17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Jakého Evropana potřebujeme na Hradě

Výraznou skupinu mezi jeho protivníky představují nadšení "Evropané", které popuzuje svými údajně "protievropskými" názory. Hledaný Antiklaus by se tedy měl vyznačovat - nikoli překvapivě - opačným přístupem. Je pozoruhodné, jak zúžené chápání pojmu "proevropský" se eurofederalistům podařilo zakořenit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F.VÍZEK 88.100.57 27.1.2008 17:36

Jak píšu...

Za Václavem Klausem je ale tolik chyb a tolik trapností, že u mne jsou  jeho klady výrazně zatlačeny  do pozadí. Dokonce soudím, že lidí s tímto názorem bude postupně přibývat... A nepochybuji, že i historie zařadí Klause kam patří... A bude spravedlivá.

lary 27.1.2008 17:51

Re: Jak píšu...

Tebe Francku musí dát papež do klatby.

F.VÍZEK 88.100.57 27.1.2008 18:06

Ani bych se nedivil...

Když tak moc lžu a píšu např. toto:  V posledních 18 letech byl Klaus jenom ministrem financí, premiérem, předsedou Sněmovny a prezidentem a předsedou strany.   Čili nic moc. Jak by on za něco špatného a nepodařeného a pokaženého mohl ?  Absurdní. představa.  

Vini jsou přece jednoznačně "ti druzí".  Klaus má jenom zásluhy. 

Bořek 27.1.2008 18:19

Re: Ani bych se nedivil...

To přeci nikdo netvrdí.Každý je chybující.I Klaus není ideální.Ale také není zase ten nejhorší.Vy mu neustále nasazujete psí hlavu.Neunavuje Vás to?Vy jste jak kafemlejnek.Vy se stále oháníte tím,že jste socialista.A ČSSD se Vám líbí?Tím Vás nechci snad urážet.Máte samozřejmě právo mít svůj názor.Jenomže odpůrci ODS každého nálepkují jako přisluhovače ,slouhuTopolánka atd.,když v něčem mají stejný názor.Mohu také říci,že se mi reforma vlády nelíbí.Ale také se mi nelíbí to "nálepkování".

F.VÍZEK 88.100.57 27.1.2008 18:44

To beru, ale dodávám...

Z  ČSSD jsem odešel, když jsem neuměl změnit věci, se kterými jsem se nedokázal smířit.  

A "kafemlejnek" ?  Inu: Opakované útoky = opakovaná obrana.  Normální.  

martin kolář 27.1.2008 13:09

federalismus

Zdá se že autor článku se problematilou federalismu příliš nezabýval. Mylně se domnívá že federalisté jsou vedeni jakýmsi "nadšením" nebo idealismem. To zdaleka není celá pravda, i když kvalitní ideje (a tou idea evropského federalismu jistě je) si zaslouží  svůj étos. Federalisté reflektují velmi důvodnou (a dějinami prověřenou) skepsi ve vztahu k funkčnosti Evropy jako mozaiky národních států. I dnes nebýt EU atd. by již byla bezpečnostní situace v Evropě mnohem horší. Autor článku podsouvá odpůrcům V.K. povrchnost a sám nepředkládá jediný validní argument z oblasti ekonomické, bezpečnostní, konstituční, dějinné ani filosofické kterým by se pokusil problematiku federalismu kontra národní státy

řešit. Je to typický příspěvek patřící do kategorie nekritických obdivů a kultu osobnost V.K., kultu který tak poškodil rozvoj české politické pravice ...

Ken 27.1.2008 15:02

Re: federalismus

Myslím si, že idea federalismu předběhla dobu a je nemožné ji implementovat v současných podmínkách na jedné straně velmi vyspělých ekonomik, které mají rozdílné pojetí buď liberální nebo konzervativní a nových členů EU s velmi rozdílnou životní úrovní teprve hledající směr k ekonomické prosperitě. Dalším problémem je prosazování národních zájmů jednotlivých zemí na úkor zemí menších.

Nejdříve by se Evropa měla sjednotit na bázi národních států. Pozvolně sjednotit své zájmy a po té přejít k federalismu. Vím, bude to asi dlouhá cesta, může ale být vykoupena spokojeností všech. Neboť jak se ukázalo EU nebyla na proces sjednocování připravena a evropští socialisté chtěli myšlenku federalismu prosadit bez toho, že by na svou stranu získala konzervativce. Pak to dopadne jako u nás kdy levice příjme zákon, který pravice smete ze stolu. Takhle by se politika dělat neměla.

