2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Oteplovač 12.1.2007 20:21

Překvapení

Tvrzení, že :"Klimatické změny jsou důsledkem největšího selhání tržních mechanismů

globálního hospodářského systému a vyžadují okamžité a rázné činy" je politické prohlášení. Pokud autorovo politické přesvědčení mu zatemní mozek takovým způsobem, že zapře v sobě vědce, dělá vědě jen hanbu. Bohužel není sám. Nade vší pochybnost musí vědět, že pro podobné tvrzení neexistují vědecké důvody, neboť je vědcem a ví jakými metodami věda musí (může) pracovat. Hanba Vám pane Janouchu.

Ladislav N. 12.1.2007 19:54

Re: Re: Re: ....moskevský protokol 1968 měl pro nezávislost naší země menší důsledky, než bude mít podepsaná koaliční dohoda -

"Trvalé úložiště u uhelek také odpadá..."

Obávám se, že ne. Viz úložiště popílku např. u el. Prunéřov. Kvůli nim se ještě za totality vysídlovaly vesnice...

Ladislav N. 12.1.2007 19:51

Re: Re: Re: Zbytečně polarizovaná diskuze.

A kde je "podpora kritického myšlení", když strašíte globálním oteplením? Mrkněte na film Ice Age II - Meltdown, a uvidíte, co je to globální oteplení... ;-D

Ladislav N. :-))) 12.1.2007 19:38

Re: Globální oteplování je nadějí ekologistů v ČR!

Já se na teplé zimy těším, je to ten nejekologičtější způsob, jak dosáhnout energetických úspor!! ;-D

Jiří Tyc 12.1.2007 19:37

Re: Re: ....moskevský protokol 1968 měl pro nezávislost naší země menší důsledky, než bude mít podepsaná koaliční dohoda -

U těch uhelek samozřejmně budou náklady na likvidaci nízké, při troše šikovnosti lze najít firmu, která za to i zaplatí, protože trochu slušné zařízení se dá iprodat. Trvalé úložiště u uhelek také odpadá, ale jsou tam velké dopady na okolí, a ty dělají hodně. Pokud by se započítaly...

Jiří Tyc 12.1.2007 19:33

Re: Re: ....moskevský protokol 1968 měl pro nezávislost naší země menší důsledky, než bude mít podepsaná koaliční dohoda -

Pekelně drahá? Je to asi otázka pohledu. Pekelně drahá může být větrná elektrárna. Nebo nějaká jiná. Podstatné je, jestli se prostředky vložené do investice vrátí. U jaderek ano, ale trvá to déle, než třeba u plynových elektráren. Jde například i o to, že v ceně jaderné kWh jsou započítané náklady na likvidaci elektrárny a na postavení trvalého úložiště. Což bohužel u uhelek není. Proto se mohou zdát "pekelně nedrahé". Apropos k té Americe. V USA jsou je v současné době cca 15 firem, které mají chuť stavět jaderky. Ještě před rokem to byly firmy dvě... Přitom náklady na likvidaci i pojistné nikdo nezrušil.

Lájoš B. 12.1.2007 19:33

Re: Lájoši

Co ty dvě v USA nedávno gov. uznané studie o tom, že oceán stoupne během 40-70 let o 10 metrů a zasáhne rozsáhlé oblasti Indie, Bangladéše se 100 miliony lidí. ? To se vám nehodí do krámu ?

Druhá věc - tak prudké změny oteplování se v minolosti děly jen v době kataklizmat. Jediná prudká změna v posledních cca 200 letech je globální činnost člověka. Nebo jsem snad něco přehlédl ?

NevericiTomas 12.1.2007 19:14

Re: Ovšemže ano,

Jesete ze nejuspesnejsi premier byla zena. Jeste se ze sveho blabolu muzete vykrouti...

EmilXX 12.1.2007 19:10

Re: Re: oakmane

Teď mi ještě povězte, jak to vyřeší Kyoto... To je opravdu jen stavění chrámu Bohu Počasí.

EmilXX 12.1.2007 19:07

Re: Šejno!!!!

Představy zelených o vlivu jaderných elektráren na člověka jsou snůška výmyslů. Ovšem, o dopadu uhelných elektráren se lze snadno přesvědčit. Přesto dávají zelení přednost uhlí před jádrem, čímž jsou pro mě nevěrohodní.

Ono je to totiž tak, že chtějí "nového člověka" a pak hledají zdůvodnění tohoto svého ideologického požadavku. A ten "nový člověk" má hlavně nábožně věřit jejich výmyslům.

