16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrdina falšování dějin

Tak jsme se dověděli z úst pirátského primátora naší Mater urbis, že, stručně řečeno, se Praha osvobodila sama a do Prahy již Rudá armáda vjela, aniž musela bojovat, protože město bylo osvobozeno. Podle interpretace dějin MUDr. Zdeňka Hřiba (roč. 1981) tedy Pražské povstání částečně s pomocí vlasovců, osvobodilo Prahu. Tečka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Victorin 12.5.2020 10:17

Pane Sedláři, doporučuji vám ujasnit si svou vlastní identitu, ať tu nevypadáte jako naprostý, nikoliv džmuráň, nýbrž moula.

P. Grigar 12.5.2020 10:16

.. nemusel jste tak spěchat.

E. Pawlica 12.5.2020 10:16

Tak pravila kolaborant madam de Winter, aniž by auditoriu vyjevila, kdo zpochybňuje význam roku 1945.

Nemá vlastně ani co vyjevit, jen si chce zakdákat.

D. Polanský 12.5.2020 10:13

Vy jste si teda dovolil! Jít proti oficiální linii, to je drzost.

E. Pawlica 12.5.2020 10:12

Stručně řečeno, Praha se osvobodila sama a do Prahy již Rudá armáda vjela, aniž musela bojovat, protože město bylo osvobozeno. Tak po pravdě pravil pan primátor Hřib a Zdeněk Holášek kolem toho kdáká jak slepice, když snese vejce.

J. Ptáček 12.5.2020 10:07

Měla by se především uveřejnit fakta, ať jsou jakkoli nepříjemná. Paříž odmítl vypálit její nacistický velitel von Choltitz. Bitvu na Bílé hoře prohráli hlavně sasští žoldáci placení moravskou šlechtou a ne žádní stateční hrdí vlastenci, zejména moravští. Podplatit se nechali Uhři. Dějiny falšovali až pozdější historici, francouzští, čeští a další. Pan primátor Hřib také dějiny nefalšuje. Nemůže za to, že Praze pomohli vlasovci, ani že fanatický komunista Smrkovský zakázal v rámci České národní rady vstup Pattona do Prahy. A ještě se tím chlubil. Dějiny pak vykládají a učí potomci. Buďto podle skutečné pravdy, ať to stojí co to stojí, a někdy to může stát i život, nebo podle deformovaného lživého pravidla: Pravda je třídní. A nám zůstane možnost volby. A nebo B.

P. Staronový 12.5.2020 10:07

IMHO Toussain.

J. Krejčí 12.5.2020 10:06

Autor kritizuje primátora za to, že má odvahu nahlas říct,že pan král je nahý. Nikdo nezpochybňuje hlavní podíl SSSR na vítězství ve válce a oběti, které přinesl. Já neuznávám jeho právo na to, aby diktoval jak si máme uspořádat společnost.O dnešní ekonomice nemají v Kremlu páru,socha je zástupný problém a chtěli by,abysme je zas na slovo poslouchali. Tůdle !

P. Staronový 12.5.2020 10:05

Takže pokud přestaneme hysterčit (což doporučuji), tak v čem Hřib (kterého jsem nevolil a obecně mne spíš sere) neměl pravdu?

Vítězství dosáhli všichni Spojenci (ač můžeme i uvažovat, od kdy spojenci a koho), v Praze bylo 9.5. už prakticky po válce a jeden ze Spojenců, SSSR, si svou účast ve vítězné koalici náležitě vychutnal a využil.

F. De Winter 12.5.2020 9:56

Německá okupační správa připravovala pro Čechy program, na jehož konci by byli částečně asimilováni do německého národa, částečně přesunuti na východ, částečně vyvražděni. Reinhard Heydrich při představování plánu v úzkém kruhu konstatoval, že Čech v tomto prostoru „koneckonců nemá co pohledávat“.

K něčemu tak otřesnému se Rusové (Sověti) při všech svých hrůzách ani nepřiblížili. Zpochybňovat význam roku 1945 pro přežití Čechů a dalších (slovanských) podlidí může jen člověk bez historického povědomí, který řekněme ani neví, že jeho příjmení je české (a slovanské). Týká se to ostatně do jisté míry i primátora Hřiba.

