2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
takyhisterik 8.4.2008 4:11

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Kdyz vnitrni napeti, jinak prirozene v jakekoliv skupine lidi, preroste v otevreny rozkol, tak je to nezadbatelny prechod. "Silova pole" jsou soucasti zivota a najdete je vsude. Nejenom mezi treba Tupohlavkem a Pablbkem ale i mezi Prahou a Brnem, Kral. Vinohrady a Zizkovem, mezi tchyni a snachou etc etc etc.

Magor Milda , Mgr. etc. 8.4.2008 0:00

Re: Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

já bych ten rozkol církví nebral jako kvantový přechod, ta konkurence tu byla jistě dlouho předtím. Moc světská a církevní v těch dobách kráčely ruku v ruce, nakonec i Konstantin uznal, že mu církev křesťanská  dělá dobré služby. Co mu ovšem vadilo, neustálé debaty kolem svátostí a teologické spory , on je potřeboval jako opodstatnění svého státu vůbec. Mezi Vatikánem a Konstantinopolí bylo stejně jako mezi Bavorskem a Čechy vždy silové pole.

takyhisterik 6.4.2008 1:56

Re: Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Vim, pane magistre, zde z Vasich prispevku, ze se o dejiny zajimate mimo svoji profesi a ze podle Vasi profese jste spise fyzik, nez metafyzik. Z toho, co zde uvadite je zrejme, ze dejiny ranneho krestanstvi jste jeste asi zcela nezvladl. Jinak by jste Vam bylo jasno, ze k rozdeleni mezi zapadni (katolickou) a vychodni (pravoslavnou) cirkvi doslo postupne a mnohem pozdeji, nez uvadite. Presto rozdeleni to bylo spise "civilni", t.j. tykajici se svetske moci. Hlava vychodni cirkve take byla zpravidla vice a casteji pod vlivem moci svetske (Byzanc, Otomane, ale take carske i komunisticke Rusko) kdezto hlava cirkve zapadni je dodnes i hlavou samostatneho statu (Vatikan). Dnes take stav obou cirkvi je ale velmi odlisny, od doby jejich rozkolu a veroukou se tyto dve vetve dodnes nerozlisuji. Veskere svatosti jedne vetve plati stejne i ve vetvi druhe.

Lec, preji Vam mnoho zdaru ve Vasem dalsim se sebevzdelavanim.

Magor Milda , Mgr. etc. 5.4.2008 17:28

Re: Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Ono je to mnohem složitější. Mikuláš z Myry, dnešní Demre v Turecku, byl nejdřív pronásledován císařem Konstantinem, později však Konstantin změnil názor a církev se stala jeho státní církví. Prvním koncilem této církve byl koncil v Niceji, dnešní Iznik v r. 325, čili dávno před sv. Václavem. Už tam se křesťané nemohli dohodnout na tak důležitých věcech, jako zda je Kristus syn Boží, nebo součást Boha samého, císař se jim vysmál a nařídil, aby se sjednotili. Mikuláš prý tenkrát svému protivníkovi dal facku. Od této doby lze sledovat tendenci oddělení východní, byzantské církve od té západní, římské. Ten koncil měl vlastně poprvé zkusit, spojit obě sporné strany v jednu církev, to se nezdařilo. Když Konstantin 337 zemřel, začaly se obě strany sporu od sebe vzdalovat. V době sv. Václava v 9. století už byl ten rozkol velmi intenzivní, řádila zde tvrdá konkurence. A Čechy v tom byly zrovna ta oblast, o kterou se bojovalo. Že vyhráli latiníci, je spíše náhodná konstelace, zrovna tak z nás mohli být Rusové nebo Bulhaři.

Ludva 5.4.2008 15:05

Re: Šlechtické tituly

To víte, leckdo se rád pochlubí, že klábosí s knížetem. Zní to lépe než s voleným zástupcem lidu.

takyhisterik 5.4.2008 4:34

Re: Re: Šlechtické tituly

Zakaz slechtickych titulu se nam muze i nemusi libit. Je to ale (stale platici) zakon z roku 1919, tudiz podepsan  presidentem Masarykem. Tomu ovsem to nebranilo, aby matku naseho dnesniho ministra zahranici neoslovoval "pani knezno" kdyz byl navstevou na Orliku. Proste vyraz ucty slusneho pana, k dame urciteho veku. Neuredne se muzeme oslovovat jak nam libo (coz se i zde, na techto strankach, casto cini).

