27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlad, bída a... zisk holdingu

Zapomeňte na švýcarskou čokoládu, italské sýry, norského lososa a začněte si zvykat na uzeniny bez masa, chemií rychlenou zeleninu a nedostatek jídla v zimě. A připravte si peněženky, chybějící konkurence vše zdraží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 27.1.2021 10:11

Vždyť již neumíme vyrobit ani droždí. Ovšem proč neomezit elektroniku, tu komplet dovážíme. A hned budeme o 50 let zpět. A to se hlásíme k Západu. Takže kamže?

M. Grundmann 27.1.2021 10:02

Tato debata na Neviditelném psu sama ukazuje na problémy demokracie. Ani jeden z příspěvků nevysvětluje, proč je soběstačnost v potravinách užitečná nebo důležitá nebo jen výhodná pro Českou republiku. Přesto toto opatření velká část příspěvků obhajuje. Čeští politici se chovají a rozhodují podobně neracionálně.

Existuje oblast, kde je soběstačnost zásadní, a to ve výrobě elektrické energie. Výroba elektrické energie na evropské úrovni funguje špatně a je nestabilní, hrozí nám zcela reálně výpadky elektřiny. Tyto problémy existují i v USA, není to místní specialita. Tato problematika však politiky i občany zajímá méně.

J. Ptáček 27.1.2021 10:00

Jsem všemi deseti pro české potraviny! Ale nesmí to řešit zákon ale soutěž, tedy výroba kvalitních potravin, levnějších než nabízí zahraniční konkurence. Jinak namísto volkswagenů, renaultů, oktávek či toyot budeme jezdit zase v předražených stodvacítkách. A taky jsem si všiml, že nejsme soběstační ve výrobě dopravních letadel. Nemělo by se s tím něco dělat?

J. Moravec 27.1.2021 9:58

Opravdu pane Čechu?

J. Moravec 27.1.2021 9:57

Když mluvíte o nerovnosti dotací pane Navrátile, šiklo by se nějaké konkrétní srovnání. Jinak souhlasím. Zemědělci nemuseli zasvinit svá pole řepkou a kukuřicí. Oni ale uvažují ekonomicky jako každý dobrý hospodář. Jiná otázka je, zda by naše postkomunistické farmy byly schopny za stejných podmínek (pokud je tedy nemají a o tom pochybuji) konkurovat například polským sedlákům.

Z. Lapil 27.1.2021 9:47

Dejme tomu, že i máte pravdu, ale přesto platí: přestaň - třeba skrz zákaz - něco prodávat, a zbytek zdraží. Počínaje jedním ze dvou buřtstánků na nádraží a konče třeba cukrem z českých cukrovarů.

M. Grundmann 27.1.2021 9:44

Pokud něco u nás funguje nebo nefunguje, je to důsledkem špatné nebo dobré politiky české vlády. Národní vlády přes Evropskou unii pouze skrývají svou vlastní neschopnost nebo rozkrádání.

P. Čech 27.1.2021 9:43

Máte naprostou pravdu. Takové argumenty od lidí, kteří horují pro EU neuslyšíte. Ani naše podplacená média je neotisknou. Podle mne jakkoliv byla RVHP špatná a odsouzeníhodná, byla funkčnější než celá "slavná" EU.

P. Čech 27.1.2021 9:39

Podle mne to je nešťastný pokus o narovnání prostředí v supermarketech, kde je nabízeno nekvalitní zboží, v cizině jinak neprodejné. A také důsledek naprosto špatného vyjednání podmínek pro ČR (dotace v zemedělství)při našem vtupování do EU. A opět, kdo se za ČR tohoto vyjednávání účastnil? Přece politici politických stran!

M. Grundmann 27.1.2021 9:39

Jsme malý stát a soběstační ve všech oborech být nemůžeme. Britové ostatně v zemědělství také soběstační nejsou. Nevidím důvod, proč bychom nemohli dovážet potraviny od jiných evropských států a prodávat jim jiné výrobky nebo služby, ve kterých jsme lepší než oni. Dokud budeme mít dobré vztahy s našimi sousedy, nebude s naší nesoběstačností v nějaké oblasti problém. Uvedené opatření však poškozuje vztahy se všemi našimi partnery a to je jeho hlavní nebezpečí.