Mimochodem, pokud je nějaká technologie ekonomická, nepotřebuje ke svému prosazení ideology. Na Krétě jsou např. sluneční kolektory na ohřev vody snad na každém domě. Pokud byste ovšem totéž namontoval u nás, nepřečkalo by to bez vypuštění zimu, takže to u nás vyjde jednak dráž, jednak u nás méně svítí slunce.

HP 12.1.2007 19:02

Re: ....moskevský protokol 1968 měl pro nezávislost naší země menší důsledky, než bude mít podepsaná koaliční dohoda -

Tohle prohlasnei je opravdu pi*ovina nejhorsiho kalibru. Ovsem v clanku jsou i jine, prinejmensim zavadejici udaje. Napr ze jaderna energine je "nejlevnejsi". Hmm, mozna bych byl schopen uverit ze ji musime podporovat neb jine cesty k uspokojeni energetickych naroku lidstva neni, ale urcite neni nejlevnejsi. V USA se prestaly a-elektrarny stavet, proste proto ze byly drahe a investorum se nevyplacely (vcetne likvidace, pojisteni na skody atd). Nedavno Blair nekde snad prohlasoval neco o tom ze jadernou energetiku ano, ale postavenou na ciste ekonomicke bazi, bez statnich subvenci. Nasledne jsem slystel nejakou debatu ekonomu a atomu a zelenychy a vice mene vsichni se shodli (!) ze na ciste ekonomicke bazi to zatim (?) nejde. Ostatni zdroje energie proste jsou NYNI levnejsi. Ze stat ma planovat a predvidat a tedy i podporovat neco momentalne ekonomicky nevyhodneho je jina vec, jen prosim neoperovat nesmysly, ze jaderna energetika je "ekonomicky nejvyhodnejsi". Neni, je, alespon v soucasnosti, pekelne draha.

EmillXX 12.1.2007 18:27

Portwyne, pozor, oni ani "odpůrci oteplování" nepopírají jeho existenci

pro 20 století. Pokud jsem si všiml, píší jen, že v minulosti bylo ještě výrazně tepleji. Možná jsem ale něco přehlédl. Ale pokud jde o "důsledky oteplování," vypadá to tak, že nikdo nic neví.

Já si třeba myslím, že příčinou katastrofy v New Orleansu nebylo vypouštění CO2, ale nebetyčná pitomost lidí, kteří postavili město pod hladinou moře. A peníze na posílení hrází navíc rozdali voličům v sociálních dávkách...

Mimochodem, někteří "humanitně zaměření" intelektuálové jsou schopni lidem připsat i vinu na zemětřesení. 

I.L. 12.1.2007 18:22

Re: Re: Re: Zbytečně polarizovaná diskuze.

Reky v neledovcovych oblastech jsou cistsi, prinejmensim tedy na pohled :-) a predstavy, ze "ledovce zvlhcuji klimat" podobne jako "lesy zadrzuji vodu v krajine a zvetsuji srazky" jsou myty predvedecke periody prirodovedy z raneho 19 stoleti, ktere nemaji nejspis

zadne racionalni oduvodneni :-)

Jiří Tyc 12.1.2007 18:07

Re: Re: Re: Prof Janouch je

Vito, tuším, co je Zima zač a myslím, že nejlepší je ho ignorovat. Znám ale osobně pana Janoucha. Nemusím s ním ve všem souhlasit, ale vím, že je to slušný člověk. A pokud ho uráží někdo, kdo ani neví o čem mluví , tak se prostě ozvat musím. Hezký večer!

portwyn 12.1.2007 18:03

Re: Portwyne

No, tuhle teorii jsem slyšel. Ale opravdu nemám chuť to zkoušet...

Mirek Šejna 12.1.2007 18:02

Re: Re: Davide

Holanďané bojují úspěšně s mořem už několik staletí. Dnes jsou 6 metrů pod úrovní moře. Ti radit nepotřebují.

portwyn 12.1.2007 18:00

Re: Re: Zbytečně polarizovaná diskuze.

Vodu z ledovců nepiji já, ale řada lidí ji - nepřímo z řek - pije.

Mirek Šejna 12.1.2007 17:59

Lájoši

Stoupání oceánů je záležitost dlouhodobá. Očekává se tak asi půl až jeden metr za sto let. To se dá řešit přestěhováním lidí, nebo tak, jak to provádějí Holanďané (poldery a hráze)

portwyn 12.1.2007 17:58

Re: Re: Zbytečně polarizovaná diskuze.