Pan ministr osobne se uvadi casto coby hajny a hospodsky. To na jeho osobni podstate ale vubec neubira, ba naopak. I kdyz politicky s nim samozrejme ve vsem nesouhlasim, je pro mne svetlym bodem ceske politiky. Protoze se jiz narodil jak do majetku, tak i do te svetske slavy, tak nema zapotrebi "delat politiku" to je, alespon v nasem pripade, ani lhat, ani krast, ani se zviditelnovat. Tak mi takto pripada trochu coby Don Quijote, nori li se samovolne do te zumpy pretekajici vsema tema pablbkama, tupohlavkama a podobne, hradni sasky Vasky nevyjimaje. 

takyhisterik 5.4.2008 3:56

Kdyz uz o tom poradku

Vazeny pane A, kdyz uz si tak potrpite na ten poradek:

Ponejprv, ctouce na zacatku Vaseho prispevku o sv. Ludmile co matce sv. Vaclava, jsem byl pripraven to prejiti coby neskodne spleteni se. Nikdo nejsme neomylni. Lec, pokracujice ve cteni mi celkem velmi rychle doslo, ze ve Vasem pripade nepujde zdaleka toliko o nevinny omyl.

Solunsti verozvesti, po prvni misii u nas se odebrali do Rima. jeden z nich pak tam vstoupil do klastera (sv. Cyril, roz. Konstantin) a druhy (sv. Metodej) se vratil, coby v Rime vysvecenny arcibiskup na Moravu, kde mimo jine pokrtil i dedu a babu sv. Vaclava (knizete Borivoje a tu, Vama zminenou, sv. Ludmilu).

K rozkolu mezi zapadni (katolickou) a vychodni (pravoslavnou) cirkvi (roku 1059) doslo vice nez sto let po smrti sv, Vaclava. Snad prvni zasveceni kostela sv. Vaclavu u nas doslo v Proseku na podnet jeho synovce, Boleslava II. zv. Poboznym (970). Staroslovenska liturgie pokracovala u nas v sazavskem klastere a Karel IV. se ji jeste pokusil ozivit v Emauzskem klastere (Na Slovanech). Snad i Vy pripustite, ze kaple sv. Vaclava, jakoz i tam v komurce nad ni ulozena svatovaclavska koruna, pochazi z doby daleko pred rokem 1670 ?!?

S kalendarem bych se moc neohanel. Kolik lidi doma napriklad vi, kdy je dnes svatek (v cirkevnim kalendari) sv.Mateje ?

Trochu jinak 4.4.2008 21:44

Re: Re: Re: Co prosím? Svatý Václav? Kdo byl příznivec Byzance, kdo Říma?

Pane docente, nějak mi to nesedí. Sázavský klášter byl založen až roku 1032. Věrozvěsti přišli na Moravu někdy kolem r. 860. Z původních budov sázavského kláštera, dokončených někdy v r. 1070 zbylo v podstatě jen základové torzo, ne stěny. Z kláštera se do současné doby zachoval v podstatě jen kostel, ale ten je až z doby husitské (po r.1415). Zbytek, většina dnes stojících budov pochází z doby baroka. Jste si skutečně jist nějakou souvislostí mezi Cyrilem a Metodějem a Sázavským  klášterem?

Myslím, že do jednoho kotlíku směšujete několik místopisně i časově odlišných událostí (věrozvěsty na Velké Moravě , sv. Václava, Řezno a Sázavský klášter).

A. 4.4.2008 21:19

Re: Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

Mezery ve vzdělání... Sv. Nikolaj  (česky Mikuláš) je jedním z nejvýznamnějších světců pravoslavné církve.

Magor Milda , Mgr. etc. 4.4.2008 21:04

Ještě malá poznámka, konkurence Byzance a Říma byla tehdy silná

třeba náš sv. Mikuláš, biskup z Myry na Egejském pobřeží dnešního Turecka, byl nejenom dobročinný světec, ale také příznivec Říma. Proto byl svými byzantskými sousedy srdečně nenáviděn. Stal se ale svatým církve římské. Zdá se, že tento boj probíhal celou dobu od sv. Václava až asi do obsazení Byzance osmanskou říší.

Magor Milda , Mgr. etc. 4.4.2008 20:50

Re: Re: Re: Re: Co prosím? Svatý Václav? Kdo byl příznivec Byzance, kdo Říma?

V tom období, kdy žil sv. Václav, bylo město Thesaloniki, čili česky Soluň, byzantské město na hranici s Bulharskem.Proto ti bulharští mnichové. Byzanc tehdy sahala přes celé Turecko až do Iráku a Mezopotámie, hraničila s říší Hamdanidů. Po zániku republiky Ragůša tam vzniklo Chorvatské království, které na severu hraničilo s Maďarským královstvím. Srbové tehdy ještě byli na houbách. Chorvatsko končilo u Skopje a Skutari. Na severu byly chorvatské hranice dalekosáhle stejné, jako dnes.  Bulharsko bylo tehdy už také poměrně velké, od  Bělehradu, Dunaje,  až po Kastorii a končilo blízko dnešní Larissy, dnes daleko v Řecku. Řecko bylo pouhou byzantskou provincí.

