16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak dál s EU?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Liberta 6.11.2008 23:54

Čeští křesťané...

Nechápu, proč autor staví proti sobě dvě pojetí: buď  "globalizovaná", protikřesťanská Evropa nebo národní neintegorvaný stát., který... - co? Jako by nezačleněná Česká republika byla kdovíjakou baštou křesťanských ctností - v kontrastu s tou bezvěrou Evropou! O co se autor opírá? Vždyť našich nějakých 60% (nebo tak nějak) ateistického obyvatelstva nemůže v případě izolované ČR jakkoliv suplovat ony křesťanské hodnoty, které máme naopak možnost trochu nasát kontaktem s tradičními neateistickými zeměmi Evropy. Vidím to úplně opačně :-/

Olin 7.11.2008 0:34

Re: Čeští křesťané...

Tak to já taky, úplně od počátku. Drápalův odpor v roce vstupu byl nepochopitelný. V naší republice není snad nic, co by dávalo naději, že její vývoj, bude-li ponechaná sama sobě, bude křesťanštější, nebo prosionističtější, nebo méně socialistický, než EU.

Je tu jedna příležitost, dosud málo využívaná: křesťani jsou všude v Evropě menšinou, někde silnou, jinde slabou. Jejich posláním ovšem není (nebo nemá býti) křesťanská politika, ale křesťanská společnost, tedy evangelizace Evropy. Tím není myšleno to, že všichni budou křesťani, ale to, že všude bude možné potkat silnou a zdravou církev, jednojaké konfese, jako alternativu pro život. A mnozí tam život budou objevovat a nalézat, ačkoli se narodili v ateistické společnosti.

K tomu se rozorání mezí pro lidi a jejich majetek, jejich podnikání, jejich zájmy, dále jedna měna a kompatibilní normy báječně hodí. Jak izolovaná byla naše země za komančů! Ale i potom: kdybyste věděli, nekřeťani, jaký "porod" byla snaha dovézt do země učitele nebo evangelistu z USA nebo z Austrálie, přestože to jsou přátelské země. A teď se kdokoli z Británie nebo Nizozemska ani nemusí na nic ptát. Příští generace nebude mít ani jazykové bariéry jako my, protože z angličtiny se stává koiné.  

Pro tohle všechno to stojí zato. Snažit se zemi izolovat "i za cenu zchudnutí" pro nějaké politické cíle je taková chyba.....rád bych to nazval drsněji....ale mnoho křesťanských izolacionistů právě to chce, protože v Bruselu vidí ďábla. Vono je asi v Praze ďábla míň!

Jan Žižka 6.11.2008 11:29

Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!

Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!  Marx-leninská matka Obamy, jako agentka KGB a militantní feministka, rozvracela nejenom USA, ale pod krytím obránkyně lidských práv i Indonésii a jako špiónka KGB pomáhala v Indonésii k útěku komunistům po nepodařeném komunistickém puči. Hodně by nám o tom mohl vyprávět Jiří Dienstbier (GRU), který se na tomto neúspěšném puči rovněž podílel a napsal o tom knihu... Obamová, jako správná revolucionářka a feministka,  se o svého syna Baraka - na rozdíl od komunistů - prakticky vůbec nikdy nestarala, ale vychovávali ho její bílí rodiče. Ti špiónovali v Honolulu pro KGB největší americkou vojenskou základnu v celém Tichomoří (rodiče tam odešli z kontinentu pod záminkou, že tam její otec chce založit obchod s nábytkem, do kterého - v případě amerických námořních důstojníků - vkládalo KGB odposlechy.) Biologický otec Obamy pomáhal budovat jako marx-leninský ministr  socialismus v Keni, nakonec se téměř upil k smrti, ale zemřel v autohavárii. S druhým manželem, nevlastním otcem Obamy, se jeho matka seznámila na kurzu ruštiny (!!!) v Honolulu, pak s ním jela zachraňovat komunisty do Indonésie, ale i  s ním se zanedlouho po svatbě rozvedla.  Vše lze nalézt v anglické verzi na internetu, ale v českých "svobodných a nezávislých" masmédich KGB se o tom nedočtete ani slovo. 

Olin 6.11.2008 16:08

Re: Americké tajné služby opět selhaly-agent KGB presidentem!!!

Běž sem s tím dát vyfotit, tapetáři.

