16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Hra na energetické letadlo

Část lidí dostala faktury s šestinásobným zvýšením služeb za plyn a elektřinu a neví, zda se má stěhovat pod most. Zbytek společnosti podobné dopisy obdrží v nejbližších měsících. A co na to říká vedení našeho státu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 8.11.2021 11:19

Nic hloupějšího už Vás fakt nenapadlo?

J. Kratochvíl 8.11.2021 11:11

Ono je to spíše naopak než tvrdíte. O politiku se začnete zajímat teprve tehdy, když nemáte co jíst, kde bydlet atd. a není to vaší vinou, ale to je již ve většině případů pozdě.

J. Ráž 8.11.2021 11:05

Tomu co je hlavní myšlenkou článku rozumím. Rovněž soucítím s těmi, kdo jsou na tom finančně tak špatně, že je nově vypočítané zálohy na energie mohou přivést do neřešitelných problémů. Ale jak jim nějakým racionálním a dlouhodobým řešením pomoci cestu nevidím. Posílat těm, koho se energetická krize dotkla nejvíc nějaké žebračenky, jak plánuje současná i budoucí vláda, je návrat do devatenáctého století a nemůže to být trvalé.

Je totiž celkem jisté, že poroste a možná i skokově, v Evropě počet lidí, kterým se díky celosvětové krizi podstatně zhorší životní úroveň, což zákonitě vyvolá sociální pnutí.

Jednoduchá cesta jak z toho průšvihu ven rozhodně nebude a zcela určitě to bude hodně bolet každého. Bez zásadní změny daňových systémů, které jednak budou muset přimět bokaté firmy i jednotlivce, aby do společné kasy přispěli víc, ale i zdaněním spotřeby (DPH) se to neobejde Kdo nám namlouvá, že se daně zvedat nebudou, vědomě lže!

M. Pivoda 8.11.2021 11:00

Hádají se i jiní. Prý kultivovaně.

https://www.stream.cz/badatele/smrt-svateho-vaclava-a-nejvetsi-lez-premyslovcu-64223601#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=jgpTuh9oZK4-202109302020&dop_id=64223601&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

V. Petr 8.11.2021 10:58

Korunky nám bere BRUSEL se svým GRÝNDÝLEM!

V. Novák 8.11.2021 10:57

Děkuji za upřesnění.

Ale na skutečnosti, že ČEZ musí ČEZu prodávat ČEZí elektřinu prostřednictvím burzy, to nic nemění.

F. Kusák 8.11.2021 10:56

Neblbněte pane Pivodo, Česko je oficiální název státu a Morava je jeho částí, podobně jako Čechy. Jsem z velké části Moravák, ale tyto názory považuji za mimořádně nebezpečné. Hádat se uvnitř státu, to je to poslední, čeho bych se chtěl dočkat.

V. Petr 8.11.2021 10:56

Když ti pitomci zvolili pětikoalici, ať platí!

JENŽE, jak k tomu přijdou ti ostatní....

F. Kusák 8.11.2021 10:49

Ne, není to v pořádku. DPI sice nemají monopol, ale na českém trhu mají dominantní postavení. A protože jsou ceny a dodávky energií rozhodující pro chod společnosti, pak i trh s energiemi by měl být lépe chráněn proti extrémům. Když to mohou mít cestovky, proč to nemá trh s energiemi. Ten zákon je jednoznačně špatný.

Argumentace, že DPI nepočítali s navýšenými požadavky, je velmi nepřesný a zavádějící. Pokud Pisařík nakupoval za spotové ceny dlouhodobě a ve velkém, jak se to tvrdí, pak po ukončení činnosti musel vzniknout dost výrazný přebytek, takže z logiky věci by cena spíše měla klesnout, což se asi při momentální poptávce nestalo. Ovšem nechápu navýšení ceny v násobcích, to je prostě nesmysl. To by znamenalo zhroucení trhu. Také nevím, jak je burza s energiemi regulována a chráněna. U akcí tak rychlé navýšení není možné. Chtělo by to nějakého obchodníka, který se v této problematice vyzná.

