22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrad a Gruzie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ne Soči ale Gori 5.9.2008 9:39

Re: Re: Srbsko versus Gruzie.

xxx Kubeš 4.9.2008 8:53

S autorem článku

souhlasím R^

Chalupa 4.9.2008 8:29

Sakašvili to podělal hnedle 2x

"Pokusem" vyhnat J. Osetince Sakašvili asi přišel o 2 provincie a zejména oddálil rozšíření ropovodu BTC, který Evropa nutně potřebuje. 

Petr Kohout 4.9.2008 7:56

Osvobozovací operace není vhodný název pro pokus povraždit 50.000 lidí.

Jestli nás naši američtí krajané nepochopí, jestli je genocida jejich oblíbená metoda řešení pokusu o odtržení, pak s nimi nechci mít nic společného.

tsstss 4.9.2008 7:31

Jinými slovy

Chorvatsko mělo právo na hájení integrity svého území, Gruzie měla právo na hájení intergrity svého území. Srbsko (tehdy ještě Jugoslávie) nemělo právo na hájení integrity svého území.

Dokonalá komunistická dialektika v praxi. Jen tak dál, odkopejte se co nejvíc.:-)

franta 4.9.2008 9:11

Re: Jinými slovy

A takových případů je mnohem víc. Když Hitler poslal ve třicátých letech wehrmacht do demilitarizovaného Porýní (podle versailleské dohody) a Francie a Anglie nic proti tomu neudělaly, sklidili kritiku a připomíná se jim to do dneška. A přitom se to dalo také vyložit jako hájení integrity svého území.   

ll 4.9.2008 6:55

Abcházie nemá s Gruzii nic společného

A Gruzínce do Abchazie "přemisťoval" nějaký Berija.

PROKOP BUBEN 4.9.2008 7:07

Re: Abcházie nemá s Gruzii nic společného

Zatímco Abánce do Kosova nějaký Bros Tito a spol.........

vita 4.9.2008 10:28

Re: Re: Abcházie nemá s Gruzii nic společného

A kde je ten Bros Tito asi sebral, ty Albánce?

Albánce do Kosova přemisťoval jistý Benito Mussolini, zvaný Duce. Tito udělal jen tu chybu, že Albánce nasazené Mussolinim nevrátil sviňským krokem Hogxhovi - jenže ten byl nejdřív kamarád a soudruh a pak bylo vošajstlich exportovat již přijaté občany do spárů stalinistovi, když stalinisty posílal Tito na Goly Otok...

Ale 4.9.2008 10:32

Re: Re: Re: Abcházie nemá s Gruzii nic společného

Převaha albánského obyvatelstva v Kosovu sahá do 18 a 19 století, kdy Srbové začali hromadně odcházet do dnešního Srbska, Chorvatska, Bosny a Vojvodiny vylidněné dlouholetými Rakousko-tureckými válkami.

walter 4.9.2008 14:33

Re: Re: Re: Re: Abcházie nemá s Gruzii nic společného

v roce 1927 žilo v Kosovu cca 67 procent Srbů...

Karel K 7.9.2008 14:25

Re: Re: Re: Re: Re: Abcházie nemá s Gruzii nic společného

Máte správné číslo, Ale se mýlí nebo cituje cizí propagandu.. 

abc 4.9.2008 6:53

"osvobozovací operace (žel neúspěšné)"

Další formulační perla, něco jako humanitární bombardování.

vita 4.9.2008 10:34

Re: "osvobozovací operace (žel neúspěšné)"

No, ona to vlastně "osvobozovací operace" byla. Cílem bylo osvobození Jižní Osetie od Osetinců.

Pravda, když se o něco podobného pokusí někdo, kdo se nehodí USA, tak se tomu říká "etnická čistka".

Není nad to, správně věci pojmenovat. Taková hromada mrtvol civilistů taky vypadá v tu ránu líp - a nejspíš se i líp cítí -  když jsou označeni za "collateral damages"... Orwell měl VELKOU pravdu - však ho taky britská tajná policie do smrti sledovala.

jakovy 4.9.2008 13:42

máte recht Re: Re: "osvobozovací operace (žel neúspěšné)"

zůstanou tam jenom ti 3 Rusáci, co dělali dříve ÚV.

hamar 4.9.2008 6:50

Jsme republika nebo království?

