15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 8.11.2021 6:49

Ze zastropovani plyne uzavření trhu s energiemi a regulace ceny - například maximální dvacetiprocentní židle pro výrobce a překupníky jako tomu bylo za opěvované první republiky. Vzor si můžeme brát z Francie.

T. Kohout 8.11.2021 6:48

To je teda pravda, akorát: když máte podvedených sto, je to jejich problém. Když jich máte milion, je to "náš" problém. Je to hodně blbé, ale je to tak. Ale kolikrát jsme toto zažili ("letadlo"), třeba u bank. Zisky byly jejich, ztráty "naše". Zjednodušeně a ve velkym.

T. Kohout 8.11.2021 6:40

Kdy jste byl naposled ve Venezuele? Já asi před 20 lety a papíru bylo ještě dost, a to už tam dávno vládl ten poděs.

T. Kohout 8.11.2021 6:37

Ten dotaz je prostý, i odpověď. Chtěl lid/masy "volnou hru tržních sil"? Chtěl. Tak teď ji má, co je na tom tak divného? Nyní to není "stát", kdo určuje cenu, ale burza. A ten systém je "letadlovitý", to je přece dávno známo. Vymyslím letadlo, vydělám prachy a jdu dále. Buď to lid chce, nebo nechce. Energie by zřejmě měly být jako vzduch, tedy zdarma. Bývala voda ze studánky, ale už ani ta není. Všechna voda prý někomu "patří". A uvažuje se i o tom vzduchu, že je přece nesmysl, aby byl zadara...

T. Kubín 8.11.2021 6:24

Autorka mele nesmysly.

T. Kubín 8.11.2021 6:24

Nestačím zírat. Tohle napsal právník? A věcně - tolik pitomostí jako třeba to o těch zálohách atd jsem o Bohemce ještě nečetl. Autorka nemá o celé věci ani ponětí.

V. Novák 8.11.2021 6:06

Zastropovat ceny... - a není to cesta do Venezuely?

Tam taky stát zastropoval ceny třeba toaletního papíru - s následným nedostatkem téhož...

J. David 8.11.2021 6:05

Zálohy jsou kouzelná investice, čerpám prebendy s úročením na trhu, vracím bezúročný zbytek v odečtu provozních nákladů, či portfolio převedu do dalšího období. Prachy dělají prachy, v rukou šikulů. To se nám to hoduje, když nám to lidi platějí. Kdysi jsem agenta BE málem srazil ze schodů, byl vlezlej, jako štěnice. Lidi zblbli, a pro pár kaček naletěli na vějičku. Dnes bědují, dobře jim tak. Když ptáčka lapají, pěkně mu zívají, blb naletí na čižbu "slevu budu mít zadarmo". Holt realita je jiná, nyní roní krokodýlí slzy, svéprávnost v rozhodování je a byla na každém z nich.

J. Strakoš 8.11.2021 5:50

"Před zimou sbalila letní zálohy a nechala si je pro sebe. Normální tunel na daňové poplatníky, který policie bude dozajista zkoumat."

Moment - to je pro mne, coby bývalého klienta velmi důležitá informace, kterou jsem minul - firma si skutečně zálohy nechala a nevydá? Měl jsem za to, že vyúčtování proběhne dle smlouvy.

Nebo si autorka přizpůsobila informace osobnímu postoji k Bohemia Energy?

V. Braun 8.11.2021 4:30

Tak jsem dočetl do konce a tedy nevím, další státem regulované ceny? Paní Kolářová ví, alespoň doufám, že distribuční složka ceny energetických dodavatelů je regulovaná již dnes. Takže vlastně navrhuje regulovat cenu vlastní energie, která ale ať chceme nebo nechceme je "regulovaná" světovým trhem. Navrhuje tedy paní Kovářová zřídit úřad globálního regulátora?

V. Braun 8.11.2021 4:22

"Normální tunel na daňové poplatníky, který policie bude dozajista zkoumat."

Normální tunel. Že je to tunel na občany a že ti jsou ze zákona daňovými poplatníky neznamená, že si firma řekla "teď okradu daňové poplatníky".

F. Žůrek 8.11.2021 4:15

Konečně někdo klepl hřebíček na hlavičku! Konečně!