R. Gramblička 12.5.2020 9:54

o to se tady nikdo nepře

J. Šrajer 12.5.2020 9:45

To se to tlachá, když je tolik desetiletí mír. Jednu událost mohu tlumočit. Říkal mi ji můj strýc: V 45. roce v Brně na Kotlářské ulici přijela sovětská armáda. Vojáci vyskákali z aut a jali se prohledávat domy, zdali tam nejsou Němci, či nastražené bomby. Jeden vojín vešel do domu a ukradl místním nějaké hodinky. Ti za ním vylítli a začali mu nadávat. Kolem jel zrovna džíp s nějakým oficírem. Zastavil a šel zjistit co se děje. Pak vytáhl pistoli a milého vojína na místě zastřelil. Obyvatelé vyděšeně koukali a zřejmě toho potom litovali. To je prostě válka.

A nebo z pamětí Dwighta Eisenhowera:" Rusové neměli na vybranou při překonávání německých minových polí. Nahnali do vybraných úseků zvláštní oddíly a ty obětovaly. V americké armádě něco nepředstavitelného. Ale chápal jsem to."

J. Kindl 12.5.2020 9:42

Autor shrnul dostupná fakta, která nejsou fakta ale komunistický výklad dějin, které se naučil ve škole. Se skutečnou historií to nemá co dělat ani omyem

J. Kindl 12.5.2020 9:39

Dne 7. května 1945 v Remeši podepisuje nacistické Německo bezpodmínečnou kapitulaci, která začne platit od 8. května 1945 ve 23:01 hod. Důvodem, byla skutečnost, že se nepodaří vyrozumět všechny jednotky ke složení zbraní.

Dne 08. 05. 1949 v 16. 00 hodin německé jednotky, které zastupoval generál Toussian se svým zástupcem generálem Briesenem podepsaly v Praze s ČNR kapitulaci s tím, že německé jednotky do 18:00 hodin opustí Prahu. Bylo dohodnuto, že německá armáda po opuštění Prahy složí na jejím okraji těžké zbraně a další zbraně a munici složí po dosažení americké demarkační čáry.

Kolem 06: 00 hodin jsou síly Bělova sboru a velitele 4 tankové gardové armády generála D. D. Leljušenka v Praze. Dne 09. 05. 1945 v 07:18 hodin vysílá rozhlas provolání ČNR: Vítáme slavnou Rudou armádu v svobodné Praze. Vychází noviny České slovo a lidé se o něj perou a na čelní straně je palcový titulek : „Rusové ve svobodné Praze. „ Článek začíná slovy: Slavná Rudá armáda vstoupila do s:vobodné Prahy. Za 24 hodin se už začíná tvořit legenda, že hlavní město bylo osvobozeno Rudou armádou.

P. Grigar 12.5.2020 9:36

..autor shrnul dostupná fakta. Jejich rozdílné interpretaci nikdo nezabrání. Každý si je přebere po svém, no a někteří neodolají puzení svůj výklad donekonečna omílat.

Dej blbovi trochu času a on se projeví. © naše babi

P. Victorin 12.5.2020 9:32

Vážená paní Heidlerová, hlásím se jako upřímný sympatizant Vašich názorů. Pravdivost tohoto vašeho dnešního názoru, skromně doplňuji svou připomínkou, že "neporazitelní Husité", se navzájem pozabíjeli a své hnutí tím zlikvidovali, v památné bitvě U Lipan, ohledně které, dnes nepokládám za podstatné uvádět, kdy se konala... Přátelsky zdravím!

J. Kindl 12.5.2020 9:32

Obrovská skupina armád Střed polního maršála Friedricha Schörnera v Praze nebyla. Hlavní velitelství bylo v lázní Velichovky Armáda zaujímala pozici u Dráždan a u Opavy. V Praze v době povstání byla pouze místní německá posádka. Proti pražským povstalcům vyrazil dvěma bojovými skupinami bojový svazek SS„Wallenstein“ z benešovského cvičiště zbraní SS, bojová skupina „Milowitz“ z milovického vojenského prostoru, bojová skupina generála Reimanna z Českého Brodu a z fronty u Drážďan i bojová skupina 4. pluku SS „Der Führer“. Části 2. tankové divize na nádraží v Hořovicích, které dostaly rozkaz postupovat na Prahu po plzeňské silnici, byly napadeny vlasovci a namísto dalšího boje raději odjely na západ. Dne 8. května na základě podepsané bezpodmínečné kapitulaci podepsané dne 7. května v Remeši se začla armáda Střed polního maršála Friedricha Schörnera stahovat, ale Praze se vhýbala.