V. Kuhaj 8.11.2021 10:41

Vzestup, konjunktura, recese (pokles), deprese. Tuto zákonitost hospodářského cyklu poprvé popsal Marx. My si ji nepřejeme, my ji nechceme, my jí popíráme i proklínáme, ale ona platí. Jestli jsme v recesivní fázi, i přes články sebekvalitnější, kam řadím i tento, se depresi nevyhneme. Tedy bude hůř. Ale možná je to jen Covid, co s ekonomikou zatřáslo. Přál bych si to. Zatracený Marx...

M. Pivoda 8.11.2021 10:37

Závěr článku: "... Na to by měla myslet moje vláda. Ta dnešní, ale hlavně ta zítřejší."

A to jsme do té složitosti rozhodování zatím nezapletli budoucí společenské dopady revoluční technologie zvané "umělá inteligence" (ve všech svých aplikačních vtěleních). O tomto tématu současná vláda ještě neví.

Možná, že o tom budoucím tématu, ví už politici strany "Piráti", jenže ti byli v posledních volbách jaksi demokraticky vykroužkováni mimo hru. Byli vykroužkováni současnými voliči, kteří o tom závažném budoucím tématu zatím také neví. A nejde přitom o nějaké vzdálené sci-fi.

F. Kusák 8.11.2021 10:33

ČEZ Prodej a.s. není žádná divize ČEZ, ale samostatný právní subjekt. Vznikl na základě směrnice EU zakomponované do našeho právního systému především jako obchodník s energiemi. Že je ovládán mateřskou skupinou ČEZ prostřednictvím vlastnictví akcií, je jiná věc. Ale právně to není totéž.

M. Pivoda 8.11.2021 10:23

Člověk, který řekl "učit se, učit se, učit se" řekl tuto moudrost poprvé.

Ale pravidlo, že "Člověk musí nejdříve jíst, pít, bydlet, a pak teprve se může zabývat vědou, kulturou a politikou", řekl jako první, na planetě Zemi, někdo úplně jiný.

Takže Lenin to po něm později jen opakoval.

P. Dvořák 8.11.2021 10:19

Rochněte se, bavte se.

Já jsem si ten pojem nevymyslel, obecně ho většina lidí chápe.

F. Kusák 8.11.2021 10:18

Ty důvody, proč ukončila činnost firma BE jsou asi složitější. Tedy aby si někdo nemyslel, že dělám této firmě advokáta. Její chování považuji za vrchol neetičnosti. Ale pan Pisařík měl zcela jistě dobré informace o vývoji cen na burze, zejména s ohledem na politické eskapády EU s plynem ve vztahu k Rusku. A to, co mu po léta vycházelo, se najednou stalo nepředvídatelné svým vývojem. Navíc, ostatní velcí hráči mu šli po krku. A tak to zabalil. BE měla téměř milion odběrových míst (těch fyzických osob bylo samozřejmě mnohem víc) a byl to velmi silný hráč na naše poměry. To muselo hodně vadit RWE (dnes Innogy), majiteli rozhodujících plynovodů u nás a všech osmi našich zásobníků plynu. Je pochopitelné, že všichni odběratelé nenávidí teď Pisaříka. Třeba byl scénář takový, že BE měla jít do konkurzu, vedení firmy by pak převzal správce konkurzní podstaty a jelo by se dál, až do doby, než by si bývalé klienty rozebrala silná garnitura. Hnusné je, že se s lidmi hraje podivná hra, které normální člověk moc nerozumí, ale tvrdě na to doplácí.

M. Pivoda 8.11.2021 10:17

Za každého politického režimu je platné to, že když máte existenční starosti, nemáte čas sledovat politiku, a tedy ani nemáte čas jim do toho kecat. A to je zřejmě žádoucí vždy.

J. Machotka 8.11.2021 10:14

Jinými slovy, je to ošetřeno (pravidlem "musí odpovídat tomu, za co nakoupil"). Pak je vše v pořádku.

Děkuji za informaci.

J. Krásenský 8.11.2021 10:11

Tedy patří do střední třídy například lékaři? A do stejné třídy i pedagogové? A vysokoškoláci technických oborů? A drobni podnikatelé?

J. Krásenský 8.11.2021 10:08

Kdyby stát. Stát inflaci neřídí ani neurcuje. Korunky nám berou energetičtí baroni, a pak všichni, kdo spotřebovávají k produkci a dopravě zboží energii, musejí zvednout ceny z důvodů vyšších cen vstupů.

