11.6.2024 | Svátek má Bruno


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak dál s EU?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jm0 5.11.2008 16:29

Re: z pozice potížisty, který vetuje prakticky vše, nebudeme mít na její budoucí utváření žádný vliv

no .. víte .. to je možná ono ..

Francie si prostě nenechá donekonečna mařit všechny své pracně uzavřené

dohody nějakými kverulanty, kteří společným zájmům nepřispívají

Olin 5.11.2008 17:11

Re: z pozice potížisty, který vetuje prakticky vše, nebudeme mít na její budoucí utváření žádný vliv

Tak to jsem rád, že si rozumíme. Ještě stále je totiž celá EU závislá na dobré vůli jednotlivých vlád a já předpokládám, že to tak má zůstat. A je na talíři idea sepsat novou smlouvu, kterou se budou integrovat jen ty země, které chtějí, a  stávající struktury mohou vyhnít. Bonusy budou pak brát pochopitelně jen ty země, které se rozhodly. Předem odhaduji, že České republice se nebude líbit myšlenka, že by byla vystavena za okraj, s omezenými finančními toky,  takže ve své integrační snaze přidá. A kverulanti, co si mysleli, že si něco vyvzdorují třeba vetem, zjistí, že ten vývoj naopak urychlili. Tomuto konceptu se říká "dvourychlostní Evropa".

Dušan Streit 5.11.2008 9:27

Zákonitý je rozpad EU

Jste typický představitel české předposranosti. Vy s něčím nesouhlasíte, ale zároveň to budete oportunisticky až kolaboračně podporovat, jako údajně pragmatické. S takovou logikou bychom ještě byli v RVHP, ne-li v SSSR. Člověk se nesmí přiklánět jen k tomu, co považuje za nevyhnutelné, protože historie naštěstí proděláná nečekané zvraty.

Takže já si myslím, že že EU je neštěstím pro Evropu - v tom přeintegrovaném kabátě - takže ji nemohu podporovat, i když částečně z jiných důvodů než Vy. Myslím si, že integrace jde proti smyslu dějin a je jen krátkodobou výchylkou. Každé impérium se zákonitě rozpadne, zvláště takové nesourodé. To je nevyhnutelný fakt. Jednejme tedy pragmaticky v jeho smyslu. Třeba se nám podaří dosáhnout, aby to proběhlo bez válek.

http://streit.blog.idnes.cz/c/51254/Jsem-hrdym-eurokatastrofistou.html

Nechápu,proč by se nám někdo měl mstít. Je třeba udežovat hospodářské, finanční, kapitálové a politické svazky bez ohledu na politikaření. Nikdo pak nebude mít zájem nás trestat. Když se vydáme všanc jednomu centru, tak si nás přisvojí a tím budeme potrestáni nejvíc. Ostatně EU je odsouzena svou politikou k zaostávání.

http://streit.blog.idnes.cz/c/39045/Dvourychlostni-Evropo-vitej.html

Mard 5.11.2008 10:01

Re: Zákonitý je rozpad EU

Domnívám se že máte pravdu, ale z jiného důvodu než vy. Za nejpodtatnější pokládám tu věc, kterou jste zmínil okrajově. Není možné budovat integraci, které je nerovnoprávná a není založena na přání obyvatel. EU bohužel má spoustu výjimek, francouzské transfery do zemědělství, britský rabat, itelaské vztahy k africkým zemím, dánské výjimky v rybolovu, atd. atd. Na takové bázi nelze založit rovnoprávný vztah a proto tako konstrukce má pravou nohu nahnilou. A když v 17-ti z 25-ti států EU by dle výzkumů veřejného mínění, by voliči nepodpořili přijetí Lisabonské smlouvy, tak je jasné že integrace probíhá bez souhlasu obyvatel. To znamená že i druhá noha je nahnilá. EU jako koncept integrace nepřežije dalších 20 let.

Dušan Streit 5.11.2008 11:52

Re: Zákonitý je rozpad EU

Souhlasím. Já dokonce tu pestrost považuji za žádoucí stimul evoluce. Nějaký sjednocovací inženýring jen vede k zaostávání.