Fafa 4.4.2008 20:13

Nikxi:

Kolik trid mate Vy, ze pisete ABY JSTE? Jo mimochodem ve Vvidni se na pravnickou fakultu da nastoupit bez maturity rovnou z mestanky? ;-D

Heraldik amater: 4.4.2008 20:10

Frnzalko,

plati to zruseni i pro obcany cizich statu drzici svuj slechticky titul mimo Ceskou republiku? Takze treba prince Charlese  ted mame spravne oslovovat pane Windsore? ;-)  

nikx 4.4.2008 19:28

Re: Re: Re: Ať je Schwarzenberg ve vládě i za cenu, že s Čunkem

Nejdříve nastoupil Karel Swarznberg na Vídenské univerzitě na právnickou fakultu,ve druhém ročníku byl vyhozen pro hloupost.Později nastoupil na fakultu lesní a vodohospodářskou odkud odešel sám již v prvé ročníku,když pochopil že na studium nestačí K.S.má pět tříd měštanky.Pane A.zajímejte se o domácí a zahraniční politiku aby jste měl přehled.

inspektor Trachta 4.4.2008 18:56

Re: Re: Šlechtické tituly

Ono by spíš stálo za to neblbnout zbytečně...kolik se jen vyrojilo komentářů o tom, že pan ministr Schwarzenberg porušil svou čest šlechtice a té lamentace nad tím jak "Trautemberk není šlechtic" atd. atd...polovina z těch lidí o něm píše jako o hraběti např., ve šlechtických titulech se vyznají jako koza v petrželi, ale přesto je něco nutí používat je...;-)

A. 4.4.2008 18:46

Re: Pán je monarchista

Drahý mh od Labe:

Pokud si myslíte, že lze šlechtictví zakázat, jste na omylu. Stejně tak ovšem nejde zakázat ani křupanství, jak jste tu právě názorně demonstroval. 

PS: Pokud mh od Labe znamená malé ho.. od Labe, omlouvám se, že jsem nepoužil titul, který vám náleží.

A. 4.4.2008 18:38

Re: Re: Re: Co prosím? Svatý Václav? Kdo byl příznivec Byzance, kdo Říma?

No, vážený pane magistře, jen tak pro pořádek: Kníže Václav byl pokřtěn knězem dle slovanského obřadu, který k nám přišel s věrozvěsty z Byzance. Ostatně stejně jako jeho matka, Ludmila.  Tato církev jej také prohlásila za svatého. Nikoli však církev katolická. Ti jej prohlašovali za  "samodělného světce", protože nemohli po odštěpení katolické církve od původního křesťanství skousnout jeho příslušnost k původním křesťanům. Dokonce ještě po Bílé hoře jezuité trvali na zákazu, vysloveném papežem Urbanem VIII. Svátek sv. Václava zavedl do katolického kalendáře papež Kliment X. až v roce 1670, tedy o sedm století po jeho zavraždění 

A. 4.4.2008 18:26

Re: Šlechtické tituly

Pokud si myslíte, že lze šlechtictví zakázat, jste na omylu. Stejně tak ovšem nejde zakázat ani křupanství, jak jste tu právě názorně demonstroval. 

A. 4.4.2008 18:24

Re: Re: Ať je Schwarzenberg ve vládě i za cenu, že s Čunkem

Pokud je kníže nevzdělaný, co jste potom vy? To už nejde mluvit o nule ale spíš o záporných číslech.;-D

niky 4.4.2008 18:18

Re: Ať je Schwarzenberg ve vládě i za cenu, že s Čunkem

Karel Swarznberg je nevzdelaný člen koalice pravdy a lásky v prezidentském klání volil soudruha Švejnara.

pmed 4.4.2008 18:05

Ať je Schwarzenberg ve vládě i za cenu, že s Čunkem

Je to po dlouhé době jeden z mála politiků, kterým nejde o to si nakrást, a který myslí dál, než jen do příštích voleb.

sci 4.4.2008 17:55

Šlechtické tituly

bylo zakázáno používat už v roce 1919. Platí to stále.

František I. 4.4.2008 17:00

Re: ????