Já nechci být bohatý člověk, chci být slušný člověk!

Peníze kazí lidi a ničí naši společnost! Být bohatý za každou cenu, i za cenu klamání a podvodů a již nevím čeho ještě se dočkáme... Proč to všechno?! Každý člověk je pouze člověk a ne nějaké "bohaté zvíře" - to nám chce například říci Svatý otec a papež František, který je ve Vatikánu ale nežije ve Vatikánu, ale žije raději s lidmi v domově u svaté Marty, kde je mezi krásnými lidmi a je mu dobře. Je naplněn opravdovou láskou ke druhému člověku, neklame druhého člověka, ale je v něm úcta ke každému člověku. Je naplněn vírou v Boha a také v ČLOVĚKA!

Přátelé, komunismus skončil sám od sebe. Neměl v sobě lásku k člověku, neměl úctu k člověku a neměl v sobě víru. Nejsem lepší člověk, než je ten druhý člověk, ale jsem také člověk jako ten druhý a každý jiný člověk. Peníze nemohou být na prvém místě, ale úcta, láska víra, která všechno uzavírá. Já jsem dobrý, ale ten druhý člověk je stejný. Všichni jsme jenom lidé a každý člověk si zaslouží stejnou lásku.

Uvedu příklad: Takový Josef Lux nebyl "had na tři." On byl člověk, který se ocitl pojenou v politice a myslel to s lidmi dobře. Ale nějak nevydržel se silami v této "společnosti". Proč asi? Uvažujte nad tím...

/Josef Lux měl k podvodům a ke klamání daleko, on byl především "věřící člověk"./ To si myslím... "Zdař Bůh!"

Z. Koutecký 8.11.2021 2:38

Inu, koncem paže a v rámci rodiny jsme světlo i teplo řešili v dobách mého dětství, kdy v naší vsi nebyla ani elektřina ani plyn. Svítilo se petrolejkami, jejichž čištění byla dost nepříjemná práce, voda se nosila od pumpy, topilo se jen v kuchyni dřevem, v zimě jsme měli v posteli jednu péřovou duchnu pod sebou a druhou na sobě. Kdo byl nastydlý spal v kuchyni na peci. V Praze už jsme pak ovšem elektřinu měli a kamna v každé cimře. Topilo se uhlím, briketami, koksem. Jenže tehdy měl každý barák beztrestně kouřící komíny.

Jak ten dnešní ekologický návrat do dob svého dětství zvládnu v paneláku silou své paže však netuším, ale vyvést rouru od kamen oknem mi asi stát nepovolí. Odeberu se nejspíš do krematoria, tam bude alespoň teplo. Jedině mě těší, že budeme mít konečně ministerstvo digitalizace, poháněné větrem a sluncem a po ucpaných dálnicích se budou moci auta prohánět až 150 km rychlostí, jak slibuje nová vláda.

K. Pavlik 8.11.2021 1:52

Vyborny napad - zastropovat cenu. Jenom chybi rada kdo tu zabavu bude platit. Oni ti dodavatele bohuzel nemohou dlouhodobe kupovat za deset a prodavat za pet.

J. Sedlář 8.11.2021 0:40

Božínku. Máte to celé blbě. Stád se nemá do ničeho 5r4t (kabelky, Vrbětice). EUr0sajuz tuplem (NGD, povolenky). Možná by bylo dobré si uvědomit, že jediná pomoc se nachází na konci vlastní paže a v rámci rodiny. Ano bude to bolet a není jisté jestli přežijeme.

Co jisté je, že společnost, která nic nevyrábí, nemá vývoj a trpí nadměrnou spotřebou zdrojů, jež nemá musí dříve nebo později narazit. Čím více oddálíte náraz, tím více bude bolet.

V. Kolman 8.11.2021 0:31

Možná by bylo dobré, v době dálkového elektronického odečítání stavu elektroměru se vrátit ke starému (dobrému) NEZÁLOHOVÉMU! způsobu placení, jaký jsem znal za svého mládí. Tehdy přišel každý měsíc výběrči, inkasoval přislušnou částku - za spotřebovanou elektřinu za MINULÝ!! MĚSÍC!! ŽÁDNÉ ZÁLOHY!!