To protlačování Lisabonu násilím jen odhaluje úmysly některých sjedocovačů a vztah ke skutečné demokracii:

http://streit.blog.idnes.cz/c/41199/Lisabonske-vydirani-na-ose-Berlin-Pariz-Brusel.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/43235/Schwarzenberk-ma-Iry-za-voly.html

michal 5.11.2008 9:17

vstup do EU

byl uskutečněn referendem, kterému předcházela LŽIVÁ PRO EU vládní (!!!) kampaň, navíc nedemokraticky byl potlačen, respektive nebyl umožněn adekvátně vstup do médií pro euroskeptický, EU kritický protinázor. Jestli si dobře pamatujete, tak pro vstup do EU hlasovalo cca 55 % z  cca 70 % se referenda učastnivších voličů, čili pro bylo necelých 40 % právoplatných voličů z celé ČR. Bohužel. platné zákony umožňují tvrdit, že většina se vyslovila pro...

Sýček 5.11.2008 18:00

Re: vstup do EU

opačně zůčastnilo se 55 % a pro hlasovalo 77.33%. Byl jsem proti. Ne proti Evropě, ale proti vyjednaným vstupním podmínkám a proti byrokratizaci EU za leta do roku 2003.

I-Worm 5.11.2008 9:10

Obávám se, že o hodnoty

které bychom mohli prosazovat "ve spojenectví dejme tomu s Polskem a Irskem" není vůbec co stát. A Polské či Irské "způsoby prosazování" mají blíže k Mohamedu, než ke Kristovi...

bm2 5.11.2008 9:19

Re: Obávám se, že o hodnoty

"A Polské či Irské "způsoby prosazování" mají blíže k Mohamedu, než ke Kristovi..."

To je tak hlboka myslienka, ze ju asi naprosta vacsina fora mna nevynimajuc nepochopi. Nemate nieco rovnako prevratne aj z teorie superstrun ?

I-Worm 5.11.2008 9:26

Re: Obávám se, že o hodnoty

spíše jen odmítáte přiznat, že jste pochopil velmi rychle...

Mard 5.11.2008 10:02

Re: Obávám se, že o hodnoty

Pane, vy asi máte tak širokorozchodné myšlení, že s výjimkou pana Paroubka, vás nepochopí bohužel nikdo.

Olin 5.11.2008 9:02

potíže

Češi nejsou národ potížistů - jak si kdekdo myslí. Jsou na evropské poměry průměrně racionální a nejspíš většinově prointegrační. Jejich hlavním problémem je politická nevzdělanost. Topol usiluje o přijetí Chrvatska, ale i Turecka do EU. Je to jeho program pro "půlrok v čele". Zahradil v Bruselu stojí nejspíš v ofsidu a kveruluje. Kdo to umí rozlišit? Neřku ocenit, nejsem mimoň.

Voliči nejsou blbí, umí si zvolit starostu a radu města (obvykle), aby pak pro ně něco udělali, a ne jen brali státní plat. Ale dostanou je i krajské volby! To je zvláštní: voliči (masově!) netuší, že záleží na tom, jak bude vypadat rada kraje, že podle toho se pak budou mít. Na kraji už asi všechno půjde samo. Takže se nikoho na nic neptají a volí barvičky. Voliči už vůbec netuší, jak by měli volit do parlamentu - ani do Senátu, v tom by je zahanbilo i místní gymnázium - a na co se těch, kdo chtějí do vlády, měli ptát.

Není-li to hloupost, je to politická nevzdělanost, dědictví to minulosti a taky lenosti starší generace. Voliči nemají ani ponětí, co by měli dělat poslanci v daleké Vídni, eh čo to hovorím, Bruselu. Že podle toho, kdo tam bude sedět a co tam bude dělat se pak budou mít.   ...   a politici to samozřejmě vědí, milí Češi! Proto vás nebudou obtěžovat nějakými programy a prostě vás oblbnou nebo zkorumpují. Chtějí být totiž zvoleni.

Tx 5.11.2008 9:48

Re: potíže

No, usilovat o přijetí Chorvatska, to ještě s odřenýma zádama jo. Ale Turecka, v době, kdy se silně islamizuje, to je dost sebevražedný záměr. Ještě čekám, že bychom tam mohli dostat Kosovo a je to hotovka.

Olin 5.11.2008 10:00

Re: potíže

Počítej s tím, Tí(r)exi, že Evropa nemá zájem na dlouhodobé existenci ostrova chudoby a nenávisti na Balkáně. Takže jednou možná i Srbsko a Kosovo. Byl by to lék, jako v případě Irské republiky a Severního Irska. Ale oni musí skutečně chtít. My Turci skutečně chceme, tedy většinově. Proto máme do Evropy blíž, islám neislám. A Evropští muslimové, jichž jsou miliony, integraci muslimské země životně potřebují.