Magor Milda, Mgr. etc. 5.11.2008 22:45

Kdo chce o něčem rozhodovat, musí se také zapojit

a těm, kteří se obávají o budoucnost českého národa bych připomněl Rakousko- Uhersko. Úpěli jsme, ale česky, české školy byly tenkrát ve světovém měřítku špička, sportovci cvičili v Sokole, dnešní Dukly, Dynama nebo Alternátory vznikly až za totáče. Byl to mnohonárodnostní stát, ve kterém každý národ měl svůj domov. Spory se vedly stejně jako dnes o to, kdo to všechno má řídit. Stejně, jako jsme už dávno rozorali meze a zemědělství přivedli na evropskou úroveň budeme brzo zavádět Euro, získávat investice z ostatních zemí EU a třeba i prodávat naše byty, stejně jako už dnes nakupujeme nemovitosti třeba v Německu, protože jsou tam levnější. Zatím málo Čechů mluví nějakou cizí řečí, takže zalézají raději do své ulity, to však jednou přejde. Slováci poslali svého xenofoba Mečiara do háje zeleného, tam patří i ti hradní trpajzlíci.

MR 5.11.2008 19:42

Tahle filosofie

je v mnohém  komická a podobná té, co tvrdili někteří jakoby komunisté. Vždyť já jsem byl členem jenom proto, abych to pomohl rozvrátit zevnitř. Ale ty výhody nebyly špatné!

Dnešní EU je čistě socialistický projekt a díky za našeho prezidenta, který se nebojí pozvednout hlas proti servilitě.  Děsí mne to jak se žongluje se slovíčky, posiluje se moc nikým nevolených EU komisařů a komisí, vydávají se závazné direktivy naprosto nezohledňující specifiku jednotlivých zemí atd. Nepochopil jsem co autor chce - sice protestovat ale méně než dosud, nedělat ze sebe veřejně potížistu a spíše tajně intrikovat?

Vlado Z 5.11.2008 20:38

Re: Tahle filosofie

Máme jednat a nabízet alternativy. Když se nám nelíbí takováto EU, tak jaká by se nám líbila? Žádná?? Zdá se, že je nám již příliš dlouho příliš dobře- přes 60 let nebyla válka... nosíme tedy nosánky nahoru a myslíme, si že sami obstojíme ve světě. Tolikrát jsme plakali, že jsme zůstali sami-1938, 1968-a když máme teď alternativu, tak jediné , co děláme je, že vykřikujeme, jak jsme ve všem lepší. Slyšel jste někdy od Klause a spol. jedinou rozumnou alternativu, jak se ČR se svými 10 mil.obyvatel může sama vyrovnat s hrozbami globalizovaného světa-politickými, ekonomickými? Nebo konkrétně-Rusko bez mrknutí okem zavře kohoutky ČR, udělá to samé celé EU, Vy nechápavče?

Emil XX 5.11.2008 22:36

Na ozbrojenou sílu EU vsadí jenom blázen

bez NATO je v háji.

Emil XX 5.11.2008 22:47

Re: Tahle filosofie

My chceme EU jako svobodný hospodářský prostor, až se toho dosáhne, je možná další integrace. Osvícenští panovníci 18 století ZRUŠILI VNITŘNÍ CLA, CECHY a další překážky volného podnikání. EU by chtěla "společnou politiku" ale hádá se, řečeno slovy V. Havla, "kolik mrkve se může vozit odněkud někam."

Evropa se neumí zastat ani svých členských států proti státům nečlenským a přitom žvaní o "společném ministrovi zahraničí."

Puck 5.11.2008 20:58

Re: Tahle filosofie

Proč bychom měli tajně intrikovat. Autor článku jasně napsal, že spolu s jinými malými státy, které jsou také členy Unie, se dá dokázat mnohem víc, než když budeme sami dělat destrukční politiku zevnitř. Takové jednání škodí nejen Unii, ale i nám.

Olin 5.11.2008 22:13

Re: Tahle filosofie

Kdeste našli něco o rozvracení, meššúrs? Odkdy je EU čistě socialistický projekt, platážníci? Máte vlčí mhu?

Sýček 5.11.2008 17:50

Dvanáct hvězd na vlajce EU je, žel, jediný odkaz na křesťranskou tradici v Evropě

"Autorem tohoto výtvarného zpracování je

štrasburský umělec Arsene Heitz, který pracoval v poštovním oddělení

Rady Evropy v padesátých letech.Nedávno přiznal, že ho inspirovala Panna Marie s dvanácti hvězdičkami tak, jak je popsána v novozákonní knize Zjevení."