Hezký den.

martin kolář 27.1.2008 20:12

Re: Re: federalismus

Děkuji za reakci. Myslím že konzervativci by sami měli mít svůj vlastní federální program. Nechci říct že s Vámi zcela nesouhlasím nicméně procesu postupného " sjednocování na bázi národních států" bych se v současné situaci už bál jako procesu neefektivního a v podstatě nebezpečného. Je třeba si

uvědomit že míra sjednocení základního státně- hodnotového paradigmatu je v dnešní Evropě historicky zcela mimořádná, dle mého názoru dostačující. Asi by ovšem muselo jít o vícerychlostní proces ... Nenechejme se ukolébat zdánlivě příznivým a klidným prostředím v současnosti, je totiž především

výsledkem minulých integračních procesů ....

JC 27.1.2008 12:27

Pokud by byl . Švejnar aspoň trochu soudný člověk,

tak by kandidaturu nepřijal!!Musí přece vědět, že o problémech lidí této země má jen velmi povrchní informace - neboť jak je známo, vyskytoval se tady sporadicky a vždy čistě účelově. Tj. především v ČSOB (vymáhající na státu stovky mld.) a u zubaře.

ivoš 27.1.2008 14:22

Re: Pokud by byl . Švejnar aspoň trochu soudný člověk,

Na stejný argument Ivana Nového jsem odpověděl níže, viz  "pane Ivane Nový", 13:48.

Hafuska 27.1.2008 11:32

Prosím o důkaz

To, že je Jan Švejnar korektní je natolik zřejmé, že tom přiznávají i jeho kritici. A v čem je konformní? To bych prosila vysvětlit? Vezměte např. radar. Zde se nijak nepodbízí žádné straně (specielně ne socdem, která radar nechce, ani většině zelených), je spíš pro, ale tvrdí nespěchejme, není to jedoduchý problém.  Realismums není konformismus. Podle mne Švejnar předvádí, že má diplomatické schopnosti na rozdíl od "slona v porcelánu", který zemi neprospívá (za slona si dosaďte Klause i celou ODS).

Ivan Nový 27.1.2008 11:58

Hafusko,

no jednou byl pro radar, pak ne, a pak zase ano, ale tak, aby zase mohl odvolat to co odvolal :-)))) No a myslíte, že pan Švejnar je připraven zde žít až do své smrti? To se totiž od prezidenta u nás požaduje.

Defurak 27.1.2008 11:04

Neumíme být kritičtí - jsme pouze zaslepení

Dost  jezdím po cizině (celá západní Evropa, Rusko, severní Afrika). Stýkám se s lidmi střední vrstvy - manažeři. Když přijde řeč na politiku a lahev vína trochu rozváže jazyky, od lidí z Ruska přes Německo, Francii  po Portugalsko se nechápavě ozve : Sotva jste zbourali ploty na hranicích, vybředli z totality, byli přijati do EU, tak zase jen remcáte, šprajcujete se a za našimi zády kujete pikle. Mnoho konstruktivního z vás nevypadne ! 

Takový je náš obraz mezi vzdělanými lidmi v Evropě.  To je výsledek práce našich politiků. Jako kantor bych jim dal za čtyři.

Ivan Nový 27.1.2008 12:00

Defuraku,

no ano, propásli jsme příležitost mlčet, když oni ví lépe, co bychom měli dělat :-))))) A teď něco konstruktivního, je třeba zrušit dotace a kvóty, otevřít pracovní trh EU bez výjimek.

Defurak 27.1.2008 13:38

Re: Defuraku,

Když otevřeme pracovní trh bez výjimek, máte nějakou bilanci kolik, jakých a kam odejde lidí pracovat od nás a kolik a jakých přijde sem ?

Ptal jste se našich zemědělců co si počnou bez dotací ? Jak bez dotací rychle postavíme naši infrastrukturu ?

Bořek 27.1.2008 14:12

Re: Re: Defuraku,

Asi nevíte,že naši zemědělci dostávají neskonale menší dotace,než zemědělci v ostatních státech únie.Alespoň potom budou mít všichni stejné podmínky.

F.VÍZEK 88.100.57 27.1.2008 15:42

Neskonale menší....

Neskonale menší jsou i platy a mzdy. A pořád ještě i ceny...  Ü nás kupní síla 100 eur nerovná se kupní síle 100 eur v západních zemích.  Na to jste nepomyslel?

Bořek 27.1.2008 17:05

Re: Neskonale menší....

Ale myslel,pane Vízek.Poraďte však,jak byste to reguloval?Jenom mi prosím,nepište,že za to může Klaus a ODS.

F.VÍZEK 88.100.57 27.1.2008 17:57

Jak by za něco mohl Klaus?