 

Vážný 5.11.2008 11:17

Re: potíže

Souhlasím částečně.

Připomenu situaci v SRN. Místní muslimové chtěli výuku náboženství ve školách. Je jich dost, není problém. Jen je potřeba dodat učebnice, to musí církev sama. Tož dodali učebnice ze své staré vlasti z Turecka, placené a vydávané Tureckou vládou. Velmi mírumilovné, poměrně liberální. A ejhle problém. To jsou VLÁDNÍ učebnice, to se nesmí kvůli odluce církve a státu. A tak nabídly učebnice "nezávislí" sponzoři ze Saudské Arábie. Jak asi vypadají???

A zde je klíč. Je třeba Turecko v EU, ale zároveň je třeba aby turecko zůstalo liberálním státem s liberální verzí islámu. A tomu slouží v Turecku armáda. Ale problém s ní je, že její občasná hrozba puče proti Islámu je nedemokratická. Ona ve skutečnosti je demokratická až běda, protože dlouhodobě zajišťuje více svobody a demokracie, nikoli méně i proti vůli voličů. Ale tohle vysvětlujte levicovému intelektuálovi.

Olin 5.11.2008 11:56

Re: potíže

Přesně! Tohle je největší problém při vstupu Turecka do EU. Evropa není schopna pochopit roli armády v Turecku a nemá pro to "kolonku". Přitom role armády třeba ve Francii v XIX. stol. byla podobná. Ale oni už to zapoměli.

čtenář 5.11.2008 8:59

Myšlenka evropské

federace je nebezpečná utopie. Jedním z hlavních důvodů je (narozdíl od USA) jazyková různorodost. Kromě atypického případu Švýcarska se jazykově nehomogenní státy rozpadly nebo se rozpadají (Rak.-Uhersko, Belgie, Kanada). Kdyby myšlenka evropského sjednocení byla nosná, obeslali by naši národní buditelé frankfurtský sněm a Palacký by se neobtěžoval vysvětlovat Šuselkovi, jak se věci mají. Umělou konstrukcí evropské federace by se znovu obnovil ten nestabilní stav např. soužití Čechů s Němci, jehož náprava stála tolik utrpení, nemluvě o dalších problémech. To všechno by se jednoduše vyhodilo oknem.

Dušan Streit 5.11.2008 9:28

Re: Myšlenka evropské

R^

Josef 5.11.2008 14:25

Re: Myšlenka evropské

Az na to, ze frankfurtsky snem hlasal moderni osviceneckou filosofii Voltairovu a Rouseaovu, kterou Palacky nechapal, protoze byl obycejny nacionalista! A propo tech jazyku - tak to uz dlouho problem nebude. Oficialni prognostika UNESCO odhaduje, ze v tomto stoleti vsechny male evropske jazyky zahynou, Slysel jste nekdy, jak dnes mluvi mladez ?

bm2 5.11.2008 8:54

vymenou niekolkych aktualnych pojmov

Vymenou niekolkych aktualnych pojmov, by to mohol byt aj clanok z roku 1938-39. Alebo ospravedlnenie Jalty a jej dosledkov. Gulagy sice boli, ale tie rozjasane tvare na 1. maja stali za to. Nobelova cena mieru pre vraha arafata.

Mame sice nejake vyhrady Damy a Pani, ale v zaujme JEDNOTY sme za vsetkymi dvadsiatimi.

Dan Drápal 5.11.2008 9:22

Re: vymenou niekolkych aktualnych pojmov

Vážený bm2,

pokusil jsem se jasně napsat, jaké jsou alternativy. Kdybych si myslel, že stojíme před volbou mezi nacistickým Německem a demokratickým Československem, neváhal bych. Nebo mezi gulagem a demokracií. Já si ale nemyslím, že stojíme před alternativou zlovolná EU a nevinná a krásná Česká republika. To by u nás uselo být méně korupce a více vlády práva. Já si EU neidealizuji - ostatně hlasoval jsem proti - ale volám po realistické, nikoli čistě trucovité politice.