Magor Milda, Mgr. etc. 5.11.2008 22:57

Vyjevený Heitz

tenkrát zažil skromné začátky Beneluxu. Dnes by mu bylo jasné, že sjednocená Evropa jde ve stopách Svaté Říše Římské. Proto ten problém s Tureckem nebo Ruskem, tam Evropa končí.

F.VÍZEK 88.100.57 5.11.2008 17:35

Opakuji: Buď jednota - nebo nářez !

Evropa bude buď po všech stránkách jednotná (se všemi potížemi, které jsou s tím spojeny), nebo bude bita.  O tom není pochyb.  Skuteční ekonomové (tedy nikoli ti "knižní" a "salonní" jako V. Klaus) v tom mají celkem jasno.   Vidí totiž už dnes, že i nejsilnější evropská ekonomika (=německá) je příliš malá na to,  aby účinně i kooperovala i konkurovala, jak vyžaduje globalizující se svět. 

Navíc je už nyní jasné, že i sama jednota EU je málo, že musí být EU + USA + a dokonce i to nebude stačit, musí být EU + USA + Rusko.  Potom je šance, že se dá držet a udržet krok s kolosem jménem Čína, s kolosem jménem Indie, s kolosem jménem Brazílie.

Kdo toto nevidí, vidí si sotva na špičku nosu...  

F.VÍZEK 88.100.57 5.11.2008 17:36

Indie - dobrý příklad !

Příklad – Indie: Více než miliarda obyvatel, správní členění do 25 států a 7 svazových teritorií. Mnohonárodnostní stát, nejpočetnější Hindové, dále Bengálci, Maráthové, Gudžarátci, Telugové, Tamilové.... Úřední jazyky hindština a angličtina, podle ústavy 15 hlavních jazyků jako regionálních úředních jazyků. 

Indie  = Maxistát? Superstát? 

Každé srovnání poněkud kulhá. Ale dokládá, že všechno chce čas, nesmí chybět trpělivost, všechno je vývoj a hlavně nic není definitivní.

Je samozřejmě možné ustrnout v  "národovectví" minulého a předminulého století, jako se to stalo Václavu Klausovi, a propagovat něco zcela opačného...   Soudcem nikdo z nás nebude, tím bude jedině  - čas.

Magor Milda, Mgr. etc. 5.11.2008 22:53

Re: Indie - dobrý příklad !

týk ahé- všechno jasné,  v maráthí, to je řeč Bombaje (dnes Mumbaí). Kdo procestoval Indii od Káthmandů po Myšore a Bangalore, ten ví, že domácích jazyků tam je moc. Proto i Indové mezi sebou komunikují special english. Vzdělaní Indové ovšem mluví tak, jak se mluví v Eatonu nebo Cambridgi, ale i outcasts mají dostatečné schopnosti domluvit se v angličtině. I v Indii jsou Klausové, sem tam některý ten trpaslík chce udělat revoluci, dosud to však Indie přečkala. Byl jsem tam zrovna, když muslimové zavraždili Indíru Gandhí. Zvedla se vlna odporu proti vrahům, Indové všech možných jazyků drží pohromadě. Jediný rozpor je mezi muslimy a hindí, ten je ale už 1300 roků starý.

Fafa 5.11.2008 18:01

Re: Opakuji: Buď jednota - nebo nářez !

aha, proto taky jednotna Cina kolonialisovala svet a v 19.stoleti ovladala vetsinu svetoveho povrchu. A nebo to byla rozdelena a rozdrobena Evropa, ktera tehdy vladla svetu? ;-)

Olin 5.11.2008 19:59

Re: Opakuji: Buď jednota - nebo nářez !

Ani jedno, ani druhé fafo.

Svobodná Evropa dala šance přemnohým a rozvinula "lidské zdroje". Ale jakmile došlo na globalizaci - tedy na využití této přemíry zdrojů k ovládnutí světa, vítr se otočil a úspěšných bylo jen několik málo z těchto entit "rozdrobené - lépe řečeno privatizované - Evropy". Svět totiž neovládla Evropa, ale nejprve Portugalsko a Španělsko, potom Nizozemsko a Španělsko, potom Británie a Španělsko, pak Británie a Francie, a nakonec k těmto dvěma přistoupilo Německo a Rusko, poslední přistoupily USA.  Vesměs velké státy, soustředěná moc, která nahradila rozdrobenou Evropu. V XIX. stol. jsme svědky jevu zvaného "koncert velmocí". Několik málo menších bratří se na tom ještě svezlo, ale jako pasažéři, což se týká i našich předků, tedy Rakouska.