Dle chování pana presidenta spíše to druhé - globální oteplování neexistuje, Gruzie je agresor ... Oni král si mohli říkat cokoliv - reprezentoval sebe, nejvyšší státní úředník však reprezentuje stát! No spíše - aspoň jsem si to myslel do té doby, než se podruhé stal presidentem oni Klaus.

PROKOP BUBEN 4.9.2008 7:11

Re: Jsme republika nebo království?

kLaus měl byt podroben procesu odvolání hned po té co se za pomoci komoušů vyšplhal na Hrad a symbol blševického sadismu, Grebeníčka ml. pozval na balkon do Lán k přípitku.....Ostatně nejlepší by bylo, pokud by se vůbec nedostal do vrcholných funkcí již po Listopadu.....

bobeš 4.9.2008 14:43

Re: Jsme republika nebo království?

Tuto praxi zavedl již prezident Havel. Říkal: "Mám právo vyjádřit svůj občanský názor."  V té době prosazoval současné rozpuštění NATO a Varšavské smlouvy. Je snad agentem KGB?

Oponent 4.9.2008 5:12

Pište plnou pravdu

Saakašvili zahájil válku v naději, že bude krátká a že do ní Rusko nevstoupí. Vsadil na nesmírně krutý způsob válčení, kdy se obořil na správní středisko Cchinvali raketovými salvami, děly i střelbou z vrtulníků. Město vlastně zničil. Podle místních údajů byly bombardováním zavražděny přibližně dva tisíce lidí. A podařilo se mu ještě víc: vyhnat polovinu Jihoosetinců na sever. Co s nimi na území Gruzie, když mají občanství Ruské federace? Pro jistotu byly bombardovány i kolony utečenců.

 

Při útoku na Cchinvali neváhali gruzínští vojáci zaútočit i na útvary ruské armády. Ruská vojska mají za úkol v Jižní Osetii i Abcházii udržovat mír, což se ovšem politikům usilujícím o destabilizaci situace či o rychlá řešení složitých problémů nelíbí. V těchto oblastech jsou dislokována na základě mezinárodních dohod: od roku 1992 v Jižní Osetii a od roku 1994 Abcházii. Tehdy se podařilo zastavit krvavou válku započatou po rozpadu Sovětského svazu. V bojích o Abcházii tehdy zahynuly čtyři tisíce Gruzínců (další tisíc Gruzínců je nezvěstný) a čtyři tisíce Abcházců. V jižní Osetii tehdy zahynuly dva až čtyři tisíce lidí. Při rozpadu Sovětského svazu se každý národ chtěl osamostatnit A Osetínci nejsou Gruzínci, právě tak jako jimi nejsou Abcházci. Součástí Gruzie se stali v dobách, kdy mapy správního členění Sovětského Ruska kreslil Stalin.

Největší strategickou chybou Saakašviliho bylo, že nevěřil v ruskou odvetu. Nevěřil, že Rusové budou hájit silou své spoluobčany, že risknou narušení své snahy o nový mírový obraz Ruska. Není náhodou, že Saakašvilli svá válečnická rozhodnutí i prohlášení přednáší před vlajkou Evropské unie.A Smutnou skutečností je, že v Evropě i v USA nejvíce volají po zachování územní celistvosti Gruzie ti politici, kteří iniciují rozbití Srbska svoji zcela nesmlouvavou podporou kosovského separatismu. Slepá politika dvojího metru spojená s obnovou tajné diplomacie v duchu nejhorších tradic minulosti se stává evropskou samozřejmostí.

AndyO 4.9.2008 6:14

Re: Pište plnou pravdu

tak ty dva tisíce mrtvých už nemelduje dokonce ani ruská strana, takže si SVŮJ dvojí metr zase složte.

tsstss 4.9.2008 7:32

Re: Re: Pište plnou pravdu

Tak to tam běž dát početně do pořádku, kozo.  Rv

MZ 4.9.2008 13:13

Re: Re: Pište plnou pravdu

Nepřipadá vám nechutné se tahat o počet mrtvých ? A od kolika mrtvol má podle vás někdo legitimitu zasáhnout ?