V posledních 18 letech byl Klaus jenom ministrem financí, premiérem, předsedou Sněmovny a prezidentem a předsedou strany.   Čili nic moc. Jak by on za něco mohl ?  Absurdní.  Vini jsou přece jednoznačně "ti druzí".  Klaus má jenom zásluhy.

Bořek 27.1.2008 18:30

Re: Jak by za něco mohl Klaus?

Já chtěl na Vás názor,jak byste to řešil Vy.Navíc ani předchozí "Vaše" socialistická vláda s tím nic neudělala.Vaši reakci na ODS a Klause jsem očekával.Samozřejmě i oni mají svůj podíl,ale Vy jste schopen napsat,že ODS a Klaus může za povodně,sucho ,vichřice a nevím co ještě.Vy skutečně vidíte vše černobíle i když stále tvrdíte,že se snažíte být objektivní.Já alespoň přiznám,že se mi vše u Klause  a ODS nelíbí,ale Vy kritizujete jen jeho a ODS.'CSSD je jak se zdá u Vás TABU.A to je rozdíl mezi mnou a Vámi.

Jensina 27.1.2008 22:04

Re: Neumíme být kritičtí - jsme pouze zaslepení

Je viděz, že se v cizině setkáváte s jinými lidmi než já. oni  remcat proti přilišnému ditigovíní i tam u nich, nemyslím si, že by byli méně vzdělaní, než Ti Vaši.Snažíte se nasazovat našim lidem psí hlavu. Nakonec to vypadí , že i vymýšlíte, Pane, nebo soudruhu učiteli, my nejsme děti, abyste nás známkoval!!! Jsme partneři, vzpamatujte se, že Váš názor není lepší, než ten druhý. A jestli jste opravdu kantor, už mi chybí komentář i hodnocení. Ať si ho udělá každý sám!!  

nochri 27.1.2008 10:25

lll

kkkkk

Šnek 27.1.2008 9:44

Ještě před několika málo lety.

se v Bruselu mluvilo o principu subsidiarity. EU komise namlouvala všem novým i starým státům zachování a upřednostňování tohoto systému. Subsidiarita měla znamenat, že to, co jednotlivý stát může řešit doma u sebe sám, řešit bude a Evropská komise do toho nebude mluvit.

Dnes mluví Brusel do všeho a všem. To je kolektivismus horší než panoval  v RVHP pod vedením Sovětského svazu.

H.K. 27.1.2008 9:48

Re: Ještě před několika málo lety.

R^

PROKOP BUBEN 27.1.2008 9:55

Re: Re: Ještě před několika málo lety.

 Přirovnávat EU k RVHP je pitomost, diktát SSSR zasahoval tvrdě do každého společenského odvětví, nejen ekonomického......

Ivan Nový 27.1.2008 10:02

Bubne,

RVHP byl centralizovaný systém, EU je systém distribuovaný, a to je jediný rozdíl. EU lumpové jsou rozeseti po jednotlivých státech, a systém i tak zasahuje do každého odvětví, vždyť 80% všech směrnic EU je zbytečných.

xxx Kubeš 27.1.2008 10:32

Re: Ještě před několika málo lety.

R^

Jakub S. 27.1.2008 10:41

Ano, ano - ale tou poslední větou

jsi to okamžitě poslal do kytek. Provařil ses jako buď příliš mladý, nebo příliš nevzdělaný a hloupý. Nebo dokonce jako starý, z tehdejšíhi režimu profitující funkcionář. Prostě je to blbost na kvadrát - viz níže. Takové, co vedou bleskově takové zkratkové analogie, nezaložené než na dojmu, mám teda rád.

EVa 27.1.2008 6:35

Je to zvláštní,

když byl V.Klaus předsedou vlády, nemohl jsem mu- především pro jeho namyšlenost a narcisismus - přijít na jméno, i když jsem ODS volil. U presidenta mě to až tak nevadí, když nic jiného, je to alespoň osobnost a má svůj vlastní názor, za kterým se nebojí stát. Když se tak dívám na pana Švejnara, nic o něm dohromady nevím, ale vypovídá mě o něm jedna maličkost - včera prý připustil, že by byl ochoten se vzdát amerického občanství, ovšem jenom když bude zvolen presidentem. Nezlobte se, ale tím se vyřadil. Opatrnický, kam vítr tam plášť, názory mění podle toho, s kým mluví - no a když to nevyjde, tak se prostě vrátím do bezpečných vod amerického občanství a jede se dál, kočárem černým okolo bílých skal... Děkuji, nechci, raději Klause. Ostatně - jistě jste si všimli, my vždycky volíme v podstatě proti někomu, ne někoho.

Bořek 27.1.2008 8:08

Re: Je to zvláštní,

Naprosto souhlasím.