jednotný stát, s jedinou zahraniční politikou a jednou armádou. Je zřejmé, že o bezpečnost členských zemí EU se stará autonomní aliance, jejímž protagonistou je např. zaoceánská neeveropská země, a pokud mi namítnete, že současný stav je přechodný a v cílovém stavu bude NATO v Evropě nahrazeno, nemohu souhlasit. Historické a politické okolnosti to prakticky vylučují.

jensina 27.1.2008 22:26

Re: Máme volbu ze dvou scénářů:

Magore, Evropa  a evropský parlament nebude nikdy to co je USA, Evropa, a USA má scela jiné historické určebí a žádní sociální inženýři s tím nic neudělají,.  

Chris Kelvin 26.1.2008 21:59

(Oslavný) blábol se spoustou...

..navzájem si odporujících tvrzení.

P.S. Nejsem ani socialista, ani komunista, ani eurohujer, ani nic podobného....

John 26.1.2008 22:08

Re: (Oslavný) blábol se spoustou...

Ani ryba ani rak ?

Takze vy jste takovej nerozhodnej moula. ;-)

milkom 26.1.2008 22:19

Re: (Oslavný) blábol se spoustou...

Chrise znám, je to inteligentní a všestraně nadaný člověk - nepoužívejte prosím jako nick jeho jméno - napsal jste co všechno nejste - nechtějte vědět co jste. A hlavně neurážejte Chrise.

Chris Kelvin 26.1.2008 22:36

Re: Re: (Oslavný) blábol se spoustou...

Já ho taky znám ;-)

Já se jenom bráním zde častému škatulkování. Nesouhlasím, tedy jsem socan nebo ještě cosi horšího. Holt inteligentního diskutéra aby na Psu pohledal :-)

milkom 26.1.2008 22:53

Re: Re: Re: (Oslavný) blábol se spoustou...

Ty používáš jako nick jméno svého známého? To jsi teda divnej brouk. ;-D

Šumavák 27.1.2008 1:25

Holt inteligentního diskutéra aby na Psu pohledal :-)

nechcete tím naznačit, že Čumil, Mysch, Jonáš( padon: Baltazar) Jaroušek, "Martin", Lea, Sumo a další, co vykřikovali , že na NP už nikdy!!!,  jsou neinteligentní banda blbců.... že ne?

Liberta 26.1.2008 21:11

Žijeme v srdci Evropy

Tohle je dost nechutná diskuse. V podstatě tu všichni euroskeptici pobrukují v jedné tónině a vychvalují zásadovost V.K. Nevím, co je tak chvályhodného na postoji, který by rád (po vzoru Margaret) ignoroval naši  geografickou i politickou provázanost s Evropou - na rozdíl od Britských ostrovů MUSÍME chápat naši vazbu na Evropu jako fyzickou propojenost s jejími zeměmi (mrkněte laskavě na mapu!). Nejsme ani ostrov, ani dominium, ani nemáme za mořem tak úzkého spojence, abychom si mohli dovolit ignorovat evropskou realitu. ;-€

AeroKarel 26.1.2008 21:44

Re: Žijeme v srdci Evropy

Nevykradl vás Svoboda se Snopkovou?

Ta provázanost je jasná, nelze se jí při naší ekonomické síle vyhnout, ale znamená to, že máme panáčkovat před každou blbinou z Brusele typu bourání cukrovarů, zákon a směrnici na každou hovadinu, kecání do výše daní ........?

Liberta 26.1.2008 22:06

Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

To jistě neznamená. O blbiny (i o ty důležitější ekonomické věci) se v Bruselu máme prostřednictvím silných vyjednavačů hádat a vítězit. Prezident (= článek je o tom, jakého Evropana potřebujeme na Hradě) není ovšem od toho, aby zaujímal a hájil postoje ČR k bourání cukrovarů nebo k názvu klobás, nýbrž k tomu, aby jasně deklaroval ochotu, vůli, odpovědnost a loajalitu České republiky k celé EU. Je to politická, nikoliv ekonomická, funkce.

