22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrad a Gruzie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 4.9.2008 15:45

Re: Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Středověká Gruzie se o nějaké hranice na Kavkaze nezajímala - stejně jako středověké České království. Hranice vedla někde tam, kde to bylo nepřístupné - v Čechách pohraniční hvozd, na Kavkaze hřeben. Řekněme, že uprostřed hvozdu nebo na hlavním hřebeni. K vlastní hranici se nikdo stejně radši nepřibližoval.

vita 4.9.2008 10:48

Re: Re: Pište plnou pravdu

Abcházové a Osetinci žijí na území svých republik hezky dlouho. Ne v Gruzii. Skutečná Gruzie existovala v hlubokém středověku a její existenci v podstatě ukončili Mongolové. Přes několik pokusů o znovuzrození (do nichž zasáhl Timur - Lenk, ne ten s partou) se Gruzie rozložila na několik "království"/knížectví, která bojovala tu s Peršany, tu s Turky, tu (nejčastěji) navzájem.

Abcházové žili na území Abcházského knížectví dávno před tím, než bylo násilně začleněno do vznikající Gruzie (jsou autochtonní), za ní a hlavně stovky let poté. Od 15. století měli vlastní knížectví s vlastním, tedy abcházským rodem Čačba v čele. Jako takové bylo podřízeno Osmanské říši, jako takové požádalo začátkem 19. stol.Rusko o chranu před Turky a jeho pokračovatelem byla Abcházská SSR, která samostatně vstoupila do SSSR, později byla začleněna do Zakavkazské SSR, oddělila se opět jako AbchSSR - a až Stalin jí sebral status a začlenil ji do GruzSSR. A mohutně ji pogruzínšťoval či pogruzínšťovat nechal.

Osetinci přišli na Kavkaz až v době rozkladu Gruzínského království ve 13. století (prchali před Mongoly) a podmanil si je rod Mačabeli, vládce jednoho z výše zmíněných následných knížectví. Jako první na Kavkaze požádali o ochranu Rusy, už v 18. stol., a Vladikavkaz se stal východiskem dalších bojů Ruska proti Turkůma Peršanům. Důsledkem těchto bojů je současná existence Gruzínů, Arménů i dalších křesťanských národů na Kavkaze a za ním.

Ale 4.9.2008 12:28

Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Nic proti, pouze připomenu, že Abcházie byla vzdy národnostně smíšenou oblastí (stejně jako většina území kolem Kavkazu.

Fatální chybou ovšem je vztahovat osetinskou státnost k jižní Osetii. To je stejné, jako například na základě tamilské státnosti v jižní Indii debatovat o Tamilech na Cejlonu

MZ 4.9.2008 13:08

Re: Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Každopádně jak Abcházové, tak Osetinci se zjevně uchylují pod ochranu Ruska opakovaně. To asi nějak Saakašvilimu uniklo.

vita 4.9.2008 15:47

Re: Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

A k čemu vztahovat státnlst, když ne k souvisle a po staletí osídlenému území?

K tomu, co rozhodne Nejvyšší Arbitr  - Velký Bílý Otec ve Washingtonu? Nebo Génius Všech Národů J.V.Džugašvili-Stalin?

vita 4.9.2008 16:11

Re: Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Abcházie taky mohla zůstat národnostně smíšenou oblastí s abcházským, gruzínským, ruským, arménským, atd... obyvatelstvem, kdyby se gruzínské obyvatelstvo a gruzínská garda nepokusila ji od Abcházů "očistit".

Rusové ani Arméni vyháněni a vyhnáni nebyli, Rusy Abcházie vysloveně láká jako dobře platící turisty.

Totéž platí pro J. Osetii - kdyby se Gruzie nepokusila v 90. letech o 2. genocidu Osetinců, kdyby nepodpořila etnickou válku, kdyby ji  - po vzoru Ruska - tlumila, mohla J.Osetie zůstat automní oblastí Gruzie. Bohužel se pokusila o genocidu a důsledky musí nést.

bobeš 4.9.2008 14:52

Re: Pište plnou pravdu

S tímto bych chtěl diskutovat. Tento příspěvek má alespoň úroveň.

Oponent 4.9.2008 5:09

Pište celou pravdu

Jen hlupák a zločinec se raduje, když umírají lidé. Navíc ve válce, která je zcela zbytečná. A takovou je válkou, která začala v Gruzii tentýž den, kdy v Pekingu vzplál olympijský oheň. Přestože se tato válka snad již chýlí ke konci, prohráli jsme všichni, protože opět selhal lidský rozum. 

Válka na Kavkazu překvapila mnohé. I když Gruzie za pomoci států NATO - především USA, ale i České republiky - od tzv. revoluce růží v roce 2003 intenzivně zbrojila. Vojenský rozpočet Gruzie vyrost od příchodu Michaila Saakašviliho do funkce prezidenta z 30 milionů ročně na letošních 930 milionů dolarů.