V. Novák 8.11.2021 10:06

Až na kolonku "obnovitelná zelená energie" tam bylo všechno - ovšem schováno v celkové ceně. I tehdy jste platil za přenos nebo distribuci, i za to, že máte natažený dráty a můžete cvak! a rozsvítit.

V. Novák 8.11.2021 9:53

A závěr? Je to pravidlo platné nebo ne?

F. Svoboda 8.11.2021 9:52

R^R^R^!!!!!!

V. Novák 8.11.2021 9:52

Ale má! Přesně tohle je trh. Nic lepšího než burzu ještě nikdo pro určení cen en gros nevymyslel. Jedině snad SPK...

Když jsme chtěli kapitalismus, tak ho máme - se vším všudy.

V. Novák 8.11.2021 9:48

DPI není monopolista, ale ten, kdo je povinen dodat elektřinu/plyn když jiní zklamou. Protože i on nakupuje na trhu (ano - ČEZ nemůže prodat svou elektřinu, musí s ní na trh, kde ji jiná divize ČEZu nakoupí), musí jeho ceny odpovídat tomu, za co nakoupil. A protože nikdo nevěděl, že BA přestane prodávat, DPI nenakoupili v předstihu elektřinu, kterou po nich ještě před měsícem nikdo nechtěl a musí nakupovat na burze, kde jsou momentálně ceny hodně vysoko (i když už byly i dvakrát výš).

E. Dvořák 8.11.2021 9:44

Jen šetřete!! Hodně! A uvědomte si, že z každé našetřené stokoruny vám stát sebere cca 6 korun,,,,

A TO SE VYPLATÍ

V. Novák 8.11.2021 9:39

Jako že když byli obchodníci přinuceni prodávat toaletní papír pod nákupní cenou, tak ho nenakoupili a tudíž ho přestali prodávat za jakoukoli cenu.

Bohemia Energy přestala prodávat elektřinu, když si nasmlouvala prodej za nízké ceny - a nákupní vyrazily k výšinám. Zastropuje-li vláda ceny elektřiny na příliš nízké úrovni, nikdo ji nebude prodávat, nakupovat a v důsledku vyrábět.

P. Pepax 8.11.2021 9:29

Ceny energiií určuje jakási energetická burza v Německu a když v zemi jako Německo je energií nedostatek, tak tyto zdraži i v zemích, kde tento problém nemají, tak to má úžasnou logiku. Znamená to že když sousedovi shoří dům, tak si ho taky zapálím, to bychom jako měli chápat a přijmout. NE vláda musí tento problém řešit zcela rázně jinak tato vláda postrádá základní smysl pro občany. Když arabové zvedli cen ropy, tak s tím se nedalo téměř nic dělat, ale toto co se děje nyní je obyčejné sviňstvo.

J. Machotka 8.11.2021 9:22

Banky povinně musí zajistit vložené vklady, jinak na ně přijde regulátor. Pro komodity existuje možnost hedgingu, ale povinné to není. Možná by stálo za to zvážit, zda by do budoucna neměl být model obdobný jako u bank.

Kromě toho je třeba vyřešit ještě i aktuální situaci. Ani k tomu nejspíš nebudou existovat nástroje, ale jediné, co by stát udělat měl, je zabránit zneužití monopolní pozice předražením cen v režimu dodavatele poslední instance. Volitelně pak dočasně nastavit sociální pomoc, tj. najít nejméně špatnou variantu, protože dobré asi neexistují.

P. Dvořák 8.11.2021 9:13

Myslíte "pod mostem", který byl postavený ještě za socíku? Protože od té doby jich moc nepřibylo.

P. Dvořák 8.11.2021 9:10

:-)

Tak jistě ve všem pravdu neměl a škoda ho už vůbec není. Jenže problém je ten, že jsme jako obvykle se špínou vylili do kanálu i dítě.

Já když jsem byl z musu na různých školeních, nechrápal jsem jako většina "chytrých", docela jsem poslouchal, co nám tam rvou do hlavy a některé zajímavé myšlenky jsem si poznamenal.