27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hlad, bída a... zisk holdingu

Zapomeňte na švýcarskou čokoládu, italské sýry, norského lososa a začněte si zvykat na uzeniny bez masa, chemií rychlenou zeleninu a nedostatek jídla v zimě. A připravte si peněženky, chybějící konkurence vše zdraží.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 27.1.2021 12:10

Ano. Toto pokrytectví jim vyčítá třeba ta Greta, která by byla pro, kdyby EU (resp. politici světa) prostě natvrdo tyhle věci zakázala. Letadla, kamióny, výrobu řady výrobků atd.

Obecně jsem pro soběstačnost v jistých základních surovinách (do toho ovšem spadá nejen zemědělství, i řízení rezerv), podporu českých zemědělců, dokonce jsem i pro to, že nám do toho EU nemá co kecat.

Přesto mi ta podoba zákona připadá dost špatná, domnívám se, že zemědělcům (všeobecně, s výjimkou několika málo) tak moc nepomůže, soběstačnosti ve všech (zdůrazňuji: ve všech) těch vyjmenovaných plodinách ani náhodou a úplně zbytečně poškodí mě jako zákazníka.

V něčem být soběstační můžeme a měli bychom, ale proč ve všem vyjmenovaném? Když bude katastrofa, tak holt nebudou v zimě jahody či brokolice, ale proč ten stav navozovat, když ještě není katastrofa? Četl jste ten seznam plodin a produktů?

Stejně tak mi připadá hodně validní výtka k tomu, že má jít o prodané, nikoliv nabízené produkty.

A jak opakovaně píšu, návrh mi připadá jako reklamní kampaň, počítající s tím, že k finálnímu schválení nedojde. A protože ta kampaň cílí na negativní emoce (my chtěli pomoci Republice, ale zlá EU resp. zlý Senát nám to překazili), mohu dělat jediné: odsuzovat to, co to jde, a psát o tom. Víc moc nenadělám.

V. Čermák 27.1.2021 12:04

O jakých dotacích je řeč, a co je Anofert? A multmiliardáře nazýváte chudáčkem? Cítíte se jinak zdráv? ;-D

J. Jurax 27.1.2021 12:02

"Výhodou Evropské unie je to, že se státy často neshodnou a je mnohem těžší prosadit nesmyslná opatření."

Na nesmyslech se začasté z různých důvodů shodnou. Koneckonců způsob hlasování mnohé zajistí. Migrace, neobrana hranic, dotace do zemědělství zajišťující nadřazenost některých zemí (nás ovšem ne!), dotace na obnovitelné zdroje (a následný fotovoltaický tunel), elektromobilita a nesmyslné emisní normy na flotilu automobilkou vyráběných aut, emisní povolenky, óbrnesmysl Green Dealu a tak dál a podobně.

V. Čermák 27.1.2021 12:01

Mně nejde o snížení emisí uhlíku, o to má jít EU,když to stále opakuje. Ale ta je hodně Pokrytecká a Přikazuje opak. O to mi jde, ukázat na to Pokrytectví...;-D

J. Lecian 27.1.2021 11:58

Tady na Moravě je COOP na každým rohu, i v těch vesnicích o 500 lidech....

J. Anděl 27.1.2021 11:50

Vám jde o snížení emisí uhlíku?

OK. Zkusím si to zapamatovat (bez obav, seznamy si nedělám). V diskuzi pod nějakým článkem o Gretě se mi to třeba bude hodit.

J. Jurax 27.1.2021 11:49

Vesnických sámošek už moc není ... :-)

J. Jurax 27.1.2021 11:49

Ano, politika je špinavý boj, takže Vaše úvaha není zcela od věci. Přesto po mém soudu je návrh byť nedokonalý krokem správným směrem.

J. Lecian 27.1.2021 11:45

Pro vesnici "BLBOST !" v létě na vesnici má každý na plácku pár rajčat, okurky, cukety, papriky.... šikovnější i melouny, ovoce.... Kdo by v tu dobu šel pro rajčata do vesnický sámošky ? ;-D

V. Čermák 27.1.2021 11:39

Pokrytecká EU tvrdě bojuje Slovem proti emisím Uhlíku. Ale za to, aby západní producenti silně dotovaných potravin mohli tyto z daleka dovážet statisíci kamionů do ČR, kde si umíme ony potraviny vyrobit sami, bojuje Činy. Zde najednou emise Uhlíku nevadí...;-D

J. Jurax 27.1.2021 11:33

Dobrý nápad.

Ale to by nám z EU zatrhli v rámci Green Dealu.

J. Ganaur 27.1.2021 11:32

Takže vyšší (národně státní) dotace Anofertu, aby chudáček nemusel pěstovat řepku.Jeden z důvodů proč nevolím SPD(Stranu Pitomiových Debilů)!;-D;-D;-D

J. Jurax 27.1.2021 11:30

Ale?

A mohl byste své tvrzení doložit třeba odkazem?

V. Čermák 27.1.2021 11:29

Pokud by Čs vláda vypsala dotace zemědělcům, byly by to dotace Kompenzační, tedy narovnávaly by pouze silně pokřivenou dotační politiku EU, kdy západní zemědělci pobírají 2-4x vyšší dotace než Čeští. Takže i kdyby to byla pravda, jako, že o tom pochybuji, bylo by to v pořádku...;-D

J. Jurax 27.1.2021 11:27

Souhlas.

J. Jurax 27.1.2021 11:24

Ano.