Ve dvou zvláštních kurzech prošlo výcvikem napřed speciálních jednotek a poté námořní pěchoty USA celkem pět tisíc gruzínských vojáků. Proti komu byli asi cvičeni?

Gruzie se odvděčila nadšenou podporou amerických akcí v Kosovu, Afghánistánu - a hlavně v Iráku, kde je teď dvoutisícový kontingent. Polovina by se ale měla v pondělí vrátit na příkaz prezidenta Saakašviliho domů na pomoc v bojích proti Rusku, jestliže ji ale dokážou Američané přepravit. Jenže námořní cesty blokují ruské lodě a muslimské Turecko v 90. letech podporovalo převážně muslimskou separatistickou Abcházii v boji proti pravoslavné Gruzii.

Ti kdo byli zaskočeni rozhodnutím prezidenta Saakašviliho zahájit bleskovou válku v Jižní Osetii se asi domnívali, že tomuto politikovi lze věřit. Jeho časté výzvy na sjednocení Gruzie střídala mírová prohlášení a teatrální gesta. Bylo mu odpouštěno zatýkání opozice i zavírání médií, podvody ve volbách i záhadná úmrtí spolupracovníků. Washingtonu i Bruselu se líbí čeřit vodu na jižní hranici Ruska a představa vojenských základen USA na Kavkazu.

Ale 4.9.2008 7:26

Re: Pište celou pravdu

Máte pravddu, jen vám vypadl první odstavec - občanskou válku rozpoutali na počátku 90. let Abchazové a Osetinci za podpory polovojenských band z Ruska. Vyhnali odtud nejméně tolik lidí, kolik tam dnes zbylo. Následujících 15 let je rRusko chránilo a chrání dodnes

vita 4.9.2008 12:37

Re: Re: Pište celou pravdu

Občanskou válku v Abcházii rozpoutalo 3000 gruzínských gardistů Tengize Kitovaniho, kteří se pokusili o etnické vyčištění Abcházie od Abcházů. Ve chvíli, kdy k etnickému vyčištění téměř došlo, zapojili se do bojů polovojenské "bandy" kozáků a horců (Konfederace horských národů Kavkazu) a nastaly oplatky.

Ty "bandy" vám klidně přiznám, nakonec vycvičil se v nich i jistý Šamil Basajev, což byl bandita par excelence. Koneckonců, sám těmi bandami přiznáváte, že to nebylo Rusko, ale neoficiální dobrovolníci.

Časem se cca 50 tisíc Gruzínů vrátilo do okresu Gali, po srážkách, jimž mírotvorci nedokázali zabránit, jich část opět odešla, část se posléze opět vrátila. Jejich situace po gruzínské agresi a pokusu o etnickou čistku v J.Osetii, stejně jako po několika teroristických útocích proti turistům a turistickým centrům v Abcházii asi nebude růžová.

Oponent 4.9.2008 5:07

Nezamlčujte pravdu

Především však začal zbrojit – v roce 2003 byl gruzínský vojenský rozpočet jen pouhých 30 milionů dolarů. V roce 2005 to již bylo 200 milionů dolarů a v roce 2007 ho dvakrát v průběhu roku zvyšovali až se dostal na celkovou sumu 1 miliardu dolarů. Pro rok 2008 jako minimum bylo vytyčeno 800 milionů dolarů, ale to bylo považované jen za začátek. Byla také vytyčena koncepce vytvoření velké armády o 100 tisíc mužů.

Armáda byla vyzbrojena zbraněmi z Izraele, Ukrajiny, Bulharska, České republiky a dalších. Modernizuje se její systém velení na bázi moderních navigačních systémů.

Hlavní však je změna lidského potenciálu. Vojáci dostávají na gruzínské poměry velmi vysoké platy – od 500 do 1000 dolarů měsíčně. Byly vybudovány nové vojenské základny blížící se západním vzorům. Sám Saakašvili velmi často navštěvuje vojenské jednotky, tráví s nimi mnoho času, stravuje se ve vojenských jídelnách, kde jedí důstojníci i vojáci společně, přespává na těchto základnách. Jak uvádí autor, něco takového by bylo v ruské armádě nemyslitelné.

V Jižní Osetii nežije více než 30 tisíc obyvatel a proto možnosti mobilizovat do zbraně jsou omezené - mohlo by jít o zhruba 5 tisíc mužů.  Zřejmě gruzínské vedení podlehlo představě o vlastní neomylnosti a představě, že opravdu má nejlepší armádu v postsovětském prostranství.

.Nejenže se pustilo na naprosto zbytečného plošného úderu proti Cchinvali, které patrně skutečně vedlo k četným obětem na životech civilního obyvatelstva. K tomu posloužily právě raketomety, které tam také dodala Česká republika (jen by bylo dobré si uvědomit, že jedna salva z tohoto raketometu pokrývá plošně území několika hektarů, kde má velmi zničující efekt. Bohužel česká televize, která nám již několikrát ukazuje právě záběry na tyto raketomety v akci, neuvádí, že jde o záběry gruzínské televize a o úder na Cchinvali).