M. Valenta 27.1.2021 9:38

Co byste tu bez nás dělali, ještě byste se tady ze samé nudy a souznění poštěkali mezi sebou a to přece nechcete. Soudruh volá chyťte soudruha. Tak nějak se to říká, ne?

P. Čech 27.1.2021 9:34

K tomu, aby to takto dopadlo, nesmí voliči volit koalici ODS, TOP 09 a KDUČSL. V podstatě by neměli volit žádnou politickou stranu. Politické strany totiž od roku 1993 jasně prokázaly, že stát (vlstně vůbec nic) řídit nedovedou a tudíž ani nesmí. U moci je udržují jen hloupí voliči, kteří je volí

M. Grundmann 27.1.2021 9:34

Astra Zeneca je britská firma pod přímou mocí britské vlády. To nemá s Evropskou unií nic společného. My žádnou takovou firmu doma nemáme a vystoupením z Evropské unie se situace pro nás jenom zhorší.

P. Čech 27.1.2021 9:31

"1.absurdirta: České zemědělství na to není připravené"

Tak to je od pana Zdechovského opravdu "kvalifikované" tvrzení. Je totiž odborníkem na zemědělství. Jaké má vzdělání? Vystudoval gymnázium v Ledči nad Sázavou a poté magisterské obory pastoračně sociální asistent a pedagog volného času na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vedle toho absolvoval i bakalářský obor politická komunikace na Papežské salesiánské univerzitě v Římě a magisterský obor mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě v Brně.[7][8]. To je skutečně nejvyšší kvalifikace k tomu, aby mohl hodnotit české zemědělství. Naprosto nechápu, jak mohou média takové žvásty vůbec tisknout. A nrebo že by poslanec EU měl automaticky kvalifikaci na všechno? Asi ano. A právě proto je celá "slavná" EU jakékoliv akce neschopná a zralá k rozpadu.

M. Grundmann 27.1.2021 9:29

Problémem demokracie je nedostatečně omezená a kontrolovaná moc politiků. Evropská unie je originální v tom, že omezuje moc všech politiků a žádnému státu moc nezvyšuje. Politici jednotlivých států se navzájem kontrolují a omezují a tím se trochu snižuje škodlivost jejich vlastních nápadů. Nefunguje to ovšem dostatečně, i v rámci Evropské unie se mohou politici dohodnout na špatných řešeních. Ale je to méně pravděpodobné než na národní úrovní.

Představa, že vlastní politici hájí národní zájmy, je pouhou iluzí. Politici hájí hlavně vlastní osobní zájmy nebo bojují za nějaké vlastní představy o lepším světě. Dokonce ani voliči nevolí politiky podle svého vlastního zájmu. Někdy si kladu otázku, zda vůbec nějaký vlastní zájem v politice u voliče existuje. Voliči západních států často volí strany, jejichž program je osobně poškozuje ve jménu budování nějaké morálně lepší společnosti.

Chování západních i často českých voličů mi připomíná chování křesťana, který nebojuje za vlastní zájmy, ale za nějaký ideál, který je pro něj osobně nevýhodný. Pak se ovšem stává demokracie nestabilní a nezaručuje racionální fungování státu. Demokratický stát nemůže být racionálnější než jeho voliči.

P. Götze 27.1.2021 9:24

pane Zdechovsky, jste naprosto zdiskreditovana osoba, doufam, ze z politiky zmizite spise drive, nezli pozdeji. Jste ukazka toho, jak by europoslanec urciteho statu nemel nikdy vypada a jednat.