Až budou naši zemědělci dotovaní stejně jako ve Francii nebo líp až v EU budou všude zcela zakázané dotace do zemědělství, proč ne?

J. Jurax 27.1.2021 11:21

"Zapomeňte na švýcarskou čokoládu, italské sýry, norského lososa a začněte si zvykat na uzeniny bez masa, chemií rychlenou zeleninu a nedostatek jídla v zimě."

Ano, naši zemědělci jsou schopni vypěstovat dost kakaa na čokoládu i norských lososů.

Už jen zmíněný citát by byl schopen mne spolehlivě odradit od další četby článku. Ostatně uzeniny bez masa máme už dnes a chemií rychlenou zeleninu k nám vozí přes půl Evropy.

Osobně bych vítal přiměřenou potravinovou soběstačnost aspoň v základních potravinách u nás pěstovatelných - obilniny, brambory, zelenina, ovoce, mléko, maso ... a ano, o adjektivu přiměřený lze dlouze diskutovat.

Nicméně z nevole, s níž se setkal zde diskutovaný zákon lze též soudit, že dovozci (dotovaných) potravin a nadnárodní řetězce mají dobře prolobbováno (asi jako stravenkové společnosti parazitující produkcí zcela zbytečných stravenek).

A od poslance putovního cirkusu samozřejmě jiný názor nelze čekat. Za dojemnou snahou o blaho našich spotřebitelů je patrný eurozájem o uplatnění dotovaných přebytků na našem trhu - koneckonců zčásti proto nás do EU vzali.

J. John 27.1.2021 11:10

Demagog opět promluvil. A to se vyjadřuji velmi slušně o autorovi. Nejprve ve Štras-Bruseli srovnejte "dotace" zemědělcům z jednotlivých zemí - dotace z EU i výši poskytovanou jednotlivými státy a pak nebude třeba tento zákon.

Cenu potravin nastavuje z větší části prodejce, který má velmi vysoké marže. Umí tak libovolně zdražit/zlevnit výrobek. Proto nastaví marže u zahraničních výrobků nižší a tak zlikviduje českou konkurenci.

V. Čermák 27.1.2021 11:08

Antibabišoidní udač Zdech jakmile začichá, že by mohl kromě ostatních Čs zemědělců vydělat i Argrofert, stane se rázem odborníkem i na zemědělství a ventiluje. Agrofert zajišťuje objem Čs potravin z 2,5%. Prý Čs zemědělci nejsou připraveni, hm, zákon má sice platit až za rok, ale oni nejsou a nebudou, říká Zdech...;-D

A. Jaroš 27.1.2021 11:07

Pane Polanský, na základě tohoto vašeho příspěvku se ptám, či umíte už jen pindat, nebo ještě zvládnete PIN dát? Ale jináč dobrý, občas píšete i rozumně.

M. Šejna 27.1.2021 11:04

To jsem si nevšiml, že automobily a letadla jsou dotované komodity, jako zemědělství.

M. Šejna 27.1.2021 11:03

Ale umíme. Jenže dotovanému droždí z EU se dá těžko konkurovat.

M. Šejna 27.1.2021 11:02

Zákon je sice nedomyšlený, ale Zdechovský se zas pro změnu dobývá do otevřených dveří.

Dodržování zákona se totiž dá kontrolovat až ex-post na základě hlašení tržeb supermarketů. No a Zdechovský určitě ví, že zahraniční speciální potraviny rozhodně nejsou v přepočtu na váhu převažujícím sortimentem supermarketů.

Lidé většinou nakupují mléko, mléčné výrobky, pečivo, mouku, maso, nápoje a zeleninu s ovocem. Ve všech těchto komoditách umí být Česko soběstačné, pokud chce a pokud se to farmářům rentuje.

No a pokud Zdechovský tvrdí, že naši farmáři nejsou schopni pokrýt českou poptávku po mléku, masu, bramborách a jablcích, tak problém není v našich zemědělcích, ale ve zcela pitomé dotační politice EU, tedy i v politice Zdechovského, který sedí v Bruselu na zadnici za plat daňových poplatníků, tedy i českých farmářů, a není schopen hájit jejich zájmy.

L. Caslavka 27.1.2021 10:56

Ze Vam Valenta vadi zabory zem. pudy a nekritizujete radeji, ze AB prostrednictvim svych firem skoupil uz asi 1/3 zem. pudy v CR ???

A. Forman 27.1.2021 10:37

Už je vám líp, ušmudlanej kádrováku ?

L. Netolická 27.1.2021 10:18

Na tento paskvil který odsouhlasili naši zákonodárci, nemusí být člověk vysokoškolsky vzdělaný v oboru zemědělství, ale stačí ho posoudit každý, kdo si dokáže dát několik věcí do souvislostí. S p. Zdechovským souhlasím.

J. Vavrochová 27.1.2021 10:16

;-D;-D;-DR^

L. Netolická 27.1.2021 10:14

V článku jsou nejdůležitější dva řádky a to o dotacích. Jakmile bude zákon odsouhlasen a vejde v platnost, min. zemědělství VYPÍŠE DOTACE .... a dál si to domyslete.EU to shodí, dotace zůstanou.

D. Polanský 27.1.2021 10:13

Právě že takové tam máme vesměs. Prostě je to typický prototyp europoslance. žiju v blahobytu, ale nic pro vás neudělám.

D. Polanský 27.1.2021 10:11

Tak si je kupujte!