Niky 4.9.2008 4:58

Zabíjet stovky a tisíce lidí,

v zájmu strategického cíle nějaké mocnosti,je naprosto nepřijatelné,tak toto je poselství V.Klause,kdo s tímto poselstvím nesouhlasí,tak by se měl velmi vážně nad sebou zamyslet.

Huaskaran 4.9.2008 5:28

Re: Zabíjet stovky a tisíce lidí,

Já jsem pochopil ono poselství V. Klause poněkud jinak. Podle mne Klaus zavelel: rektální alpinisté, do řady! Pomazat se servilitou a vyrážíme k ruským hranicím! Třeba nám za to dají medaile!

vita 4.9.2008 15:10

Každý chápe to,

co je mu blízké a na co stačí...

Borek@exil 4.9.2008 3:01

Nevhodně zvolený timing ...co by to tak asi mohlo být česky?

Jinak souhlas.

Borek@exil 4.9.2008 3:04

Re: Nevhodně zvolený timing ...co by to tak asi mohlo být česky?

Jakého rodu je slovo TIMING v češtině? Nemělo by to být spíše rodu středního, vyjdeme-li z překladu NAČASOVÁNÍ? To načasování, nikoli ten načasování. Nebylo by opravdu lepší rovnou česky???? 

Borek@exil 4.9.2008 3:07

Re: Re: Nevhodně zvolený timing ...co by to tak asi mohlo být česky?

Ti, kdo neumějí anglicky by slovo timing měli číst foneticky, tedy "ťiming" s měkkým Ť. Jak známo ze základní školy, měkké i změkčuje předcházející obojetnou souhlásku.  Tykat - tikat. Tyming nebo ťiming?

mueller 4.9.2008 8:25

My Cesi pouzivajici anglicke a nemecke vyrazy v cestine

vime, ze je TEN timing (vyslov tajming, jako v originale, ale s ceskym 't'). Stejne jako je TEN printer, i kdyz je to tiskarna. Premyslel jsem nad tim a zjistil jsem, ze se rod ridi primarne koncovkami a az potom rodem prekladu v cestine, jsou ovsem vyjimky.

centurio 4.9.2008 2:26

Nazvat raketový útok

na spící město osvobozující operací je stejná stupidita a cynizmus jako Veškrnovo humanitární bombardování. Tož tak.(Y)

Láďa 4.9.2008 4:46

Re: Nazvat raketový útok

no ta osvobozující operace měla přece osvobodit Osetii od Osetinců, na to je plošné bombardování odjakživa ten nejlepší recept

Huaskaran 4.9.2008 4:53

Re: Re: Nazvat raketový útok

Chlapci, proberte se, je ráno! Pokud nejste s to pochopit základní postuláty článku, vraťte klávesnice od počítačů rodné straně a přečtěte si text ještě jednou. Stejně tady nikoho neoblbnete.

S.T.K. 4.9.2008 0:48

Eskalace

Rusko dlouhodobě narušovalo situaci v Gruzii zasahováním do záležitostí Jižní Osetie a Abcházie se záinkou, že se stará o blaho občanů ruského původu. Gruzie reagovala dost prudce a zřejmě si neuvědomila, že tahá za ocas tygra. No a ruský tygr to završil nepřiměřenou vojenskou reakcí. Je dost jedno, kdo bude označen za většího provokatéra. Problém je jiný: Ja Jak z toho ven...

derik 4.9.2008 1:30

Re: Eskalace

Ale Abchazcum a Osetincum neni jedno kdo zacal. Gruzinske nocni prepadeni, raketomety, bombardovani a tanky to se neda jen tak lehce zamest pod koberec. Vypada to ze v tom maji jasno kdyz se jednoznacne vyjadrili ze nechteji mit s Gruzii nic spolecneho. Nejjednodussi reseni je toto uznat, prestat vyzbrojovat Gruzii, vybudovat ochrannou zonu oddelujici Gruzii od Abchazie a Jizni Osetie. Jinak se zadelava jen na pristi konfikt.

Huaskaran 4.9.2008 4:57

Re: Re: Eskalace

Nechtěl jste to říci jinak? Co třeba věta: neustálé ustupování Rusům by bude zdrojem příštího - daleko většího - konfliktu? Zkušenost s těmi, kterým táhne z huby boršč, jste zřejmě disud neprodělal. To svědčí o juniorském věku. Co takhle vrátit se do školy a učit se, učot se, učit se?

Huaskaran 4.9.2008 5:29

Re: Re: Re: Eskalace

Hlavně dějepis...

AndyO 4.9.2008 6:13

Re: Re: Eskalace

jistě. Nechť si Rusové budují ochrannou zónu na území Abcházie a Jižní Osetie, ne na území Gruzie.

Ale 4.9.2008 10:36

Re: Re: Re: Eskalace

Blbost. Před horami se nebuduje ochraná zóna, ale předmostí pro útok. Ochraná zóna se buduje od překážky do vnitrozemí. Tou překážkou je Kavkaz.