Co je to IPCC? :-)

Já jim kritické myšlení vštěpuju. Proto se snažím nabourat zdejší jednotnou frontu Pro-oteplovačů. Kdybych byl na stránce Zelených, hraju na druhou stranu.

Vyšší frekvence katastrof je nepochybně hrozba. Jak jsem už psal jinde: zatím nevíme přesně, za co z toho mohou lidé. Ale větší hustota lidí nepochybně vede k vyšší pravděpodobnosti katastrofy. Prostě to snadněji někoho trefí...

Já psal něco o uhlíku???

Jiří Tyc 12.1.2007 17:58

Re: Pane Tyc, když Vás tady máme, nevíte,

Dobrý den pane Vaňuro! MOX články se u nás nepoužívají. Pouze čistý uran , obohacení kolem 4 %. Plutonia se za čtyřletou kampaň v jedné tuně paliva "vyrobí" asi 15 kg. Když sleduji energetickou situaci Evropy  a světa, myslím, že do dvaceti let budeme bušit na dveře ve francouzském přepracovacím závodě Cogema... A MOX bude i u nás.

Mirek Šejna 12.1.2007 17:54

Portwyne

všichni klimatologové znají základní pravidlo, že čím je klima planety teplejší, tím je vlhčí. Nejvíce pouští  bylo vždy v dobách ledových. Takže pokud by roztály ledovce Hímálají, tak tam větší sucho nebude, protože teplejší klima tam bude vlhčí.

zoch 12.1.2007 17:51

....moskevský protokol 1968 měl pro nezávislost naší země menší důsledky, než bude mít podepsaná koaliční dohoda -

Vážený autore,

nemohu napsat,že jste bl*bec,proto napíšu,že nesrovnatelné se prostě srovnat nedá

I.L. 12.1.2007 17:44

Re: Zbytečně polarizovaná diskuze.

Pijte vodu z kohoutku nebo z vrtu (Mattoni :-) ne balenou z ledovcu... Jeste v necem jsou ty ledovce tak podstatne pro Vas? Mate exaktni oduvodneni "vyssi frekvence klimatickych katastrof" ? (zpusobene navic "uhlikem") nebo taky jen tak verite necemu, co se castym opakovanim stane pravdou? Pocasi i "klimat" je velmi promenlive, a to je tak asi vse. Svaty Petr bude jeste dlouho mocnejsi, nez panely politiku.

Pro deti je lepsi, kdyz jim budete vstepovat kriticke mysleni

- i k vecem, ktere se ukazou nakonec pravdive - nez povinnou uctu k autoritam, byt jsou z IPCC a odjinud :-)

Lájoš B. 12.1.2007 17:37

Re: Re: Re: Re: vážení, ta změna klimatu, no my strší zatím stačíme zemřít přirozeně, ale ona dojde ropa a brzy na to zemní plyn, šejno.

Máte nějaký nápad pro lidi z potenciálně  zaplavených oblastí (poslední odhad 100 miliónů v horizontu 70 let) ?

portwyn 12.1.2007 17:33

Re: Re: Zbytečně polarizovaná iskuze.

Já teda nejsem klimatolog, ale je fakt, že ledovce ubývají, to je v Alpách jasně patrný. Asi tají rychleji, než stačí narůst...nebo to vyprší jinde, co já vím. Soudím jen z toho, co jsem viděl. No a ledovce tajou, v řece je vody dost, ale až roztajou, tak nebude skoro žádná. Co vím třeba o Číně, tak tam na vodě z Himálaje visí stamiliony lidí.

Lájoš B. 12.1.2007 17:32

Re: Re: Re: oakmane

Argumenty debila

Lájoš B. 12.1.2007 17:25

Re: Davide

A co chytrého vzkážete Holanďanům ?

M. Zima 12.1.2007 17:25

Vámi a ostatními stejně bystrými kolegy

presentovaný způsob myšlení, vysvětluje, proč to v Česku vypadá jako v Blbákově (v čemž se mnou souhlasíte). Z toho lokálního názvu se pokuste odvodit, co jste vy, jestliže na to stačíte.

nepolitik 12.1.2007 17:17

Staré české rčení: Dočkej času, jako husa klasu

má něco do sebe. Teprve za týden se dovíme, zda tato vláda dostala důvěru, tak proč se rozčilovat. A i když ji dostane, tak zde nebude na věky.:-)

i.h. 12.1.2007 17:16

Re: Re: oakmane

Treba se bez snehu nauci Rakusaci delat neco jineho ? Mozna jsou blbi, ale tak blbi zase nejsou. Poradte jim neco.