H.K. 26.1.2008 22:33

Re: Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

Doufám, že nemyslíte loajalitu k EU, ve které budou Francie a Německo prosazovat svoje zájmy a ostatní budou plnit,  co oni budou považovat pro sebe za dobré. K prosazení v parlamentě potřebují  několik hlasů. Dnešní stav je takový, že vládnou anonymní, za nic neodpovídající úředníci, kteří doslova "buzerují" lidi, kteří je platí, různými nesmyslnými předpisy. Už dnes je to rejdiště různých lobistických skupin, které si prosazují svoje zájmy.

Liberta 26.1.2008 22:43

Re: Re: Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

Loajalita k EU je loajalita k EU, nic nám nebrání v ní prosazovat své zájmy tvrdě a kvalifikovaně (to bychom tam ovšem museli mít ty správné tvrdé hochy a také doma jednotný názor na to, co chceme prosadit,že). Samozřejmě to budeme mít vždy těžší než Francie nebo Němcko, o to lepší musíme být diplomaté a lobbisté. - Výroky a postoje současného prezidenta tomu nepomáhají.

Jerry 27.1.2008 5:50

Re: Re: Re: Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

Jeden tvrdý hoch tam už přeci je - podivuhodné Špidlo.I když on je možná jenom natvrdlý.

senior 27.1.2008 10:18

Re: Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

Jak se mohou nasi silni vyjednavaci hadat a vitezit,Kdyz mezi nimi porad existuji stranicke bitky a nedokazi se sjednotit tak aby pracovali pro vlast.Jsou to pouhe vyzirky,kterym zalezi jen na delce poslaneckeho mandatu a na vysi platu

H.K. 27.1.2008 11:32

Re: Re: Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

V demokratické společnosti jsou stranické rozepře vždycky. O tom to je.

Herakleitos 26.1.2008 23:00

Re: Re: Žijeme v srdci Evropy

Ano Karle každý den se setkáváme s neuvěřitelnými zábranami  ze strany EU. A to je začátek.

chytrý horák 26.1.2008 20:08

Vízku,

Vy jste jako bankovní lupič, který po dlouhé sérii úspěšných přepadení a postřílených pokladníků prohlédl, udal své kumpány a po zbytek života trpí křivdou, že mu lidi netleskají. A na tomto pocitu křivdy nic nezmění ani fakt, že nemusíte nic vracet. Ať už jste přestal s lumpy kamarádit z morálních či prospěchářských (špatný odhad výsledku?) důvodů, nic to nemění na Vaší minulosti a ve Vašem CVčku už vždycky bude napsáno GAUNER. Nebo přinejmenším POLEPŠENÝ GAUNER. Tak se podle toho chovejte, prosím Vás.

milkom 26.1.2008 23:35

Re: Vízku,

Výstižné :-)R^R^

Mard 27.1.2008 10:38

Re: Re: Vízku,

Plný souhlas. Ostatně poturčenec byl vždy vyhlášenou negativní figurkou.

F.VÍZEK 88.100.57 26.1.2008 18:54

Stačí POROVNAT...

Neškodí porovnat, kdo „lanaří“  víc a líp…

Švejnar:  KSČM lze považovat za státotvornou stranu a plnohodnotného partnera za jistých podmínek:  předpokladem pro to je, aby KSČM jednoznačně odsoudila zločiny, jichž se dopustil předlistopadový režim, aby se jednou provždy zřekla násilí jako přípustného prostředku politického boje, aby uznala neměnnost majetkových vztahů a aby přijala za své, že Česká republika je součástí Evropské unie a NATO. Pokud tyto podmínky budou splněny, pak to i já budu chápat tak, že nastala nová situace. 

Klaus: „…komunismus je už dávno pasé a dnešní Evropu proto v ničem neohrožuje. Předstírat, že Evropu dnes ohrožuje komunismus (v tom smyslu, jak je možné tento pojem definovat), je mylné a navíc zavádějící, protože to odvádí od dnešních skutečných problémů vznikajících na tomto kontinentě…“ 

Víc a lépe: www.jansvejnar.cz   a  www.klaus.cz 

Ivan Nový 26.1.2008 19:05

Pane Vízku,

no lanaří je do vlády přímo Švejnar, Klaus jen hodnotí jejich aktuální šance.

F.VÍZEK 88.100.57 26.1.2008 19:13

Nějak mi to nesedí....

Současní komunisté už i podle Klause nikoho neohrožují... A ti, kteří se se stranou rozešli před 40 lety - a řada z nich i dost vytrpěla -  jsou předmětem útoků... V Česku je všechno "zajímavé"...