Dušan Streit 5.11.2008 9:31

Re: vymenou niekolkych aktualnych pojmov

Proti šílenství se musí trucovat. Že nějaká nerealistická politika povede ke katastrofám, je každému jasné až zpětně. Dopředu je to jasné jen prozíravým.

bm2 5.11.2008 10:04

Re: vymenou niekolkych aktualnych pojmov

Vdaka za odpoved pan Drapal,

na rozdiel od Vas ja sam som hlasoval za, aj ked vedomy si vyhrad, ktore ste spominal. Mea culpa. To vsak bolo pred Ustavou, LZ, dehonestovani Irov a ich referenda, "docasnom" pozastaveni Maastrichtskych kriterii, volani po CENTRALNEJ vlade a dalsich regulaciach v mene svetlych zajtrajskov. Nizsie to pekne vyjadril pan kaceras - nazval hriechom mladosti vstup do KSC v snahe poludstit ju zvnutra. Sucasnu EU ovladaju cim dalej tym viac socialni inzinieri, ktori normalnych ludi vidia len za oknami bavorakov, a akykolvek odklon od ich cesty chcu trestat - co ineho je Sarkozyho spochybnovanie schopnosti Ceskeho predsednictva pred tym, ako mohli Cesi vobec nieco ukazat ? Len im dajme LZ a oni si uz odhlasuju co budu potrebovat aj bez "nedospelych" statikov EU. Skuste vysvetlit, preco po odmietnuti Ustavy referendami ratifikovali nasi skveli VODCOVIA prakticky ten isty text len parlamentmi ? Pretoze opakovane referenda by dopadli tak ako v Irsku. Ale v naprostej vacsine krajin EU. LZ je sposob ako sa takymto fopa v buducnosti vyhnut. Uz navzdy.

PS : Vsimnite si Sarkozyho "radost" z financnej krizy. Prenho a jemu podobnych je kriza prilezitostou - katalyzatorom dosiahnut rychlejsie zmeny, ktore marginalna vascina europanov nechce a ani nikdy nechcela. Podobne ako uz zastaraly triedny boj blahej pamati.

Octomil 5.11.2008 12:45

Re: vymenou niekolkych aktualnych pojmov

Realisticky strčit hlavu do oprátky a nikoliv trucovitě se vzpouzet.

Štváč 5.11.2008 8:10

je to zbytečný

část národa je naváděna náckem z Hradu, kterému jde jen a jen o svou osobu a mstí se za to, že jej EU nepřijala. Referendum o EU bylo jasné, ale český furiant ví vše nejlíp. Až na to, že je to fušér, zabalený léta v bolševickým kabátě. Dnes chce být nejchytřejší, velmi hrdý na svůj národ i když vcelku nemá na co. A Klaus v nich živí nacionalismus pro svůj prospěch a slaboši mu to "žerou". Dobře nám tak.

No... 5.11.2008 8:49

Jste poněkud dost paroubkovatě mimo

Nicméně kecat Vám do toho nebudu, každý, kdo si přečte Váš příspěvek si poklepe na hlavu a pomyslí něco o idio..ovi, nicméně jste jím rád, tak si to užívejte.Pa brouku a ber ty prášky !

bm2 5.11.2008 8:55

Re: Jste poněkud dost paroubkovatě mimo

Nebude to prave tym, ze tie prasky vysadil ?

cb 5.11.2008 8:09

Evropa nesmeruje k integraci

Evropa je tlacena o dokopavana k integraci, kterou nikdo nechce.

honzak 5.11.2008 7:30

všem eurohujerům

vřele doporučuji shlédnout film Báječní muži na létajících strojích". Je to cca 35 let staré, takže autory nelze obviňovat z úmyslu karikovat dnešní EU. Nicméně onen pruský oficír-pilot je přesným obrazem uvažování EU.  PAPÍR (směrnice)  ŘEŠÍ VŠECHNO! Jak je ve filmu vidět jen do té doby, než se objeví závažný problém, v papíru nezmiňovaný. Stejně to funguje i v reálném životě.

EU je socialistický moloch a už je ve fázi, kdy se šéfíkům jeví jako přínosné "vyměnit" obyvatelstvo a ohnout platné předpisy a normy. My, co jsme zažili socialismus na vlastní kůži víme kam až to povede.

Josef 5.11.2008 14:10

Re: všem eurohujerům

My sami ale nemame pravo kritizovat prebujelost evropske byrokracie ! Svetova banka nas nedavno kritizovala za cas, jak dlouho tu trva zalozeni firmy, Soudni spory se tu tahnou desetileti, az je za nas nakonec vyresi Strasburg,  Se schvalovanim evropskych smluv vcetne LS jsme vzdy mezi uplne poslednimi ! Navic ani nedokazem dodrzet slovo ( LS do konce roku ) !!