USA vlítli do Grenady, aby ochránili svých 600  živých, takže dvojí metr jistě platí, a sakra dlouhý.

Danton 4.9.2008 13:20

Re: Re: Pište plnou pravdu

Červený kříž udává 1423 mrtvých civillistů. Nejsou to sice plné 2 tisíce, ale snad to stačí k prohlášení nočního útoku Škašviliho na Cvinkvali za zločin proti lidskosti

vita 4.9.2008 13:52

Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Ruské ODHADY z 11.8. a dalších dnů mluvily o cca 1500 mrtvých civilistů.

Dokud nebyly otevřeny sklepy v Cchinvali, kde zůstala většina zabitých, nedalo se nic zjistit přesněji. Mně to připadá jako celkem odpovídající odhad. Jenže propagandisté budou neustále opakovat těch rtvých, kteří byli v době prohlášení (tedy tak dva týdny zpátky) objeveni a známi - takže bylo možné je vyjmenovat (to list)...

Ale 4.9.2008 7:24

Re: Pište plnou pravdu

Jedinou pravdou je, že S. nevěřil v (dostatečně rychlou) ruskou odvetu. Zbytek je souborem lží a polopravd.

Co se týče Abcházců a Osetinců v JO, sice nejsou (etničtí) Gruzíni, ale v Gruzii žíjí a hezky dlouho.

Co se týče stěhování Gruzínů do Abcházie, odehrálo se především v 19. století, kdy území přešlo z turecké (muslimské) do ruské (křesťanské) jurisdikce. V té době většina muslimů z Gruzie odešla do Turecka (odhaduje se, že až půl milionu) - a většina z těch muslimů byla, čerte kropáč, Abchazové. Pokud na tom měl nějaký vliv Berija, musel to být jeho dědeček nebo pradědeček.

To ovšem nic nemění na tom, že Abcházie byla i před tím územím se smíšeným obyvatelstvem.

Mirek F. 4.9.2008 7:58

Re: Re: Pište plnou pravdu

Ještě na konci devatenáctého století měli Abcházové nadpoloviční většinu. Změnilo se to až s politikou Stalina a Beriji.

Ale 4.9.2008 10:21

Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Ještě do roku 1945 měli v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Liberci, Opavě, Děčíně, ... Němci naprostou převahu. Změnilo se to až politikou Stalina, Beneše, Gottwalda, ..

inspektor Trachta 4.9.2008 10:33

Re: Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

No a pořád to ještě pokračuje -  v Carlsbadu (Gorodskaja banja cara Petra) budou mít za 20 let nadpoloviční většinu Rusové, pak se budou chtít odtrhnout a založit si tu vlastní stát...zbytek scénáře už známe 8-o:-D

Petr Kohout 4.9.2008 7:59

Re: Re: Pište plnou pravdu

od roku 1920, kdy se fronta mezi bolševiky a menševiky na 3 roky stabilizovala na "současné mezinárodní hranici Gruzie". Nikdy předtím a nikdy potom Gruzie nad těmito územími kontrolu neměla.

Ale 4.9.2008 10:30

Re: Re: Re: Pište plnou pravdu

Včera jste tvrdil, že středověká Gruzie na Velkém Kavkazu hranice měla. Mimochodem, hovořit o etnicitě státních útvarů před 19. stoletím je velmi pochybné. je dokonce velmi pochybné dovolávat se nějakými nároky z dob pradědečka, který se vystěhoval. Je naprosto nepřípustné, abych svůj nárok na něco odvozoval z historického nároku mého údajného příbuzného. Je nepřípustné, aby byl územní nárok prosazen na základě zločinu (genocidy Gruzínců v Abcházii 1992). A je skutečností, že jediné rozumné řešení je možné tehdy, když se na řešení gruzínských problémů budou podílet všichni občané Gruzie, protože bez Abcházie a Jižní Osetie má Gruzie stejný smysl, jako Česko bez Sudet a Abcházie a JO jsou stejně životaschopné, jako Sudety bez Česka.

Ale zcela jistě, pokud trváte na názoru, že Gruzie je vnitřním problémem Ruska, je to váš názor