Tento koncert velmocí je taky jedinou reálnou alternativou Evropské unie - jak nám Francouzi, Němci, Britové a Rusové neustále připomínají. Kdo nechce evropskou integraci, chce právě tohle.

A evropská integrace ve vizi zastánců "Evropy regionů" by mohla znamenat právě návrat k privatizované Evropě. Mnozí si to přejí. Tomuto konceptu je třeba se vzepřít, a ne konceptům typu "lisabonské smlouvy".

Puck 5.11.2008 21:07

Re: Opakuji: Buď jednota - nebo nářez !

Souhlasím s Vámi v tom, že přijetím Ruska by EU získala ohromný trh a dostatek surovin na oplátku. Tak by mohla směle konkurovat kterékoli světové velmoci. Na první pohled vypadá taková Unie utopisticky, ale v zájmu prosperity a stability, by to bylo dobré řešení.

Emil XX 5.11.2008 23:06

Až na to, že i Putin v tom vidí problém, Rusko je pro Evropu

moc velké, aby jej dokázala pojmout. Přitom Rusko za součást Evropy považuje (ale né euroatlantické, takže pozor).

jasan 5.11.2008 18:21

Re: Opakuji: Buď jednota - nebo nářez !

drahy Vizku... Evropa mne nezajima...  protoze ja nezajimam ji.

Chteji jen bezduche prikyvovace vsem EUroblbinam. 

A predstava, ze bude drzet krok s Cinou, je naprosot smesna - protoze to by napred musela prestat platit lidem za to, ze nepracuji a vyhazovat penize na blbiny

josef krouman 5.11.2008 17:22

kam s EU?

velmi jednoduché - v současné podobě do pr del e. Integrace přijde sama až o ni jednotlivé země samy projeví zájem ato třeba dvacetirychlostně. Současný socialismus je znovu a znovu zapomínaná cesta do otroctví.

Historik 5.11.2008 16:23

Ač s Václavem Klausem v mnohé nesouhlasím, v jednom MÁ PRAVDU

EU je řízena šílenci naprosto odtrženými od reality, vedoucí nás do propasti. Chceme JINOU EU S JINÝMI LIDMI.

Domnívám se, že odpor Francouzů, Nizozemců a Irů k Evropské ústavě a Lisabonské smlouvě má tyto důvody.

Olin 5.11.2008 17:02

Re: Ač s Václavem Klausem v mnohé nesouhlasím, v jednom MÁ PRAVDU

Fasza!! Já taky.

A s kterými lidmi? Můžeš jmenovat? Koho míníš volit příští rok do Evropského parlamentu?

Ivan Nový 5.11.2008 17:23

Oline,

o EP nejde. Jde o všechny eurokraty, od posledního překladatele do prvního komisaře.

Olin 5.11.2008 18:52

Re: Oline,

I ty fantasto...

F.VÍZEK 88.100.57 5.11.2008 15:05

K zamyšlení je text dobrý...

Dobrý text, ale ukazuje se, jak různí jsme lidé.  Já jsem hlasoval pro vstup do EU a mimo jiné i z  těch důvodů, které pan Drápal shledal jako důvody pro rozhodné NE. 

Snad se ale můžeme shodnout, že padesátiletá praxe evropské integrace je opravdu něco nového, něco, co tu nebylo a co má naději.   Vždyť tzv. suverenní státy opakovaně po celá staletí o suverenitu přicházely, kdykoli si mocný zamanul. A krev tekla proudem. 

Kdykoli se v Evropě dva "potentáti"  v minulosti sešli, bylo to jednání na téma "jak zatočit se třetím" a když se sešli tři, jednalo se o tom, jak "doběhnout" jiné tři... 

Tak to bylo a tak to snad už nebude !  EU = pokus, který stojí za to ! 

daimonion 5.11.2008 14:31

Celkový dojem z Drápala?

Drápal má v hlavě zmatek - ostatně lidé z jeho okolí znají přesně, co tím míním.

ity 5.11.2008 16:38

Re: Celkový dojem z Drápala?

Konečně nějaký fundovaný,argumenty zaštítěný názor

Nemo 5.11.2008 16:42

Re: Celkový dojem z Drápala?

http://brouzdej.cz/blogy/joel/665.html