P. Grigar 12.5.2020 9:32

..pane Stirský, tož to mi potom vysvětlete, proč po dvojím podpisu kapitulace nějaké ty německé jednotky bojovaly ještě 12.května 1945?! Neměly informace, rozbila se jim vysílačka? Nedostatek discipliny? Neochota smířit se s porážkou? Čekaly ještě nějakou tu tajnou zbraň? Naděje umírá poslední?

J. Roškota 12.5.2020 9:31

Koněvův památník se omílá zprava zleva. Hřib skutečně plácá nesmysly, okolo památníku se rojí podivuhodné kreatury. Je mi z toho smutno.

Dovolím si nastínit trošku jiný pohled. Jsem z Prahy 6, památník znám dobře. Nikdy ve mě nevzbudil žádnou emoci, jestli tak negativní. Na rozdíl od stovek, vesměs dobře udržovaných, památníčků prostých sovětských vojáků rozesetých po naší republice.

Je nesmysl zpochybňovat vděk za osvobození, i když se odehrálo již před mnoha lety. A většina lidí to nedělá. Ale socha maršálovi, který se mezitím stačil zdiskreditovat, z roku 1980 není vyjádřením vděku, ale poroby. V té době se stavěly kokosy, pamatujete?

P. Grigar 12.5.2020 9:25

S praporky a obrázky ke slavným výročím mě uliční výboři otravovali několikrát ročně. Nevyvěšoval jsem a když si nedali pokoj, nakonec jsem jednou vyvěsil.. potištěnou stranou dovnitř, bílou ven. No já myslel, že je to dekorace pro mě, abych věděl, čemu vděčím za to blaho.. potom už nenaléhali. Ovšem k příbuzným, do nesocialistické ciziny legálně vyvdaným, jsem se dostal až po sametu.

Na území ČR je evidováno 12.742 padlých Rumunů, podrobnosti můžete najít na portálu Centrální evidence válečných hrobů:

http://www.evidencevh.army.cz/Evidence/Default.aspx

P. Victorin 12.5.2020 9:25

Pane Jirko, vás důvodně zde lze považovat za "mužika", možná ovšem českého původu...

M. Rohovský 12.5.2020 9:25

Paní Rzbnická, kriminalita byla zajisté vysoká, nicméně mnoho vojáků RA za ni bylo na místě popraveno a ne že by měli generální pardon od samotného generalissima.

J. Jirka 12.5.2020 9:22

RA a spol. vyhnala skopčáky z našeho území jen proto, aby je Sovětský svaz mohl nahradit mužiky... Na 23 let skrytě, na dalších 21 už zcela veřejně.

V. Heidlerová 12.5.2020 9:10

Ano, se vším souhlas, až na to, že všichni Slované se tak společně milují, až se dokáží vyhladit mezi s sebou sami, Rusko - Polsko, ˇCSR, Ukrajina, Srbové - Chorváti, Slovinci atd. - takže z té nadřazenosti Němců už nejde takový strach, 75 let nevyvolali konflikt, Rusové celou řadu.

R. Gramblička 12.5.2020 9:02

a jak to souvisí s faktem, že RA a spol. vyhnali skopčáky z většiny našeho území?

Že se rabovalo, to je holt smutný průvodní znak všech válek

T. Vlček 12.5.2020 9:01

Otec pracoval ve štábu maršála Koněva, že byl tak dobře informován? Varšavské povstání? Karpatsko-Dukelská operace? Zjistěte si historická fakta bez ideologického balastu.

I. Schlägel 12.5.2020 9:00

Začínám mít rád Váš inteligentní humor. Karma. :-)))

J. Sedlář 12.5.2020 8:59

Promíjím. Nejsem, ale možná jsem Victorin.

K. Salajka 12.5.2020 8:59

Taky jsem bydlel nedaleko. Na konci sedmdesátek chytal bolševik druhý dech - od bouřlivých oslav 30. výročí, přes instalaci Lenina na Kulaťáku, Koněv myslím následoval. Souběžně zřídil bolševik katedru marxismu-leninismu na Husově teologické fakultě. Nám právníkům pak uložil nově povinnou státnici z marxismu-leninismu.

M. Valenta 12.5.2020 8:56

Že by tohle vypadlo z Hřiba( první odstavec) mi není známo a i ten zbytek Holáskova článku odpovídá výkladu dějin podle našich podlých ač stále milovaných soudruhů.