Asi panu knížeti došlo, že tato problematická koalice je tisíckrát lepší a pro stát potřebnější, než kdy byly osm let trvající sockomunistické vládní hrůzy dohromady. A při pohledu na o moc slintajícího bradavičnatého Paroubka s jeho zvěrozvěsty a Filipem za pozadím mu, jako rozumnému člověku, bylo jasné, co musí udělat. S je prostě frajer.

ludva 4.4.2008 16:58

Není nad knížemánii

Asi těch pohádek v dětství nebylo dost. Páni vždycky sledovali především svoje vlastní zájmy. Proč by měl být tento výjimkou ? Chápu, že se zrovna trefil do pohádkového typu roztomilého nešiky, ale jak to je v lidové moudrosti ? " Nechoď  Vašku s pány na led..."

inspektor Trachta 4.4.2008 16:40

Re: Re: doporučuju popřmýšlet taky vlastní hlavou...

K sv. Václavovi existuje několik pramenů, kterým můžeme věřit a nemusíme, ale nakonec kromě archeologie nic jiného dalšího už k tématu pravděpodobně nezískáme. Takže je to vše přežvykování několika textů pořád dokola...a z toho odvozené hypotézy.

Že byl Boleslav I. faktickým zakladatelem českého státu bude jistě blízko pravdě, když uvážíme, že navázal na bratrovu politiku, využil pro nás příznivé situace k upevnění a rozšíření přemyslovského panství, aby pak nakonec po letech bojů přijal ve vztahu k císaři velmi podobné podmínky, na jaké přistoupil už Václav.

Český stát založili Václav a Boleslav, představy o podřízenosti knížete Václava a proti tomu stojícímu odboji Boleslava jsou zkreslené a naivní...;-)

Magor Milda , Mgr. etc. 4.4.2008 16:12

Re: doporučuju popřmýšlet taky vlastní hlavou...

Já jsem pouze amatérský historik, zajímám se o historii, studuji prameny, ale moje profese byla experimentální fyzika. Je to věda velmi přísně logická, proto se snažím, tuto logiku užívat i k mému soukromému porozumění dějinám. V případě sv. Václava známe pouze legendy, což není pramen spolehlivý, a následky, což napojuje vždy kausálně i příčiny.  Nemyslím, že bych mohl odporovat slavným historikům, ti byli také zpravidla napojeni na nějaké hnutí, které si jejich výklad objednalo. To, co zde nabízím k zamyšlení, jsou výplody logického srovnání faktů a možných příčin. Po tisíci letech je ovšem nemožné, bez nějakých bližších indicií detailně tu situaci popsat, nabízí se proto několik logicky přijatelných variant. O té mojí jsem psal, ta druhá není také vyloučena, prostě Václavem rozjetý vlak nešlo zastavit.  Zneužiti byli už snad všichni lidé, o kterých se v dějinách něco napsalo. Nikde se tolik nebalamutí, jako v historických vědách, snad jenom ekonomie je ještě prodejnější.

Magor Milda , Mgr. etc. 4.4.2008 15:56

Re: doporučuju popřmýšlet taky vlastní hlavou...

Já jsem pouze amatérský historik, zajímám se o historii, studuji prameny, ale moje profese byla experimentální fyzika. Je to věda velmi přísně logická, proto se snažím, tuto logiku užívat i k mému soukromému porozumění dějinám. V případě sv. Václava známe pouze legendy, což není pramen spolehlivý, a následky, což napojuje vždy kausálně i příčiny.  Nemyslím, že bych mohl odporovat slavným historikům, ti byli také zpravidla napojeni na nějaké hnutí, které si jejich výklad objednalo. To, co zde nabízím k zamyšlení, jsou výplody logického srovnání faktů a možných příčin. Po tisíci letech je ovšem nemožné, bez nějakých bližších indicií detailně tu situaci popsat, nabízí se proto několik logicky přijatelných variant. O té mojí jsem psal, ta druhá není také vyloučena, prostě Václavem rozjetý vlak nešlo zastavit.  Zneužiti byli už snad všichni lidé, o kterých se v dějinách něco napsalo. Nikde se tolik nebalamutí, jako v historických vědách, snad jenom ekonomie je ještě prodejnější.

Rubín 4.4.2008 15:47

Re: Re: Re: Co prosím? Svatý Václav? Kdo byl příznivec Byzance, kdo Říma?

Vzpamatuj se. Zvěrozvěstové přišli ze Soluně (nynější Řecko). Tehdy o tom, že bude nějaké Srbsko, Chorvatsko, USA, Brazilie  nebo Česká republika nikdo nic nevěděl. Ani nemohl předpokládat, že nějaký vůl napíše takovou kravinu.

Rubín 4.4.2008 15:43

????

Pan Černý se asi spletl. Schwarzenberg jasně řekl, že s Čunkem ve vládě nebude. A je. Takže vymlouvat jeho nepodporu Paroubkovi je holý nesmysl. One přeci něco slíbil a neodržel. To nemá s jeho setrvání ve vládě nic společného.

Harpyje 4.4.2008 15:25

Re: Nikdy jsem netvrdil, že mohou za všechno.

Psychopate.