M. Grundmann 27.1.2021 9:13

Brusel sám o sobě nemá téměř žádnou moc. Evropská unie pouze slepě vykonává vůli evropských vlád. Problémem nejsou nějací bolševici z Bruselu, ale ostatní a zejména velké evropské státy. Pokud jsou někde bolševici, tak jsou hlavně ve vládách jiných evropských států. A naši sousedé tu jsou napořád, velkých sousedů se nezbavíme.

Problémem Britů není Evropská unie, ale zejména Francie. A ta vystoupením z unie nezmizela, naopak posílila a kontroluje teď Britům svačiny. Britové s Francií válčili po stovky let a nepodařilo se jim ji změnit.

F. De Winter 27.1.2021 9:05

Na rozumy bruselských služebníčků nikdo není zvědavý, soudruhu Valento.

R. Meišner 27.1.2021 9:02

tak až v úplně posledním odstavci jsem zjistil, proč je ten traktát tak dlouhý. protože Agrofert. to, že Zdechovský bytostně nenávidí Babiše je všeobecně známo---ovšem osobní animozity by si měli chlapci vyříkat z očí do očí, nikoliv tady.

F. De Winter 27.1.2021 9:01

;-D R^

M. Valenta 27.1.2021 9:01

Co kdyby tato skupina nostalgiků, a zároveň fanklub Kremlu, Pekingu a Zemana (ANO, SPD, ČSSD, KSČM a Trikolóra), před uvedením tohoto nesmyslu vytvořeného pro potřeby Agrofertu, nejprve odsouhlasili zákon o zemědělské půdě a ukončili tak její trestuhodný a permanentní zábor.

P. Lenc 27.1.2021 8:44

R^;-(R^

J. Nevrkla 27.1.2021 8:37

Možná by bylo účinnější úplně zrušit podporu biopaliva, na uvolnenych plochách po repce by se vypestovalo hodně potravin.

Š. Hašek 27.1.2021 8:35

Jste typický bruselský podržtaška.

Uznávám, že ten zákon řeší tak slabou polovinu problému. Tak tedy postupně, aby Vás v brusele nekleplo.

A krom toho jste napsal hloupý článek. Nemějte strach, že "to pocítím", tu "nepřipravenost" ČR. Ten hlad a bídu.

F. Navrátil 27.1.2021 8:32

Zdechovský pláče nad hrozícím nedostatkem a zdražováním potravin. Přitom ve svém euromozku neumí dospět k základnímu problému, a tím jsou nerovné dotace pro zemědělství v různých státech. Pokud by měli naši zemědělci stejné dotace jako jsou ve Francii, Německu nebo Polsku, mohli by produkovat s potřebným ziskem potraviny a nemuseli zasvinit svá úrodná pole řepkou. Kdyby euroZdechovský a jeho parta nezvedali pracky pro dotace v energetice, nemusela by se černozemní pole měnit ve fotovoltaické pouště. Nerad používám silné výrazy, ale každý příspěvek lidovce Zdechovského se mi jeví jako erupce pokrytectví.

L. Beutler 27.1.2021 8:30

A kdo jako českým zemědělcům a výrobcům potravin přikáže prodávat všechno doma?

O. Uživatel 27.1.2021 8:25

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 27.1.2021 8:24

Uživatel požádal o vymazání
K. Salajka 27.1.2021 8:15

V první řadě britští voliči zjistí , že díky vystoupení nakoupily Astra Zenecy, kolik chtěli a potřebovali .

EU nás chrání hlavně před politiky pro které by české zájmy stály před zájmy kliky v Bruselínu.

K. Salajka 27.1.2021 8:10

Vidím zástupy hladových českých děcek a jejich nových rovněž nezletilých kudrnatých přátel, kteří připluli na Pirátských gumácích proti proudu Labe . Vzpínají ručky a žadoní: " aspoň to Vaše zelo, když vepřo už nesmíme. Typické drážďanské syrečky. "Leč Teutonští přátelé jsou očkovaní a nesmí k sobě vpustit chapadla rudé chobotnice z východu, ani migranty - teď, když je konečně schafli ! Jednota v různosti. Tady v árijském ráji konzumujeme potraviny první jakosti i za Vás